Ulkomaat

Donald Trump vedonnee rajamuurin rahoituksen puolesta kansakunnan tilaa kä­sit­te­le­väs­sä puheessaan

Presidentti Donald Trump (kesk.), vaimonsa Melania Trump (oik.) ja heidän poikansa Barron lähtivät viime perjantaina Valkoisesta talosta kohti Floridaa helikopterilla. KUVA: OLIVIER DOULIERY
Ulkomaat 5.2.2019 10:19 | Päivitetty 7.2.2019 16:51
Ilkka Timonen

Puhetta oli jouduttu siirtämään hallinnon sulkemisen takia.

Yhdysvaltain presidentin Donald Trumpin odotetaan vihdoin ensi yönä Suomen aikaa pitävän viivytyksen kohteeksi joutuneen puheensa.

Puhetta jouduttiin siirtämään ennätyksellisen pitkään, 35 päivää, kestäneen hallinnon sulkemisen vuoksi.

Trumpin odotetaan puheessaan puuttuvan hallinnon sulkemisen syyhyn, kiistaan Meksikon rajamuurin rahoittamisesta. Hallinto päätettiin avata 25. tammikuuta vain kolmeksi viikoksi, joten sulkeminen uudelleen saattaa olla jälleen edessä.

Hallinto saatetaan sulkea 15. helmikuuta, ellei rahaa muuriin löydy. Trump vedonnee demokraatteihin, jotta tämä vältettäisiin. Hän on kuitenkin myös kertonut voivansa käyttää erityisvaltuuksiaan hätätilan julistamiseksi ja muurirahan kaivamiseksi esimerkiksi puolustusvoimien määrärahoista.

Trump aliarvioinut Pelosia

Presidentti pitää puheensa edustajainhuoneessa, ja hänen takanaan puheen aikana istuu edustajainhuoneen puheenjohtaja Nancy Pelosi. Juuri Pelosi on johtanut demokraatteja näiden sanoessa rajamuurin pystyttämisen olevan "moraaliton" teko.

USA Today -lehti kirjoittaa Trumpin aliarvioineen Pelosia siinä, miten tämä pystyy pysymään vaatimustensa takana. Heidän välinen riitansa johti molemminpuoliseen nokitteluun, jossa Pelosi ensin peruutti Trumpin puheen ja presidentti puolestaan kielsi Pelosia matkustamasta asevoimien koneella Afganistaniin.

Pelosi näyttää selvinneen riidasta voittajana, kun Trump ilmoitti hallinnon sulkemisen lopettamisesta määräajaksi ilman että hän sai rahoja muuriinsa.

Presidentin odotetaan vetoavan kansalaisiin rajamuurin rahoituksen saamiseksi. Hän on tehnyt jo tarjouksia kuten antanut kolmen vuoden suojan laittomille maahantulijoille, esimerkiksi niin sanotuille uneksijoille, jotka ovat tulleet maahan lapsena.

Viime viikolla Trump sanoi neuvotteluja demokraattien kanssa muurin rahoituksesta "ajan tuhlaukseksi". Hän voikin vihjata puheessaan hätätilan julistamisesta asian takia.

Puheessa viisi teemaa

Trumpin odotetaan puheessaan ylistävän maan talouden tilaa. Viime kuussa hän tviittasi, että "Yhdysvalloilla on kerrottavanaan suuri taloudellinen tarina... numero ykkönen maailmassa".

Talouskasvu on kuitenkin kompuroinut hallinnon sulkemisen vaikutuksesta.

Presidentin odotetaan puhuvan myös Islamilainen valtio (Isis) -terroristijärjestön vastaisen taistelun tilasta sekä oikeusjärjestelmän uudistamisesta.

Trumpin hallinnon johtava virkailija kertoi viime viikolla toimittajille, että puheessa on viisi teemaa: maahanmuutto, kauppa, infrastruktuuri, terveydenhuolto ja kansainväliset suhteet.

Yhdysvallat ja Kiina ovat olleet kauppasodan partaalla, mutta sota on vältetty uusilla sopimuksilla samoin kuin on neuvoteltu uusi kauppasopimus Kanadan ja Meksikon kanssa.

Politico-lehden mukaan presidentti saattaa puheessaan puuttua myös aborttiin. New Yorkissa hyväksyttiin viime kuussa määräys, jonka mukaan abortti on mahdollinen myös 24. raskausviikon jälkeen. Tätä republikaanit vastustavat.

Edellisen kerran presidentin kansakunnan tilaa käsittelevä puhe jouduttiin siirtämään vuonna 1986, jolloin avaruussukkula Challenger räjähti samana päivänä kuin presidentti Ronald Reaganin oli määrä pitää puhe.

Oikaistu 7.2. kello 16.51: Jutun lopussa lopussa kohta, jossa luki: ”New Yorkissa hyväksyttiin viime kuussa määräys, jonka mukaan abortti on mahdollinen myös 24. raskauskuukauden jälkeen." Kyse on tietenkin raskausviikoista, ei -kuukausista.

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Odottaakohan joku jännityksellä Trumpin puhetta. Pelkkää muuria ja itsekehua se on. ei mitään uutta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jaa että raskauden voi keskeyttää 24 kuukauden jälkeen? Eiköhän se tuossa vaiheessa ole jo aiheellistakin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

15:52
Uuden Hotelli Iso-Syötteen rakennustyöt ovat alkaneet – huonesiiven saneeraus valmistuu ensi talvisesongiksi, uutuuksina sviitti, näköalaravintola ja lounge
15:17
Meri-Lapissa urkittu ruokakaupoissa pankkikorttien tunnuslukuja ja nostettu rahaa anastetuilla korteilla, uhreina ikäihmisiä
15:03
Ulkoministeriö otti yhteyttä Irakin viranomaisiin – Irak kertoi karkottaneensa Isis-perheiden lapsia maasta
15:00
Oulun juhlaviikkojen makrokonsertteihin pääsee vain arvalla – lippuarvonta käynnissä somessa
14:15
Kuusamolaismiehen epäillään pahoinpidelleen avopuolisoaan – nainen löytyi myöhemmin kuolleena toisesta asunnosta
13:48
Trumpin Twitter-ryöpytyksen kohteeksi joutuneet naiset: Älkää nielkö syöttiä
13:23
Yritykset kysyvät Ilmatieteen laitokselta neuvoja ilmastonmuutoksen torjuntaan – naiset ja miehet suhtautuvat uhkaan eri tavoin
35
MTV: Kalle Palander muuttaa takaisin synnyinkaupunkiinsa Tornioon – syynä lasten koulunkäynti
31
Toripolliisi-patsas oli töhritty meikkaamalla sen kasvot – "Nuoret tytöt yrittivät puhdistaa patsasta"
27
IS: Liikennelääketieteen professori pitää uutta pistekohtaista nopeusvalvontaa älyttömänä – "Homma on lähtenyt täysin lapasesta"
18
Hirvenpyyntilupia myönnetty Oulun toimialueelle tänä vuonna huomattavasti viimevuotista vähemmän – pyynti alkaa syyskuussa
17
Suomalainen autojen yhteiskäyttöpalvelu aikoo globaaliksi – "Sama jakamis- ja kiertotalouden mullistus tapahtuu liikkumisessa nyt kuin Airbnb:ssä 10 vuotta sitten"
15
Qstock aiheuttaa poikkeuksia liikennejärjestelyihin festivaaliviikon alusta alkaen
14
Poliisi valvoi liikennettä Käsivarren Lapissa: ylinopeuksia, useita ajokieltoja ja 11 000 euron ylikuormamaksu

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Metsäpalovaroitus on voimassa Keski-Suomen, Etelä-Pohjanmaan, Pohjanmaan ja Keski-Pohjanmaan maakunnissa, Pohjois-Pohjanmaan maakunnassa lukuun ottamatta Pudasjärven, Taivalkosken ja Kuusamon kuntia sekä seuraavissa Lapin kunnissa: Simo, Tornio ja Utsjoki.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Naton vastustus hiipuu

223 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Mansikka maalle töihin?

Kyllä se on ongelmana, että osa suomalaisista eivät halua tehdä töitä, jos siinä ei ole jotain "hohtoa" tai ei muutoinka... Lue lisää...
Ryö palkitsee

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

16.7.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image