Ulkomaat

Koronavirus tappoi ennätysmäärän – Jo sarsia enemmän uhreja vaatineen viruksen saanut yli 40 000 ihmistä, rahaa käytetty yli 9 miljardia

Hengityssuojaimien kysyntä on ylittänyt vauhdin, jolla niitä ehditään valmistamaan. Suojaimia jonotettiin viikonloppuna Thaimassa, joka on yksi Kiinan ulkopuolisista maista, johon koronavirus on levinnyt. KUVA: RUNGROJ YONGRIT
Ulkomaat 10.2.2020 9:17
Petteri Lindholm

Sunnuntaina Kiinassa kuoli koronavirukseen enemmän ihmisiä kuin yhtenäkään aiempana päivänä.

Koronavirus tappoi Kiinassa sunnuntaina ennätysmäärän ihmisiä, kun 97 kuoli.

Yhteensä koronavirukseen on tähän mennessä kuollut jo yli 900. Määrä on suurempi kuin vuosina 2002 ja 2003 sars-epidemiaan kuolleiden määrä. Tuolloin sarsiin kuoli 774 ihmistä.

Valtaosa kuolleista on ihmisiä, jotka asuivat tai oleskelivat viruksen lähtöpaikaksi tunnistetussa Wuhanin kaupungissa tai sitä ympäröivässä Hubein maakunnassa.

Kiinan viranomaisten viimeisten raporttien mukaan korona-tartuntoja on todettu maassa nyt yli 40 000 kappaletta. Tiettävästi virus on levinnyt 27 maahan Kiinan ulkopuolelle, joissa tartuntoja on vahvistettu ainakin yli 300.

Kaksi ihmistä on kuollut koronavirukseen Manner-Kiinan ulkopuolella.

Tähän mennessä koronaviruksen hillitsemiseen ja hoitopaikkojen perustamiseen on käytetty Kiinan hallinnon mukaan hieman yli yhdeksän miljardia euroa.

Miljoonakaupungit ovat seisahtuneet

Ihmiset palaavat Kiinassa vähitellen työpaikoille ja kouluihin, kun hallinto höllensi matkustamista ja työskentelyä koskevia rajoituksia.

Virus on käytännössä pysäyttänyt monet Kiinan suurkaupungeista.

Kiinan johto on perunut lentoja sekä sulkenut tehtaita ja kouluja. Huomattava osa suluista jatkuu edelleen. Tietyissä maakunnissa sulkujen on ilmoitettu jatkuvan läpi helmikuun.

Viruksella on myös vaikutuksia Kiinan talouteen ja se on johtanut osakekurssien laskuun.

Kiinan Britannian-suurlähettiläs Liu Xiaoming on kuvaillut virusta ihmiskunnan viholliseksi. Hän sanoi sunnuntaina Britannian yleisradioyhtiö BBC:n haastattelussa, että virus on hallittavissa ja parannettavissa.

– Tällä hetkellä on hyvin vaikea sanoa, milloin saavutamme käännekohdan. Toivomme, että se tulee pian, mutta eristys- ja karanteenitoimenpiteet ovat olleet hyvin tehokkaita.

Kiinalaiset ovat kuitenkin epäluuloisia eivätkä usko siihen, että viranomaiset antavat oikeaa tietoa viruksesta.

Kiinan vastineessa Twitterille, Weibossa ihmiset sanovat, etteivät luota siihen, että tiedot sairastuneiden määrästä ovat todellisia. Siellä kysellään, miksi ihmisiä lähetetään töihin ilman kunnon suojavarusteita sekä ihmetellään, miksi virus leviää yhä, vaikka Hubein maakuntaan on lähetetty yli 20 000 lääkäriä ja sairaanhoitajaa.

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (51)

Japanin rannikolla karanteenissa olevalla laivalla on nyt todettu 130 tartuntaa.
Koko 3800 matkustajan/miehistön testaamista pidetään vaikeana/haasteellisena.
Ehkä kuvaa haastetta jos japani ei kykene helpolla testaamaan 3800 ihmistä.

Muualta havaittua...
Sinänsä rauhoittavaa jos about 1/5 tartunnan saaneista selviää ilman sairaalahoitoa.
Sairaalaan joutuneista about 15% tarvitsee tehohoitoa keuhkokuumeen takia.
Ja kiinan ulkopuolella hyvin harva kuolee sairauteen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Laivalta olisi pitänyt tyhjentää terveet pois ja sairaat hoitaa laivassa...sitten nämä terveet karanteeniin johonkin useampaan paikkaan..vaikka 100 hengen ryhmissä..

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Järki käteen. Kuolleisuusprosentti on kahden ja kolmen välillä, eli ei influenssaa kummempi. Jos kaikki kiinalaiset sairastuvat niin kuolleita n. 26 milj. mikä ei riitä edes väestönkasvun pieneen hillitsemiseen. Tarvitaan paljon ärhäkämpi virus jotta ihmisrotu pääsee edes jatkoajalle. Sori mutta näin se vaan on.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Sori vaan itsellesi ja meille kaikille että kyse ei ole influenssan kaltaisesta viruksesta. Tarttuvuus on aivan eri luokkaa. Jos osaa englantia ja viitsii googlata, pääsee kyllä asioista selville. Mielenkiintoista sekin että aikoinaan espanjantautia vähäteltiin sen alkuvaiheessa samalla tapaa kuin nyt koronaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kaksi prosenttia on kuollut ja saman verran parantunut. Suurin osa on vielä sairaana.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Meidän kaupungin lehdessä ei ole enää ollut aikoihin mitään juttua koko pöpöstä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Virus ei ole yhteiskunnan vihollinen vaan ihmiset jotka ovat sallineet ja hiljaa hyväksyneet villieläinkaupan. Sarsin ajoilta on ollut yleisessä tiedossa että villieläimistä voi siirtyä uusia viruksia ihmiseen. Kiinalaiset eivät ole tätä uskoneet joten nyt kohtalo rankaisee heitä.

Sama kohtalo vielä koittaa kaikkia muita koska eivät ole rahan menetyksen pelossa pakottaneet Kiinaa lopettamaan villieläinkauppaa. Ehkä maailmalla asenteet muuttuvat Kiinan valtiota vastaan niin koviksi että jopa Suomessa uskalletaan arvostella Kiinaa. Saisi tämä kiinalainen pelleily jo loppua.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Onneksi meillä osataan panikoida joka asiasta. Olisi iltapäivälehdillä huomattavasti tylsempää ellei nämä somettajat levittäisi paniikkia kaikkialle. Miten sitä ennen tuli toimeen, kun ei tarvinnut joka taudista huolestua?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jos tuo epidemia olisi tullut Suomeen yhtä laajasti niin kuolema korjaisi satoaan. Meillä kun ei ole varoja laittaa voruksen torjuntaan edes 9 miljoonaa saati sitten 9 miljardia kuten rikkaalla Kiinalla.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jos olisi tullut? Odota kunhan hiihtolomat ovat ohi ja perheet palaavat maailmalta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

TRANSMISSION RATE (Ro)
WHOn vahvistama Coronaviruksen tarttuvuutta kuvaava luku on pienin varauksin 4 . Suomeksi 1 taudinkantaja tartuttaa 4 uuttaa taudinkantajaksi. Viruksen tarttuvuus on aivan toista luokkaa kuin tavallisissa kausinfulessuissa joissa se on luokkaa 1,3. Samoin jos sitä verrataan SARS tai MERS viruksiin. Tämä kuvatkoon varsinaisen ongelman ydintä.

Toinen merkittävä asia näyttää olevan että coronaviruksesta ei toivuta kuten normaalista flunssasta, jossa taudin leviäminen pysähtyy itsestään kun tuo Ro luku laskee läemmäs 1.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

THL ei kyllä ole tehtäviensä tasalla.
Ensin sanotaan ettei se tänne tule kuin miljoona kertoimella
(parin päivän päästä saadaan laboratorio varmistettu tulos)
Sitten sanotaan ettei ole vaarallinen.
Mitään rajoituksia ei tarvitse tehdä.
Öö.. anteeksi ei ole vaarallinen, ovatko he ennustajia?
Missään ei ole vielä julkisesti puhuttu ns. Aasia-geenistä jolle kyseinen virus on hengenvaarallinen.
Meillä Suomalaisilla sitä Inkeri-aasialaisgeeniä on noin 5%
Italia laittaa lentokieltoon heti päälle, laivoja karanteeniin. Siellä kyseinen tauti on ilmeisesti vaarallisempi kuin täällä?
THL sanoi SARS viruksen kohdalla myöskin ettei ole vaarallinen eikä tule tänne. Sitten kuin vakavuus ja laajuus tuli ilmi, sanottiin ettei mikään enää toimi enää pysty varjelemaan leviämiseltä.
Eikö mitään opittu tästä?
Tehohoitopaikkoja meillä on 200.
Jos tauti leviää ja pahimmat skenaariot käyvät toteen en usko THL olevan mitään taikaa auttaa/ hoitaa kansalaisia.
Toivottavasti emme pääse tätä todistamaan.
Suomen viranomaiset eivät suhtaudu asiaan tarpeeksi vakavasti. Jotenkin ihmetyttää että WHO:n raportti on Suomen päättäjille ihan turha lukuunottamatta WHO suosittelemaa ihmisten vapaata kulkemista ettei
Laiteta voimaan lentorajoituksia tietyistä paikoista.
Finnair toki lopetti lennot tietyiltä Kiinan alueilta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Olet täysin oikeassa! THL.n lepsuus tulee vielä maksamaan ihmishenkiä. Mutta Suomessa on aina valehdeltu: Chernobyl ei aiheuttanut vaaraa ja laskeumalukuja vääristeltiin, sikainfluenssarokote oli vaaraton...Koronavirus on vaara, myönnetään se jo ja valmistaudutaan ajoissa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Vaalien allakin moni puhui täyttä palturia ja yksi jopa otti ison voiton. Mihin voi enää luottaa kun poliitikot puhuvat muunneltua totuutta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Chernobyl ei aiheuttanut mitään käytännön vaaraa Suomessa.

Sikainfluenssarokotteen aiheuttama narkolepsia (Suomessa alle 50 tapausta, miljoonia rokotuksia) havaittiin jälkikäteen ja sitä ei ole kukaan yrittänytkään kiistää millään tavalla.

Mitä valehteluun kansalaisille tulee, niin kyllä se on enemmänkin itänaapurimme historiaan ja ehkäpä nykyisyyteen kuuluva ilmiö.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Laskeumamittauksia tekemässä ollut henkilö kertoi itse asiasta Keskisuomalainen lehdessä muutama vuosi sitten. Sanoi tietäneensä miksi eräässä keskisuomalaisessa kylässä lasten syöpätapaukset moninkertaistuivat. Saastepilvi oli jäänyt pyörimään kylän ylle mutta oikeita arvoja ei kerrottu paniikin välttämiseksi. Mutta liikuttavaa tuo sinun uskosi valtiovaltaan...

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Laskeumia ei katsota vaaralliseksi? Radioaktiivisia poroja, mutta ihan normaalia...

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (51)

Uutisvirta

1.4.
Oulun kaupunki myy Hietasaaren huvilat huutokaupalla – viiden myynnissä olevan huvilan kunto vaihtelee täysin remontoidusta romahdusvaarassa olevaan Tilaajille
1.4.
Yle: Sairaalat saivat varmuusvarastoista jopa kahdeksan vuotta sitten vanhentuneita hengityssuojaimia
1.4.
Uefa siirsi kaikki kesäkuun jalkapallomaaottelut – tanskalaistiedon mukaan naisten EM-kisat lykätty vuodella
1.4.
Oululainen Tinja-Riikka Korpela on päässyt Evertonin maalivahtina aistimaan englantilaisten intohimoa jalkapalloa kohtaan: "Se on henki ja elämä" Tilaajille
1.4.
Toukokuun tornien taisto peruttiin koronavirusepidemian vuoksi
1.4.
Vientikiellot iskevät omaan nilkkaan viennistä riippuvissa maissa – "Rajoituksia voi jäädä päälle, kun kriisi on ohi"
1.4.
Korona työllistää myös tulkkeja, kun hallituksen tiedotustilaisuudet tulkataan suorana viittomakielle – intensiivinen simultaanitulkkaus vaatii kokemusta: "Työ on kuormittavaa ja tilaisuudet sisältävät tärkeitä asioita" Tilaajille

Etusivulla nyt

Mainos

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli on aamulla huono Satakunnan, Kanta-Hämeen, Päijät-Hämeen, Kymenlaakson, Etelä-Karjalan, Pirkanmaan, Keski-Suomen ja Etelä-Savon maakunnissa lumi- tai räntäsateen vuoksi.
Ajokeli muuttuu huonoksi iltayöllä Satakunnan, Pirkanmaan, Keski-Suomen, Pohjois-Savon, Pohjois-Karjalan, Etelä-Pohjanmaan, Pohjanmaan, Keski-Pohjanmaan ja Kainuun maakunnissa sekä Pohjois-Pohjanmaan eteläosassa lumi- tai räntäsateen vuoksi.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

En ymmärrä yrittäjien "ahdinkoa"

277 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Tietämättömien piensijoittajien osakehölmöilyt

HEP \o/ Täällä yksi ymmärtämätön. Minä en oikeasti tiedä, mitä salkkuni yrityksille tapahtuu tulevaisuudessa. En edes ... Lue lisää...
Pannarimies

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jarin piirrokset arkistossa.

Naapurit

2.4.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu


Pohjoisen kattavimmat mediatilat ja monipuoliset markkinoinnin palvelut printtiin ja digiin.

Kaleva Media B2B asiakasratkaisut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityksille


stats-image