Ulkomaat

EU antoi briteille brexit-jatkoaikaa lokakuun loppuun – Juha Sipilä: "Tässä on nyt käyty kolme vuotta populismin korkeakoulua"

Theresa May oli tyytyväinen päätökseen, että Britannia voi niin päättäessään erota myös ennen uutta takarajaa. Pääministeri haluaisi välttää eurovaalien järjestämistarpeen.
Ulkomaat 11.4.2019 6:17
Visa Noronen

Suomen pääministeri Juha Sipilä kuvasi toimittajille, että takana on kolmivuotinen populismin korkeakoulu. Hätäkokouksen tulos ei vieläkään tuonut varmuutta brexitin toteutumiseen.

Ranskan presidentti Emmanuel Macron poistui terhakkaana EU-johtajien Brexit-kokouksesta Brysselissä kello kahden jälkeen yöllä.

– EU-maat osoittivat yhtenäisyyttä, Macron iloitsi.

Käytännössä EU-johtajat saavuttivat yksimielisyyden taipumalla Ranskan tahtoon. Muut Lännen Median seuraamasta kokouksesta ulos tulevat johtajat eivät näyttäneet ollenkaan samaa tarmokkuutta kuin Macron.

Hätäkokous oli kestänyt päätösten syntyessä 7–8 tuskaista tuntia.

EU-maiden johtajat päättivät antaa Britannialle jatkoaikaa lokakuun loppuun asti ennen kuin Britannian EU-ero viimeistään astuu voimaan. Kaikille muille EU-maille olisi sopinut Britannian pidempi jatkoaika vähintään vuodenvaihteeseen asti, mutta Macronin kovan kannan takia Britannian EU-ero astuu nyt voimaan viimeistään syksyllä.

Ero saattaa tapahtua jo aiemmin.

Kaikki brexit-kortit jäivät yhä pöydälle

Jos Britannian parlamentti hyväksyy jo neuvotellun erosopimuksen ennen syksyä, Britannia saa lähteä pois vastaavasti aiemmin. Jos Britannia ei järjestä europarlamenttivaaleja, ero tapahtuu väistämättä kesäkuun alussa.

– Britannia voi myös peruuttaa Brexitin kokonaan, Eurooppa-neuvoston puheenjohtaja Donald Tusk muistutti.

Sen sijaan Tusk väisti kysymyksen siitä, jääkö 31. lokakuuta todella Britannian viimeiseksi mahdollisuudeksi jättää EU erosopimuksen puitteissa vai voiko päivää siirtää vielä eteenpäin.

Monet EU-maat ovat pelänneet, että Britannia voi pyrkiä pysäyttämään EU-päätöksenteon ollessaan edelleen jäsen. Euroopan komission puheenjohtaja Jean-Claude Juncker rauhoitteli ihmisiä kokouksen jälkeen.

– Olemme kuulleet joidenkin sanovan, että Britannia voi olla erittäin hankala kumppani. Siinä ei ole mitään uutta, Juncker heitti.

Britannia voi vielä välttää eurovaalien pidon

Britannian pääministeri Theresa May esiintyi kokouksen jälkeen tavoitteet saavuttaneena johtajana. Hän julisti, että Britannia voi edelleen lähteä pikaisesti unionista.

– Britannia voi lähteä, kun erosopimus on ratifioitu, mikä oli keskeinen vaatimukseni EU-johtajille, May sanoi.

Hän jatkoi, että jos Britannia hyväksyy erosopimuksen toukokuun alussa, europarlamenttivaaleja ei tarvitse Britanniassa järjestää.

Voimakkaana kokouksen jälkeen esiintynyt May myös korosti, ettei eroa odotellessa Britannian jäsenyysoikeuksia rajoiteta.

– Kuten sanoin kokouksessa, on vain yhden tason EU-jäsenmaita, May kertoi.

Jos britit ovat EU-jäseniä vielä syksyllä, brexitin hoito lankeaa nykyistä selvästi suuremmaksi ongelmaksi Suomelle. Tulevana syksynä Suomi toimii EU:n puheenjohtajamaana.

Sipilä: "Kolme vuotta populismin korkeakoulua"

Pääministeri Juha Sipilän (kesk.) puheista kuului selvästi, että tämä harmitti häntä. Sipilä huomautti esimerkiksi EU:n tulevaisuutta ohjaavan monivuotisen rahoituskehityksen vaativan päätöksiä.

– Kyllähän tämä ero pitää hoitaa alta pois ennen sitä, Sipilä sanoi.

– Kyllä nyt pitäisi päästä keskustelemaan ilmastonmuutoksen torjunnasta, budjettikehyksestä ja monista muista tärkeistä asioista, mitkä ovat Suomen puheenjohtajakauden prioriteettejä, Sipilä jatkoi.

– Tässä on nyt käyty kolme vuotta populismin korkeakoulua, Sipilä tuhahti kokouksesta lähdettäessä.

MAINOS

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (46)

Hyva EU, pida pintasi myos Venalaismielisia kiihottajia vastaan. Naette niita keskustelussa. Nama ovat niita Venajan palkkaamia vaikuttajia joita ei pida uskoa !

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

EU:n jäsenvaltioiden johtavat poliitikot ovat osoittaneet Brexit'in-neuvotteluissa, että jäsenmaita ei kohdella samanarvoisesti. Brexit viipyy ja viipyy, vaikka britit ovat äänestäneet maansa ulos EU:sta jo kauan sitten.
Seuraavaksi Iso-Britanniassa voidaan odottaa itsenäisyys-julistusta Skotlannilta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Täälläpä on paljon erilaisia käsityksiä tuosta "populismista..."

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ensin britit äänestivät itsensä ulos EU:sta ja sitten brittien päättäjät/poliitikot eivät haluakaan erota, tai haluavat erotessaan kaiken hyvän mukaan!!!??? VOI HYVÄT HYSSYRÄT MITÄ TAIKINOINTIA!!!!??? Ja koko Euroopan unioni sitten myötäilee brittejä mennen, tullen ja palatessa!!??

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Höpönassu, Britannian kansanäänestys oli vain neuvoa antava Leave/Remain -äänestys.

Päätöksiä voi Britanniassakin tehdä lain mukaan vain ja ainoastaan Britannian oma parlamentti.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Olen itsekin ajatellut,että onko ollut viisasta rakentaa tällainen baabelin torni,kuin tämä populistinen eurooppa on. Pitääkö pönkittää tällaista ydinsyvennettyä liittovaltiota mikä jo EUjo on. Ymmärrän kyllä miksi britit haluaa leikata EU napanuoran irti. Ehkäpä brittien olisi hyvä kokeilla uudestaan kokea oma tupa ja oma lupa hallita ja vallita omat asiansa. Kansallisvaltioajattelu nousee kuin feenikslintu tuhkasta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

EU on vahvempi kuin koskaan. Populistit ja nationalistit räksyttää mutta eivät osaa mitään.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

On sekä EUn että Britannian etu, että lisäaikaa annetaan avokätisesti ja annetaan Briteille aikaa selvitellä asiansa, jotka selvästikin vaativat selvittelyä. Vähän omituisia nämä huutelut, joissa vaaditaan EUlta "selkärankaa" ja brittejä ulos unionista mahdollisimman äkkiä. Ei äkkiputous ketään hyödytä eikä sellaista itsetuhonappia ole kenenkään osapuolen järkevää mennä painamaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Periaatteessa ymmärrän, vaan heillä oli aikaa tehdä päätökset ja muutokset. Nyt on EU:n kädettömyyttä että sopimus ei ole sopimus ja näköjään leikisti erotaan taas muutaman kuukauden kuluttua.

Britannia heti VEKS, tiesivät että päivä koittaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Täysin samaaa mieltä, EU on täysin toimimaton ja erittäin kallis älyttömien säädösten Kehittelypaja.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Näin. Eihän EU:n kannata potkia brittejä väkisin ulos, koska EU:n jäsenmaiden ja kansalaisten etu on, että britit jatkavat jäseninä tai ainakin tulliliitossa, mikä voi hyvinkin olla lopputulos tästä sotkusta. Ihan hyvä että ollaan pitkämielisiä, ja annetaan heidän päätyä kaikille järkeviin ratkaisuihin. Vaikka prosessista näkyvästi uutisoidaan, ei siitä kannata nostaa omaa verenpainettaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Poliitiikoilla oli kaksi vuotta aikaa hoitaa asia kuntoon, mitään ei tapahtunut. Nyt saivat 6 kuukautta lisäaikaa, ja uskokaa pois, mitään ei tapahdu.
Britit eivät tule eroamaan EU:sta omaehtoisesti. Olisiko EUn aika ottaa rooli asiassa ja näyttää briteille ovea. Mutta eihän EU saa itsekään mitään aikaa. Yhtä kellonsiirtelyn lopettamistakin mietitty vuositolkulla. Ja miljardeja euroja valuu veronmaksajilta poliitiikkojen pohjattomiin taskuihin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

EU:n kallispalkkaiset komissaarit ovat täysin kädettömiä KAIKISSA asioissa. EU:n talous on kyntänyt kymmenen vuotta ja nyt päälle laiton EU alueelle maahanmuutto on tehty lähes pakolliseksi nöyrille EU maille. Ratkaisuna näiden sekoilujen korjaamiseksi ajetaan liittovaltiota ja velkojen yhteisvastuuta.
Luoja varjele mitä jatkossa seuraa ja Britannian ero on tässä pieni ongelma. Se vain vauhdittaa järjettömän EU-korttitalon hajoamista.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Eiköhän tuota populismin korkeakoulua olekin käyty täällä meillä suomessa viimeset neljä vuotta ja pääministerin johdolla, vai mitä?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Eipä tuo hallituksen linja ole kansaan purrut. Siitä kun populismissa on kyse.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Sipilän ja keskustan vaalipuhe ja -luoaukset 2015 olivat populismia parhaimmillaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (46)

Uutisvirta

21.7.
Oululainen Tommi Kostekivi nappasi Iskelmämestarin tittelin Kiuruvedellä – "Onhan tämä hassua, koska kilpailussa oli kova taso"
21.7.
Presidentti Volodymyr Zelenskyin puolue otti parlamentin hallintaansa Ukrainan sunnuntaisissa vaaleissa
21.7.
Alkava viikko voi tuoda Ouluun jopa 30 asteen helteet – odotettavissa hellevaroitus
21.7.
Siirtolapuutarhan mökkien ovet avautuivat vierailijoille, katso kuvia
21.7.
Äimäraution siirtolapuutarhassa oli sunnuntaina avoimien ovien päivä – siskosten mökissä värimaailma rakentuu turkoosin lipaston ympärille
21.7.
Irlannin Lowry tuuletti tuulisessa Pohjois-Irlannissa golfin major-voittoa, Korhonen 63. sijalle
21.7.
Keskittymisen mestari Lasse Virén elää vapaaherrana – "Suhteeni liikuntaan on huono", toteaa nelinkertainen olympiavoittaja

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Metsäpalovaroitus on voimassa Päijät-Hämeen ja Keski-Suomen maakunnissa, Pohjois-Pohjanmaan maakunnassa lukuun ottamatta Pudasjärven, Taivalkosken ja Kuusamon kuntia sekä seuraavissa Lapin kunnissa: Simo, Kemi, Keminmaa, Tornio ja Tervola.

Hellevaroitus: Lähivuorokauden aikana on odotettavissa tukalaa hellettä Varsinais-Suomen, Satakunnan, Uudenmaan, Kanta-Hämeen, Päijät-Hämeen, Pirkanmaan, Keski-Suomen, Etelä-Pohjanmaan, Pohjanmaan, Keski-Pohjanmaan ja Pohjois-Pohjanmaan maakunnissa sekä Etelä-Lapissa.

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Koominen sijoitusneuvoja

Aika rankka yleistys tuo, että uuden auton ostaminen ilman, että vastaavaa käytettyä on saatavilla, olisi pelkkää näyttä... Lue lisää...
Autokaupoille

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

22.7.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image