Ulkomaat

Ko­ro­na­tar­tun­to­jen määrä Teneriffan eris­tys­ho­tel­lis­sa kasvaa, Iranissa virus iski mi­nis­te­ri­ta­sol­le – Tokion olympialaiset eivät vielä vaarassa

Koronaviruksen vuoksi eristetyssä hotellissa Teneriffalla on jopa 700 vierasta. Heidän joukossaan parikymmentä suomalaista. Turistit eivät saa liikkua hotellialueen ulkopuolella. KUVA: Ramón de la Rocha
Ulkomaat 26.2.2020 8:45
Reuters

Tulevat viikot ovat THL:n asiantuntijan mukaan ratkaisevia koronaviruksen leviämisen ennustamisessa.

Teneriffalla karanteenissa olevassa H10 Costa Adeje Palace -hotellissa on vahvistettu ainakin neljä koronavirustartuntaa. Espanjalaisen El Pais -lehden mukaan kaikki tartunnan saaneet ovat italialaisia.

Hotellissa on tiettävästi karanteenissa myös 20 suomalaista turistia. Kaikkiaan hotellissa kerrotaan olevan vieraita jopa noin 700.

Italiassa on todettu tähän mennessä kaikkiaan noin 280 koronatapausta ja 10 siitä aiheutunutta kuolemaa.

Etelä-Korea kertoi varhain keskiviikkoaamuna, että maassa on havaittu 169 uutta koronavirustartuntaa. Yksi virustartunnoista on todettu Yhdysvaltain joukkojen sotilaalla, uutisoi muun muassa New York Times.

Japanissa Tokion Yomiuri Giants-baseball -joukkue pelaa kaksi otteluaan tyhjällä stadionilla koronan leviämisen pelossa.

Tokion kesän olympialaisten valmistelut jatkuvat, mutta esimerkiksi vapaaehtoistyöntekijöiden koulutuksia ja isoja väkijoukkoja kerääviä tapahtumia, kuten Tokion maraton, on rajoitettu.

Iranissa koronaviruskuolemien määrä nousi maan viranomaisten mukaan tiistaina 16: een. Iranin apulaisterveysministeri on tartunnan saaneiden joukossa.

Pandemiaa vai ei?

Yhdysvaltain tautikeskus CDC puolestaan varoittaa, että koronavirus alkaa levitä maassa hyvin suurella todennäköisyydellä ja kehottaa kansalaisia varautumaan.

Tohtori Anne Schuchat CDC:stä arvioi, että koronatilanne maailmalla viittaisi todennäköisesti pandemiaan.

– Kysymys ei kuitenkaan ole ensisijaisesti määritelmästä. Kysymys on siitä, milloin ja kuinka monta ihmistä saa tartunnan, Schuchat sanoi.

Myös Euroopassa uhka koronan laajemmasta leviämisestä on noussut selvästi viime viikosta.

Tiistaina virus levisi uusiin eurooppalaisiin maihin, kun Kroatiassa, Sveitsissä ja Itävallassa havaittiin maiden ensimmäiset tartunnat.

– Italian tilanne nostaa todennäköisyyttä, että muuallakin Euroopassa saatetaan nähdä lisää koronatartuntoja. Italian tartunnat eivät silti anna syytä julistaa, että virus leviää tässä ja nyt koko Eurooppaan, sanoi johtava asiantuntija Jussi Sane Terveyden ja hyvinvoinnin laitokselta (THL) tiistaina.

Sanen mukaan koronaviruksessa on potentiaali laajentua pandemiaksi, mutta tällä hetkellä sellaista ei ole päällä.

Hän huomauttaa, ettei Italian tartuntaketjuista tiedetä vielä riittävästi, jotta kyettäisiin arvioimaan, kuinka paljon riski viruksen leviämisestä on noussut Euroopassa.

Korona Suomen hallituksen pöydällä

Suomen hallitus käy tänään läpi Suomen varautumista koronaviruksen osalta. Asiasta kertoi pääministeri Sanna Marin (sd.) Twitterissä.

Varautumisesta annetaan torstaina pääministerin ilmoitus eduskunnalle. Myös eduskunnan sosiaali- ja terveysvaliokunta käy läpi koronatilannetta.

Maailman terveysjärjestö WHO kehotti tiistaina valtioita valmistautumaan paremmin koronaviruksen leviämiseen.

Viime viikkoina esimerkiksi Euroopassa levinneet tartunnat eivät WHO:n mukaan todennäköisesti enää ole peräisin Kiinan-vierailuilta, mikä oli lähes kaikkien aiempien tartuntojen lähde. Nyt tartunnat ovat useimmin peräisin esimerkiksi toisilta Italiassa tai Etelä-Koreassa oleskelevilta ihmisiltä.

Päättyy jossain vaiheessa

THL:n Sane huomauttaa, että kaikki epidemiat päättyvät jossakin vaiheessa. Tulevia viikkoja voi Sanen mukaan pitää ratkaisevina viruksen leviämisen ennustamisessa, kun taudista saadaan tarvittavia lisätietoja.

Samalla saadaan tarkempaa tietoa kuolleisuudesta. Tähän asti valtaosa, yli 80 prosenttia, raportoiduista tapauksista on ollut lieviä.

Koronavirukseen kehitetään rokotteita, mutta niistä ei ole estämään viruksen leviämistä vielä pitkään aikaan.

– Kuluu vähintään useita kuukausia, että rokotteita voitaisiin saada ylipäätänsä laajempaan testikäyttöön, Sane sanoo.

Koronaviruksen hoitoon kehitetään tällä hetkellä myös useita lääkkeitä. Niiden tehosta ei toistaiseksi ole kunnollista näyttöä.

 

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (38)

Mikä karanteeni se sellainen on, että saa käyskennellä Hotellialueella ja käydä syömässäkin? Siellä ne nyt toisiaan 2vkon ajan tartuttavat ja kun viimein tänne tuodaan niin hups aikoipa tullakin flunssan oireita!! Karanteenissa pitäisi pysyä hotellihuoneessa se koko 2vkoa, vain näin voi välttää virukselle altistumisen!!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jos kiinassa kuolleisuusprosentti on 2, miksi se on Italiassa 3,5? Eli melkein tuplasti? Onko Italian virus ärhäkkäämpi vai näpelöikö joku tilastoja?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ei, vaan se johtuu italialaisten kulttuurista! Siellähän on tapana liioitella kaikissa asioissa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

No eipä paljon yllätä. Terveetkin ihmiset joutuvat elämään sairaiden joukossa ja sairastuvat sitten varmasti. Sitten porukka kuskataan Suomeen ja täällä alkaa sama rumba uudelleen. Toivottavasti edes Helsinkiin, jotta saadaan hallitus ja THL samaan karanteeniin ...

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

tämä ei ole sen vaarallisempi kuin tavallinen funssa johon kuolee enemmän ihmisiä,ihmisistä ontullut hysteerisiä ja aiheutetaan paniikkia,kauhua ja pakokauhua itelle kaivamme kuoppaa tällä,perus hygienian huolehtiminen riittää ja järki.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kun kerran olet noin varma, niin matkustahan Wuhanin seudulle tarkkailemaan tilannetta paikallisissa sairaaloissa ja tutustu paikallisten asukkaiden mielialoihin tämän vähättelemäsi koronaviruksen suhteen!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ensinnäkin, tämä tulee muiden virusten lisänä. Toiseksi, omahyväisyys suhtautumisessa asiaan tuskin lohduttaa viruksen vuoksi menehtyneiden läheisiä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kun ei ole rokotetta... Pitkin maailmaa tapahtumia, Euroopassakin urheilukisoja ja konsertteja,
ne voi nyt hyvin jättää sivuun.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

No kohtapa Lahden maailmancup nostaa Suomen korona-virus tartuntojen maailmankartalle oikein kunnolla.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Olen ihmetellyt THL,n asiantuntijoiden tähän mennessä lausumia kannanottoja ettei ole
suomalaisilla mitään vaaraa tämän taudin saamisessa itselleen vaan he kehoittavat matkustamaan huoletta
vaikkapa italiaan tai kanarialle !Pahoin pelkään että tämä tauti puhkeaa pandemiaksi kuluvan vuoden aikana !

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Täytyy kompata. Mielestäni THL on suhtautunut tähän asiaan terveyden näkökulmasta todella vähättelevästi. Samaan aikaan taloudellisia näkökulmia uutisoidaan ahkerasti, niin kaipa ne oikeasti sitten painavat yksittäisiä ihmiskohtaloita enemmän.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tilanne kehittyy joten riskiarviot muuttuvat ajan myötä.
Kyllä infoa on syytä antaa kansalle mutta samalla pitää ehkäistä turhaa paniikkia, eli THL yrittää tasapainottella.

Omaakin järkeä on syytä välissä käyttää. Ei viranomaiset utopistisessa holhousyhteiskunnassakaan voi suojella kansalaisia maailman vitsauksilta. Ihmisiä liikkuu niin valtava määrä ristiin rastiin joka päivä joten saa nähdä miten käy...

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Korona suomen hallituksen pöydällä. No alkaisi ne tekemään töitä eikä enää pelaa koronaa. Tai oikeastaan saavat pelata niin ei tule isoja vahinkoja.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Just noin. Ulkoministeriössä pelko voittaa järjen, eikä uskalleta määrätä matkustusrajoituksia. Ei pelkästään eräälle kotimaiselle lentoyhtiölle koituvien tappioiden pelossa, myöskin mahdollisuudesta peruuttaa jo tilatut matkat ilman omavastuuta. Tässä mennään "talous" edellä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tuskinpa viikkoja tarvitsee odotella, paremminkin päivistä kun homma alkaa laajenemaan useissa maissa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

"päättyy joissain vaiheessa" totta, mutta moniko ehtoo kuolla ennen sitä? Odotellaan joo.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

THL sanooi samaa jo kaksi viikkoa sitten, eli ratkaisevat suojaukset tai virheet on jo tehty. Nyt vain odotellaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Epäpätevien tyttöjen hallitus on kyllä suomalaisille vakavampi uhka kuin koronavirus. Ohisalo haluaa edelleen tuoda 175 uutta elättiä kehitysmaista toimeentulotukea nostamaan yksityislennoilla samaan aikaan kun yritysten ja muiden omalla rahallaan toimivien matkustus on jäissä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (38)

Uutisvirta

7.4.
Britannian koronavauhti kiihtyy, lähes 800 kuoli vuorokaudessa – tuoreen tutkimuksen maassa voi kuolla jopa 66 000 ihmistä pandemian ensimmäisessä aallossa
7.4.
Muuttolinnut saapuivat Rommakonselälle Lukijalta
7.4.
Suomalaiset luottavat televisioon ja sanomalehtiin koronauutisissa – sanomalehtien suosio vahvaa etenkin nuorten aikuisten keskuudessa
7.4.
Julkinen sektori kieltäytyy lääkäriyhtiöiden koronatesteistä, edunvalvoja keskittäisi päätökset valtiolle – Ministeriö kiistää periaatteelliset syyt: Yhteistyötä harkitaan
7.4.
Päivän kotoiluvinkki: Pienet asiat pitävät yllä kodin siisteyttä – hommia kannattaa jakaa eri päiville
7.4.
Eurooppaa kiertävä kilpaesteratsastaja Mirella Lesonen-Hakola on kaaoksen hallinnasta nauttiva ison perheen äiti – "Karanteeni ei meillä juuri vaikuttanut, koska normaalistikin ehditään hädin tuskin käydä kaupassa" Tilaajille
7.4.
Suomen hoivakodeissa tapahtunut jo ainakin 20 koronakuolemaa – yhdessä yksikössä kahdeksan virukseen menehtynyttä

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Ville Tavion näkemykset

168 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Pääomavero 43% pian

Siitä vain lisää veroja. Loppuu sitten maksajat, sillä köyhemmätkin kuin Wahlroos muuttavat pois Suomesta. 43% nollasta ... Lue lisää...
pääomatulojakin

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jarin piirrokset arkistossa.

Naapurit

8.4.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu


Pohjoisen kattavimmat mediatilat ja monipuoliset markkinoinnin palvelut printtiin ja digiin.

Kaleva Media B2B asiakasratkaisut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityksille


stats-image