Talous

Tokmanni osti Säästökuopan

Nimiasia avoinna. Oulun ja Keminmaan Säästökuopat jatkavat toimintaansa ainakin toistaiseksi Säästökuoppa-nimellä. KUVA: JUKKA LEINONEN/ARKISTO
Talous 20.9.2005 0:00
Riitta Taulavuori
Itä-Suomesta alkunsa saanut Tokmanni Oy on ostanut Oulussa ja Keminmaassa toimivan Säästökuoppa Oy:n liiketoiminnan. Maanantaina tehdyllä yrityskaupalla Tokmanni nousee Suomen suurimmaksi halpakauppaketjuksi - sen pro forma -liikevaihto on noin 200 miljoonaa euroa.

Tällä haavaa Tokmanni työllistää noin 630 henkilöä. Säästökuopan noin sata työntekijää siirtyvät uudelle työnantajalle ns. vanhoina työntekijöinä.

Tokmanni Oy:n omistajina ovat pääomasijoittaja Capmanin hallinnoimat rahastot sekä Joensuun Kauppa ja Kone Oy. Tokmanni muodostettiin viime marraskuussa Vapaa Valinta ja Tokmanni -myymälöiden yhdistyttyä.

Vuonna 1978 perustettu Säästökuoppa on Pirkko, Hannu ja Heikki Vuokilan omistama yritys, jolla on kolme myymälää Oulussa ja yksi Keminmaalla. Säästökuopan liikevaihto on noin 21 miljoonaa euroa.

Osapuolet eivät kerro kauppasummaa.

Yrityskauppaa pohjustettiin runsaan puolen vuoden ajan.

Yhtiön toimitusjohtaja Kyösti Kakkosen mukaan asiassa on haluttu edetä maltillisesti, koska Tokmanni ja Säästökuoppa ovat olleet yhteystyökumppaneita yhteisen hankintayhtiönsä Pick Import Finland Oy:n kautta.

Halpakauppaketjun myymälät toimivat Tokmanni-nimellä Itä-Suomessa sekä Vapaa Valinta -nimellä Pirkanmaalla, Varsinais-Suomessa ja länsirannikolla. Toimitusjohtaja Kakkosen mukaan vielä ei ole päätetty, millä nimellä Säästökuopan Oulun- ja Keminmaan-myymälät jatkavat.Taloushalli ehkä
ensin kuntoon


"Säästökuopan myymälöihin pistetään nyt puhtia ja vauhtia, vaikka onhan niitä hoidettu hyvin tähänkin asti", Kakkonen sanoo. "Ja kuluttajille on tiedossa vain hyvää, kun tuotteiden hinnat todennäköisesti tulevat nykyistä edullisemmiksi", hän lupailee.

Säästökuopan Oulun Kaijonharjun ja Jukolankujan sekä Keminmaan myymälöitä on remontoitu hiljattain, joten ensimmäisenä ja perusteellisimmin kasvonsa pesee ketjun Toppilassa sijaitseva Taloushalli, Säästökuopan toimitusjohtajana toiminut Hannu Vuokila arvioi.

Hannu Vuokila myöntää, ettei luopumispäätös ollut aivan helppo. "Ensimmäiseksi kai pidän pois kaikki pitämättömät lomat", hän naurahtaa uteluille tulevaisuudensuunnitelmista.

Vuokila myöntää tuntevansa yhä vetoa kaupantekoon. "Toimialan vaihto tulee kuitenkin kysymykseen. Mielenkiintoa on kyllä monelle alalle, mutta mitään ei ole vielä lyöty lukkoon.""Kysymys bisnesosaamisesta"


Toimitusjohtaja Kyösti Kakkonen näkee Säästökuoppa Oy:n liiketoiminnan oston jatkona alan yhdistymiskehitykselle. Viimeksi kesäkuussa Tokmanni osti Kylmäkoskella toimivan halpakauppatavaratalo Millerin.

Alkusyksystä yhtiö kertoi aikovansa perustaa Pohjanmaalle lähivuosina 20-30 myymälää. Tokmannin toimintaa kehitetään edelleen aktiivisella omistajapolitiikalla.

"Tälläkin hetkellä neuvotellaan uusista laajennustoimista. Olemme kiinnostuneita ostamaan edelleen myös muita ketjuja tähän yhtiöön", Kakkonen sanoo.

Suomen halpakauppamarkkinat ovat kasvaneet viime vuosina voimakkaasti, ja samalla halpakaupat ovat tulleet yhä suositummiksi ostospaikoiksi. Saksalaisen Lidlin tulo suomalaisille markkinoille on osaltaan lisännyt kuluttajien mielenkiintoa niin sanottua hard discount -kauppaa kohtaan, Kakkonen arvioi.

Halpakaupparintamalta kuului maanantaina myös ikäviä uutisia, kun Pirkanmaalla ja pääkaupunkiseudulla toimiva myymäläketju Kalevi Aholaita Oy asetettiin konkurssiin Tampereen käräjäoikeudessa.

"Tässä on kysymys bisnesosaamisesta. Saman toimialan sisällä toisilla toimijoilla voi mennä paremmin kuin toisilla", Tokmannin toimitusjohtaja Kyösti Kakkonen kommentoi yhden kilpailijansa kaatumista 6,4 miljoonan euron velkoihin.

Tiedätkö aiheesta enemmän?
Lähetä vinkki, kuva tai video!
13222
MAINOS

Kommentoi

Uutisvirta

15:43
Uudenlainen musiikkipedagogin tutkinto tarjoaa Oulussa myös kirkkomusiikin koulutuksen
15:24
Rovaniemeläinen Mika Pajuniemi toimittaa aterioita varakkaiden turistien yksityiskoneisiin – "Loman jälkeen halutaan kotoista ruokaa" Tilaajille
15:13
Entinen pääministeri Antti Rinne valittiin eduskunnan ensimmäiseksi varapuhemieheksi
15:08
Kova tuuli sytytti Ra­nual­la tur­ve­au­man pa­la­maan
15:05
Filee­raus­veitsi näyttää tämän kalan rinnalla leikkikalulta – Timo sai jään alta itsenäi­syyspäivänä ­siian, joka yltää kahden tiskialtaan päästä päähän: "Nyt tuli rekordi!"
14:59
Puolitoista tuntia jonotusta puhelimessa – Verohallinnolle moitteita huonosta asiakaspalvelusta
14:55
Poliisi pyytää havaintoja kateissa olevasta 16-vuotiaasta pojasta
54
Halla-ahon tietojen mukaan al-Holin leiriltä suunniteltu tilauslento Suomeen – Pääministeri Marin: uuden hallituksen linja ei poikkea aiemmasta
46
Hallitus istunut vajaan vuorokauden - oppositiosta sataa jo rankkaa arvostelua
42
Sanna Marinin hallitus sulki ensitöikseen ministereiltä pyöröoven – puolen vuoden karenssi, jos siirtyy "eturistiriidan" synnyttäviin tehtäviin
25
Kärpät ja kuusi muuta seuraa solmivat jättimäisen yhteistyön: Koskettaa yli 2500 pelaajaa – "Suurin seurayhteistyö koko Suomessa"
18
Lakon vuoksi jumiutuneet lähetykset saapuvat uuden postin mukana – Posti pyrkii toimittamaan lähetykset jouluksi, mutta viimeiset kirjeet voivat saapua perille vasta tammikuussa
15
Kysyimme, mikä on Oulun budjettikirjaan ilmestynyt Oulu.com-sivusto ja mitä tapahtui Mun Oululle – "Nämä kaksi asiaa ovat menneet budjettikirjassa sekaisin"
13
Omenaakaan ei voi tuoda EU:n ulkopuolelta ilman kasvinterveystodistusta – kasvintuhoojien leviämistä ehkäistään kiellolla

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli on erittäin huono seuraavissa Lapin kunnissa: Simo, Kemi, Keminmaa, Tornio, Ylitornio ja Tervola lumipyryn vuoksi.
Ajokeli on huono Pirkanmaan, Keski-Suomen, Etelä-Savon, Pohjois-Savon, Pohjois-Karjalan, Etelä-Pohjanmaan, Keski-Pohjanmaan, Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun maakunnissa, Keski-Lapissa, Pohjois-Lapissa ja Lapin itäosassa sekä seuraavissa Lapin kunnissa: Ranua, Pello ja Rovaniemi lumi- tai räntäsateen vuoksi.
Ajokeli muuttuu huonoksi yöllä ja aamulla maan itäosassa sekä Päijät-Hämeen, Pirkanmaan ja Keski-Suomen maakunnissa lumi- tai räntäsateen vuoksi.

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

11.12.

Fingerpori

11.12.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan kokonaistavoittavuus on 86 % Oulun markkina-alueen kuluttajista viikossa.

Kaleva Media Yrityspalvelut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityspalvelut/


stats-image