Talous

Postin lakko alkaa maanantaina, lakkoon menossa noin 9000 työntekijää – näin lakko vaikuttaa kirjepostin ja lehtien jakeluun

Lakko koskisi noin 9  000:ta työntekijää. KUVA: Mauri Ratilainen
Talous 7.11.2019 12:05 | Päivitetty 7.11.2019 14:15
STT, Kaleva, Lännen Media

Posti- ja logistiikka-alan unioni PAU kertoo tiedotteessaan, että Postin lakko alkaa maanantaina 11. marraskuuta kello 6. Lakko koskee kaikkia postinjakelun, käsittelyn ja kuljetuksen työtehtäviä. Lakon piiriin eivät kuulu kansalaisten terveyteen ja turvallisuuteen liittyvät työtehtävät. Lakko päättyy 24. marraskuuta kello 24.00.

Liitto kertoo, että työehtosopimusneuvotteluissa ei ole edetty ja neuvottelut ovat tämän päivän osalta ohitse. PAUn mukaan valtakunnansovittelijalla ei ollut edellytyksiä jättää sovintoesitystä. Sovittelua jatketaan keskiviikkona 13. marraskuuta. PAUn hallitus on koolla perjantaina.

Lue myös: Kaleva jaetaan Postin lakon aikana varhaisjakelussa normaalisti, mutta viivästyksiin kannattaa varautua – Postin palvelun piirissä oleville lehti tulee viikonlopuksi

PAUn näkemyksen mukaan lakko on vastine Viestinvälitys- ja logistiikka-alan työehtosopimusneuvotteluissa työnantaja Palvelualojen työnantajaliitto Paltan ja Postin esitykselle korvata nykyisen työehtosopimuksen määräykset kokonaisuudessaan soveltuvin osin Medialiiton ja Teollisuusliiton jakelua koskevaa työehtosopimusta vastaavilla määräyksillä.

Palvelualojen työnantajaliitto Paltassa lakkoon ollaan pettyneitä.

– Olemme pettyneitä, ettei useita viikkoja kestäneen sovittelun aikana saatu aikaan ratkaisua kiistaan. PAU kieltäytyy käytännössä sopimasta mistään muutoksista, ja siksi olemme edelleen lähtöruudussa. Tilanne on ikävä Postin asiakkaiden ja koko yhteiskunnan kannalta, sanoo Paltan toimitusjohtaja Tuomas Aarto tiedotteessa.

Miten lakko vaikuttaa?

Postin arvion mukaan lakko vaikuttaisi eri postiryhmien jakeluun eri volyymilla.

Kirjeposti: Kirjeissä viiveet voivat olla viikkoja. Asiakas helpottaa kirjeiden käsittelyä huolellisilla merkinnöillä.

Aikakauslehdet ja päivällä jaettavat sanomalehdet: Aikakauslehtiä jaetaan postin päiväkannossa, jossa jaetaan myös sanomalehtiä ja mainoksia. Näissä jakelu häiriintyy ja viiveet voivat olla jopa viikkoja. Esimerkiksi monet paikallislehdet aikovat perustaa lakon ajaksi jakelupisteitä eri puolille levikkialuettaan. Tilaajat voivat käydä hakemassa lehtensä näistä noutopisteistä, kuten myös lehtien konttoreista.

Varhaisjakelu: Lehtien varhaisjakelua hoitaa moni toimija, eikä varhaisjakelu ole postinkaan osalta työtaistelun piirissä. Vaikutuksia lehtien varhaisjakeluunkin voi kuitenkin olla niillä alueilla, joilla postin perusjakelutuotteita jaetaan yhdessä sanomalehtien kanssa. Näitä on muutama alue Suomessa.

Paketit: Paketit kulkevat myös lakon aikana, mutta toimituksissa voi olla useampien päivien viiveitä. Pakettien käsittely on suurelta osin koneistettu. Paketin tilauksessa on tärkeätä, että verkkokaupasta tilatussa paketissa on asiakkaan puhelinnumero selkeästi näkyvillä. Kun asiakas itse lähettää paketin, se kannattaa lähettää hyvin pakattuna vahvassa pahvilaatikossa. Joulupaketit ja jouluksi tilatut paketit ehtivät perille. jos lakko kestää enintään kaksi viikkoa.

Joulukortit: On entistäkin tärkeämpää, että joulukortit laitetaan jaossa oleviin joulutervehdysten punaisiin postituskuoriin.

Turvallisuuteen ja terveyteen liittyvät työt (esimerkiksi ruoka-, elintarvike-, ruokakassi-, lääke-, sairaala- ja muut vastaavat paikalliset ja valtakunnalliset terveyteen ja turvallisuuteen liittyvät lähetykset) ovat lakon ulkopuolella eli niihin lakko ei vaikuta.

Postin palvelupisteet toimivat lakon aikana normaalisti, samoin varasto- ja rahtipalvelut.

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (97)

Lasketaan vaan kaikkien palkat ja Kela kuittaa sitten "palkat" tilille. Tätähän kai halutaan Hölmölandiassa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tärkeätä kirjettä lääkäriltä oottaessa miettii, miten välinpitämättömiä ovat suomen päättäjät kansalaisten hyvinvoinnista. Suomessa korruptio rehottaa niin avoimesti, ettei sitä edes yritetä peitellä, vaan kaikesta kriittisestä sanomisesta joutuu tuomiolle. Hallituspuolueiden kannatusten laskua on selittelemässä vaikka minkälaista ns proffessooria syytämässä sellaista sanomaa mistä maksetaan eniten. Ei kaikilla ole nettiä ja taitoa sitä käyttää. Hävetkää!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Oikeudesta on kuullun mukaan tulossa kehotus, vaan taitaa jäädä tulematta. Hohoijaaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Minusta työnantajan toiminta tuomittavaa, ei ainut ratkaisu voi olla palkan pudotus jo ennestään matalapalkkaisista - tämä lakko on kyllä tärkeä asia jos annetaan perlksikaikki työnantajat seuraa perässä

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Miten käy kirjeiden, jotka voivat olla kiireellisiä ja laskut jossa voi mennä eräpäivä umpeen? Kuka maksaaviivästys korot?Kysyy Hän

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ne maksaa tietysti lakkoileva ammattiyhdistys. Sinne vaan kaikki kulut mitä tuo lakko aiheuttaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kulut maksaa tietenkin jakelupalvelun tarjoaja, joka ei kykene maksamaan palkkoja riittävästi, pitääkseen tarvittavaa kapasiteettia yllä.
Lakko loppuisi ennen alkuaan, kun palkanmaksaja ilmoittaisi, että maksaa sen mitä kapasiteetin ylläpito vaatii.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Perustele väittämäsi. Posti maksaa juuri sen palkan mitkä liitto on Tessiin hyväksyneet eli ei Posti tee mitään väärää.
Eli kulut maksaa lakkoilija ja maksaa kaiken sen mistä aiheutuu vahinkoa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Posti pyrkii laskemaan työntekijöiden palkkaa ja tuhoamaan TESsin. Posti tekee tässä kaiken väärin, eikä työntekijät saati liitto. Liitto taistelee oikeuksistaan, työntekijöiden palkasta ja hyvinvoinnista. Heillä on tähän täysi oikeus ja nyt erittäin hyvä syy. Kaikki tuki lakkoilijoille ja itselle järki käteen, eikä ajatella itsekkäästi "no kun minun kirje on nyt myöhässä".

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Koita nyt käsittää, että ei Posti laske kenenkään palkkoja vaan tulee maksamaan laillisesti sovitun tessin mukaista palkkaa.
Miten perustelet väittämäsi, kun Teollisuusliitto on kuitenkin tuon työehtospimuksen tehnyt ja se on laillinen ja sinä kehtaat väittää, että Posti on tessiä tuhoamassa? Käytä sitä järkeä nyt sitten niin ymmärrät ehkä, että Posti ei toimi mitenkään väärin.
Mikä teillä on niin vaikeaa käsittää tätä yksinkertaista asiaa?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Typerä lakko jossa liitot tekevät kiusaa työntekijöille ja kansalle. Miksi te ette käsitä tätä asiaa ja syytätte Postia tästä, vaikka syy on ihan muualla.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Meinaatko että on ihan oikein tiputtaa palkka 8e/h, jos liitot ei torppaa moista niin niistä ei ole mitään hyötyä. Postin jälkeen tulee muut perässä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

En minä mitään meinaa, vaan tiedän, että liitto on itse tuon palkan neuvotellut. En tosiaan käsitä tätä liittojen pelleilyä, kun omia neuvottelemia palkkojaan vastaan nyt kiukuttelevat.
Ja kyllä, on paljon töitä missä on 8€ tuntipalkka. Tekee vaan eikä mussuta niin pärjää. Kumma, että on varaa lakkoilla mutta ei ole muka varaa tehdä palkaa vastaan töitä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

No, paljon ennemmin kuin olisin yhteiskunnan elättinä, tai lakkoilisin.
Äläkä sinä vaivaa mieltäsi sillä mitä minä tekisin, vaan vaivaa sillä miten sinä ymmärtäisit tämän lakkoilun olevan todella typerä ja liittojen välinen kädenvääntö.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

no olisitko valmis pudottamaan omaa palkkaasi 25-50% jotta voittoa tekevä yritys saa enemmän rahaa itselleen

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Miksi pudottaisin palkaani? Kerro perustelut? Olen osannut valita työni niin, että palkka on hyvä, eikä putoa koska ei siihen ole mahdollisuutta.
Se, että yritys tekee voittoa takaa minulle töitä eli jos olisi pakottava syy alentaa palkooja niin tottakai alentaisin, että edes työpaikka ja jonkilainen ansio säilyisi.
Oletteko te aivan untamoja, jos ette tuollaisia asioita käsitä?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

no miksi postilaisten pitäis pudottaa palkkojaan, kyllä se sullaki saattaa tulla eteen sama tilanne kuin postilaisilla työnantaja vaatii heikennyksiä tessiin.... jos posti saa tahtonsa läpi niin sitten alkaa muut tekee saman perässä

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (97)

Uutisvirta

19.11.
Luonnonvoimat purkautuvat ulos Oulun kaupungintalon seinien sisältä ja valtamerien meduusat heräävät eloon Ainolan puistossa – valotaideteokset syttyvät Lumo-festivaalin kävelyreitillä perjantaina kello 16 Tilaajille
19.11.
Estejuoksija jäi kiinni epo-hormonista – Ranskassa taas dopingtapaus
19.11.
Hradecky ja Kanerva huudattivat yleisöä Huuhkajien kansanjuhlassa Helsingissä: "Oi Suomi on nyt kisoissa, on meillä hieno jengi ja fanit"
19.11.
"Oli presidentiltä asiatonta vaatia tutkintaa poliittisesta vastustajastaan" – Trumpin Ukraina-puhelua kuunnelleet todistivat
19.11.
Professori pyysi poistamaan Mannerheimin kuvan Oulun yliopiston opiskelijoiden kiltatilasta – "Esitin oman käsitykseni asiasta"
19.11.
Näyttelijän poika siirtyi kameran toiselle puolelle – "Ikä tuo kypsyyttä", sanoo 50 vuotta täyttävä elokuvaohjaaja Aleksi Mäkelä
19.11.
Uusi nelinpelipari Struff oli Kontisen ykkösvaihtoehto

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun maakunnissa sekä seuraavissa Lapin kunnissa: Simo, Ranua, Posio, Kemi, Keminmaa, Tornio, Ylitornio, Tervola, Pello, Rovaniemi ja Kemijärvi jalkakäytävät ovat erittäin liukkaita, koska niillä olevan jään päällä on vettä.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Sinun valintasi - eroa AY-liitosta!

237 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Sinun valintasi - eroa AY-liitosta!

Jos EK:on kuuluva miljonääri maksaa käytännössä muutaman prosentin tuloistaan veroa, siis paljon vähemmän mitä omat palk... Lue lisää...
Maailmanrannan Rellu

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

20.11.

Fingerpori

20.11.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan kokonaistavoittavuus on 86 % Oulun markkina-alueen kuluttajista viikossa.

Kaleva Media Yrityspalvelut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityspalvelut/


stats-image