Ulkomaat

Madridin ilmastokokous päättyi viimein laihaan kompromissiin – WWF:n mukaan kokous oli katastrofi

Nuoria mielenosoittajia Madridissa. KUVA: FERNANDO VILLAR / EPA
Ulkomaat 15.12.2019 15:09
STT

WWF:n mukaan kokous oli katastrofi, jossa suuret saastuttajamaat tyrmäsivät kansalaisten ilmastohuolen.

YK:n ilmastokokous Madridissa on päättynyt. Kokous päättyi kompromissiin, ja useita tärkeitä kysymyksiä lykätään. Kokouksessa päätettiin, että osallistujat tuovat seuraavaan Glasgow'ssa ensi vuonna pidettävään kokoukseen suunnitelmat uusista päästöleikkauksista.

Tavoitteena on kuroa kiinni kuilua nykytilanteen ja niiden päästövähennysten välillä, jotka tutkijoiden mukaan ovat välttämättömiä, jottei ilmastonmuutos kiihtyisi hallitsemattomaksi 2030-luvulla, kertoo BBC.

Sopimuksessa "tuodaan esiin kiireellinen tarve" uusiin päästöleikkauksiin, jotta lämpeneminen saataisiin rajoitettua alle kahden asteen, kertoi kokousta isännöinyt Espanja.

"Suuret maat pakoilivat vastuutaan"

Ympäristöjärjestö WWF:n mukaan kokous loppui katastrofiin, jossa suuret saastuttajamaat tyrmäsivät kansalaisten ilmastohuolen.

– Suuret saastuttajamaat eivät voi enää jatkaa välinpitämätöntä linjaansa, sillä ilmastohätätila uhkaa ihmisten hyvinvointia kaikkialla maailmassa. EU:ta lukuun ottamatta yksikään suurista saastuttajamaista ei reagoinut tilanteen vaatimalla kiireellisyydellä vaan pakoili vastuutaan. Erityisesti Australia, Brasilia, Intia, Kiina, Saudi-Arabia, Venäjä ja Yhdysvallat keskittivät tarmonsa päätösten jarruttamiseen, sanoo WWF:n ilmastoasiantuntija Mia Rahunen tiedotteessa.

Valtiot eivät WWF:n mukaan myöskään päässeet sopuun Pariisin ilmastosopimuksen sääntökirjan viimeisestä isosta kohdasta eli markkinamekanismien laskenta- ja raportointisäännöistä. Kansainvälisille hiilimarkkinoille tarvitaan yhteiset, vahvat pelisäännöt, jotta kaupankäynti oikeasti vähentää päästöjä.

–  Ratkaisun pitkittyminen on tässä tilanteessa parempi vaihtoehto kuin se, että maat olisivat hyväksyneet huonot säännöt, joiden muuttaminen jälkikäteen on lähes mahdotonta. Olemme erittäin tyytyväisiä, että EU:lla oli rohkeutta puolustaa ilmastotoimien uskottavuutta. EU myös vaati ympäristötavoitteiden ja sosiaalisen oikeudenmukaisuuden turvaamista", Rahunen kehuu.

Mikkonen pahoillaan

Ympäristö- ja ilmastoministeri Krista Mikkonen (vihr.) on pahoillaan siitä, ettei kansainvälinen yhteisö pystynyt vastaamaan päättäväisemmin kansalaisten ilmastohuoleen ja tieteen viestiin Madridin ilmastokokouksessa. Mikkonen kommentoi kokouksen antia ympäristöministeriön tiedotteessa.

Mikkosen mielestä neuvottelusaleissa ja niiden ulkopuolella käytävän ilmastokeskustelun välillä ei ole ikinä ollut näin suurta kuilua.

Ministeriön tiedotteessa kuvaillaan kokouksen päättyneen ristiriitaisiin tunnelmiin. Ministeriön mukaan jatkotyölle on saatu silti hyvä pohja.

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (32)

Euroopan Unioni kiristää vuosi vuodelta hiilidioksidi määrän määräyksiä ja Suomessa hallitus / hallitukset tiukentavat omia määräyksiään joten saa nähdä mitä tämä hallitus saa aikaiseksi / joten saa nähdä mitä seuraavat hallitukset saa aikaiseksi.

Vuosi vuodelta siirrymme entistä enemmän hybridiautojen käyttöön / plug in hybridiautojen käyttöön / täyssähköautojen käyttöön mutta vaan ne joilla on niihin varaa sillä ne joilla on 500 € arvoinen auto niin niillä ei ole milloinkaan varaa edellä mainittuihin autoihin.

Kun bensiinikäyttöisen auton / dieselkäyttöisen auton huoltaa säännöllisesti / kun korjauttaa säännöllisesti / kun maalauttaa auton säännöllisesti - niin autolla voi ajaa kymmeniä vuosia.

Meillä on 1996 mallinen dieselauto ja autokauppaan emme aio rahojamme viedä vaan ajelemme autollamme ainakin vielä 28 vuotta sillä auto investointina on erittäin huono investointi.

Kun auton pitää kunnossa niin ei ole mitään merkitystä sillä että autolla on ikää.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Nyt voi suomen hallitus keskittyä painostamaan Puolaa ja muita jarruttavia maita eli "Erityisesti Australia, Brasilia, Intia, Kiina, Saudi-Arabia, Venäjä ja Yhdysvallat keskittivät tarmonsa päätösten jarruttamiseen, sanoo WWF:n ilmastoasiantuntija Mia Rahunen tiedotteessa"

Lopetetaan jo tämä suomalaisten kiusaaminen asian suhteen. Olemme olleet jo kauan maailman top 5:ssä mitä tulee päästöjen laskuun. Suomen päästöt ovat olleet korkeimmillaan vuonna 2004. Miten näillä muilla mailla on tilanne? Vaikka maailmassa ei olisi ensimmäistäkään suomalaista niin näiden muiden maiden käytös ratkaisee täysin miten maapallollemme käy. Maailman väestönkasvu eli loputon kulutus on myös todellinen uhka.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Mitäpä ajattelit lapsillesi jättää perinnöksi? Ei vaikuta ihan loppuun asti ajatellulta...

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Voisivat edes yrittää näyttää esimerkkiä ja siirtää neuvottelut nettiin.

Tekemällä asiat, nämä neuvottelut, kuten ennenkin niin mikään ei muutu.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Netissä voisi kokoustaa ihan hyvin tuloksen ollessa nolla, kuten nytkin. Pari astetta ei ole katastrofi millekään kehittyneelle maalle, ihan vouhotusta koko homma. Eikös se meidänkin PM mennyt ihan yksityiskoneella kokoustamaan. Davosissa se vasta näky onkin, kun osallistujat tulevat ilmastokokoukseen yksityiskoneillaan keskelle pientä alppikylää!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ei ihme, ettei homma etene, kun homman veturina on vajaakykyinen teinintyllerö.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Myöhässä ollaan jo auttamattomasti. CO2-pitoisuuden kasvu ilmakehässä kun ei käänny hetkessä. Vaikka päästöt saataisiin neutraaliin tasoon 2050 mennessä niin CO2-pitoisuus jatkaa kasvamistaan vielä sen jälkeen 10-15 vuotta ennen kuin se tasaantuu.

Seuraavissa kokouksissa joudutaan puhua jo hiilivapaasta energiatuotannosta vuoteen 2080 mennessä. Muuten peli on lopullisesti menetetty.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Pitäiskö näiden tenavien mennä kouluun tai sitten jos ei koulu kiinnosta niin kattella vaikka töitä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Todistaa vain sen asian, että ihmiskunta ei pysty tekemään tarvittavia päätöksiä ilmastonmuutoksen hidastamiseksi. Lyhyen tähtäimen hyöty menee aina edelle.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Se oli siinä.Järki alkaa palata vähitellen.Toki seuraavaa kouhotusteemaa kehitellään jo kuumeisesti.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

No onhan se "Gretakin" kovasti päästöjä vähentämässä, kun purjehtii peukalokyydillä ympäri maapalloa. Vahinko vain, että näiden purjehdusten huoltojoukot ja media seuraavat pääasiassa lentämällä kohdettaan. Mutta näistä päästöistähän ei sitten puhuta.
Vähän samalta se tuntuu koko ilmasto hulabaloo. Kerosiinia palaa ja päivärahat juoksee.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ristiriitaista. Jos asiasta ei puhuta niin miten sinä tiedä siitä? Onhan tuosta ollut juttua. Älä esitä olevasi muita tietävämpi.

Olen samaa mieltä että nämä ilmastokokoukset ovat typeriä. Eikö niitä voisi hoitaa etäyhteyksillä. Tosin dataliikennekin vaatiin energiaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Nyt on Gretalla selvä työlista: Australia, Brasilia, Intia, Kiina, Saudi-Arabia, Venäjä ja Yhdysvallat. Noihin maihin tehtyjen ristiretkien ja käännytystyön onnistumisen jälkeen, voi sitten tulla neuvomaan suomalaisia.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Mukavahan tuo on kokoustaa vähän väliä ilmastoasioista. Ei niinkään itse asian takia vaan matkustamisen ja hyvän ruoan takia jonka valtio kustantaa jokaiseen kokoukseen. Lisää vain näitä kokouksia jatkossakin. Terveisin: Päättäjä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Lentämällähän sinne mennään, päästöjä vähentämään....yksityiskoneilla lähinnä, eikä millään purjelentokoneilla!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (32)

Uutisvirta

9:56
Tutkimus selvitti, miksi BMW- ja Audi-kuskit tuntuvat törttöilevän muita useammin – statusautojen omistajissa on keskivertoa enemmän itsekkäitä kuskeja
9:50
Hurjasti pulputtava riekko tuli jopa liian lähelle kameraa Kuusamossa – "Se kävi välillä iskemässä nokalla mustiin kenkiini"
9:36
Asevelvollisuuden kehittämistä työstävä komitea pystyyn lähiaikoina – aikaa puolitoista vuotta pohtia naisten osallistumista maanpuolustukseen
9:05
Maanpuolustustahto kääntyi hienoiseen nousuun – yli kaksi kolmesta puolustaisi maata aseellisesti aina, myös ylivoimaista vihollista vastaan
8:49
Lapissa uusi koronavirusepäily, yksi kiinalainen turisti tuotu hoitoon – sairaalalla on valmis toimintasuunnitelma, jos virus vahvistuu koronaksi
8:35
Uintilegenda Michael Phelps on olympia-altaiden herra, mutta Tokiossa totutellaan uuden uintikuninkaan aikakauteen – ”Hän ei ole niin ylivoimainen kuin Phelps” Tilaajille
7:30
Seuratyö ja Haukiputaan Heitto ovat 50 vuotta täyttäneelle Jukka Ukkolalle sydämen asioita – "HaHe:lla on valtava merkitys Haukiputaalle ja haukiputaalaisuudelle" Tilaajille
48
Analyysi: Nyt on siirryttävä poseerauksesta tekoihin – työllisyystoimet tänään hallituksen pöydällä
9
Hyyde hiljensi hetkeksi Hupisaarten purot Oulussa – vahingot taimenille selviävät vasta kesällä
9
Oulun ammattikorkeakoulussa ultralujasta teräksestä rakennetulla autolla pyritään parantamaan autojen energiatehokkuutta – "Tavoitteena oli suunnitella mahdollisimman luja ja kevyt auton runkorakenne"
8
Tutkimus selvitti, miksi BMW- ja Audi-kuskit tuntuvat törttöilevän muita useammin – statusautojen omistajissa on keskivertoa enemmän itsekkäitä kuskeja
7
Kiinalainen matkailija on tuotu eristykseen Lapin keskussairaalaan koronavirusepäilyn vuoksi – potilas oli tullut Wuhanista
7
Maanpuolustustahto kääntyi hienoiseen nousuun – yli kaksi kolmesta puolustaisi maata aseellisesti aina, myös ylivoimaista vihollista vastaan
6
Pienet koulut ovat joutuneet taistelemaan olemassaolostaan vuosia Lukijalta

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli on huono maan etelä- ja keskiosassa lukuunottamatta Ahvenanmaan maakuntaa 
jäätävän tihkusateen ja lumi- tai räntäsateen vuoksi.
Ajokeli muuttuu huonoksi yöllä maan pohjoisosassa lumisateen vuoksi.

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Miksi tallouden pitää kasvaa koko ajan?

Palkat eivät nouse kuitenkaan suhdateiden mukaan, kuten viimekertaisen nousun alun ja tämän neuvottelun välillä. Nousu o... Lue lisää...
Kui se tuollaisen ny...

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

29.1.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Pohjoisen kattavimmat mediatilat ja monipuoliset markkinoinnin palvelut printtiin ja digiin.

Kaleva Media B2B asiakasratkaisut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityksille


stats-image