Pohjois-Suomi

Vaala antoi päiväksi vallan nuorille – lukiolainen toimi päivän kun­nan­joh­ta­ja­na

Liisa Seppänen (vas.), etualalla istuva Anni Katajikko sekä takana istuvat Iida Koukkari ja Salla Karjalainen olivat vallan kahvassa keskiviikkona. Vakituiset viranhaltijat Miira Raiskila, Kalle Kurttila, Ari Niskanen ja Pirjo Nikula kiittävät tuuraajiaan. KUVA: Petri Hakkarainen
Pohjois-Suomi 25.4.2019 9:24
Petri Hakkarainen

Vaalan kunnanjohtajan tehtävät päivän ajan hoitaakseen saanut lukiolainen Liisa Seppänen on juuri neuvotellut Vaalaan tuulivoimaloita suunnittelevan yhtiön kanssa.

– Se oli mielenkiintoista, koska asia kiinnostaa kovasti itseänikin. Päivään on kuulunut paljon puheluja ja muun muassa yksi yhdistysvierailu.

Nuorisoneuvosto otti hoidettavakseen Vaalan kunnan johtavien viranhaltijoiden pestit keskiviikon ajaksi. Kunnanjohtaja, hallintojohtaja, sivistysjohtaja, tekninen johtaja, hyvinvointijohtaja, Vaalan Vesi ja Lämpö Oy:n toimitusjohtaja sekä Kiinteistö Oy Vaalan Niskan toimitusjohtaja toimivat mentoreina nuorille.

Kunnanjohtaja Miira Raiskilan mukaan päivän tavoitteena oli paitsi tutustuttaa nuoret kunnan tehtäviin ja johtamisjärjestelmään, myös hakea nuorilta linjauksia ja näkemyksiä tulevaisuuden suunnista ja kehityskohteista.

– Nuoret ovat saaneet ihan oikeasti tehdä töitä, keskustella, neuvotella ja kertoa kantansa. Emme ole olleet koko ajan vieressä neuvomassa.

Työpäivät suunniteltiin siten, että nuorille avautui mahdollisuuksia vaikuttaa kunnan asioihin, tutustua laajasti viranhaltijoiden toimenkuvaan ja tavata sidosryhmien edustajia. Päivän aikana järjestettiin myös kunnan johtoryhmän kokous.

– Haluamme tehdä hartiavoimin töitä sen eteen, että kuntamme olisi lapsille ja nuorille paras mahdollinen paikka elää ja kasvaa. Näkemys kehittämistyöhön halutaan nimenomaan lapsilta ja nuorilta itseltään, kunnanjohtaja linjaa.

Lasten ja nuorten osallisuutta on Vaalan kunnassa edistetty kuluneen vuoden aikana muutenkin. Talousarvioon on esimerkiksi varattu 10 000 euroa, jonka käytöstä nuorisoneuvosto saa päättää. Osallistuvan budjetoinnin ensimmäinen kokeilu päätettiin aloittaa nimenomaan nuorista.

– Ehkä liikuntapaikkojen kunnostukseen ja jos vaikka lisää roskiksia kylälle, Liisa Seppänen kaavailee.

Anni Katajikko perehtyi keskiviikon virassaan muun muassa veroasioihin, Iida Koukkari ehti toimia puheenjohtajana kokouksessa, Salla Karjalainen osallistua skype-kokoukseen ja Nelli Karhu rekrytoida opettajan.

Kaikki kiittelevät kokemuksia kuntahallinnosta mielenkiintoiseksi ja monipuoliseksi. Varsinaisille viranhaltijoille päivä oli sen verran myönteinen, että tehtävien siirto päiväksi nuorille uudestaankin saa kannatusta.

– Budjetin suunnittelu, hankintapäätösten valmistelu ja toteutus sekä projektin tilinpäätös opettavat nuorille yhteiskunnan toimintaa ja julkisten varojen käyttöä. Ehkäpä joku innostuu mukaan kuntapolitiikkaankin, Raiskila pohtii.

MAINOS

Kommentoi

Tytöt kunnan toimintaan tutustumassa. Poikia olisi pitänyt olla myös kunnanvirastossa "hallinnollisissa tehtävissä". En usko,?että poikia ei ole kiinnostanut käytännön oppimistapahtuma kunnanvirastossa!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Aivan samaa ihmettelin, kun tervareitistä luin tätä koskevan artikkelin. Miksi poikia ei otettu mukaan tähän leikkiin?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Hyvä ajatus, mutta kyllä nuo hommat on aikuisten hoidettava. Kirkasotsaiset untuvikot voivat saada jopa väärän kuvan, kun oikeilla asioilla leikitään. Toivottavasti kuitenki kiinnostus yhteisiä asioita kohtaa nousisi. Nuorison on aina hyvä vaikuttaa, kuin syljeskellä S-marketin edessä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

17:31
Kolumni: Kun pääministeri lupasi pelastaa Paavo Posteljoonin, on hänen pelastettava ensi keväänä myös Sari Sairaanhoitaja
16:51
Suomi ei saa rangaistusta "pitch invasionista" – UEFA armahti kannattajien kentälle ryntäyksen, joka johtui historiallisesta miesten EM-kisapaikasta
16:50
Yle: Rami Hietaniemen painiura päättyy itsenäisyyspäivän Ruotsi-otteluun –  "Se on vähän niin kuin yhden elämän hautaisi"
16:34
Pääministeri Antti Rinne: Työehtoshoppailun kitkeminen työryhmiin – "Tietenkin tämä on työmarkkinatoimijoiden asia"
16:34
Pohjantien rampin ja Poikkimaantien risteyksessä peräänajo – liikenne jonoutui väliaikaisesti
15:10
Hallitus esittää kolmen miljoonan euron lisämäärärahaa Oulun pääpoliisiaseman väliaikaistilojen kustannuksiin
15:05
Kokoomuksen Talvitie: Hallituksen latauspistevaatimus kaatuu yritysten ja taloyhtiöiden niskaan
56
"Siihen loppui kasvilihan tarina" – Poutun käyttämä termi joutui pannaan, päätöksestä isot kulut ja toimitusjohtajalta kova purkaus
54
"Haastava, haastava" – Postilakon selvitysryhmällä on edessä hikinen viikonloppu, sillä maanantaina voi rysähtää tukilakkojen suma
33
Pääministeri Rinne: Postin pakettilajittelijoiden työehdot turvataan ja työehtoshoppailu loppuu
32
Oulun poliisi muuttaa suurilta osin Linnanmaalle – keskustaan tila asiakaspalvelulle, putkat pysyvät vielä Haukiputaalla
14
Rekat seisovat terminaaleissa ja jotkin aluksetkin satamissa – postilakon tukitoimet vaikuttavat varsinkin Pohjoismaiden ja Länsi-Euroopan liikenteeseen
13
Haapavedeltä lähtöisin oleva sketsiryhmä tekee paluun Yle Areenassa – Justimus lyö ronskisti sovinnaisuuden yli
13
Telian matkapuhelinverkossa perjantaina laajoja häiriöitä – ongelmat saatiin korjattua ennen viittä

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Sinun valintasi - eroa AY-liitosta!

194 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Sinun valintasi - eroa AY-liitosta!

Mistähän johtuu kaunasi oikeasti ay-liikettä kohtaan? Olet työnantaja joka on määrätty lakituvassa maksamaan lain mukais... Lue lisää...
tämä on jo vainoamis...

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

22.11.

Fingerpori

22.11.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan kokonaistavoittavuus on 86 % Oulun markkina-alueen kuluttajista viikossa.

Kaleva Media Yrityspalvelut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityspalvelut/


stats-image