Talous

Rau­ta­tie­läi­set menossa tukilakkoon Postin kiistassa, kohdistuu rau­ta­tie­lii­ken­tee­seen – "Emme jätä Postin työntekijöitä yksin"

Rautatieläiset valmistautuvat tukilakkoon Postin työehtokiistassa. KUVA: ENNA RAUTIAINEN
Talous 9.11.2019 11:21 | Päivitetty 9.11.2019 12:03
Heikki Uusitalo

Rautatiealan unioni valmistautuu aloittamaan tukilakon vauhdittaakseen ratkaisua Postin ja sen työntekijöiden välisessä työehtokiistassa.

Unioni päättää toimista ensi viikolla, todennäköisesti torstaina.

– Emme jätetä postin työntekijöitä yksin. Postin palkanleikkaukset ovat todella julmat, sanoo Rautatiealan unionin puheenjohtaja Tero Palomäki Kalevalle.

Postin työntekijät menevät lakkoon maanantaina. Lakko koskee postinjakelua, -käsittelyä ja -kuljetusta koko Suomessa. Lakkoon on menossa noin 9000 työntekijää. Kiistaa ratkotaan neuvottelupöydässä seuraavan kerran keskiviikkona.

Kiistassa on kyse pohjimmiltaan siitä, että Posti on siirtämässä osan työntekijöistään edullisemman työehtosopimuksen piiriin.

Posti- ja logistiikka-alan unioni ilmoitti, että Postin työntekijät menevät lakkoon maanantaina. KUVA: Timo Marttila

Palomäki uskoo, että muutkin liitot arvioivat tukitoimia, kun lakko on alkanut. Erityistä painetta on Palomäen arvion mukaan tulossa SAK:n liitoista. 

– Minun käsitykseni on, ettei mikään ammattiliitto hyväksy tätä (Postin toimia). 

Myös Rautatiealan unioni harkitsee vielä, minkälaisiin toimiin se ryhtyy. Lakko on kuitenkin kohdistumassa rautatieliikenteeseen. Alkuvaiheessa on todennäköisempää, että toimet koskevat tavaraliikennettä. 

– Meillä on sitten varaa kiristää toimia. Aika selvää on, että Postia itseään ei kiinnosta, vaikka sen työntekijät olisivat loppuvuoden lakossa. Paine on nyt tuotava ulkopuolelta. 

– Jos Virosta tuodaan työvoimaa, kuten huhutaan, eihän se työtaistelu loppuisi ikinä, jos Postin työntekijät jäisivät yksin, Palomäki sanoo. 

Jos Rautiealan unioni päättää torstaina lakosta, tukitoimet alkaisivat seuraavan viikon alussa.

Rautatiealan työntekijöitä on myös JHL:n riveissä. JHL tekee asiassa omat ratkaisunsa. Palomäen mukaan yhteydenpitoa siihen suuntaan on asian tiimoilta ollut.

Kuljetusliitot KL ry:n puheenjohtaja Simo Zitting kertoo Ilta-Sanomille, että myös kuljetusliitot arvioivat mahdollisia tukitoimia ensi viikolla.

– Ääripää on se, että Suomen lipun alla olevat alukset pysähtyvät satamiin. Mutta voi tässä matkan varrella ilmetä muitakin vaihtoehtoja, Zitting sanoo.

Kommentointi uutiseen on päättynyt.

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentointi on lukittu.

Näytä kaikki kommentit (278)

Muutos tulee. Yrittäkää sopeutua.

Jos oma työ ja osaaminen tarkoittaa alentuvaa palkkaa, on aika vaihtaa ammattia.

Muutos tuli jo. Ei laskuja maksella enää pankin tiskillä eikä sähköpostin kuljettamiseen tarvita ihmistä. Pankin kassaneidit katosivat eikä postin väelle voi maksaa takavuosien palkkaa.

Uusia uria kohti! Ei tilanne enää lakkoilemalla muutu takaisin vanhaan aikaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Nyt näyttää siltä, että posti laitoksena on tullut tiensä päähän ja sen loppu on lähellä.
Sähköisyys ja yksityistäminen ovat tulevaisuutta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Postilaiset lähtee viimeiseen taistoon ennen konkurssia. Valitettavasti viestittely ei tapahdu enää kirjeillä ja nykynuoriso ei kaipaa paperisia lehtiä ja mainoksia. Vaikka en tuosta tessikikkailusta pidäkkään niin silti tuntuu että mahtaako postilla olla tulevaisuutta. Kilpailijatki lyö painetta peliin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Yrittävätkö taas punakaarteilla pakottaa muut tilaamaan verkon ulkopuolella. Vasemmisto on aina edistyksen puolella ennen edistyksen osumista omiin tienesteihin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Milloin postimiehet ovat vaatineet lomittajien, muuttomiesten ja siivoojien palkkojen nostamista.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Sitte ihmetellään kun suomeen ei olla kiinnostuttu investoimaan eikä tuomaan yrityksiä ulkomailta. Suomen ay on se joka tuhoaa ja estää maata kehittymästä. Muut maat kasvaa, kehittyy ja vaurastuu ilman supersuurta velkaantumista. Muissa maissa ei lakkoilla turhista asioista.
Ay on "terrorijärjestö" joka pitää kieltää maata vahingoittavasta myyräntyöstä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Sinulle Liian lakkoherkkä maa
Ay liike ei maata tuhoa,vaan ahneet työnantajat.
Olisitko valmis itse puodottaan omaa palkkaa 50%:la? Kysyn vaan. Jos et niin miksi?.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Otahan huomioon ketkä nuo sopimukset on neuvotellut. Aivan, ay- liike ne on neuvotellut eli miksi ne eivät olekaan hyvät vaikka ihannoimasi järjestö on muka neuvotellut palkat duunarien hyväksi?
Ay- liikkeet ovat tämän maan tuho ja yrittäjien sekä kasvun tuho, siksi Suomessa ei ole kilpailukykyä muihin maihin verrattuna koska ay.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Vai terrorijärjestö kun yrittää pitää työntekijöiden puolta, kukahan sen tekisi jos ei ay-liike? Työnantajien sanelupolitiikkaa on katsottu jo ihan liian kauan, teidän mielestä palkan maksaminenkin pitäisi varmaan olla vapaaehtoista. Suomi on kilpailukyvyltään yksi maailman kärkimaista, tästä on ihan tutkimuksiakin. Tähän on päästy ilman työntekijöiden oikeuksien polkemista, mutta nykyisin vain työnantajan ahneus on pohjaton.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ay-liikkeet ovat Suomen syöpä ja siksi maa mataa, kun ei ole kilpailukykyä muihin maihin verrattuna.
Teidän toverien kannattaisi joskus avata silmät ja nähdä totuus.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Postin kaltaiset työnantajat aiheuttaa sen, ettei kiinnosta töitä edes hakea, vaan ennemmin makoilee etuuksilla kotona. Jos työkkäri pukkaa johonkin työhön, joka ei kiinnosta, kieltäytymisestä seuraa 3kk karenssi, mutta jos ottaa työn vastaan eikä noudata työnantajan määräämiä työaikoja, työnantaja antaa lopputilin ja karenssi onkin yllättäen vain 2kk. Sitten vain takaisin työnhakijaksi, asumistuki ja toimeentulotuki kelalta. Rahallisesti ei häviä mitään. Sitten vain sama rundi alusta...

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Se riippuu kato siitä kuka pääsee piireihin. Postilaisen on nyt menossa selluköpien ja meriteollisuuden tienestien piireihin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Aina on ollut niin, että soutajille jäävät perkuujätteet. Näin totesi yritysjohtaja konjakkia voimakkaasti nautittuaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Miettikääpä solidarisuuslakoista vouhottavat asioita perusteellisemmin. En vaadi teitä muuttamaan mielipidettänne, mutta eikö pitäisi samalla kun toimitte, pitäisi miettiä tulevaisuutta?
Niin kauan kuin elämme kapitalistisessa yhteiskunnassa, jossa kaiken perusta on vaihdannan mittana käytettävä raha, sen merkitys on todella suuri. Tietyllä tavalla työntekijän tekemän työn ja siitä saatavan korvauksen on oltava tasapainossa. Mikä on korvauksen määrä, riippuu paitsi yhteiskunnallisesta tilanteesta, myös työpanoksen arvostuksesta ja työn teettäjän taloudellisesta tilanteesta. Minä vastustan pitkiä sopimuksia, koska ne jähmettävät markkinoiden toimintaa ja vaikeuttavat työn todellisen arvon määrittelyä.
Solidaarisuus on tavallaan väärin, solidaarisuuslakot estävät työpanoksen arvonmäärittelyn painostamalla ulkoisesti, kuten jutussa todettiin. Toisaalta, työnantajalla on tarve saada tuotannollinen toiminta, olipa se tuote tai palvelu, taas käyntiin, muutenhan työnantajan toiminta pysähtyy. Virolaiset työtekijät ovat häiriö neuvottelutilanteeseen, se on selvä, samoin kuin tukilakot muiden työntekijäryhmien osalta, ne häiritsevät todellisen työn arvon, eli palkan määrän, määrittelyä.
Kannattaa pohtia toimintaa molemmilla puolilla vähän pitemmälle, varsinkin tukilakot ovat suuri häiriö ja vievät yhteiskuntaa kohti "ylihinnoittelua" työn osalta, se lisää myös palvelusta muilta veloitettavaa hintaa, työnantajan on saatava suurempi hinta tuotteesta tai palvelusta, jotta palkkakulujen nousu saadaan katettua. Yhteisten asioiden ajaminen on hyvä toimintamuoto yhteisten asioiden hoitoon, tukilakoilla pelleily aiheuttaa kalliita ja pitkiä seurauksia koko yhteiskunnan taloudelliselle toiminnalle.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ei ay osaa ajatella pitemmälle. Vasemmiston/ay elinvoima on riitely ja sekasorto.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Yrittäjien elinvoima on yritystuki. Kansalta ei ole koskaan kysytty mielipidettä yritystukien lisäämisestä sen enempää kuin AY-liikkeen toiminnasta. Taloudestamme päättävät tahot eivät jatkuvaa nälkää, sairautta ja puutetta nähneistä talonpojista polveutuvina osaa ajatella kokonaisuutta pitkällä aikavälillä. Kaikki mulle heti-ajattelu tekee Suomesta lopulta Pohjois-Koreaakin köyhemmän.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Antti voisi jakaa niitä vappusatasiaan myös postilaisille paperisissa kirjekuorissa. Se nostaisi työllisyysastetta ja auttaisi ilmastonvastaisessa taistelussa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kansalaiset voisi auttaa postia lähettämällä vaikka itselleen postikortin kerran kuussa, jos ei ole ketään kaveria tai sukulaista, jolle lähettää. Ei olisi rahallisesti iso satsaus köyhällekään. Samalla tulisi testattua, tuleeko ne kortit edes perille vai heittääkö postipoika ne paperinkeräykseen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (278)

Uutisvirta

10:37
Iso-Syöte tarjoaa maksuttamoman laskettelupäivän ekaluokkalaisille
10:03
IMF:ltä tylyt terveiset Suomen velkaantumisesta: Rinteen hallituksen tavoite ei toteudu, dieselin ja turpeen veroalet pois tai muita säästötoimia
9:51
Röyhkeä voro vei auton nivalalaisen omakotitalon pihasta juuri, kun pariskunta oli lähdössä töihin – ”Erittäin kummallinen tapaus”
9:49
Led-valo kertoo, milloin suihkun käyttö kannattaa lopettaa – oululaisyritys kehitti suihkuvahdin, joka saa tarvitsemansa energian virtaavasta vedestä
9:39
Viimeiset mielenosoittajat sinnittelevät yliopistolla Hongkongissa – Yli 600 ihmistä poistui kampukselta maanantaina
8:25
Sa­vu­kos­ken koulun ra­ken­nus­työ­maal­ta löytyi so­dan­ai­kai­sia heit­ti­men am­muk­sia – 81-millisiä ammuksia löytyi koulun alueelta 15 kappaletta Tilaajille
8:22
Pohjantiellä sattui peräänajo-onnettomuus Iskon ja Laanilan liittymien välillä – tilanne saatiin korjattua puolessa tunnissa
44
Oulun kaupunki jakaa 2000 ledivaloa pyöräilijöille – tempaus on osa valtakunnallista Pyöräilytalvi-viikkoa
33
Kaupunginhallitus päätti: Linnanmaan uimahallin rakentaminen aloitetaan jo ensi vuonna
20
Huuhkajat päätti EM-karsinnat tappioon, Kreikka voitti 2-1 – häviö tietää paikkaa arvonnan neloskorissa
15
Oulun yliopistokampus toimiva nykyisellään – mikä on se malli, johon visio yliopistosta keskustassa perustuu? Lukijalta
12
IMF:ltä tylyt terveiset Suomen velkaantumisesta: Rinteen hallituksen tavoite ei toteudu, dieselin ja turpeen veroalet pois tai muita säästötoimia
10
Pohjantiellä sattui peräänajo-onnettomuus Iskon ja Laanilan liittymien välillä – tilanne saatiin korjattua puolessa tunnissa
9
Verkossa tyhmätkin mielipiteet säilyvät hamaan ikuisuuteen - syytä pyytää operaattoria poistamaan, jos pelkää syytettä, sanoo oikeuskansleri

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun maakunnissa sekä seuraavissa Lapin kunnissa: Simo, Ranua, Posio, Kemi, Keminmaa, Tornio, Ylitornio, Tervola, Pello ja Rovaniemi jalkakäytävät ovat erittäin liukkaita, koska niillä oleva lumi tamppautuu liukkaaksi.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Sinun valintasi - eroa AY-liitosta!

245 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Sinun valintasi - eroa AY-liitosta!

Emme eroa. Lue lisää...
Turhaan jankutat

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

19.11.

Fingerpori

19.11.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan kokonaistavoittavuus on 86 % Oulun markkina-alueen kuluttajista viikossa.

Kaleva Media Yrityspalvelut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityspalvelut/


stats-image