Talous

Google asettaa Huaweille Android-käyt­tö­jär­jes­tel­män päi­vi­tys­kiel­lon – Petteri Järvinen: "Tämä on suomalaisille terve muistutus"

Useat valtiot ovat kieltäneet teleoperaattoreitaan käyttämästä Huawein teknologiaa. Yhtiö kiistää kaikki vakoiluepäilyt. KUVA: WU HONG
Talous 20.5.2019 7:56 | Päivitetty 20.5.2019 10:33
Katri Keskitalo, Hannu Toivonen

Yhdysvaltalainen ohjelmistojätti Google kieltäytyy tarjoamasta kiinalaisen Huawein Android-puhelimille käyttöjärjestelmän päivityksiä. 

Asiasta kertoivat useat kansainväliset mediat ja Suomessa ensin muun muassa HS

Kielto koskee joitakin päivityksiä. Brittilehti The Guardian kirjoittaa yleisestä päivityskiellosta Huaweille. The Guardianin mukaan Google estää myös Googlen erittäin suosittujen sovellusten, kuten Gmailin, käytön Huawein tulevissa malleissa.

Google Play -sisältöpalvelusta ei enää voi hankkia sisältöä tuleviin Huawei-puhelimiin. Reutersin mukaan nykyisten Huawei-puhelinten omistajat voivat kuitenkin ladata Googlen tarjoamaa sisältöä normaalisti. 

Googlen mukaan tuore päätös pohjautuu siihen, että Yhdysvallat on asettanut Huawein kieltolistalle, jolle joutunut yritys ei voi ostaa keskeistä yhdysvaltalaista tekniikkaa ilman erityistä hyväksyntää.

Lue myös: Mitä Googlen Huawei- ja Honor-rajoitukset tarkoittavat kännykkäkaupassa? "Uskon kysynnän kohdistuvan muihin merkkeihin ainakin jonkin aikaa"

Huawei on ilmoittanut, että se on kehittänyt muutaman vuoden ajan omaa teknologiaa siltä varalta, että siltä estetään Android-käyttöjärjestelmän käyttö.

Useat länsimaat Yhdysvaltojen johdolla ovat olleet huolissaan, että Kiinan viranomaisten käyttävät Huawein teknologiaa hyödykseen vakoilussa. Yritys on toistuvasti kiistänyt väitteet.

Asiasta uutisoi ensimmäisenä uutistoimisto Reuters

IT-osaajan ja tietokirjailija Petteri Järvisen mukaan Googlen päätös kasvattaa todennäköisesti epävarmuutta kuluttajien keskuudessa. 

– Huawein huippumallithan on tällä hetkellä teknisesti markkinoiden parhaita, parempia jopa kuin entiset ykköspuhelmet eli iPhonet. Tällä hetkellä ei ihan vielä tiedetä, mitä tämä päivityskielto tulee käytännössä tarkoittamaan, mutta kuluttajien epävarmuus lisääntyy ja kyllä se varmasti näkyy myyntiluvuissa. Sillä tavalla se iskee Huaweita taloudellisesti, niin kuin on tietysti tarkoituskin, Järvinen kertoo Kalevalle. 

Järvisen mukaan Googlen päätös on suomalaisille terveellinen muistutus yhdysvaltalaisten teknologiajättien vallasta. 

– Me eurooppalaiset olemme tällä hetkellä amerikkalaisen ja kiinalaisen teknologian varassa. Yritykset ovat kuitenkin aina omien maidensa politiikan vankeja. Yhdysvaltojen hallitus voi siis päättää tällaisia asioita jopa yhden presidentin kannan mukaisesti. Olemme täällä  Euroopassa todella heikoilla, koska meillä ei ole omaa teknologiaa tai osaamista juurikaan.  

Järvisen mukaan riippuvuus kansainvälisistä teknologiajäteistä oikeuttaa Euroopan unionin olemassaolon. 

– Tämä on jälleen yksi hyvä syy siihen, minkä takia EU:ta tarvitaan edes jonkinlaisena vastavoimana kansainvälisessä pelissä, sillä teknologia on kasvavissa määrin vallankäytön väline. Siksi tulevissa eurovaaleissa kannattaa äänestää. 

Juttua täydennetty klo 08:24. 

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (136)

Nyt on tilaisuus analysoida mikä funktio Google-yritykselllä on meidän elämässämme. Edes Android Auto ei virallisesti toimi Suomessa, mutta me jotka käytämme apk-sovellusta tiedämme, että so what.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kaikki on Euroopasta myyty ja loput varastettu, mm. oikea iPhone eli Myorigon Mydevice. Ei olla uskottu omaan kykyyn rakentaa alustoja, niinpä on eurooppalaisten rooli rakennella mobiilipelejä amerikkalaisten omistamille alustoille, kiinalaisten tuottamiin laitteisiin. Hyvä-hyvä, ei kun kaikki koodaamaan seuraavaa angry birddiä tai clash on kingssiä, siellä se tulevaisuus on.

Vai pitäisikö sittenkin ruveta rakentamaan oma google, oma youtube, oma oulu-iphone, jne?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Onkohan tässä todellisuus toista. Usa ei pysty vakoilemaan niin pitää saada omia tuotteita kehiin. Onhan tämä pelailu nähty, että oma lehmä aina ojassa. Nähtiin tämä ölhynkin hamuamisessa ja kaikkeen ryhtymisessä, että keksitään syy niin voidaan tehdä ihan mitä vaan. Käsittämätöntä, että maailmalla sallitaan talous sotiminen, eikä eu tee asialle mitään. Pakotteista on tullut sotimisen väline.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kaikki suunnittelu on nykyään sähköisessä muodossa, joten tietoliikenteen vakoilulla pystyy siirtämään (=varastamaan) tuotteet jo ennen kun niiden omistaja on saanut ne valmiiksi tai julkistettua saati myytyä. Monesti kopiot ovat varkaiden halpamyynnissä ennen varsinaisia tuotteita. Vakoilu ei ole mikään pikkujuttu.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Syy on ennemminki että tuotteet tehdään Kiinassa, niin siellä tieto on myytävä tavara.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

...kinuskit kopioi ja varastaa tiedot ja myyvät niitä ominaan eteenpäin. Tuon takia ei kiinalaista kannata ostaa, ei mitään kiinalaista tuotetta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Näin se, menee ja vakoilua sitähän ollu maailman sivu ja nytkin suomessa kaikki isänmaallisten tilit tsekataan jne..., ja se öhky on ihan oikea pressa jenkeille, olen paikallisten kanssa keskustelu, aina ovat olleet tyytyväisiä, toisin kun me omiimme joita vaalilupaukset ei kiinnosta salkun jälkeen ja mitä suomi tekee pressalla joka ei kansaansa ajattele tipan vertaa..

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Toivottavasti Huawei kehittää pian oman järjestelmänsä ja niin voidaan haistattaa pitkät Google-vakoilijalle ja jenkeille.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Euroopan kannattaisikin kehittää ihan omat Google palvelunsa.
Kiinalaisille itselleen tämä ei ole ongelma, heillä on jo oma.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kun puhutaan vakoilusta, niin mitenkähän on asia esimerkkinä vaikkapa itse Google. Google tietää tasan kaiken mitä Android puhelimilla tehdään ja käyttää tietoja muunmuassa kohdennettuun markkinointiin ja mainostamiseen. Tuolle Jenkkien öykkäröinnille pitäisi tehdä loppu, nytkin suunnittelevat jo seuraavaa kohdetta missä sotia ja tappaa viattomia ihmisiä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Hyvä kun laittavat kiinalaisille takas. Kiina on vieny jo työpaikat ja nyt haluavat viedä osaamisen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kuulepa Alpo, Kiinalaiset eivät ole vieneet työpaikkoja, vaan firmat jotka ovat halunneet maksimoida voitot keinolla millä hyvänsä ja siirtäneet tuotantonsa halvempaan maahan. Tämä ei ole Kiinalaisten vika, tämän asian ymmärtämiseen ei tarvitse olla ruudinkeksijä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Hehheh... Piilotaistolaiset yritysjohtajat ovat tarkoituksella myyneet / siirtäneet kaiken irti lähtevän kommunistiselle Kiinalle? Ovat siirtäneet enemmän omaisuutta kommunisteille, mitä julkitaistolaiset ikinä saivat kansallistettua.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Joo, täkäläiset yritysjohtajat on piilotaistoslaisia, nostivat Kiinan maailmanmahdiksi, jolle jenkitkään ei pärjää kuin vippaskonstein. Jenkit eivät myöskään pysty käyttämään noita Kiinalaisten vehkeitä vakoiluunsa, joka on varmaan yksi syy tähän konfliktiin. Kyllä tämä homma kuitenkin hoituu 3kk sisällä, sillä Jenkit myy nyt Huaweilla komponentteja yli 10-miljardilla vuodessa, se olisi iso lovi jenkkien talouteen jos tuo kauppa menetettäisiin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ei, vaan ahneet yritysjohtajat ja osakkeiden omistajat lähtivät maksimoimaan voittonsa, kun Kiinassa työvoimaa riittää ja on halpaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kiina on jo nyt johtava maa mobiilitietoliikenteessä ja sehän se amerikkalaisia tällä hetkellä kiukuttaakin. Osaamisen vieminen alkoi jo viime vuosituhannella ja nyt siellä on päästy muiden edelle. Oulun yliopiston tietoliikennetekniikan laboratoriossa on moni kiinalainen vaihto-opiskelija kuluttanut housujaan sellaisin tuloksin, että isosta osasta Oulun yliopiston tieteellisiä julkaisuja löytyy mandariinille tuoksahtava nimi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (136)

Uutisvirta

86
Mielikuvat, populismi ja politiikan ääripäät puhuttivat keskustalaisessa kesäillassa – Sipilä: "Maailmankirjat ovat eri asennossa kuin neljä vuotta sitten"
57
Lapsen ei tarvitse opettaa itseään, muistuttaa Opetushallitus – opetusneuvos teroittaa opettajien roolia: "Kaiken pitää olla suunniteltua"
56
Puheenaihe: Tarvitaanko Suomeen kaivosvero?
54
Pääministeri Rinne uskoo, että sivu suun menneet johtopaikat edesauttavat Jutta Urpilaisen pääsyä komissaariksi
31
Vuodetut asiakirjat luovat karun kuvan sopimuksettoman brexitin vaikutuksista – Britanniaa saattaa uhata pula polttoaineesta, ruuasta ja lääkkeistä
30
Törkeästä veropetoksesta epäilty mies pakeni nuuskalastin kanssa, oli ajaa tullimiesten päälle Tervolassa – poliisi tutkii asiaa murhan yrityksenä
19
Sammaltien muuttaminen yleiskaavassa työpaikka-alueeksi huolettaa asukkaita – "Uusia rakennuslupia voi nykytilanteessa saada, mutta hakijaa informoidaan yleiskaavasta, ympäröivästä alueesta ja siihen liittyvistä riskeistä"

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Tuulivaroitus maa-alueille: 
Maan pohjois- ja länsiosassa etelätuuli on voimakasta aamulla ja aamupäivällä, tuulen nopeus puuskissa 15 m/s.

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Hoitajien palkkoja pitää leikata

Tuollaisia juttuja tulee, kun tietyt ihmisrymät ei käytä kondomia Lue lisää...
Skeptikko

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

17.8.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image