Ulkomaat

Donald Trump vedonnee rajamuurin rahoituksen puolesta kansakunnan tilaa kä­sit­te­le­väs­sä puheessaan

Presidentti Donald Trump (kesk.), vaimonsa Melania Trump (oik.) ja heidän poikansa Barron lähtivät viime perjantaina Valkoisesta talosta kohti Floridaa helikopterilla. KUVA: OLIVIER DOULIERY
Ulkomaat 5.2.2019 10:19 | Päivitetty 7.2.2019 16:51
Ilkka Timonen

Puhetta oli jouduttu siirtämään hallinnon sulkemisen takia.

Yhdysvaltain presidentin Donald Trumpin odotetaan vihdoin ensi yönä Suomen aikaa pitävän viivytyksen kohteeksi joutuneen puheensa.

Puhetta jouduttiin siirtämään ennätyksellisen pitkään, 35 päivää, kestäneen hallinnon sulkemisen vuoksi.

Trumpin odotetaan puheessaan puuttuvan hallinnon sulkemisen syyhyn, kiistaan Meksikon rajamuurin rahoittamisesta. Hallinto päätettiin avata 25. tammikuuta vain kolmeksi viikoksi, joten sulkeminen uudelleen saattaa olla jälleen edessä.

Hallinto saatetaan sulkea 15. helmikuuta, ellei rahaa muuriin löydy. Trump vedonnee demokraatteihin, jotta tämä vältettäisiin. Hän on kuitenkin myös kertonut voivansa käyttää erityisvaltuuksiaan hätätilan julistamiseksi ja muurirahan kaivamiseksi esimerkiksi puolustusvoimien määrärahoista.

Trump aliarvioinut Pelosia

Presidentti pitää puheensa edustajainhuoneessa, ja hänen takanaan puheen aikana istuu edustajainhuoneen puheenjohtaja Nancy Pelosi. Juuri Pelosi on johtanut demokraatteja näiden sanoessa rajamuurin pystyttämisen olevan "moraaliton" teko.

USA Today -lehti kirjoittaa Trumpin aliarvioineen Pelosia siinä, miten tämä pystyy pysymään vaatimustensa takana. Heidän välinen riitansa johti molemminpuoliseen nokitteluun, jossa Pelosi ensin peruutti Trumpin puheen ja presidentti puolestaan kielsi Pelosia matkustamasta asevoimien koneella Afganistaniin.

Pelosi näyttää selvinneen riidasta voittajana, kun Trump ilmoitti hallinnon sulkemisen lopettamisesta määräajaksi ilman että hän sai rahoja muuriinsa.

Presidentin odotetaan vetoavan kansalaisiin rajamuurin rahoituksen saamiseksi. Hän on tehnyt jo tarjouksia kuten antanut kolmen vuoden suojan laittomille maahantulijoille, esimerkiksi niin sanotuille uneksijoille, jotka ovat tulleet maahan lapsena.

Viime viikolla Trump sanoi neuvotteluja demokraattien kanssa muurin rahoituksesta "ajan tuhlaukseksi". Hän voikin vihjata puheessaan hätätilan julistamisesta asian takia.

Puheessa viisi teemaa

Trumpin odotetaan puheessaan ylistävän maan talouden tilaa. Viime kuussa hän tviittasi, että "Yhdysvalloilla on kerrottavanaan suuri taloudellinen tarina... numero ykkönen maailmassa".

Talouskasvu on kuitenkin kompuroinut hallinnon sulkemisen vaikutuksesta.

Presidentin odotetaan puhuvan myös Islamilainen valtio (Isis) -terroristijärjestön vastaisen taistelun tilasta sekä oikeusjärjestelmän uudistamisesta.

Trumpin hallinnon johtava virkailija kertoi viime viikolla toimittajille, että puheessa on viisi teemaa: maahanmuutto, kauppa, infrastruktuuri, terveydenhuolto ja kansainväliset suhteet.

Yhdysvallat ja Kiina ovat olleet kauppasodan partaalla, mutta sota on vältetty uusilla sopimuksilla samoin kuin on neuvoteltu uusi kauppasopimus Kanadan ja Meksikon kanssa.

Politico-lehden mukaan presidentti saattaa puheessaan puuttua myös aborttiin. New Yorkissa hyväksyttiin viime kuussa määräys, jonka mukaan abortti on mahdollinen myös 24. raskausviikon jälkeen. Tätä republikaanit vastustavat.

Edellisen kerran presidentin kansakunnan tilaa käsittelevä puhe jouduttiin siirtämään vuonna 1986, jolloin avaruussukkula Challenger räjähti samana päivänä kuin presidentti Ronald Reaganin oli määrä pitää puhe.

Oikaistu 7.2. kello 16.51: Jutun lopussa lopussa kohta, jossa luki: ”New Yorkissa hyväksyttiin viime kuussa määräys, jonka mukaan abortti on mahdollinen myös 24. raskauskuukauden jälkeen." Kyse on tietenkin raskausviikoista, ei -kuukausista.

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Odottaakohan joku jännityksellä Trumpin puhetta. Pelkkää muuria ja itsekehua se on. ei mitään uutta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jaa että raskauden voi keskeyttää 24 kuukauden jälkeen? Eiköhän se tuossa vaiheessa ole jo aiheellistakin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

23:04
Ei ihmelapsi vaan sinnikäs työhevonen – 50 vuotta täyttävä säveltäjä Tuomas Kantelinen löysi elokuvamusiikin puolisattumalta
22:11
Maanpaossa asuvan liikemiehen videot rohkaisivat egyptiläisiä harvinaisiin mielenosoituksiin – Poliisi pidätti kymmeniä protestoijia
21:58
Ranska löi Suomen EM-lentopallon neljännesvälierissä – päävalmentaja Banks: "Nyt päti vahvemman laki, meillä ei ollut vastausta"
21:56
Kärpät nousi jyrän alta voittoon Jyväskylässä – Karvinen maalasi kahdesti: "Painetaan päivittäin hommia, niin silloin se välillä kääntyy noin"
21:44
Runssilla: Kerran kuukaudessa Konst o. deli tarjoilee brunssia elävän musiikin kera
20:50
Pohjavedet yhä matalalla monen kuivan vuoden jäljiltä – "Kaikki sateet ovat tervetulleita koko maassa"
19:46
Kärpät ryösti voiton Jyväskylässä jatkoajalla jännärin päätteeksi – tasoitus 14 sekuntia ennen päätössummeria
77
Kataiselle Sitran johtopaikan hävinnyt professori Markku Wilenius: "Kyllä tämä herättää kysymyksiä, minkälaista politikointia tässä maassa tehdään"
62
"Täyssähköinen rekkaveturi maksaa tuplat" – Onko tulevaisuus sittenkin kaasu- eikä sähkörekoissa? Raahelainen Korsu Oy hankkii kokemuksia kaasu-Scaniasta
31
Kärpät ryösti voiton Jyväskylässä jatkoajalla jännärin päätteeksi – tasoitus 14 sekuntia ennen päätössummeria
30
Stora Enso sai yt-neuvottelut valmiiksi, yhteensä 365 irtisanotaan – paperin valmistus Oulussa jatkuu syksyyn 2020 saakka
25
Opetusministeri Li Andersson ensi viikon ilmastolakosta: Kouluissa hyvä keskustella pelisäännöistä, jotta vapaus mielenilmaisuun toteutuu
25
Analyysi: Saksan jättimäinen ilmastopaketti sai monet pettymään – Näin uudistus vaikuttaa Suomeen
21
Kuusi Jehovan todistajaa vangittu Venäjällä – "Ketkä ovat vuorossa seuraavaksi?"

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli on huono maan pohjoisosassa sekä Keski-Suomen, Pohjois-Savon, Pohjois-Karjalan, Etelä-Pohjanmaan, Pohjanmaan ja Keski-Pohjanmaan maakunnissa tienpintojen jäätymisen vuoksi.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Hallitus osti sotalaivoja 1300 miljoonalla!

142 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Nainen aloittaa työsuhteessa ja kohta on taas raskaana

On hieno juttu, että naisella on turvattu toimeentulo. Perheenlisäys on nykyisessä Suomessa on iloinen u... Lue lisää...
Perus 35

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.

Naapurit

21.9.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image