Talous

Tokmanni osti Säästökuopan

Nimiasia avoinna. Oulun ja Keminmaan Säästökuopat jatkavat toimintaansa ainakin toistaiseksi Säästökuoppa-nimellä. KUVA: JUKKA LEINONEN/ARKISTO
Talous 20.9.2005 0:00
Riitta Taulavuori
Itä-Suomesta alkunsa saanut Tokmanni Oy on ostanut Oulussa ja Keminmaassa toimivan Säästökuoppa Oy:n liiketoiminnan. Maanantaina tehdyllä yrityskaupalla Tokmanni nousee Suomen suurimmaksi halpakauppaketjuksi - sen pro forma -liikevaihto on noin 200 miljoonaa euroa.

Tällä haavaa Tokmanni työllistää noin 630 henkilöä. Säästökuopan noin sata työntekijää siirtyvät uudelle työnantajalle ns. vanhoina työntekijöinä.

Tokmanni Oy:n omistajina ovat pääomasijoittaja Capmanin hallinnoimat rahastot sekä Joensuun Kauppa ja Kone Oy. Tokmanni muodostettiin viime marraskuussa Vapaa Valinta ja Tokmanni -myymälöiden yhdistyttyä.

Vuonna 1978 perustettu Säästökuoppa on Pirkko, Hannu ja Heikki Vuokilan omistama yritys, jolla on kolme myymälää Oulussa ja yksi Keminmaalla. Säästökuopan liikevaihto on noin 21 miljoonaa euroa.

Osapuolet eivät kerro kauppasummaa.

Yrityskauppaa pohjustettiin runsaan puolen vuoden ajan.

Yhtiön toimitusjohtaja Kyösti Kakkosen mukaan asiassa on haluttu edetä maltillisesti, koska Tokmanni ja Säästökuoppa ovat olleet yhteystyökumppaneita yhteisen hankintayhtiönsä Pick Import Finland Oy:n kautta.

Halpakauppaketjun myymälät toimivat Tokmanni-nimellä Itä-Suomessa sekä Vapaa Valinta -nimellä Pirkanmaalla, Varsinais-Suomessa ja länsirannikolla. Toimitusjohtaja Kakkosen mukaan vielä ei ole päätetty, millä nimellä Säästökuopan Oulun- ja Keminmaan-myymälät jatkavat.Taloushalli ehkä
ensin kuntoon


"Säästökuopan myymälöihin pistetään nyt puhtia ja vauhtia, vaikka onhan niitä hoidettu hyvin tähänkin asti", Kakkonen sanoo. "Ja kuluttajille on tiedossa vain hyvää, kun tuotteiden hinnat todennäköisesti tulevat nykyistä edullisemmiksi", hän lupailee.

Säästökuopan Oulun Kaijonharjun ja Jukolankujan sekä Keminmaan myymälöitä on remontoitu hiljattain, joten ensimmäisenä ja perusteellisimmin kasvonsa pesee ketjun Toppilassa sijaitseva Taloushalli, Säästökuopan toimitusjohtajana toiminut Hannu Vuokila arvioi.

Hannu Vuokila myöntää, ettei luopumispäätös ollut aivan helppo. "Ensimmäiseksi kai pidän pois kaikki pitämättömät lomat", hän naurahtaa uteluille tulevaisuudensuunnitelmista.

Vuokila myöntää tuntevansa yhä vetoa kaupantekoon. "Toimialan vaihto tulee kuitenkin kysymykseen. Mielenkiintoa on kyllä monelle alalle, mutta mitään ei ole vielä lyöty lukkoon.""Kysymys bisnesosaamisesta"


Toimitusjohtaja Kyösti Kakkonen näkee Säästökuoppa Oy:n liiketoiminnan oston jatkona alan yhdistymiskehitykselle. Viimeksi kesäkuussa Tokmanni osti Kylmäkoskella toimivan halpakauppatavaratalo Millerin.

Alkusyksystä yhtiö kertoi aikovansa perustaa Pohjanmaalle lähivuosina 20-30 myymälää. Tokmannin toimintaa kehitetään edelleen aktiivisella omistajapolitiikalla.

"Tälläkin hetkellä neuvotellaan uusista laajennustoimista. Olemme kiinnostuneita ostamaan edelleen myös muita ketjuja tähän yhtiöön", Kakkonen sanoo.

Suomen halpakauppamarkkinat ovat kasvaneet viime vuosina voimakkaasti, ja samalla halpakaupat ovat tulleet yhä suositummiksi ostospaikoiksi. Saksalaisen Lidlin tulo suomalaisille markkinoille on osaltaan lisännyt kuluttajien mielenkiintoa niin sanottua hard discount -kauppaa kohtaan, Kakkonen arvioi.

Halpakaupparintamalta kuului maanantaina myös ikäviä uutisia, kun Pirkanmaalla ja pääkaupunkiseudulla toimiva myymäläketju Kalevi Aholaita Oy asetettiin konkurssiin Tampereen käräjäoikeudessa.

"Tässä on kysymys bisnesosaamisesta. Saman toimialan sisällä toisilla toimijoilla voi mennä paremmin kuin toisilla", Tokmannin toimitusjohtaja Kyösti Kakkonen kommentoi yhden kilpailijansa kaatumista 6,4 miljoonan euron velkoihin.

Tiedätkö aiheesta enemmän?
Lähetä vinkki, kuva tai video!
13222
MAINOS

Kommentoi

Uutisvirta

19:29
Oulu valittiin Suomen liikkuvimmaksi kunnaksi Urheilugaalassa
19:14
Taitaja9-kisan aluekilpailu käytiin Oulussa, jatkoon pääsi neljä joukkuetta
19:00
Ähtärin pandat pentujen tekoon ehkä jo ensi vuonna – Ikävissäkin otsikoissa ollut eläintarha käänsi tunnusluvut plussalle
19:00
Kysyimme, voisiko sudesta tulla Suomessa merkittävä hirvikannan koon säätelijä – "Yksi susi tappaa vuodessa keskimäärin 15 hirveä" Tilaajille
18:45
Ministeri Mykkänen lupasi: Vaarallisten henkilöiden säilöönottoperusteita tarkennetaan Oulun tapausten takia
17:42
Mäkäräinen sijoittui 21:nneksi pikakilpailussa, ammunta vei jälleen menestystoiveet
17:27
Pyhäjärven kaivoksella kuvataan tv-sarjaa 700:n metrin syvyydessä – Tuottaja: "Tästä tulee erilainen kuin aiemmin nähdyistä pohjoismaisista sarjoista"
100
Pyhäntäläisyritys esittelee liikkuvaa ja talviasuttavaa mökkivaunua Helsingissä – rakennuslupa tarvitaan, jos mökki jätetään paikoilleen
85
Suolattujen teiden määrä kasvaa pohjoisessa – "Vuodenvaihteessa teille tuli aika paljon hoitoluokkakorotuksia"
61
Kokoomus vahvisti neljä uutta ehdokasta Oulun vaalipiirissä – katso lopullinen ehdokaslista
52
Fazerin Oulun leipomon työntekijöillä öinen ulosmarssi vastalauseena leipomon sulkemisaikeille – "Fazerilla ei rahasta ole pulaa"
36
Arina vaihtaa Otto-automaatteja Nosto-automaatteihin, Pohjois-Suomeen tulee viisi uutta rahannostopaikkaa
30
Talvikunnossapito paranee 1500 kilometrillä Pohjois-Pohjanmaalla ja Kainuussa – katso kartalta, missä tilanne muuttuu
29
Kittilän kultakaivos täytti 10 vuotta, mutta tunnelma ei ole katossa – "Nykyinen keskustelu huonontaa Suomen kilpailua investointirahasta"

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Tuntematon sotilas 3.0

173 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Pidätkö aletarratuotteita ostavia köyhänä?

Hölmöintähän tässä kauppojen ruokahinnottelussa on se, ettei hintaa lähdetä alentamaan heti tavaran tultua kauppaan, jol... Lue lisää...
meniskö järkeen

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

17.1.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image