Talous

Tokmanni osti Säästökuopan

Nimiasia avoinna. Oulun ja Keminmaan Säästökuopat jatkavat toimintaansa ainakin toistaiseksi Säästökuoppa-nimellä. KUVA: JUKKA LEINONEN/ARKISTO
Talous 20.9.2005 0:00
Riitta Taulavuori
Itä-Suomesta alkunsa saanut Tokmanni Oy on ostanut Oulussa ja Keminmaassa toimivan Säästökuoppa Oy:n liiketoiminnan. Maanantaina tehdyllä yrityskaupalla Tokmanni nousee Suomen suurimmaksi halpakauppaketjuksi - sen pro forma -liikevaihto on noin 200 miljoonaa euroa.

Tällä haavaa Tokmanni työllistää noin 630 henkilöä. Säästökuopan noin sata työntekijää siirtyvät uudelle työnantajalle ns. vanhoina työntekijöinä.

Tokmanni Oy:n omistajina ovat pääomasijoittaja Capmanin hallinnoimat rahastot sekä Joensuun Kauppa ja Kone Oy. Tokmanni muodostettiin viime marraskuussa Vapaa Valinta ja Tokmanni -myymälöiden yhdistyttyä.

Vuonna 1978 perustettu Säästökuoppa on Pirkko, Hannu ja Heikki Vuokilan omistama yritys, jolla on kolme myymälää Oulussa ja yksi Keminmaalla. Säästökuopan liikevaihto on noin 21 miljoonaa euroa.

Osapuolet eivät kerro kauppasummaa.

Yrityskauppaa pohjustettiin runsaan puolen vuoden ajan.

Yhtiön toimitusjohtaja Kyösti Kakkosen mukaan asiassa on haluttu edetä maltillisesti, koska Tokmanni ja Säästökuoppa ovat olleet yhteystyökumppaneita yhteisen hankintayhtiönsä Pick Import Finland Oy:n kautta.

Halpakauppaketjun myymälät toimivat Tokmanni-nimellä Itä-Suomessa sekä Vapaa Valinta -nimellä Pirkanmaalla, Varsinais-Suomessa ja länsirannikolla. Toimitusjohtaja Kakkosen mukaan vielä ei ole päätetty, millä nimellä Säästökuopan Oulun- ja Keminmaan-myymälät jatkavat.Taloushalli ehkä
ensin kuntoon


"Säästökuopan myymälöihin pistetään nyt puhtia ja vauhtia, vaikka onhan niitä hoidettu hyvin tähänkin asti", Kakkonen sanoo. "Ja kuluttajille on tiedossa vain hyvää, kun tuotteiden hinnat todennäköisesti tulevat nykyistä edullisemmiksi", hän lupailee.

Säästökuopan Oulun Kaijonharjun ja Jukolankujan sekä Keminmaan myymälöitä on remontoitu hiljattain, joten ensimmäisenä ja perusteellisimmin kasvonsa pesee ketjun Toppilassa sijaitseva Taloushalli, Säästökuopan toimitusjohtajana toiminut Hannu Vuokila arvioi.

Hannu Vuokila myöntää, ettei luopumispäätös ollut aivan helppo. "Ensimmäiseksi kai pidän pois kaikki pitämättömät lomat", hän naurahtaa uteluille tulevaisuudensuunnitelmista.

Vuokila myöntää tuntevansa yhä vetoa kaupantekoon. "Toimialan vaihto tulee kuitenkin kysymykseen. Mielenkiintoa on kyllä monelle alalle, mutta mitään ei ole vielä lyöty lukkoon.""Kysymys bisnesosaamisesta"


Toimitusjohtaja Kyösti Kakkonen näkee Säästökuoppa Oy:n liiketoiminnan oston jatkona alan yhdistymiskehitykselle. Viimeksi kesäkuussa Tokmanni osti Kylmäkoskella toimivan halpakauppatavaratalo Millerin.

Alkusyksystä yhtiö kertoi aikovansa perustaa Pohjanmaalle lähivuosina 20-30 myymälää. Tokmannin toimintaa kehitetään edelleen aktiivisella omistajapolitiikalla.

"Tälläkin hetkellä neuvotellaan uusista laajennustoimista. Olemme kiinnostuneita ostamaan edelleen myös muita ketjuja tähän yhtiöön", Kakkonen sanoo.

Suomen halpakauppamarkkinat ovat kasvaneet viime vuosina voimakkaasti, ja samalla halpakaupat ovat tulleet yhä suositummiksi ostospaikoiksi. Saksalaisen Lidlin tulo suomalaisille markkinoille on osaltaan lisännyt kuluttajien mielenkiintoa niin sanottua hard discount -kauppaa kohtaan, Kakkonen arvioi.

Halpakaupparintamalta kuului maanantaina myös ikäviä uutisia, kun Pirkanmaalla ja pääkaupunkiseudulla toimiva myymäläketju Kalevi Aholaita Oy asetettiin konkurssiin Tampereen käräjäoikeudessa.

"Tässä on kysymys bisnesosaamisesta. Saman toimialan sisällä toisilla toimijoilla voi mennä paremmin kuin toisilla", Tokmannin toimitusjohtaja Kyösti Kakkonen kommentoi yhden kilpailijansa kaatumista 6,4 miljoonan euron velkoihin.

Tiedätkö aiheesta enemmän?
Lähetä vinkki, kuva tai video!
13222
MAINOS

Kommentoi

Uutisvirta

21
Zeppelinin edustan tietöiden pahin vaihe on kohta ohi, liikenneympyrä valmistuu heinäkuussa
12
Kiinteistöliitto esittää Airbnb-majoittujien määrän rajoittamista huoneistoissa vuoden aikana – valvonta tehtäisiin sähköisen järjestelmän avulla
10
20 asteen rajaa ei juuri rikota Pohjois-Pohjanmaalla tulevalla viikolla – keskiviikkoillan ja torstain aikana luvassa jopa kolmasosa kuukauden sateista
6
IS: Cristiano Ronaldo lomailee Ranskan Rivieralla kempeleläismiljonäärin jahdilla – vuokra 217 000 euroa viikossa
6
Australia evakuoi kahdeksan lasta Syyrian pakolaisleiriltä
5
Rahoitus, huippuvirat ja tietenkin brexit – näin Suomi puheenjohtajana voi tai ei voi vaikuttaa EU:n tulevaisuuteen
5
OLS:n kasvatti Rasmus Karjalainen siirtyy Hollannin liigaan – "Menen tekemään, en vain selviytymään"

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Syntyvyyden raju romahtaminen Suomessa

213 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Karmea moka Pudasjärvellä

Ei kannata näyttää komeaa jokea turisteille ilmaiseksi. Joka paikassa jokinäkymä maksaa. Betonikaide on jalankulkijoiden... Lue lisää...
Betoni kaide

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

24.6.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image