Ulkomaat

EU antoi briteille brexit-jatkoaikaa lokakuun loppuun – Juha Sipilä: "Tässä on nyt käyty kolme vuotta populismin korkeakoulua"

Theresa May oli tyytyväinen päätökseen, että Britannia voi niin päättäessään erota myös ennen uutta takarajaa. Pääministeri haluaisi välttää eurovaalien järjestämistarpeen.
Ulkomaat 11.4.2019 6:17
Visa Noronen

Suomen pääministeri Juha Sipilä kuvasi toimittajille, että takana on kolmivuotinen populismin korkeakoulu. Hätäkokouksen tulos ei vieläkään tuonut varmuutta brexitin toteutumiseen.

Ranskan presidentti Emmanuel Macron poistui terhakkaana EU-johtajien Brexit-kokouksesta Brysselissä kello kahden jälkeen yöllä.

– EU-maat osoittivat yhtenäisyyttä, Macron iloitsi.

Käytännössä EU-johtajat saavuttivat yksimielisyyden taipumalla Ranskan tahtoon. Muut Lännen Median seuraamasta kokouksesta ulos tulevat johtajat eivät näyttäneet ollenkaan samaa tarmokkuutta kuin Macron.

Hätäkokous oli kestänyt päätösten syntyessä 7–8 tuskaista tuntia.

EU-maiden johtajat päättivät antaa Britannialle jatkoaikaa lokakuun loppuun asti ennen kuin Britannian EU-ero viimeistään astuu voimaan. Kaikille muille EU-maille olisi sopinut Britannian pidempi jatkoaika vähintään vuodenvaihteeseen asti, mutta Macronin kovan kannan takia Britannian EU-ero astuu nyt voimaan viimeistään syksyllä.

Ero saattaa tapahtua jo aiemmin.

Kaikki brexit-kortit jäivät yhä pöydälle

Jos Britannian parlamentti hyväksyy jo neuvotellun erosopimuksen ennen syksyä, Britannia saa lähteä pois vastaavasti aiemmin. Jos Britannia ei järjestä europarlamenttivaaleja, ero tapahtuu väistämättä kesäkuun alussa.

– Britannia voi myös peruuttaa Brexitin kokonaan, Eurooppa-neuvoston puheenjohtaja Donald Tusk muistutti.

Sen sijaan Tusk väisti kysymyksen siitä, jääkö 31. lokakuuta todella Britannian viimeiseksi mahdollisuudeksi jättää EU erosopimuksen puitteissa vai voiko päivää siirtää vielä eteenpäin.

Monet EU-maat ovat pelänneet, että Britannia voi pyrkiä pysäyttämään EU-päätöksenteon ollessaan edelleen jäsen. Euroopan komission puheenjohtaja Jean-Claude Juncker rauhoitteli ihmisiä kokouksen jälkeen.

– Olemme kuulleet joidenkin sanovan, että Britannia voi olla erittäin hankala kumppani. Siinä ei ole mitään uutta, Juncker heitti.

Britannia voi vielä välttää eurovaalien pidon

Britannian pääministeri Theresa May esiintyi kokouksen jälkeen tavoitteet saavuttaneena johtajana. Hän julisti, että Britannia voi edelleen lähteä pikaisesti unionista.

– Britannia voi lähteä, kun erosopimus on ratifioitu, mikä oli keskeinen vaatimukseni EU-johtajille, May sanoi.

Hän jatkoi, että jos Britannia hyväksyy erosopimuksen toukokuun alussa, europarlamenttivaaleja ei tarvitse Britanniassa järjestää.

Voimakkaana kokouksen jälkeen esiintynyt May myös korosti, ettei eroa odotellessa Britannian jäsenyysoikeuksia rajoiteta.

– Kuten sanoin kokouksessa, on vain yhden tason EU-jäsenmaita, May kertoi.

Jos britit ovat EU-jäseniä vielä syksyllä, brexitin hoito lankeaa nykyistä selvästi suuremmaksi ongelmaksi Suomelle. Tulevana syksynä Suomi toimii EU:n puheenjohtajamaana.

Sipilä: "Kolme vuotta populismin korkeakoulua"

Pääministeri Juha Sipilän (kesk.) puheista kuului selvästi, että tämä harmitti häntä. Sipilä huomautti esimerkiksi EU:n tulevaisuutta ohjaavan monivuotisen rahoituskehityksen vaativan päätöksiä.

– Kyllähän tämä ero pitää hoitaa alta pois ennen sitä, Sipilä sanoi.

– Kyllä nyt pitäisi päästä keskustelemaan ilmastonmuutoksen torjunnasta, budjettikehyksestä ja monista muista tärkeistä asioista, mitkä ovat Suomen puheenjohtajakauden prioriteettejä, Sipilä jatkoi.

– Tässä on nyt käyty kolme vuotta populismin korkeakoulua, Sipilä tuhahti kokouksesta lähdettäessä.

MAINOS

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (46)

Hyva EU, pida pintasi myos Venalaismielisia kiihottajia vastaan. Naette niita keskustelussa. Nama ovat niita Venajan palkkaamia vaikuttajia joita ei pida uskoa !

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

EU:n jäsenvaltioiden johtavat poliitikot ovat osoittaneet Brexit'in-neuvotteluissa, että jäsenmaita ei kohdella samanarvoisesti. Brexit viipyy ja viipyy, vaikka britit ovat äänestäneet maansa ulos EU:sta jo kauan sitten.
Seuraavaksi Iso-Britanniassa voidaan odottaa itsenäisyys-julistusta Skotlannilta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Täälläpä on paljon erilaisia käsityksiä tuosta "populismista..."

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ensin britit äänestivät itsensä ulos EU:sta ja sitten brittien päättäjät/poliitikot eivät haluakaan erota, tai haluavat erotessaan kaiken hyvän mukaan!!!??? VOI HYVÄT HYSSYRÄT MITÄ TAIKINOINTIA!!!!??? Ja koko Euroopan unioni sitten myötäilee brittejä mennen, tullen ja palatessa!!??

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Höpönassu, Britannian kansanäänestys oli vain neuvoa antava Leave/Remain -äänestys.

Päätöksiä voi Britanniassakin tehdä lain mukaan vain ja ainoastaan Britannian oma parlamentti.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Olen itsekin ajatellut,että onko ollut viisasta rakentaa tällainen baabelin torni,kuin tämä populistinen eurooppa on. Pitääkö pönkittää tällaista ydinsyvennettyä liittovaltiota mikä jo EUjo on. Ymmärrän kyllä miksi britit haluaa leikata EU napanuoran irti. Ehkäpä brittien olisi hyvä kokeilla uudestaan kokea oma tupa ja oma lupa hallita ja vallita omat asiansa. Kansallisvaltioajattelu nousee kuin feenikslintu tuhkasta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

EU on vahvempi kuin koskaan. Populistit ja nationalistit räksyttää mutta eivät osaa mitään.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

On sekä EUn että Britannian etu, että lisäaikaa annetaan avokätisesti ja annetaan Briteille aikaa selvitellä asiansa, jotka selvästikin vaativat selvittelyä. Vähän omituisia nämä huutelut, joissa vaaditaan EUlta "selkärankaa" ja brittejä ulos unionista mahdollisimman äkkiä. Ei äkkiputous ketään hyödytä eikä sellaista itsetuhonappia ole kenenkään osapuolen järkevää mennä painamaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Periaatteessa ymmärrän, vaan heillä oli aikaa tehdä päätökset ja muutokset. Nyt on EU:n kädettömyyttä että sopimus ei ole sopimus ja näköjään leikisti erotaan taas muutaman kuukauden kuluttua.

Britannia heti VEKS, tiesivät että päivä koittaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Täysin samaaa mieltä, EU on täysin toimimaton ja erittäin kallis älyttömien säädösten Kehittelypaja.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Näin. Eihän EU:n kannata potkia brittejä väkisin ulos, koska EU:n jäsenmaiden ja kansalaisten etu on, että britit jatkavat jäseninä tai ainakin tulliliitossa, mikä voi hyvinkin olla lopputulos tästä sotkusta. Ihan hyvä että ollaan pitkämielisiä, ja annetaan heidän päätyä kaikille järkeviin ratkaisuihin. Vaikka prosessista näkyvästi uutisoidaan, ei siitä kannata nostaa omaa verenpainettaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Poliitiikoilla oli kaksi vuotta aikaa hoitaa asia kuntoon, mitään ei tapahtunut. Nyt saivat 6 kuukautta lisäaikaa, ja uskokaa pois, mitään ei tapahdu.
Britit eivät tule eroamaan EU:sta omaehtoisesti. Olisiko EUn aika ottaa rooli asiassa ja näyttää briteille ovea. Mutta eihän EU saa itsekään mitään aikaa. Yhtä kellonsiirtelyn lopettamistakin mietitty vuositolkulla. Ja miljardeja euroja valuu veronmaksajilta poliitiikkojen pohjattomiin taskuihin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

EU:n kallispalkkaiset komissaarit ovat täysin kädettömiä KAIKISSA asioissa. EU:n talous on kyntänyt kymmenen vuotta ja nyt päälle laiton EU alueelle maahanmuutto on tehty lähes pakolliseksi nöyrille EU maille. Ratkaisuna näiden sekoilujen korjaamiseksi ajetaan liittovaltiota ja velkojen yhteisvastuuta.
Luoja varjele mitä jatkossa seuraa ja Britannian ero on tässä pieni ongelma. Se vain vauhdittaa järjettömän EU-korttitalon hajoamista.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Eiköhän tuota populismin korkeakoulua olekin käyty täällä meillä suomessa viimeset neljä vuotta ja pääministerin johdolla, vai mitä?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Eipä tuo hallituksen linja ole kansaan purrut. Siitä kun populismissa on kyse.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Sipilän ja keskustan vaalipuhe ja -luoaukset 2015 olivat populismia parhaimmillaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (46)

Uutisvirta

13:42
41 prosenttia pyöräilijöistä käyttää pyöräilykypärää, selvitti Oulun kaupunki – käyttö kasvanut erityisesti kahden viime vuoden aikana
13:37
Hongkongin mielenosoitusten pelätään kärjistyvän veriseksi yhteenotoksi – Poliisi pitää mielenosoittajia loukussa oppilaitoksessa
13:34
HS: Maajoukkueen alppihiihtovalmentajana toimineelle syytteet Ranuan kuolonkolarista
13:14
Poliisiammattikorkeakoulun opettaja syytteeseen seksuaalisista hyväksikäytöistä ja ahdistelusta – asianomistajia on seitsemän
13:11
Puolustusministeriö ei kertonut henkilöstöryhmille alueellistamisselvityksestä - työntekijät äimän käkenä
12:22
Neljä skenaariota, mitä Hongkongissa voi tapahtua seuraavaksi
11:44
"Lumihangella on yllättävän paljon elämää" – Hämähäkit, karvamadot ja lumikorennot seikkailevat lukijan kuvissa
38
MTK:n kysely: Kolme neljästä suomalaisesta pitää lihan kulutustaan sopivana – MT: Alle 30-vuotiaista lähes viidennes ei syö lihaa lainkaan
32
Andersson ehdotti: Valtio voisi yhden vuoden ajan maksaa lähes kokonaan kulut polttomoottoriautojen muuttamisesta biokaasulla käyviksi
25
Käteisen puute suomalaisissa pankeissa ihmetyttää kanadalaisia – viime vuonna he kirjoittivat yli 700 miljoonaa shekkiä
19
Postin työkiistaan ei saatu vieläkään ratkaisua, tukilakot laajenevat maanantaina – "On vaikea arvioida, kuinka pitkään vielä menee"
15
Oululaiset yläkoululaiset saunottivat asunnottomia ja auttoivat naapureita – "Sai nähdä, että ihmiset olivat todella kiitollisia siitä, mitä me teimme"
14
Kivikukko koottiin uudelleen salaiseen paikkaan – Kyseessä on harjoittelukasaus, jotta se osataan koota oikein lopulliselle paikalleen Rautatienkadulle
12
Marraskuinen harmaus jämähtää ensi viikolla Oulun ylle, vesisateet ja lämmin sää sulattavat lumia – "Harmaa viikko tulossa"

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Sinun valintasi - eroa AY-liitosta!

257 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Mietin alkoholin jättämistä, mitä tilalle?

Toi uutuutena krapulattomat maanantait, itsetunto palasi pikkuhiljaa lääkkeen avustuksella. Ei enään koskaan kauheaa mor... Lue lisää...
Tenu, terve

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

18.11.

Fingerpori

18.11.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan kokonaistavoittavuus on 86 % Oulun markkina-alueen kuluttajista viikossa.

Kaleva Media Yrityspalvelut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityspalvelut/


stats-image