Pohjois-Suomi

Vaala antoi päiväksi vallan nuorille – lukiolainen toimi päivän kun­nan­joh­ta­ja­na

Liisa Seppänen (vas.), etualalla istuva Anni Katajikko sekä takana istuvat Iida Koukkari ja Salla Karjalainen olivat vallan kahvassa keskiviikkona. Vakituiset viranhaltijat Miira Raiskila, Kalle Kurttila, Ari Niskanen ja Pirjo Nikula kiittävät tuuraajiaan. KUVA: Petri Hakkarainen
Pohjois-Suomi 25.4.2019 9:24
Petri Hakkarainen

Vaalan kunnanjohtajan tehtävät päivän ajan hoitaakseen saanut lukiolainen Liisa Seppänen on juuri neuvotellut Vaalaan tuulivoimaloita suunnittelevan yhtiön kanssa.

– Se oli mielenkiintoista, koska asia kiinnostaa kovasti itseänikin. Päivään on kuulunut paljon puheluja ja muun muassa yksi yhdistysvierailu.

Nuorisoneuvosto otti hoidettavakseen Vaalan kunnan johtavien viranhaltijoiden pestit keskiviikon ajaksi. Kunnanjohtaja, hallintojohtaja, sivistysjohtaja, tekninen johtaja, hyvinvointijohtaja, Vaalan Vesi ja Lämpö Oy:n toimitusjohtaja sekä Kiinteistö Oy Vaalan Niskan toimitusjohtaja toimivat mentoreina nuorille.

Kunnanjohtaja Miira Raiskilan mukaan päivän tavoitteena oli paitsi tutustuttaa nuoret kunnan tehtäviin ja johtamisjärjestelmään, myös hakea nuorilta linjauksia ja näkemyksiä tulevaisuuden suunnista ja kehityskohteista.

– Nuoret ovat saaneet ihan oikeasti tehdä töitä, keskustella, neuvotella ja kertoa kantansa. Emme ole olleet koko ajan vieressä neuvomassa.

Työpäivät suunniteltiin siten, että nuorille avautui mahdollisuuksia vaikuttaa kunnan asioihin, tutustua laajasti viranhaltijoiden toimenkuvaan ja tavata sidosryhmien edustajia. Päivän aikana järjestettiin myös kunnan johtoryhmän kokous.

– Haluamme tehdä hartiavoimin töitä sen eteen, että kuntamme olisi lapsille ja nuorille paras mahdollinen paikka elää ja kasvaa. Näkemys kehittämistyöhön halutaan nimenomaan lapsilta ja nuorilta itseltään, kunnanjohtaja linjaa.

Lasten ja nuorten osallisuutta on Vaalan kunnassa edistetty kuluneen vuoden aikana muutenkin. Talousarvioon on esimerkiksi varattu 10 000 euroa, jonka käytöstä nuorisoneuvosto saa päättää. Osallistuvan budjetoinnin ensimmäinen kokeilu päätettiin aloittaa nimenomaan nuorista.

– Ehkä liikuntapaikkojen kunnostukseen ja jos vaikka lisää roskiksia kylälle, Liisa Seppänen kaavailee.

Anni Katajikko perehtyi keskiviikon virassaan muun muassa veroasioihin, Iida Koukkari ehti toimia puheenjohtajana kokouksessa, Salla Karjalainen osallistua skype-kokoukseen ja Nelli Karhu rekrytoida opettajan.

Kaikki kiittelevät kokemuksia kuntahallinnosta mielenkiintoiseksi ja monipuoliseksi. Varsinaisille viranhaltijoille päivä oli sen verran myönteinen, että tehtävien siirto päiväksi nuorille uudestaankin saa kannatusta.

– Budjetin suunnittelu, hankintapäätösten valmistelu ja toteutus sekä projektin tilinpäätös opettavat nuorille yhteiskunnan toimintaa ja julkisten varojen käyttöä. Ehkäpä joku innostuu mukaan kuntapolitiikkaankin, Raiskila pohtii.

MAINOS

Kommentoi

Tytöt kunnan toimintaan tutustumassa. Poikia olisi pitänyt olla myös kunnanvirastossa "hallinnollisissa tehtävissä". En usko,?että poikia ei ole kiinnostanut käytännön oppimistapahtuma kunnanvirastossa!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Aivan samaa ihmettelin, kun tervareitistä luin tätä koskevan artikkelin. Miksi poikia ei otettu mukaan tähän leikkiin?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Hyvä ajatus, mutta kyllä nuo hommat on aikuisten hoidettava. Kirkasotsaiset untuvikot voivat saada jopa väärän kuvan, kun oikeilla asioilla leikitään. Toivottavasti kuitenki kiinnostus yhteisiä asioita kohtaa nousisi. Nuorison on aina hyvä vaikuttaa, kuin syljeskellä S-marketin edessä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

17:40
Toppilassa sytytettiin jälleen tulipalo – palavat rakennusjätteet aiheuttivat runsaasti savua alueelle
17:21
Lipon Kohonen haukkui tuomarit Iltalehdessä lyttyyn kirosanojen kera, kurinpito antoi varoituksen – lajilegendan anteeksipyyntö katsottiin lieventäväksi tekijäksi
16:53
Keskustan Mikko Kärnä onnittelee Antti Rinnettä ja tölväisee kokoomusta – "Selkävoitto Vapaavuoresta"
16:08
Kokoomusnuorten Vuornos syyttää Rinnettä selän kääntämisestä – "Entiset kaupunkipuolueet vihreät ja sdp taipuivat yllättävän helposti keskustan maakuntamalliin"
15:59
Uusia koiraharrastajia toivotaan hirvenmetsästykseen - rajoitukset koiran säkäkorkeuteen muuttuvat
15:37
Helsingin poliisin viestintäjohtaja saa jatkaa virassaan rikosepäilyistä huolimatta – "En koe, että tässä on aineksia epäilyille"
15:37
Soten mukana maakunnille siirretään ensi vaiheessa myös ensihoito ja pelastustoimi
86
Sote-uudistusta valmistellaan 18 maakuntamallin pohjalta, vahvisti Antti Rinne: PK-seutu saattaa vielä saada oman ratkaisunsa
67
Kuusamon kaivoshankkeen kieltävä kaava nurin korkeimmassa hallinto-oikeudessa – kaivosyhtiö tyytyväinen päätökseen
38
Pohjois-Pohjanmaan työttömyysaste aleni edellisvuodesta – työttömien määrä vähentyi myös Oulussa
36
Oulussa meni kuitukaapeli poikki kahtena peräkkäisenä päivänä – "Kaivajilla on velvollisuus selvittää, mitä maan alla on"
36
Oulun rakennusvalvonta kantelun kohteena – kiista koskee autopaikkoja
32
Kommentti: Seurasimme järjetöntä ajan ja rahan tuhlausta ei minkään takia – ex-oppositio tekee nyt melkein samanlaista sotea, jonka se jarrutti jumiin
27
Oulun kaupunki: Torihotellin rakentamisvelvollisuusaikaan haettava jatkoaikaa

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Koiran ulkoitus

Kevyenliikenteen väylällä jalankulkija voi kulkea kumpaa reunaa tahansa. Autotien reunassa vasenta reunaa. Lue lisää...
Mosse65

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

23.5.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image