Pohjois-Suomi

Sudet levittäytyvät rivakasti Pohjois-Pohjanmaan metsiin – petojen kauloihin olisi tarjolla pantoja

Sudet tappavat Suomessa vuosittain 20–50 koiraa, joista suurin osa on metsästyskoiria. Kuluvan metsästysvuoden aikana sudet ovat jo tappaneet useita koiria. KUVA: Laura Sepp‰
Pohjois-Suomi 24.10.2018 15:15 | Päivitetty 24.10.2018 17:01
Laura Seppä

Susikanta kasvaa Pohjois-Pohjanmaalla rivakasti. Pyhäjokilaakson alueen tienoillakin puhutaan jo susilaumoista. Monikossa. Myös uudet susiparit ovat hakeneet itselleen reviirejä sekä asettuneet elelemään ja lisääntymään.

Ero vaikkapa reilun vuoden takaiseen tilanteeseen on melkoinen. Silloin ei Pyhäjokialueen tietämillä ollut lauman laumaa, pelkkiä pareja.

– Vallan hurja on tahti, Haapaveden riistanhoitoyhdistyksen puheenjohtaja Jorma Kallio luonnehtii susimäärän kasvua.

Suden lisäntymistahti on ollut läntisessä Suomessa sitä luokkaa, että tarjolla olisi ensimmäistä kertaa pannoituksia. Niitä varten Luonnonvarakeskus on saanut valtiolta 300 000 euron lisärahoituksen.

Pallo on nyt metsästysseuroilla, sillä pannoituksiin tarvitaan metsästysoikeuden haltijan lupa. Kallion mielestä susien pannoittaminen olisi hyvä asia.

– Sillä tavalla saataisiin selvyys siitä, missä susia liikkuu. Nyt ollaan kuulopuheiden varassa eikä reviirejä nähdä, Kallio huomauttaa.

– Kaikkia susia ei pystytä seuraamaan, mutta sitä yksilöä pystytään, jonka kaulassa panta on, ja sitä kautta voidaan ehkäistä koiravahinkoja, kun pystytään välttämään alueita, joilla suden tiedetään olevan. Toisaalta kun susilaumaa seurataan, saadaan parempia eväitä Lukelle kanta-arviota varten ja tietoa laumojen liikkeistä, Suomen Riistakeskuksen Oulun alueen riistapäällikkö Harri Hepo-oja tiivistää pannoitusten hyötyjä.

Hän korostaa, että on seurojen asia päättää luvasta. Riistakeskuksella on asiassa lähinnä koordinoijan rooli. Pannoitukset toteuttaa käytännössä Luonnonvarakeskus.

– Meidän täytyy tietää syksyn aikana, jo vajaan kuukauden sisään, mihin päin pantoja oltaisiin viemässä. Sitten voimme olla yhteydessä metsästysseuroihin lupien saamiseksi. Uskoisin, että kun saadaan selville, montako sutta on tarkoitus pannoittaa alueella ja myös potentiaaliset alueet, missä pannoitus tehdään, päästään talvea varten asiassa paremmin liikkeelle, Hepo-oja toteaa.

Sudet raatelivat pahoin hirvikoiraa Pyhännällä tiistaina.

Tarkennettu kello 17.01: Sana Pohjanmaa muutettu Pohjois-Pohjanmaaksi.

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (89)

Ei niitä Susia sen tähden pannoiteta,että estettäisiin metsästyskoira vahinkoja.Pannoitukset tehdään salametsästyksen estämiseksi.Kyllä näyttää Valtiolla rahaa olevan haittaeläimen suojeluun.Mutta kaikesta muusta ollaan leikkaamassa,ja pihistämässä mikä koskee Suomen köyhempää kansanosaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Pannat vain silloin jos pikkatieto on kaikkien tiedossa. Vain silloin voidaan välttää paikkaa tai varautua karkotukseen jos kotieläimiä. Kaikki muu on ihan verorahojen tuhlausta ja ehdoton ei siinä tapauksessa pannoitukselle.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

No niin eikös oo jännempää tulee todellista pyyntiä kumpi jää suden hampaisiin hirvi vain koira.En ole ikinää arvostanut tämmöistä populista Hirvenmetsästystä hirvellä mitään mahdollisuutta paeta koirilla kaikki vermeet ja autoilla ajetaan pitkin poikin mettäteitä ja Valmetti oottaa rukkipiikeillä hakemista.Annetaan ymmärtää hoidetaan metsänhoidollistatyötä,kun kanta jätetään kuitenki mehtiin.Aitaukseen Hirvet ja Porot sieltä voi aina hakia syömälihat...

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ihmeellistä tää ihmisten ajattelu. Osa huutelee, että susia pitäis olla enemmän ja heti kun ne tulee oman kaupungin alueelle niin poistaa pitää. Helppoa huudella sinne missä hätä on suurin. Osa sanoo, että tuotantoeläinte pito pitää heillä maksaa. No käsittääkseni suurin osa lihas tai tuotteista joita niistä saadaan kulutetaan kaupungeissa. Koira kuuluu olennaisena osana ihmisen historiaan niin metsästyksessä kuin muussakin toiminnassa. Koirakantahan saattaa tätä tahtia muuttua hyvinkin mielenkiintoisesti kun olemassa on sellaisiakin rotuja jotka ei susia kumartele. Ja omasta kokemuksesta poro se on todella peto ja hyvä karkottamaan susia. Hoitoalueen rajaa vaan etelään päin niin ongelmat vähentyy. Ja kyllähän se tiedetään että tätä kehitystä kun jatkuu niin susikanta kyllä vähenee luonnostaan tai todennäköisemmin ei luonnostaan. Aseita suomen maassa riittää muillakin kuin metäsästäjillä ja lyijyrokote on aika tehokas kannan rajaaja.

Ei meidän kohta tarvi susien paljoudesta murehtia kun saadaan yhden käden sormilla ne laskea. Ei niiden vähentämiseen kohta lupia kysellä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Pantojen sijaintitieto pitää antaa reaaliaikaisena, ei 12 tuntia vanhana. Tällä estettäisiin koiravahinkoja. Sudet liikkuvat pannan 12 tunnin päivitysvälin aikana jopa 50-60 km. Eli netissä olevaan sijaintitietoon ei muutaman tunnin jälkeen voi enää luottaa. Sijaintitiedot annetaan viiveellä salametsästyksen estämiseksi. Susien pannoittamisen taustalla onkin susien suojelu, eikä tutkimus.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ainoa oikea tapa olisi pannoittaa vain ne yksilöt, jotka halutaan säästää ja loput rauhoittamattomaksi.
Pantasusilta sitten julkinen jatkuva tieto nettiin, vapaasti seurattavaksi että tietäisi varoa niitä.. kyllä ne pannattomat oppisivat pian, että koiriin ei kosketa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Toivottavasti tämä meidän uusi riistapäällikkö tajuaa että on töissä riistanhoitomaksun suorittaneille ja on heidän edustajansa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Miksi panta ei voisi lähettää tietoa realiajassa ja paikassa? Muutenhan koko touhulla ei ole mitään järkeä jos annetaan iso alue vain tiedoksi niin silloin on parempi kuin ei pannoiteta ollenkaan kun ei sillä tiedolla tee mitään. Ehdottomasti paikkatieto reaaliajalle sehän se koko tarkoitus on vai halutaanko paikkatietoa salata? Sellaiseen iso ei.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ei muuta kuin rajusti vain vähennettäisiin susia ja lampaitahan ne on tappaneet paljon. Ei mitään suojelua enää.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Susi kuuluu luontoon, kissat ja koirat eivät. Eivät myöskään city-anarkistit, jotka bunkkereistaan määräilevät luonnon käytöstä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jo on logiikka. Voidaan sanoa yhtä hyvin, että ihminen ei kuulu maapallolle.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kuka sen määrittelee onko ihmisellä oikeus määrätä maapallon asujista ja eläjistä? Sinullako on siihen valtuudet?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Eihän koirakaan saa päästää talossa pomoksi ,ollaan väärässä pahasti jos talonväki joutuu kulkemaan seiniäpitkin , sama pätee luonnon petoihin. Ei ihmisellä ole oikeutta ruveta esim,ruokkimaan petoja ja päästää niille ylivaltaa ,häviäjinä on muut lajit luonnossa,eihän pedoilla ole luontaista vihollista,lopuksi luonnon taudit tappaa ylisuuret petokannat,levittää tauteja , onhan täytynyt rajavyöhykkeille levittää lentokoneesta jo rabiesisyöttejä,tautienehkäisemiseksi paljonko se on tullut maksamaan .ei petojen valtakuntaa suomesta.ei kenenkään ilo.venäjältä niitä riittää.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Niin voidaankin sanoa, ja perustellusti. Maapallo olisi paljon parempi paikka ilman city-ihmisiä. Ilmaston lämpenemisenkin sanotaan olevan pääasiassa juuri ahneen ihmisen toimista aiheutuvaa. Se hornan tuutti olisi paras paikka luontoa riistäville teknokraateille ja myyntimiehi.. , myynti-ihmisille. Ydintalvea odotellessa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ihmis uhria odotellessa, se tulee vielä. Sanokaa minun sanoneen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Monelle koira on perheen jäsen vaikka onkin metsästys koira ainakin ihtelle koira tosi hyvä kaveri ja jos on metsästys koira niin sen pitää saada toteuttaa itseään ilman että sudet on sen kimpussa ei ole normaalia että näitä koira vahinkoja tulee koko ajan jotain pitää ruveta tekemään itsekin ajokoiran omistan

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Miettikääpä vähän. Tiheään asutulla seudulla nähdään noin puolen vuoden ajan pantasuden sijainti. 5 km×5 km:n suden sijaintia näyttävä 'laatikko' olisi suurimman osan ajasta milloin minkäkin kylän yllä. Susipaniikki vain pahenee. Panta sudella on luonnoton ja voi jopa haitata eläintä. Panta ei myöskään estä susivahinkoja, vaan ainoastaan vähentää koirien metsissä ulkoiluttamista ja metsästyskäyttöä. Jos susien paikkatiedot olisivat reaaliajassa, livenä näkyvissä, niistä olisi jonkin verran apua. Nykysysteemillä pannat ovat lähinnä elukoiden kiusaamista. Pannoitukseen varatut eurot voitaisiin käyttää mieluummin vaikka susiliivihankintojen sponsorointiin, kuten Ruotsissa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (89)

Uutisvirta

15:11
Oulussa poliisien murhan yrityksestä syytetyn miehen tuomio lieveni edelleen hovioikeudessa
15:00
Limingan työllisyystilanne parantunut – kunnassa 5,1 prosenttia työttömiä, koko Pohjois-Pohjanmaalla 9,4 prosenttia
14:59
Epäilys harvinaisesta vieraasta sai muoniolaisen luontoharrastajan kulkemaan metsässä viikkoja – lopulta riistakamera tallensi kuviin mäyrän
14:44
Pääministeri Rinne painotti EU:n globaalia ilmastojohtajuutta esitellessään Suomen puheenjohtajakauden tavoitteita
14:16
Puheenjohtaja Mika Kari: Tiedusteluvalvontavaliokunnassa ei ole mystiikkaa - me valvomme, emme tiedustele
13:41
Yhdysvaltojen rajavartiolaitoksen johtajan vaihtuminen ei takaa parannusta rajalla jumissa olevien lasten elinoloihin
13:38
Suviseuralaiset jonottivat Muhoksen Matokorpeen jo ennen alueen aukeamista ­– pahimpien ruuhkahuippujen ennustetaan ajoittuvan iltoihin
51
Työministeri Timo Harakka tarjoaa lempiveroaan vaihtoehdoksi, jos julkista taloutta tarvitsee vaalikauden lopulla tasapainottaa
30
Kaikkonen sai haastajan – elinkeinoministeri Katri Kulmuni hakee keskustan puheenjohtajaksi
29
Poliisi tehnyt virka-apupyynnön Luonnonvarakeskukselle Kuusamon Rautakarhusta: "Ensin selvitetään Luonnonvarakeskuksen kanssa, onko karhun auttaminen mahdollista"
26
19-vuotias sotki Rotuaarilla tussin kanssa – poliisi tutkii vahingontekona
24
Katuruokafestivaali täyttää Oulun torin kansainvälisillä mauilla – kolmannen kesän uutuudet tulevat Italiasta ja Ranskasta
23
Paloauto suistui ojaan Suviseura-alueella Muhoksella
21
Apulaisoikeusasiamies pitää kaupunginvaltuutettu Moilasen ihmisroskapuheenvuoroa "epäasiallisena, epäkunnioittavana ja loukkaavana"

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Juhannusjuhlat 1944

152 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Suomen on aika ottaa markka takaisin

Kansa voisi olla tyytyväinen kunnes ensimmäinen devalvaatio tai muu markan arvon romahdus nostaisi tuontitavaroiden ja p... Lue lisää...
Devalvaatio

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

26.6.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image