Pohjois-Suomi

Valmista vasta vuonna 2028 – Fennovoima sai venäläisiltä uuden aikataulun

Laitostoimittaja RAOS Project arvioi, että laitokselle saataisiin rakentamislupa vuonna 2021. Tuolloin alkaisi myös varsinaisen voimalan rakentaminen. KUVA: Vesa Joensuu
Pohjois-Suomi 21.12.2018 18:07 | Päivitetty 21.12.2018 18:08
Raimo Pirttikoski

Ydinvoimayhtiö Fennovoima on vihdoin saanut venäläisiltä uuden, edelleen karkeahkon arvion Pyhäjoen ydinvoimalahankkeen aikataulusta.

Laitostoimittaja RAOS Project arvioi, että laitokselle saataisiin rakentamislupa vuonna 2021. Tuolloin alkaisi myös varsinaisen voimalan rakentaminen. Kaupalliseen käyttöön laitos ehtisi vuonna 2028 eli nelisen vuotta aiemmin arvioitua myöhemmin.

– Tämä on päivitetty arvio hankkeen kestosta ja pääetapeista, muttei vielä ihan kokonainen ja tarkempi projektiaikataulu. Sitä olemme nyt alkaneet työstää yhdessä laitostoimittajan kanssa. Arvioimme sen valmistuvan ensi vuoden ensimmäisellä neljänneksellä, Fennovoiman toimitusjohtaja Toni Hemminki kertoo Kalevalle.

– On tietysti pettymys, ettei hankkeessa ole päästy etenemään alkuperäisessä aikataulussa. Nyt meillä kuitenkin on realistisempi arvio siitä, missä mennään, ja sitä vielä tarkennetaan tuonnempana.

Fennovoima arvioi jo aiemmin, että laitoksen luvitukseen kuluu vielä ainakin pari vuotta.

– Rakentamisluvan saamisessa pidän vuotta 2021 realistisena tavoitteena. Kuukausitasolla emme sitä vielä lähde arvioimaan, Hemminki sanoo.

– Uskon vahvasti, että kokenut laitostoimittaja on ottanut huomioon hankkeen kaikki vaiheet ja sen, kuinka paljon niihin tarvitaan aikaa.

Tarkempi arvio aikataulusta helpottaa töiden suunnittelua ja johtamista sekä varautumista hankkeen seuraaviin vaiheisiin.

– Pystymme katsomaan kaikki laitokseen liittyvät turvallisuuskysymykset suunnittelun osalta kuntoon, ja etenemään hyvässä valmiudessa rakentamiseen, Hemminki sanoo.

– Saamme paremman pohjan, kun varaudumme seuraavaan vuoteen. Tämä koskee myös resursseja ja rekrytointeja.

Hemmingin mukaan itse työn tekemiseen lähivuosina hankkeen arvioitu viivästyminen ei vaikuta. Luvassa ei myöskään ole lisähintaa laitoksesta.

– Meillä on Rosatomin kanssa kiinteähintainen avaimet käteen -sopimus. Omistajat käyvät keskustelut kaupallisista asioista, Hemminki sanoo.

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (118)

Ihan alkumetreiltä olen sanonut, ettei tästä pelleilystä koskaan atomivoimalaa saada aikaiseksi. Vahvistuu vuosi vuoden jälkeen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

tåmå ei koskaan ole valmis eikä tuota sähköä eihän tuommosia kukaan viisas rupea edes värkkäämää sehän on tyhmää antaa tuota värkkäystä jolla ei ole mitään taitoa heti hylkyyn tuo fennovoima pyhäjoelta emme tarvi tuommoista pilaajaa

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jännä juttu, kun ydinvoiman kohdalla ei koskaan muisteta kertoa, että radioaktiiviset aineet höyrystyttävät ympärillään olevia kaikkia metalleja savuna ilmaan ja siten heikentävät niiden rakennelujuuksia.
Olkiluodon ydinjätevarastossa olevat ns."ikuiset" kuparisäiliöt kevenevät koko ajan ja haurastuvat.

Ja itse aikataulu ei tule pitämään paikkansa, jos venäläiset sen rakentavat.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

kyllä oli todellinen virhe koko hanke kun ei kysytty asukkaiten lupaa viisaat asukkaat ei olisi antanut lupaa väärin oli lupa tuli kuntaan paha olokaikkea pilataan kunnassa tyhmää toimintaa täällä ei kohta ole kuin muutama asukas täällä on virheen tekiät vaan

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Eiköhän totuus kuitenkin ole niin että Rosatom on kokenut ydinvoiman rakentaja, toisin kuin ranskalainen Areva joka ei saa Olikiluotoa valmiiksi ikinä. Pyhäjoen voimala tulee ennemmin valmiiksi kuin Olkiluodon ikuisuusprojekti joka ehtii toisesta kulmast jo vaheta kun toista vielä rakennellaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Eikö kukaan älyä viheltää pilliin ja perua tätä hanketta? Muut vaan purkavat laitoksiaan ja Suomi ei haluaa kuunnella ketään.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Alihankkija ILMOITTAA ostajalle mitä, milloin ja miten tulee suvereeniin valtioomme tekemään - häntä heiluttaa koiraa.

On hyvä että saman uuden teknologian laitokset valmistuvat muualla ensin keräämään suunnittewluvirheet ja lastentaudit ensin pois.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ranskalaiset eivät näytä saavan ydinvoimalaa koskaan valmiiksi. Vanhentuu ja rapistuu toisesta päästä kun toisesta kohtaa yritetään rakentaa. Säälittävää tämä länsimaisen Ranskan touhu.
Venäläiset ei ainakaan voi huonommaksi laittaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Alunperin oli tarkoitus päästä eroon venäläisestä energia riippuvuudesta. No nyt ollaan sitten vielä enemmän sidottu energia asiat venäjän talutusnuoraan . Mutta mitäpä muuta voisi olla kun kesk/kok tätä ajoi innokkaasti läpi. Viime aikoina ei tosin ole kukaan politiikko maininnut tämän hankkeen mielekkyydestä mitään.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Hanhikiven venäläisen rahanpesukoneen valmistumisajankohtaa ei voi kukaa ennustaa.
Ehkä valmistuminen nopeutuisi, jos Tornion Outokumpu kromikaivoksineen myytäisiin sopuhintaan jollekin venäläiskonsortiolle?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ei kai "venäläiset" ole tämänkin hankkeen takana? Tiettävästi se on Rosatom tai jokin vastaava yhtiö..

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ja jälleen kerran Suomen vahvin ydinvoiman vastustaja, STUK, sai erävoiton ydinvoimalan rakentajista!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Hyvä on että meillä on STUK. Ydinvoimaloita ei rakenneta millään "just do it" asenteella.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Suomessa virkamies on aina heti Jumalasta seuraava. Oli siinä sitten järkeä tai ei niin sen pillin mukaan mennään.

Toisaalta erikoista että venäläinen toimittaja ei millään saa edes laitoksen piirustuksia käännettyä Suomen kielelle.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Projektikieli on kaiketi englanti.Eri asia on miksi se on kieli jota kumpikaan osapuoli ei hallitse.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Haluatko jonkun vuotavan voimalan? Tuskinpa. Venäläiset ovat tosin tottuneet väistämään kaikki turvallisuuteen liittyvät asiat.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Oli hyvin tyhmää tilata voimala venäläisiltä,ne ketkuilee mielin määrin,samoin kun sen lipputangonkin kanssa,ei voitu edes lippua nostaaa salkoon Itsenäisyyspäivänä! Kuka pöljä näitä tilauksia tekee venäläisiltä?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tulleepa mieleen sotakorvaustavarat, joista riitti neukuilla jatkuvaa valittamista laadun suhteen. Paremmin muistavat voisivat valaista kokemuksiensa valossa enempikin erillaisista tapauksista.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (118)

Uutisvirta

23.10.
Virallista tai ei, Annunen on ennätysmies – "Ehkä ihan hyvä, että se maali tuli, niin asiaa ei tarvitse enää miettiä" Tilaajille
23.10.
Kärpät löysi vihdoin tehoja myös ykkösketjun takaa – Liigan vatulointi Annusen ennätysuutisoinnissa ihmetytti Manneria: ”Henkilökohtainen ennätys on nyt Justuksen, se on fakta”
23.10.
Huippuhetket: Kärpät-Pelicans
23.10.
Kärpät otti kotivoiton Raksilassa vaiherikkaan pelin jälkeen – katso kuvia ottelusta
23.10.
KuPSin mestariluotsi Jani Honkavaara valitsi potkuherkän SJK:n seuraavaksi osoitteekseen
23.10.
Kainuun ely-keskus: Nuasjärven ekologinen tila on hyvä, eikä happikato uhkaa järveä – "Laaja seuranta-aineisto ei tue Helsingin yliopiston tutkijoiden käsitystä"
23.10.
Julius Junttila iskee ottelun voittomaalin

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli muuttuu huonoksi aamupäivästä alkaen Lapin maakunnassa sekä seuraavissa Pohjois-Pohjanmaan kunnissa: Pudasjärvi, Taivalkoski ja Kuusamo lumisateen ja lumisten teiden vuoksi.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Sähköautot valtaavat vähitellen liikenteen

112 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

En käy töissä!

Ja sinun käytöskö on aikuismaista? Hoh hoijaa. Myötähäpeä. Lue lisää...
Heikki89

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.

Naapurit

24.10.

Fingerpori

24.10.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan kokonaistavoittavuus on 86 % Oulun markkina-alueen kuluttajista viikossa.

Kaleva Media Yrityspalvelut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityspalvelut/


stats-image