Talous

Elin­kei­no­mi­nis­te­ri Lintilä väläyttää vientiyhtiötä edistämään ruokavientiä, taustalla huomio Indonesiasta: "Siellä oli parikymmentä metriä tanskalaisia ja ruotsalaisia juustoja"

Elinkeinoministeri Mika Lintilä (kesk.) pohtii keinoja ruokaviennin lisäämiseksi. KUVA: Compic/Pekka Sipola
Talous 8.2.2019 5:00
Virpi Niemistö

Elinkeinoministerin mukaan suomalaisten tuotteiden viennissä pitää miettiä nykyistä enemmän imagoa.

Elinkeinoministeri Mika Lintilä (kesk.) kertoo Indonesian Jakartan työmatkallaan tekemästään havainnoista.

– Siellä oli ostoskeskuksessa parikymmentä metriä tiskiä täynnä tanskalaisia ja ruotsalaisia juustoja, mutta ei suomalaisia. Pohjoismaisille tuotteille on ulkomailla kysyntää, mutta jostain syystä me emme pärjää muille viennissä ja siihen liittyvässä tuotteiden markkinoinnissa, hän toteaa.

Ministeri väläyttääkin vientiyhtiön perustamista elintarvikeviennin vauhdittamiseksi.

– Kansainvälistymis- ja rahoituspalveluja tarjoavalla Business Finlandilla on Food from Finland-ohjelma menossa, niin sen tiimoilta olisi hyvä tarkastella erilaisia toimintamalleja. Nyt tuo toiminta on projektiluontoista, niin olisiko syytä tehdä yhtiö, Lintilä pohtii Lännen Medialle.

Vientiyhtiössä voisivat olla osakkaina niin yritykset kuin valtiokin.

Lintilä tunnustaa tietävänsä, että kaikki tahot eivät kannata vientiyhtiön perustamista.

– Tämä yhtiö olisi tämmöinen kädenojennus varsinkin pienimmille toimijoille. Samalla ymmärrän toki myös yhtiöitä, jotka ovat tehneet pitkään vientityötä ja sitä alustaa rakentaneet. Heillä tämä voi herättää tunteen, että tultaisiin sekaantumaan heidän sektorilleen. Mutta voisin kyllä heidänkin kanssaan tätä asiaa sparrata.

– Yhtä kaikki vientiyhtiön idea olisi saada suomalainen elintarvikevienti nousemaan, hän selvittää.

Lintilän mukaan viime vuosina ruokaviennin edistämisessä on saatu paljon hyvää aikaan.

Toisaalta kiinnostus ja kuhina suomalaisten tuotteiden ympärillä esimerkiksi Berliinin ruoka-alan suurmessuilla Grüne Wochella voi antaa liian ruusuisen kuvan tunnettavuudesta ulkomailla.

– Suomalaisessa elintarvikeviennissä olisi kyllä valtavasti mahdollisuuksia, hän painottaa.

Paitsi mahdolliseen vientiyhtiöön Lintilä kiinnittäisi katseen myös tuotteiden brändäykseen, jossa Suomi on ollut tunnetusti takamatkalla verrattuna esimerkiksi länsinaapuri Ruotsiin.

– Meillä on käsitys, joka on aivan oikea, että suomalainen ruoka on maailman puhtainta, mutta Suomi-brändi ei ole maailmalla lyönyt läpi.

Lintilän mukaan lupaavia esimerkkejä eteenpäin menosta tälläkin sektorilla on, kuten sianlihan saanti Kiinan markkinoille. Suomalaisten possutuotteiden etuna jättivaltion markkinoilla on antibioottivapaus ja jäljitettävyys.

Maitotuotteiden vienti puolestaan ylittää ainoana elintarvikesektorina tuonnin.

Elinkeinoministeri lähtee vienninedistämismatkalle Japaniin ensi viikolla.

Matkalla mukana on paitsi akku- ja bioenergiateollisuuden edustajia niin myös puhtaita brändi-ihmisiä.

– Siellä on myös Tokion olympialaisiin 2020 rakennettavaan Suomen paviljonkiin liittyvä tilaisuus. Paviljongin tarkoitus on auttaa uuden liiketoiminnan luonnissa ja kontaktien solmimisessa, Lintilä toteaa.

Suomikuvaa rakennettiin ja ylläpidettiin omalla paviljongilla myös Rion kesäolympialaisissa Brasiliassa vuonna 2016.

Karhisen vientiryhmä

"Suomalainen ruoka on maailman puhtainta, mutta Suomi-brändi ei ole lyönyt läpi."Mika Lintilä

elinkeinoministeri (kesk.)

Tuonti kasvanut vientiä enemmän

Sipilän hallituksen ohjelmaan on kirjattu yhdeksi tavoitteeksi elintarvikkeiden kauppataseen (vienti vähennettynä tuonnilla) parannus 500 miljoonalla eurolla.

Tähän ei ole päästy, vaan Pellervon taloustutkimuksen mukaan pain päättyvällä hallituskaudella elintarvikkeiden kauppataseen alijäämä on kasvanut noin 150-200 miljoonalla eurolla.

Vuonna 2017 elintarvikkeiden tuonti ylitti viennin noin kolmella miljardilla eurolla.

Karhisen vientiryhmä

Pääministerin tilaaman maatalouden kannattavuusraportin laatinut vuorineuvos Reijo Karhinen esittää, että vienti nostetaan ruokaketjun strategiseksi painopistealueeksi. Lisäksi hän perustaisi elintarvikealan yritysten vetämän vientiryhmän.

Karhisen mukaan suomalainen ruokavienti voisi kasvaa vuoteen 2030 mennessä 4,6 miljardiin euroon.

MAINOS

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (59)

Suomi prändi paketissa poro ja revontulet,hinta kakskertaa kalliimpi kuin kilpailijan.Suomalaiset tietää suomalaisen ruuan olevan maailman parasta,ruotsissa tietenkin on ruotsalainen ruoka..... siitä maa maalta eteenpäin.Taitaa se maitotuotteiden voitollinen vienti olla maitojauheen vientiä,jos on puhtainta tai kasvatettua oikein miksi se kilpailuvaltti hinnotellaan ulos.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Suomalainen huom maa- ja metsätalous on erittäin kummajainen. Tähän liittyy ties mitä, on kiinteistöhuoltoa, on turvetuotanoa jne. Yhtä arvostin ja se on tärkeää. Nämä maatilat tuottaa koneammattilaisia. Keksijöitä ja laite suunnittelijoita. Sitä ei ole vaan tuotu julki. Nää kaverit ammateineen siirtyy isältä pojalle. Kuka voi tämän kumota. E I kukaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Olisiko yritysverotuksessa korjattavaa kun vienti ei kiinnosta. Yritysverotus tulisi suosia vientiä, vaikka tappiolla myisi niin tappioita voisi oikaista verotuksella. Tosiasia on että Suomen verottaja ei tämmöisestä verotuesta kiinnostu. Miksi kiinnostuisikaan koska toiminta voisi vähentää verotuloja, viis viennistä koska siitä ei muutenkaan tule verotuloja.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Lintilän kannatta käydä myös Uudessa Seelannissa katsomassa juusto- ja lihatiskiä. Matkalle mukaan vaimo ja kepulainen delekaatio siinä samalla tulee bongattu uusi maa ennen kuin ministerikausi päätyy,

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Oikein hyvä asia tuo vientiyhtiö!
Mielestäni kehitysapuna annettava apu pitäisi antaa suomalaisena ruokatarvikkeina ja juomavetenä (koska rahathan menevät vain esim. aseisiin).

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Elikkä kesk puolue haluaa lisää maatalous ja vientituki rahaa. Noo eipä yllätä, koska keskusta pettää aina.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Mikäpäs siinä, voihan juustoja ja muitakin elintarvikkeita viedä vaikka Indo-Kiinaan, jos meidän ei tarvitse verovaroista perinteisten maataloustukiasten lisäksi maksaa vielä vientitukiaisiakin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Maataloustuet hyödyntävät nimenomaan kuluttajia, jotta saamme ruokamme halvemmalla ostettua. Kun tuet loppuvat niin ruoka kallistuu ja sitten kun ulkomailta tuotavat ruuan tuojat saavat tietää ettei meillä ole omaa tuotantoa, niin ruoka maksaa maltaita sen jälkeen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Juuri näin. Valtio päättää minunkin puolesta maksaa ruokalaskusta osan minulta perimillään veroilla.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

eikö nuo koko indonesian ruokkivat Arlan juustot ja maito olekaan suomalaisia? Näinhän Arla ja Lintilän kilpailuvirasto väittävät Suomessakin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Salakuljetetaan "myyrinä" K- ja S-ketjujen johtajat Ruotsiin, Norjaan ja Tanskaan. Luvataan heille "erikois-kepu" arvonimet, jos lupaavat pysyä siellä elintarvike/päivittäistavaran piirissä töissä. Parin vuoden päästä elintarviketalouden-ja viennin noustessa pääsemme Lintilän haaveilemaan kauppataseen paranemiseen. S-ryhmä voisi vielä viedä mennessään Tuuliwatti Oy:n "edulliset" tuulivoimalat mennessään.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ne kun ovat suomalaisjuustoja parempia juustoja, ne tanskalaiset ja ruotsalaiset.
Siinä on pieni ero, syökö suomalaisen myrkyllä syötetyn navettaeläimen maidosta tehtyä, vaiko terveellisesti ruokitun naudan maidosta tehtyä juustoa.
Lintilän kaveri Leppä muuten tuottaa juuri sitä suomalaista väärin ruokitun navettaeläimen ylituettua maitoa tilallaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Juu ja Tanskassa lihakarja syö antibiootteja varmuuden vuoksi vaikka ei tarvitsisi. Tästä ollut vuosien varrella useita TV dokumentteja. Nam nam.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Isot S ja K määräävät markkinahinnat ja tuottaja nuolee näppejään. Kaupan kate alemmas ja tuottajille kunnon tuotto. Ei ulkomaille kohta kotimaista ruokaa hamkala saada kun parempi kate ulkomailta tuottajille !

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Pitäiskö lähteä siitä liikkeelle, että niitä juustoja myytäis vaikka läheisessä s-marketissa. Vois olla parempi kate.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Mikä on ongelma? Lähetetään Finnairin lento AY-13523 Oltermennilastissa Indonesiaan ja otetaan paluukuormaksi palmuöljyä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Järjettömyyden huippu tämä ruokien kuskaus toiselle puolelle maapalloa ristiin rastiin. Mutta halpaa öljyä on. Vielä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (59)

Uutisvirta

22.4.
Lintujen kevätmuutto on vilkkaimmillaan – korkeapaine voi saada linnut muuttamaan niin korkealla, että muutto jää meiltä huomaamatta
22.4.
Patrik Laine ei lähde jääkiekon MM-kisoihin – kauden aikana kiusasi selkä ja pudotuspeleissä nivusvaiva
22.4.
Classicille neljäs salibandyliigan mestaruus putkeen – kymmenelle pelaajalle kaudesta neljä mestaruutta
22.4.
Lasitaiteilija ja muotoilun merkkihahmo Oiva Toikka on kuollut
22.4.
Escurialille ei ole löytynyt vielä jatkajaa, mutta puisto avaa ovensa normaalisti vappuna – "Kyselyitä tuli paljon varsinkin viime kesänä"
22.4.
Lämmin keli jatkuu koko viikon, monin paikoin on ruohikkopalojen vaara – ensi viikolla sää viilenee ja vappu voi olla sateinen
22.4.
Tarvitaan klassikko, ohjaaja ja pari näyttelijää – oululaislähtöinen Eero Ojala kertoo, miten Tšehovin Lokki lähti liitämään uutena teatterisovituksena Tilaajille

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Miksi eläkekatto on Suomessa tientynlainen tabu?

Parhaat eläkejärjestelmät 2018: 1.) Tanska 2.) Alankomaat(Hollanti). 3.) Suomi. Mitä niillä olikaan yhtenäistä.... Lue lisää...
Niinpäs...

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.

Naapurit

23.4.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image