Pohjois-Suomi

Pudasjärven poik­keuk­sel­li­sen surma- ja siep­paus­vyyh­din käsittely alkoi Oulussa – Mies ammuttiin ojaan, naista piinattiin asunnossa ja pakotettiin Ruotsiin

Pudasjärven murhajutun kolmipäiväinen oikeudenkäynti alkoi maanantaina aamusta Oulun käräjäoikeuden väistöistuntosalissa Intiössä. Syytetyt peittivät kasvonsa siksi ajaksi, kun oikeuden puheenjohtaja antoi medialle luvan kuvata salissa. KUVA: Tiina Wallin
Pohjois-Suomi 26.8.2019 10:33 | Päivitetty 26.8.2019 12:14
Susanna Kemppainen

Oulun käräjäoikeudessa aloitettiin maanantaiaamuna Pudasjärven tammikuisen surma- ja sieppausvyyhdin käsittely.

Runsaasti julkisuutta saaneessa jutussa syytettyinä on kolme oululaista, tapahtuma-aikaan 45- ja 35-vuotiaat miehet sekä 23-vuotias nainen.

Syyttäjä vaatii 35-vuotiaalle miehelle tuomiota vuonna 1960 syntyneen pudasjärvisen miehen taposta. Surmaa tutkittiin alun perin murhana, mutta syyttäjä nosti syytteen taposta, joka on lievempi rikosnimike.

Kaikkiaan eri syytekohtia on jutussa 18 kappaletta, muun muassa törkeä ryöstö, törkeä kotirauhan rikkominen ja törkeä vapaudenriisto. Syyttäjä on esittänyt oikeudessa myös useita vaihtoehtoisia syytteitä siltä varalta, ettei oikeus pidä mahdollisia rikoksia niin törkeinä kuin syyttäjä ensisijaisesti katsoo niiden olevan.

Syytetyt myöntävät osan syytteistä, osan he kiistävät. Suurin osa syytteistä koskee kolmikon mieskaksikkoa. Heidän näkemyksensä tapahtumien kulusta ovat muuttuneet vielä maanantain oikeudenkäynnin aikanakin eli he ovat myöntäneet oikeudessa asioita, joita he ovat aiemmin kiistäneet. Syyttäjän haastehakemuksen perusteella joukkion naisen rooli oli talvisissa tapahtumissa selvästi vähäisempi.

Syyttäjän mukaan surmatun puoliso yritti piiloutua

Poikkeuksellinen rikosvyyhti sai alkunsa, kun oululaissyytetyt saapuivat erinäisten vaiheiden jälkeen Pudasjärvelle viime tammikuussa. Siellä ammuttiin ensin kerrostaloa kohti laukauksia. Kukaan ei loukkaantunut luodeista.

Tämän jälkeen kolmikon auto juuttui ojaan kiinni. Yksi heistä anasti läheisestä talosta mönkijän, jolla he yrittivät hinata auton takaisin tielle. Silloin paikalle saapui mönkijän omistaja, pudasjärvinen mies.

Syyttäjä katsoo, että vuonna 1984 syntynyt mies tappoi omaisuuttaan puolustamaan pyrkineen tulijan ampumalla häntä kiväärillä kylkeen.

– Kiväärillä ammuttiin kolme kertaa. Kaksi laukauksista osui autoon, kihlakunnansyyttäjä Vuokko Hautala selitti oikeudessa.

Hän vaatii vuonna 1973 syntyneelle miehelle tuomiota avuannosta tappoon. Syyttäjän mukaan tämä kävi itseään puolustaneeseen mieheen käsiksi. Uhri päätyi lopulta ojaan lumihankeen, mihin hänet ammuttiin. Vainaja löydettiin hangesta seuraavana aamuna.

Syyttäjä väittää, että oululaiskolmikko tunkeutui surmatyön jälkeen naamioituneina surmansa saaneen miehen omakotitaloon. Tämän puoliso oli siellä odottamassa miestään.

– Hän näki ikkunasta (syytettyjen) tulon ja pyrki olemaan piilossa, mutta ei siinä kuitenkaan onnistunut, Hautala kuvaili.

Hänen mukaansa puolisolta kyseltiin, onko asunnossa alkoholia, rahaa ja aseita ja sieltä etsittiin anastettavaa omaisuutta osoittamalla naista samalla kiväärillä.

Syyttäjän mukaan nainen pakotettiin avaamaan verkkopankki ja tekemään tilisiirtoja sekä lainahakemuksia, minkä lisäksi tälle syötettiin lääkkeitä.

Syyttäjä väittää syytettynä olleen naisen uhanneen pudasjärvistä naista kiväärillä ja lyöneen tätä aseella päähän niin, että tämä menetti tajuntansa. Tämän jälkeen nainen heräteltiin kaatamalla kylmää vettä hänen päälleen, repimällä hiuksista ja potkimalla.

Syyttäjän mukaan kiväärillä myös ammuttiin ainakin kerran naisen pään vierestä seinään ja pakotettiin tämä haistamaan kiväärin hylsyä. Lisäksi hänen kasvojensa edessä heiluteltiin saksia ja hänet uhattiin tappaa siksi, että hän oli nähnyt yhden tunkeutujan kasvot.

”Koko ajan vakavassa pelossa”

Lopuksi vuonna 1984 syntynyt mies pakotti naisen mukaansa henkilöautoon. Hänet vietiin Yli-Iin kautta Tornioon autovuokraamoon. Kun alla ollut ajoneuvo oli saatu vaihdettua, kuljetettiin nainen Tornion kautta Ruotsiin Luulajaan hotelliin. Sieltä Ruotsin poliisi haki naisen turvaan ja otti miehen kiinni.

– Hän (nainen) on ollut koko ajan vakavassa pelossa siitä, että joku käyttää häneen väkivaltaa. Ajoneuvossa oli matkustamon puolella mukana puukko ja takakontissa kivääri, naista avustaja asianajaja Pasi Hagman totesi.

Nainen ja pariskunnan lapset vaativat syytetyiltä vahingonkorvauksia.

Poliisi sai toisen miehen ja naisen kiinni Kiimingistä, missä he olivat ajaneet autonsa ojaan. Ajoneuvosta löytyi pudasjärvisen pariskunnan talosta vietyä omaisuutta, muun muassa puhelin, keräilyrahoja, koruja, säästölipas, kamera ja lääkkeitä.

Talo oli sytytetty palamaan. Se vaurioitui korjauskelvottomaksi.

”Oli tarkoitus ampua vain ilmaan eli ohi”

Vuonna 1973 syntynyt mies kiistää osallistuneensa tahalliseen henkirikokseen eli avunannon tappoon. Hänen mukaansa hän puuttui tilanteeseen, jossa pudasjärvinen mies ja vuonna 1984 syntynyt mies kamppailivat keskenään kivääri välissään.

Hän sanoo menneensä väliin, jolloin vuonna 1984 syntynyt mies poistui kamppailutilanteesta ja hän päätyi pudasjärvisen miehen kanssa tien ulkopuolelle hankeen. Sinne kajahti laukaus.

– Päämieheni ei ole aiheuttanut naarmuakaan uhrille, varatuomari Tuukka Tieksola selitti.

Taposta syytettyä avustava asianajaja Jouko Viitala puolestaan kertoi, että hänen päämiehellään oli vain pelottelutarkoitus.

– Hänellä oli tarkoitus osua vain ilmaan eli ohi. Hän ei ollut tilanteessa selvin päin ja oli pilkkopimeää. Hän ampui yhden laukauksen, joka sattui osumaan asianomistajaan valitettavin seurauksin.

Syytettynä olevat miehet ovat osittain syyttäjän kanssa eri mieltä myös siitä, mitä surmansa saaneen omakotitalossa tämän jälkeen tapahtui.

Vuonna 1996 syntynyt nainen myöntää lyöneensä surmatun puolisoa aseen perällä niin, että tämä kaatui mutta hän kiistää syyllistyneensä teollaan törkeään kotirauhan rikkomiseen.

Naisen mukaan hänen käteensä työnnettiin asunnolla kivääri mutta hänellä ei ollut käsitystä, mitä sillä olisi pitänyt tehdä.

-Hänelle tuli sellainen tunne, että häneltä odotettaisiin jonkinlaista toimintaa tai käytöstä ja näin hän on ikävä kyllä tilanteessa toiminut, naista puolustava asianajaja Kari Eriksson selitti.

– Hänen toimintansa asunnossa on ollut hätääntynyttä ja paniikinomaista. Hänen roolinsa on joka tapauksessa tässä asiassa pieni.

Keskusrikospoliisissa tutkinnanjohtajana toiminut Jukka Nurmenniemi kuvasi rikoskokonaisuutta poikkeuksellisen törkeäksi. Uhrit valikoituivat kohteeksi täysin sattumalta.

Oikeudenkäynnille on varattu aikaa maanantai, tiistai ja perjantai.

Juttua päivitetty kauttaaltaan kello 12.14.

Kommentointi juttuun on päättynyt.

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentointi on lukittu.

Näytä kaikki kommentit (23)

Laki pitää muuttaa niin että verkkopankkitunnuksien ryöstöstä annetaan kovat tuomiot.. 12 vuotta... Nämä alkavat yleistymään

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

ihan pahaa tekee kun lukee näitä puolustus lausuntoja...ihan selvä tahallinen tappo tai murha ..
todella törkeä kotirauhan rikkominen(pahin mahdollinen mitä voi tapahtua)..onko suomi todellakin varkaiden ja rosvojen paratiisi,,,ei ihme että oikein ulkomailta tullaan ryösteleen ja heiluun aseiden kanssa.
miksi me sallitaan tällaiset pahat teot...

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Siis, täh miksei murhasta, jos on vielä ojaan lopetettu kiväärillä??? Eikö tuo muka osoita jo harkintaa?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Peilifeissin ja muiden henkiset kanssakulkijat saadaan mitä pikimmin takaisin vapaalle jalaalle. Hyötyähän tästä on oikeusjärjestelmälle, saa jutun juurta ja resurssit käyttöön!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Nämä murhaajat pitää laittaa iäksi kärsimään teoistaan. Tappoivat aivan viattoman ihmisen ja vaimo joutui julmuuksien kohteeksi talokin poltettiin. Kuinka monen elämän pilasivat? Surua varmasti on loppuelämäksi. Toivon ettei kukaan näistä vapaudu koskaan vankilasta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Turha puolustuksen puhua mitään jokaisen ihmisarvosta. Joillakin ei ole edes ihmisarvoa ja kummaltakohan se puuttuu? Tekijöiltä vaiko uhreilta? Ja jos toisella ei ole ihmisarvoa, niin jokainen tietää mikä olisi oikea paikka...

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kyllä ihmettelen että rikolliset saavat ilmaiset asianajajat. Asinajana en kyllä kokisi tekeväni rehellistä työtä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Puolustusasianaja ei ole murusenkaan arvoinen näissä tapauksissa omassa arvostuksessani. Arvostusta nämä herrat eivät kyllä kaipaakaan, vaan suurta tilipussia. Veronmaksajat vielä joutuvat maksamaan "sosiaalista" avustusta heille. Kukahan ämä kovat veloitukset hyväksyy- toinen asianajaja.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tuomiona pitäis olla loppuelämä, pakkopaidassa! En nää mitään armoa, tässä tapauksessa!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Nyt kun on saatu kiini, ei koskaan saa päästää vapaaksi. Epäilen kuitenkin, näille muutama vuosi vankilaa ja sitten sama homma jatkuu.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Mielenkiinnolla seuraan, mikä traagisen kuoleman kokeneen oikeudellinen hinta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Elämähän on ilmaiseksi saanut ja siten sen arvoa ei voi mitata, varsinkaan meidän yhteiskunnassamme jossa reaalisosialismi tasa-arvoistaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Mielenterveyspotilaiden avohoito tulee kalliiksi yksityisille henkilöille ja valtiolle. Lähiomaisen kuolema rikoksen seurauksena ja vapaudenriisto ovat ristiriidassa henkisesti terveen henkilön toiminnan kanssa. Nämä tekijät on vietävä loppuelämänsä ajan kestävään pakkohoitoon mielisairaalaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kalliita rikollisia meille veronmaksajille. Veronmaksajat kustantaa puolustajan, asianomistajan avustajan myös mitä ilmeisimmin. Koko homma käydään uudelleen hovissa läpi. Eräs hovin tyyppi sanoikin kerran iloisessa illassa, että alioikeus on lähinnä kirjaamiskonttori. Ja raskaimmin tuomitut ovat noin kuuden vuoden päästä vapaalla jatkamaan, vankilomilla tietenkin paljon aiemmin, sopeutumassa yhteiskuntaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

On se kummallista, että nämä pelkurit saavat peittää kasvonsa oikeudenkäynnin aluksi. Maakunnassa on esiinnytty oikein retesti ja sitten näitä vellihousuja suojellaan julkisuudelta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Vaan hyötyminen joka saa peittämään kasvonsa. Nythän ura ei katkea niinkään helposti kun kasvot on peitossa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Pelko se panee kasvot peittämään. Vankilassa voi olla joku "periaatteen mies" joka ei tykkää näistä raukkikista. Voi tulla tukalat oltavat kiven sisässä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (23)

Uutisvirta

19:15
Tupoksen ABC:n pihalla voi olla yöllä parkissa jopa 70 rekkaa – hyville taukopaikoille on Oulun seudulla kysyntää: "Kuljettajat ajavat koko ajan kelloa vastaan" Tilaajille
19:13
Kerrostalon kellarissa syttyi tulipalo Kuhmossa – asukkaita jouduttu evakuoimaan
18:58
Migrin ylijohtaja: Välimereltä tulevilla turvapaikanhakijoilla räätälöidään apua – yksin tuleville lapsille tarvitaan riittävästi ohjaajia
18:53
Ettan tuska kasvaa, viikon sisään jo toinen tyly 0–3-tappio kotipelissä – kapteeni Markus Väisänen vaatii joukkueeltaan parempaa valmistautumista peliin
18:43
Kulkuväylät ja pihat ovat nyt peilijäällä – lähetä kuvia talvisateen tekemästä liukkaudesta
18:07
Osallistu kyselyyn: Mitä laitat laskiaispullan täytteeksi – vihreitä kuulia, mantelimassaa, hilloa vai salmiakkia?
18:00
Timo Reinikka näyttelee Oulussa muistisairaan isän roolin – Sir Anthony Hopkins esittää saman roolin Florian Zellerin näytelmästään itse ohjaamassa The Father -elokuvassa Tilaajille
153
Vihreät lupaa korvata maaseudulla bensan hinnan korotukset – "Jos ei joukkoliikennettä, jollain tavalla pitää kompensoida"
70
Näkökulma: Suomi ostaa kymmenen miljardin euron palovakuutuksen, jonka pitää olla voimassa pitkälle 2060-luvulle – nämä ovat hävittäjäehdokkaiden näkymät
65
Vihreiden puheenjohtajan uudet ilmastoesitykset: 16-vuotiaille äänioikeus ja hallituksen kanssa samaan pöytään päättämään ilmastotoimista
55
Vorot iskivät Oulun Verkkokauppa.comiin ja veivät huomattavan määrän elektroniikkaa – poliisi kertoi tuntomerkkejä paikalta poistuneesta henkilöstä
28
Presidentti Niinistö ulkoministeri Haaviston esitutkinnasta Ylellä: "Voi olla hänen itsensä kannalta kiusallinen tilanne"
25
Elina Lepomäki ei haasta Orpoa, mutta saattaa pyrkiä kokoomuksen varapuheenjohtajaksi – "Oppositiotyössä aletaan niittää tulosta, siitä ei ole kahta sanaa"
24
Lastenpsykiatriaan ohjataan yhä enemmän psyykkisestä häiriöstä kärsiviä lapsia ja nuoria – Oulun yliopiston professori: "Potilaiden määrä on selkeästi lähtenyt kasvuun"

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli on huono Etelä-Karjalan, Pirkanmaan, Keski-Suomen, Etelä-Savon, Pohjois-Savon, Pohjois-Karjalan, Etelä-Pohjanmaan, Pohjanmaan, Keski-Pohjanmaan, Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun maakunnissa sekä Etelä-Lapissa lumi- tai räntäsateen vuoksi.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Milloin Marinin hallitus kaatuu?

242 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Eläkkeet

Vähän väliä joku välittää ettei eläkerahat riitä. Kuitenkin sen jälkeen kun taitettu indeksi tuli vuonna 1995 ovat eläke... Lue lisää...
Pekkaxy

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

22.2.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu


Pohjoisen kattavimmat mediatilat ja monipuoliset markkinoinnin palvelut printtiin ja digiin.

Kaleva Media B2B asiakasratkaisut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityksille


stats-image