Ulkomaat

25 vuotta Euroopan parlamentissa ollut britti pitää brexitiä typeränä päätöksenä – "Britannia on aina ollut hankala asiakas EU:ssa"

Lordi Richard Balfe toimi europarlamentaarikkona 25 vuotta. Hän on pyrkinyt luomaan EU:sta positiivista kuvaa Britanniassa.
Ulkomaat 5.11.2019 15:50
Daniel Wallenius

Britannian parlamentin ylähuoneen jäsen lordi Richard Balfe on käynyt Suomessa ensimmäisen kerran 1970-luvulla. Hän muistelee brittipubia, jossa ei ollut mitään brittiläistä ja sanoo Suomen muuttuneen Kekkosen ja varovaisen politiikan ajoista paljon.

Britannian parlamentin ylähuone ei voi estää brexitiä, mutta se voi tehdä hallituksen elämän hankalaksi, sanoo ylähuoneen jäsen lordi Richard Balfe.

– Kaltaiseni ihmiset ovat taistelleet eron peruuntumisen puolesta. Paikka ylähuoneessa on elinikäinen, joten meistä ei voi päästä eroon. Meillä on lupa olla tuhmia, Balfe sanoo Lännen Medialle Helsingissä.

Toisin kuin parlamentin alahuoneessa, ylähuoneen jäsenten enemmistö kannattaa Britannian pysymistä EU:ssa. Alahuoneen yli ylähuone ei voi kävellä, mutta se voi esittää ikäviä kysymyksiä, joihin hallituksella ja virkamiehillä on velvollisuus antaa vastauksia.

Yksi esimerkki ylähuoneen esiin nostamista ikävistä kysymyksistä on lääkkeiden saatavuus mahdollisen kovan brexitin jälkeen. Nyt asiaa puidaan Britannian mediassa.

– Se on yksi esimerkki asiasta, jota kukaan ei ollut miettinyt. Hallitus ei ollut valmistautunut brexitiin. Kaikki luulivat, että kansa äänestää jäämisen puolesta ja yksi vaikea kysymys on poissa päiväjärjestyksestä.

Brittipubi, jossa ei ollut mitään brittiläistä

Balfe toimi Britannian edustajana Euroopan parlamentissa vuosina 1979–2004. Suomessa hän on vieraillut omien arvioidensa mukaan 20–30 kertaa, ensimmäisen kerran yli 40 vuotta sitten.

– Suomi on muuttunut niistä ajoista paljon. Silloin Kekkonen oli presidentti ja politiikka oli hyvin, hyvin varovaista, hän sanoo.

Helsingin lisäksi Balfen Suomen-matkat ovat vieneet hänet muun muassa Turkuun ja Rovaniemelle.

– Seurueidemme tärkeimmät henkilöt tapasivat presidentin ja lensivät kotiin. Taisin saada paremman diilin, hän sanoo.

Mieleen ovat painuneet brittipubi Sir Richard, jossa ei ollut mitään brittiläistä, revontuliretki sekä vierailu Joulupukin pajalle. Lisäksi Balfe muistaa elävästi paikallisen kansanedustajan pitämän opastetun kierroksen Rovaniemellä.

– Hän sanoi, että kaupungissa on kaksi ammattia, alkoholisti ja sosiaalityöntekijä, ja niissä tapahtuu aika paljon työn jakamista. Eihän se tietenkään ollut totta, mutta tarina on jäänyt mieleen.

Ylemmyydentunne elää Britanniassa vahvana

Ensimmäiset politiikan vuosikymmenensä Balfe edusti työväenpuoluetta. Aivan viimeisen europarlamenttikautensa lopussa vuonna 2003 hänet erotettiin. Silloin hän vaihtoi konservatiiveihin.

– Olen oikeastaan ylpeä niistä potkuista, hän sanoo.

Suurimman osan poliittisesta urastaan Balfe kertoo pyrkineensä luomaan positiivista EU-kuvaa, mikä on osoittautunut vaikeaksi.

– Britannia on aina ollut hankala asiakas EU:ssa. Meillä on ollut jäsenyytemme aikana vain yksi EU-myönteinen pääministeri.

Mahdollisina syinä Brittien EU-nihkeyteen hän pitää Britannian maantieteellistä eristyneisyyttä ja menneen Britti-imperiumin yhä ylläpitämää ylemmyydentunnetta.

– Nuori sukupolvi on kuitenkin paljon Eurooppa-myönteisempi kuin edelliset.

EU-ero ei tuo romahdusta, mutta vie vaikutusvallan

Tässä vaiheessa Balfen brexit-kanta on jo käynyt selväksi, mutta annetaan hänen vielä sanoa se kerran suoraan: päätös jättää EU on typerä.

Usein perusteina on käytetty brexitin vaikutuksia Britannian taloudelle, mutta Balfe ei halua lähteä siihen. Sen sijaan hän puhuu vaikutusvallan menettämisestä ja hakee esimerkkiä Suomesta.

– Jos Suomi eroaisi EU:sta, maailma ei romahtaisi. Ihmiset menisivät normaalisti töihin ja naimisiin. Mutta itärajalla olisi enemmän kitkaa, eikä pääministeri tapaisi Saksan liittokansleria kolmesti vuodessa. Hän joutuisi varaamaan ajan.

Vaikutusvallan pieneneminen liittyy paitsi eri pöydissä istumiseen, myös siihen, että samat säännöt koskevat Britanniaa, oli se unionin jäsen tai ei. Unionin ulkopuolelta sääntöihin vaikuttaminen vain ei onnistu.

Balfe kertoo hiljattain tavanneensa Vietnamin ulkomaankauppaministerin, joka suhtautui myönteisesti Britannian ja Vietnamin väliseen kauppasopimukseen ja sanoi sitten sivulauseessa, ettei sopimukseen voi sisällyttää mitään, mikä suututtaa EU:n.

– Tätä ei suostuta tajuamaan, mutta se lause tiivisti oikeastaan kaiken. Kukaan ei tee Britannian kanssa kauppasopimusta, jossa on ehtoja, joita EU ei hyväksy, Balfe sanoo.

Britannian ja EU:n suhde vaatii töitä

Kolmen ja puolen vuoden ja kolmannen EU:n myöntämän lykkäyksen jälkeen Balfe ei osaa enää ennustaa, miten brexitille lopulta käy.

– Nyt uuden kansanäänestyksen mahdollisuus on noussut esille, mutta en löisi vetoa sen puolesta, hän sanoo.

Jos Britannia lähtee EU:sta, se tuo Balfen mukaan vaikeuksia varsinkin nuorille sukupolville. Vaikka Britannia jäisi, se vaatii silti paljon töitä maan ja EU:n suhteen jälleenrakentamiseksi.

– Se olisi vähän kuin avioliitto, jossa toinen osapuoli on pettänyt, mutta pari on päättänyt jatkaa yhdessä. Suhde täytyy korjata ja me tulemme tekemään sen.

– Me olemme toistemme tulevaisuus, siitä ei ole epäilyksiä.

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (24)

"Kaltaiseni ihmiset..." Tuollainen ylähuoneen aateliskekkuli ei vain taida olla ihan paras mainosmies EU-jäsenyydelle?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

rilluuttavat komiaa marssisäveltä: "Yksin olemme vahvempia!" Ja höntit uskovat. Eikö typeryydellä voisi olla edes jotain rajaa? Tämä britti sentään tietää mistä puhuu: eli mitä seuraa, jos hönttimarssiin lähdetään.. Tämä haastattelu kannattaa lukea tarkkaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Markkinoiden bulvaanit, finanssifasistit, tekevät kaikkensa saadakseen tuhottua kohdevaltionsa kansan hyvän, turvallisen, terveen elemän edellytykset yksityistämällä kaiken mihin ihmisten on pakko käyttää rahaa - esim. hoiva ja terveydenhuolto - palvelemaan vain maksukykyisiä ja jättää köyhyyteen syrjäytetyt kuolemaan ennenaikaisesti täysin tarpeettomasti.

Nämä kommunistit yrittävät haalia kaikki kansan pakolla maksetut verot omiin taskuihinsa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jos meillä olisi yhä markka, niin nyt pitäis olla tarkka.
Onneksi meillä on euro, tuo looginen yhteinen "neuro".
Kuin hermoverkko kertaa kuusi, ettei kaadu kintuille Idän muusi.
Ennen Suffelikin maksoi vain 20p.
Nyt on Suffelikin nykyään jo miehen mitassa!
Vaan tupessa yhä on pieni Suomi.
Siellä Sauli jo päkiöilleen nousee ja sanaa käyttää:
"Mina Damar och Dummar!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Historia osoitaa sen,että Britit eivät voi olla Saksan "ikeen" alla.Ei Euroopassa,Afriikassa jne.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Mitäs me täällä ihmetellään...toivottavasti Britit eroaa EU:sta, niin nähtäis minne se maa menee. Syöksyykö vaiko nousee...

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jos Suomi eroaisi EUsta , kävisi kuten ed kirjoituksessa sanottiin . Suomi olisi takahikiä joka kyyristelisi ison naapurin kupeessa ja kaupankäynti hiipuisi ja inflaatio laukkaisi. Silloin ei paljon isot eu maat kuten Saksa ei paljon perustaisi meidän asemasta .
Onhan eu myös turvallisuus poliittinen ratkaisu vaikka siitä ei mielellään puhuta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kenen leipää syöt, sen lauluja laulat. Ei muuta sanottavaa tai lisättävää tähän.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Suomikin eroon eu sonnasta.... Oishan se markka ja muut jutut paljon parempia.. Enklanti tekkee järkevästi kun ymmärtäisivät erota nyt heti eikä jossitella..

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Muistelepa mitä tapahtui markan arvolle Neuvostoliiton romahdettua? Euro ei ole samalla tavalla altis voimakkaille kurssiheilahteluille.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Juuri nämä 25 vuotta EU:sta hirvittäviä palkkoja saaneet lordit eivät ymmärrä niitä syitä miksi EU:sta tulee erota. Tavan kansalaiset eivät enää tunnista naapurustoa omakseen,kun ympärille tulee moskeijoita ja minareetteja ja tuttuja joutuu happohyökkäysten kohteeksi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Älytöntä 25 vuotta vallan kahvassa eikä mitään hyvää ole eu saanut aikaseksi pöhöttynyt järjestö

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Yläluokka asustelee omissa pilvilinnoissaan. Kaukana ovat slummiutuneet alueet integaatioon liittuvine ongelmineen, jotka pääosin EU on Merkelin johdolla aiheuttanut. Samaan syssyyn kuuluu järjetön kulurakenne ja raskas lainsäädäntö, jota euovoatoliittoon kasataan koko ajan lisää. EUn pörssikäppyrät menevät maansuuntaisesti, kun muualla maailmassa, erityisesti USAssa nousu on ollut 45-asteen kulmassa vuosia.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Juuri näinhän se menee. EU on kaikkeen syypää. Ilman EUta hinnat olisivat Suomessakin noin 30 % nykyisestä ja palkat huomattavasti korkeammat.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Näin on. EU:n ulkopuolella olisi kunnon tuloerot eikä nykymenon mukaista piperrystä. Ei suomessa voi nykymenolla rikastua.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Britannian vanhimman puolueettoman taloustutkimuslaitoksen, NIESR:n raportin mukaan Britannian kansantalous tulisi supistumaan noin 3,5% ja maksamaan yli 80 miljardia euroa vuodessa verrattuna pysymiseen EU:ssa.

Boris Johnsonin erosopimuksen mukainen ero maksaisi jokaista Britannian kansalaista kohden 1300 euroa vuodessa. Nelihenkisen perheen osalta siis 5200 euroa. Elämä Britanniassa EU:n ulkopuolella olisi kallista...

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (24)

Uutisvirta

22:36
Analyysi: Ampumahiihdon MM-kisat olivat hyvää mainosta lajille – samaa ei voi sanoa maastohiihdon Pohjoismaiden-kiertueesta, jossa majoituttiin kasarmilla ja huollettiin suksia puutteellisissa tiloissa Tilaajille
22:21
Oulun Pyrinnön Taneli Ollila juhli painonnoston SM-kultaa Porissa – "Enemmänkin olisi mennyt, mutta oli turha riskeerata"
22:18
Jääkylmästi heittänyt Susijengi nousi tärkeään voittoon EM-karsinnoissa
22:15
Yllätysmestarin tuuletus – Kuivasjärven Auran Sonja Stång hämmästyi nuorten SM-hallikisoissa pika-aitojen täysosumastaan: "Olin ihan, että häh?" Tilaajille
21:47
Sula teräs sytytti oven palamaan Outokummun tehtaalla Torniossa
21:33
"Mondo" Duplantis pääsi taas kuuteen metriin – viimeinen yritys ME-korkeudesta 619 oli onnistua
21:27
Thesleffin näyttely houkuttelee kävijöitä jonoiksi asti – Oulun taidemuseon aiemmat kävijäennätykset voivat pian mennä uusiksi
94
Loppuko hiihto ilmastonmuutokseen? Professori: "Eteläisen Suomen koululaisille luminen talviloma on muisto vain"
36
Lastenpsykiatriaan ohjataan yhä enemmän psyykkisestä häiriöstä kärsiviä lapsia ja nuoria – Oulun yliopiston professori: "Potilaiden määrä on selkeästi lähtenyt kasvuun"
34
Italiassa koronavirustartuntojen määrä nousee nopeasti – hallitus aikoo eristää tartuntakeskittymät ainakin kahdeksi viikoksi, jalkapallo-otteluita peruttu
22
Koulumaailmassa lastensuojeluilmoituksen oltava viimeinen toimenpide Lukijalta
19
Mikko Niemelä, 29, on noussut luottorooliin loukkaantumisten kurittamassa Kärppä-puolustuksessa – kellottaa uusia ennätyksiä ja tarjoilee namupasseja
17
Sahat käynnistyvät uudestaan, mekaanisen metsäteollisuuden riidassa sopu – kiky-tuntien kirjausta muutettiin
16
Presidentti Niinistö ulkoministeri Haaviston esitutkinnasta Ylellä: "Voi olla hänen itsensä kannalta kiusallinen tilanne"

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli muuttuu huonoksi aamuyöstä alkaen Pohjois-Pohjanmaan ja Lapin maakunnissa lumisateen vuoksi.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Milloin Marinin hallitus kaatuu?

253 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Työttömyysturva

Tai sitten uudistus kannustaa työttömiä ottamaan ja etsimään töitä ja jopa muuttamaan työn perässä sinne missä sitä on. ... Lue lisää...
Tai sitten töihin

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

22.2.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu


Pohjoisen kattavimmat mediatilat ja monipuoliset markkinoinnin palvelut printtiin ja digiin.

Kaleva Media B2B asiakasratkaisut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityksille


stats-image