Kotimaa

Mitä Googlen Huawei- ja Honor-rajoitukset tarkoittavat kän­nyk­kä­kau­pas­sa? "Uskon kysynnän kohdistuvan muihin merkkeihin ainakin jonkin aikaa"

Google rajoittaa päivityksiään kiinalaisen Huawein valmistamiin Huawei- ja Honor -merkkisiin Android-kännyköihin. Ilmeisesti vaikutukset ovat suurimpia Huawein tuleviin malleihin, arvioitiin maanantaina. KUVA: MAURITZ ANTIN
Kotimaa 20.5.2019 15:08
Pasi Klemettilä

DNA Kauppa Oy:n toimitusjohtajan Sami Aavikon mielestä kuluttajien kannattaa nyt seurata Googlen rajoitusten aiheuttamaa tilannetta, ennen kuin ostavat Huawein valmistamia kännyköitä.

Google rajoittaa päivityksiään kiinalaisen Huawein valmistamiin Huawei- ja Honor -merkkisiin Android-kännyköihin.

Tiedot olivat maanantaina vielä ristiriitaisia, mutta ilmeisesti vaikutukset ovat suurimpia Huawein tuleviin malleihin.

Nykyiset kännykkämallit saisivat päivityksiä sovelluskaupasta hankittuihin ohjelmiin, mutta käyttöjärjestelmän päivitykset näyttäisivät jäävän puuttumaan.

Mitä tämä merkitsee kännykkäkaupalle, DNA Kauppa Oy:n toimitusjohtaja Sami Aavikko?

– Juuri nyt kuluttajat varmaan suhtautuvat asiaan varovasti ja vähintäänkin siirtävät hankintoja. Jos kävisi niin, että palvelut kuten Youtube ja Playstore heikentyisivät puhelimissa merkittävästi ja ja Gmail ei enää toimisi, kyllähän se todella iso muutos olisi. Meillä ei ole mitään tarkempaa tietoa aikataulusta tai vaikutuksista ja siitä, onko sillä vaikutuksia jo nyt käytössä oleviin Huawein ja Honorin puhelimiin vai tulevatko vaikutukset joskus tulevaisuudessa uusiin puhelimiin.

Uskaltaako Huawein tai Honorin kännyköitä nyt ostaa?

– Tällä hetkellä kun kaikki tieto on mediassa ja mekin olemme sen varassa, itse harkitsisin ja katsoisin tilannetta hetken rauhassa, että saadaan lisätietoa siitä, minkälainen mekanismi vaikutuksilla on. On varmasti sen aikaa ihan järkevää katsoa, mitä tapahtuu.

Onko tällainen uutinen hankala juuri nyt, kun kännyköitäkin ostetaan valmistujaislahjaksi nuorille?

– En usko, että tällä olisi laskevaa merkitystä markkinoihin. Kautta aikain on tapahtunut, että kun yhden pelurin myynti pienenee syystä tai toisesta, toiset ottavat sen osuuden. Toiset valmistajat yrittävät aina hyötyä tällaisissa tilanteissa. Puhelin on käyttötavara ja päivittäistavarakin, joka on vain pakko hankkia, kun vanha vaikka rikkoutuu tai muuten vain tulee vaihdon hetki.

Teillä on muuta myytävää niille, jotka eivät enää halua ostaa Huawein kännyköitä?

– Kyllä joo. Siinä mielessä on hyvä tilanne, että Suomeenkin on tullut eri kännykkämerkkejä. Kun katsotaan tilannetta muutama vuosi sitten, ei ollut kovin paljon merkitsevää kilpailua, kun Nokia, Apple ja Samsung olivat todella vahvoja. Toki Huawei, Samsung ja Apple ovat nyt pääpelurit, mutta sinne on tullut jonkin verran pienempiä pelureita. Vaihtoehtoja on markkinassa mukavasti.

Eikö tämä tilanne tosiaan haittaa kännykkäkauppiasta? Teilläkinhän on varmaan paljon Huawein kännyköitä tilattuna varastoon?

– Kuten sanottu, vielä ei ole varmaa tietoa, onko tämä asia ihan varmasti näin. Mutta totta kai, kun varastossa on puhelimia, joiden kysyntä ainakin hetkellisesti heikkenee, eihän se hyvä asia ole. Mutta uskon, että kaupankäynnin kannalta puhelimia hankitaan suurin piirtein yhtä paljon kuin aiemminkin, mutta kysyntä kohdistuu pääosin muihin merkkeihin ainakin jonkin aikaa.

Alkaako nyt Huawein kännyköiden alennusmyynti?

– Ei varmasti ala. Koko kuvio on tässä vaiheessa täysin spekulatiivinen. Me toimimme samalla tavoin kuin varmasti kuluttajakin toimii. Me katsomme rauhassa tilannetta. Kun valmistajan kanssa keskustellaan, sitten tilanne alkaa selviämään. Mutta kuluttajaa on syytä informoida, että tällainen tilanne on menossa. Ei ainakaan pääse syntymään tilannetta, että kuluttaja hankkii laitteen ja tulee jonkinlainen pettymys jatkossa.

Kuinka suuri osa teidän myymistänne laitteista on ollut Huawei- tai Honor-merkkisiä?

– Me emme ole kertoneet meidän osaltamme merkkien markkinaosuuksia. Mutta Suomessa (kaikilla myyjillä yhteensä) Huawein valmistamien puhelinten markkinaosuus on varmaan luokkaa 25 prosenttia.

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (21)

Usa lopulta aloittanut tämän boikotin kiinaa vastaan. Tämä on nähty tulleilla ja nyt huawei yrityksen boikottina. Usa pyrkii ajamaan kiinaa alas omilla talous pakotteillaan. Operaattorit ovat pyytäneet USA:lta tietoja siitä miten huawei tieoja teknologiallaan saa. USA:lta tullut kieltävä vastaus nopeasti takaisin, että mitä te teette tiedolla savuavasta aseesta. USA on tiedot järjestänyt salaisiksi eikä tietoja luovuteta muille. Tässä nähdään sama asia kuin mitä ollaan historiassa nähty. Keksitään joku syy jonka varjolla voidaan toimia ja muu maailma antaa USA:n tähdä mitä haluaa. Käsittämätöntä toimintaa. Kyllä maailmassa pitäisi löytyä valtioilta rohkeutta nousta USA:aa vastaan jos se alkaa talous sotia eri maita kohtaan tekemään.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jospa loppujen lopulta se todellinen moottori onkin Kiina Todelluset pelimiehet!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jos lupaavat ettei koskaan tule päivityksiä, niin voisin harkita Huaweitakin. Nykyisessä joudun laittamaan netin kokonaan pois, koska jatkuvat päivitykset syö akun päivässä, nyt kestää viikon.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Maailman poliisi ja vapauden esitaistelija lyö Huaweille luuta kurkkuun. Alistummeko me USA:n terrorisointiin näissä ja muissa vastaavissa asioissa. Siltä näyttää, että jatkossa ( ainakin Trumpin ajan ) Usa sanoo meille mitä saamme ostaa ja kuinka toimia, etteivät he meille suutu ja laita kauppaboikottiin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

En taatusti tule ostamaan ainakaan iphonea huawein tilalle. Tämän toimen vuoksi olen ennemmin vaikka ilman puhelinta ennekuin laitan näiden kiristäjien valmistuttamaa Iphonea

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ihmettelinkin, miksi Huawein Mediapadissä ei yhtäkkiä enää toiminut Chromecast. Taisipa syy selvitä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

DNA myy Huawein puhelimia. Asiakkaat siirtyvät muiden valmistajien puhelimiin, se tietää laatua, mutta tuo tietojen siirto panee miettimään.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

No eipä tarvitse kummoista foliohattua että ymmärtää mistä on kyse. Kiina meinasi alkaa pullikoimaan Trumpille niin sanotussa "kauppasodassa". Ei ehkä olisi kannattanut. Huawei:ta pidetään jopa kaikkein tärkeimpänä megakorporaationa kommunistisen Kiinan hallinnolle.

Kiinahan iski Trumpia vastaan laittamalla esteitä Yhdysvaltojen maataloustuotteille ja näin Kiina meni suoraan Trumpin vankimmalle kannatusalueelle niin sanotulle Rust Belt -alueelle keskilänteen. No Trumpin kosto oli - kuten aina - potenssiin 10 ja nyt Trump horjuttaa koko kummunistista hallintoa, sillä jos Huawei kaatuu, niin kommunistien massiivinen kyttäysmekanismi kaatuu ja se olisi koko hallinnon loppu se.

Se on game over nyt ja EU:n kannattaa ottaa opiksi, että kun myöhemmin tulee aika hyväksyä uusi EU:n ja Yhdysvaltojen kauppasopimus, niin parempi vain hyväksyä se soppari vaikka hammasta purren. EU ei enää jatkossa verota Yhdyvaltojen autoja tai muita tuotteita laisinkaan. Maailmasta on tulossa niin paljon parempi paikka kiitos Trumpin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Trump on kokenut liikemies, hän iskee lujaa voittaakseen kilpailun, olipa kysymys mistä asiasta hyvänsä. Politiikassa pätee kuitenkin eri säännöt kuin kaupanteossa markkinoilla. Yhteistyö ja kompromissit ovat tärkeitä, ilman niitä tulee 'sota'. Kukaan ei tahdo sotaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

"Puhelin on käyttötavara ja päivittäistavarakin, joka on vain pakko hankkia, kun vanha vaikka rikkoutuu tai muuten vain tulee vaihdon hetki."

Itse rinnastan puhelimen kotitalouskoneeseen, jonka on syytä kestää useampi vuosi. Eivätkä ne niin edullisiakaan ole, että huvittaisi vaihtaa uuteen kauhean usein. Sekä valmistusmateriaaleilla ja -menetelmillä on myös hintansa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Just päivitin huawei honor-puhelimeni. Näyttihän tuo onnistuvan. Miksi Trump lyö kapuloita rattaisiin? Vainoharhaista meininkiä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jos ei kännyköitä alelaariin mene niin varmasti jäävät liikkeeseen hävikiksi. Kuka ostaa puhelinta jonka käyttäminen hankalaa ja siihen ei tule päivityksiä. Siinä ei toimi youtube, playstore, gmail, maps jne...kaikki googlen tuotteeet joita on todella paljon. Liike ei uskalla myöntää, että tässä voi käydä niin, että huawei menee nurin. Noin suurelle yritykselle ei riitä pelkästään kotimarkkinat. Huawei ominaisuudet karsiutuvat ja kilpailijat menevät ohi. Huaweilla ainoa ase vastata tulevavan pakotteeseen on se, että huawei puhelimien hinnat tulee romauttaa alas ja yrittää pitää jotava asema näin. Kotimaassa ongelmaa ei ole koska siellä google tuotteille löytyy korvaavat. Suuri ongelma, että google ei ole ainoa joiden tuki lakkaa huaweilta. Monet alihankkijat lopettaa myös jotka toimittaa osia. Huawei on kertonut, että se on varastoon ostanut osia kun varautunut tähän. Nyt ainoa keino on päivitys asia ratkaista ja huawein tuoda markkoinoille uusi google joka korvaa sen. Näin huawein ei tarvitse yhtään välittää usan donald trumpin pakotteista.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Huawein päivitykset olleet heikolla tasolla aina muutenkin joten aivan samantekevää. Toista heidän vehjettään en hanki. Tämä oli muutenkin melkolailla arvattavissa kun zte päätyi mustalle listalle ja vakoiluhuhut huawein osalta alkoivat ja 5g verkkoja alettiin huawein osalta karttamaan eripuolilla maailmaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tämä johtui USA lobbauskampanjasta. Ilman että olisi suostutellu kavereita välttämään tuotteita ei kukaan olisi tehnyt mitään.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Puhelinta ostaessa täytyy miettiä minkä valmistajan puhelin kannattaa ostaa. Varmaa on että kiinalaisten Hyawei-puhelin on ei-kiitos-päätös, siihen ei voi päivittää esim. turvaohjelmia, Googlen hakukone palvelee Suomessa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kaikkiin varmimpaa on että amerikkalainen puhelin jää hyllyyn.
En alistu kristyksen edessä sillä kiristystähän tämä on ja siihen ei pidä alistua.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Huawein Kiina-yhteyksiä mielenkiintoisempaa on Googlen riippuvuus USA:n hallinnosta. Jos Huawein toimista on vielä epäilyksiä, Googlen kytkennöt on nyt osoitettu varmoiksi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kyllähän amerikkalaisen yhtiön on noudatettava lakeja ja asetuksia, muuten loppuu toiminta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Täytyy kyllä nyt tuoda esille se seikka että vakoilevia puhelimia ovat Samsung sekä iPhone, oma kokemus.
Ja taas Nokia huonolaatuinen puhelin.
Tämä on hyvä ottaa huomioon ja oikeasti ei taida olla yksikään Android-puhelin joka ei lähetä sijaintitietoja jonnekin suuntaa.

Sijaintitieto kokonaan pois päältä ja älä käytä sosiaalisen median ohjelmia. Noilla toimenpiteillä tiedot ei siirry minnekään ja voit olla anonyymi. Kiinan lisäksi vakoilijoita on siis muuallakin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (21)

Uutisvirta

86
Mielikuvat, populismi ja politiikan ääripäät puhuttivat keskustalaisessa kesäillassa – Sipilä: "Maailmankirjat ovat eri asennossa kuin neljä vuotta sitten"
55
Puheenaihe: Tarvitaanko Suomeen kaivosvero?
52
Pääministeri Rinne uskoo, että sivu suun menneet johtopaikat edesauttavat Jutta Urpilaisen pääsyä komissaariksi
44
Lapsen ei tarvitse opettaa itseään, muistuttaa Opetushallitus – opetusneuvos teroittaa opettajien roolia: "Kaiken pitää olla suunniteltua"
30
Törkeästä veropetoksesta epäilty mies pakeni nuuskalastin kanssa, oli ajaa tullimiesten päälle Tervolassa – poliisi tutkii asiaa murhan yrityksenä
30
Vuodetut asiakirjat luovat karun kuvan sopimuksettoman brexitin vaikutuksista – Britanniaa saattaa uhata pula polttoaineesta, ruuasta ja lääkkeistä
19
Sammaltien muuttaminen yleiskaavassa työpaikka-alueeksi huolettaa asukkaita – "Uusia rakennuslupia voi nykytilanteessa saada, mutta hakijaa informoidaan yleiskaavasta, ympäröivästä alueesta ja siihen liittyvistä riskeistä"

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Tuulivaroitus maa-alueille: 
Maan pohjois- ja länsiosassa etelätuuli on voimakasta aamulla ja aamupäivällä, tuulen nopeus puuskissa 15 m/s.

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Hoitajien palkkoja pitää leikata

Tuollaisia juttuja tulee, kun tietyt ihmisrymät ei käytä kondomia Lue lisää...
Skeptikko

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

17.8.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image