Talous

EK: Teol­li­suus­lii­ton, Paperiliiton ja Pron mahdollisista lakoista jopa 600 miljoonan lovi BKT:hen

EK:n pääekonomisti Penna Urrila sanoo, että lakoista olisi pitkäkestoiset vaikutukset. KUVA: Vesa Joensuu
Talous 13.1.2020 11:18 | Päivitetty 13.1.2020 11:34
Anna Leinonen

Teollisuusliitto, Paperiliitto sekä Ammattiliitto Pro ovat julistaneet lakonuhan eri aloille 27. tammikuuta alkaen. Toteutuessaan lakot kestäisivät kaksi viikkoa.

Elinkeinoelämän keskusliitto (EK) on arvioi, että ilmoitetut työtaistelut alentaisivat BKT:tä jopa 500–600 miljoonaa euroa. Liikevaihdolla mitattuna menetys olisi paljon suurempi, EK:n mukaan jopa 1,5–2 miljardia euroa.

EK:n laskelmassa on otettu huomioon työtaisteluiden kerrannaisvaikutukset muille toimialoille, mutta ei pitkän aikavälin vaikutuksia esimerkiksi asiakassuhteisiin ja Suomen asemaan investointikohteena.

– Näin laajoilla ja pitkäkestoisilla työtaisteluilla on väistämättä merkittäviä vaikutuksia paitsi tuotantoon myös verotuloihin. Jos lakot toteutuvat täysimääräisinä, verotulot voisivat laskennallisesti vähentyä noin 200 miljoonaa euroa, EK:n pääekonomisti Penna Urrila toteaa.

EK:n toimitusjohtaja Jyri Häkämiehen mukaan Suomen kustannuskilpailukyky oli heikentynyt yli 10 prosenttia vuosina 2005–2015. Edellisen hallituksen aikana laadittu kilpailukykysopimus oli Häkämiehen mukaan rakenteellinen korjaus tähän. Sopimuksen jälkeisinä vuosina talous ja työllisyys kääntyi vahvaan kasvuun.

– Yritykset kärsivät pelkästään lakon uhasta. Toteutuessaan tämä massiivinen ja pitkäkestoinen lakko olisi jo toinen lyhyen ajan sisällä. Joulukuisen kolmen päivän lakon vaikutukset olivat jo noin 200 miljoonaa euroa. Tämä lakko leikkaisi myös julkisen sektorin verotuloja ja siten heikentäisi hyvinvointipalvelujen rahoitusta, Häkämies sanoo.

Häkämiehen mukaan lakon estämiseksi on tehtävä kaikki mahdollinen.

– Kiky-työajan pidennys sovittiin pysyväksi ja sellaisena sen tulee säilyä, hän kommentoi.

Teknologiateollisuus kertoi maanantaina, että sen jäsenyritykset aikoo keskeyttää Ammattiliitto Pron jäsenmaksujen perinnän ja tulouttamisen lakonuhan vuoksi.

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (47)

Ilmeisesti lakko ei maksa tarpeeksi työntajille kun lakkoon mennään. Saataisiinko tappioita vielä jotenkin lisättyä, esim. kymmenkertaistettua että rupeaa kiinnostamaan?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Minä vaan ihmettelen, että miksei metsäyhtiöt siirrä paperihommia ja sellunkeittopuuhia tuonne lämpimimpiin maihin, missä putkin kasvavat kohisten ja AY-vänkyrät eivät ole riesana ?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

No eihän ne nyt pösilöitä ole Suomi on Eu alueen parhaita maita teollisuudelle vakaa, koulutettu työvoima, hallitus tukee elinkeinoelämää mittavilla tuilla ja verohelpotuksilla, kartelleilla saadaan puunhinta pidettyä sopivana. Etelä Amerikka jota varmaan tarkoitat on monessa suhteessa epävarmempi jo pelkästään yhteiskunnan epävakauden ja politiikan epävarmuuden suhteen, työvoima on kylläsiinä on kaksi puolta halpaa mutta kouluttamatonta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Emävaleita. Kuten tavallista.

Todellisuudessa lakkoaikojen toimitukset varastoihin korkeintaan siirtyvät hieman toiseen myöhäisempään ajankohtaan ja laitosten seisakkeiden aikoina voi vaikka niitä huoltaa tehdasseikokki kun on.

Jos yritysjohto on alkuunkaan tehtäviensä tasalla niin hyvissä ajoin ennen tiukaksi tiedettyä neuvotteluajankohtaa kaikki varastot on tehty täyteen toimitusvarmuuden maksimoimiseksi. EK ja sen bulvaanit valehtelevat lakkoaikojen koko tuotannon muka täysin menetetyiksi mikä ei tietenkään pidä paikkaansa se kun korkeintaan siirtyy tehtäväksi lakkojen jälkeen (ylitöinäkin) jos johto ei ole osannut varautua tilanteeseen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kikyn sopimuksen päättivät keskusjärjestöt mutta nyt yrittävät luistaa koko hommasta kun ay-järjestöt ovat polttaneet päreensä kikyn takia. Ehkäpä AY-järjestöjen kannattaisi erota keskusjärjestöistä, muutenkin voisi olisi paikallaan siivota pöytää kun päätöksen teko on mennyt huonoon suuntaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tämä kiky oli Sipilän viimeinen kosto ja se valitettavasti kostautuu Suomen kansan taloudelle. Voidaan sanoa että teki Sipilä vihon viimeisen tempun poliittiselle ilmapiirille onhan täysin selvää ettei Ay liike tule hyväksymään osalle palkansaajille talkoo päiviä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kiky sopimus oli määräaikainen. Kiky on päättynyt. EK haluaa jatkaa kikyä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ei lakkoja tule kun sovitaan asiat 🤔

KIKY ei ole lisännyt kilpailukykyä.
Sen tarkoitus oli vain kyykyttää työläisiä 😑

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Alkakaa valittajat yrittäjiksi. Saa itse päättää työehtonsa, palkkansa, lomansa jne. Silloin kun tekee, tekee hyvin. Suosittelen lämpimästi 25 vuoden kokemuksella. Ei tarvi roikkua liiton narussa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kansanedustaja Mustajärvi vas,vas. aikoi pitää "Iloiset Kiky hautajaiset". Ei taida järki hänelläkään riittää nenää pitemmälle, kun taitaa tullakkin Surulliset työpaikka hautajaiset kun monet firmat joutuvat vähentämään jollei lakkauttamaan tuontantonsa kun tuotteiden hinnat ovat ay kuorrutettuja . Kikyt sovittiin pysyviksi, mutta nyt se on ay patujen egon nosto tehtävissä ja sdp:n vaaliveturina.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Työehto sopimukset lienevät aina määrä aikaisia joten kikyn matka alkaa olla loppusuoralla hyvin monella alalla, menee monta vuotta että
palkansaajat unohtavat Keskustan entisen puheen johtaja Sipilän ja hänen kautensa pääministerinä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Parempi etteivät unohda ja pitävät vaaliäänestyksissä sen myös mielessä, mikä puolue on työntekijöiden syöjäpuolue no yksi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ek.lta täyttä propagandaa,aina kun työntekijät on palkkaa vailla vedetään hihasta täysin totuuden vastaisia lukuja.On aika duunarinkin saada sen verran että säilyy ostovoima,moneen vuoteen ei ole palkat nousseet että siitä olisi käteen jäänyt mitään.Nyt on ek:n ja sy:ien viisasta alkaa neuvottelemaan tosissaan eikä kärjistää tilannetta tuommoisilla lapsellisilla jäsenmaksujen perimättä jättämisillä,nyt ei ole sipilä ja hengenheimolaiset ajamassa pakkolakeja ja siten puhumassa ja toimimassa työnantajien puolella.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Nämä on näitä EK:n Provo laskelmia joita putkahtelee aina kun on duunarien palkoista kyse, voi jättää omaan arvoonsa. Pitäisi jo työnantajapuolen ymmärtää että kyykytyksen aika on ohi.
Koko suomen teollisuus pääsee helpommalla kun kiky haudataan. Siitäkin huolimatta tehtaiden johto saa satojentuhansien palkkansa ja miljoonaosingot päälle. Kyllä tämä on pientä mitä ihmiset, jotka oikeasti rahan työnantajille tuovat, ovat vailla. Teollisuuden työnantajapuoli vain heittää liirumlaarumia julkisuuteen mustamaalatakseen duunareta ja suojatakseen omat palkkionsa. kysynkin pääministerin sanoin'eikö teitä hävetä?"

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ek on ilmoittanut ettei osallistu neuvotteluihin.
Miksi siis huudetaan ohjeita "kentän" laidalta ja vaikeutetaan jo mutoinkin hankalaa tilannetta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uskoo ken haluaa. Tuolla laskelmalla näiden kolmen alan vuosittainen liikevaihto olisi siis jopa 52 MILJARDIA euroa. :) Ei taida olla.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Työnantajalla ei ole mitään vastuuta jos päästää lakkoon. Mitätön vaatimus työntekijillä verrattuna tuohon.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

No miksi ette sitten maksa kunnon palkkoja ja pidä huolta tärkeimmästä resurssistanne eli työntekijöistä?

Ihme laskelmia kun ei osata laskea kuinka arvokkaita työntekijät ovat.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (47)

Uutisvirta

28.1.
Kiinalainen matkailija on tuotu eristykseen Lapin keskussairaalaan koronavirusepäilyn vuoksi – potilas oli tullut Wuhanista
28.1.
Oulun ammattikorkeakoulussa ultralujasta teräksestä rakennetulla autolla pyritään parantamaan autojen energiatehokkuutta – "Tavoitteena oli suunnitella mahdollisimman luja ja kevyt auton runkorakenne"
28.1.
Karibianmerellä voimakas maanjäristys, useille maille annettiin tsunamivaroitus – Vedenalainen järistys oli voimakkuudeltaan 7,7 richteriä
28.1.
Lin­ja-au­to suistui ojaan Enon­te­kiöl­lä
28.1.
Oulun keskustan Snellmaninpuistolle laadittiin rakennussuunnitelma – puistoon suunnitellaan oleskelumahdollisuuksia ja taidepolkua
28.1.
Trump: Palestiinalle itsenäinen valtio, Israelin miehittämät siirtokunnat tunnustetaan, Jerusalem säilyy "jakamattomasti" Israelilla, Palestiinalle pääkaupunki Itä-Jerusalemiin
28.1.
Hiihtosuunnistuksen kuusinkertainen nuorten maailmanmestari Liisa Nenonen muutti Ouluun opiskelemaan: "Lunta on pitänyt etsiä" Tilaajille

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli on huono maan itäosassa sekä Päijät-Hämeen, Keski-Suomen, Keski-Pohjanmaan, Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun maakunnissa lumisateen, lumisten teiden ja sohjoisten teiden vuoksi.
Ajokeli on huono Lapin länsiosassa sekä seuraavissa Lapin kunnissa: Posio ja Kemijärvi pöllyävän lumen vuoksi.
Ajokeli muuttuu huonoksi aamusta alkaen maan etelä- ja keskiosassa lukuunottamatta Ahvenanmaan maakuntaa lumi- tai räntäsateen vuoksi.

Lukijakuvat

Katsotuin tänään

Iitaz

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Hinnoittelevatko selluköpit itsensä työttömäksi?

Ei mitään rajaa taas suomalaisen työntekijän haukkumisella. Ylen telkemän tutkimuksen , Yle uutiset Politiikka 28.2.201... Lue lisää...
taas aivan bullshitt...

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

29.1.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Pohjoisen kattavimmat mediatilat ja monipuoliset markkinoinnin palvelut printtiin ja digiin.

Kaleva Media B2B asiakasratkaisut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityksille


stats-image