Pohjois-Suomi

Pudasjärvellä osoitetaan mieltä koulujen puolesta

Pohjois-Suomi 13.4.2009 18:59
Markku Rättilä
Paukkerin, Hetekylän ja Ervastin kouluja käyvien oppilaiden vanhemmat ovat sydämistyneet perin juurin Pudasjärven kaupungin aikeisiin lakkauttaa kylien koulut. Mitta on täyttynyt siinä määrin että kyläläiset järjestävät mielenosoituksen koulujensa puolesta tiistaina ennen kaupunginvaltuuston kokousta, jossa sulkemisista on tarkoitus päättää.

"Olemme pettyneitä siihen, miten kaupunki asioita hoitaa. Kyse on sanelupolitiikasta. Olemme aina olleet nöyriä ja kuuliaisia, mutta rajansa kaikella", manaa Kuressa asuva Sisko Alatalo, jonka lapsista kaksi käy Ervastin koulua. Hän moittii kaupungin päättäjiä liiasta hätäilystä.

"Päätökset on valmisteltu kauhealla kiireellä. Meille vain sanotaan että näin tehdään ja pelotellaan, että jos ei tehdä, valtio tulee ja tekee", Alatalo manaa.

Kyläläisiä sapettaa myös Syötteen koulun suosiminen.

"Turistien koulu sai kahden vuoden siirtymäajan, vaikka siellä on vähemmän oppilaita", Alatalo huomauttaa ja jatkaa, että esimerkiksi Ervastin koulussa oppilaita on nyt yli 20 ja parin vuoden päästä heitä olisi 28 jos koulu saisi jatkaa.

Kaupunki perustelee lakkautuksia taloudellisilla seikoilla. Alatalo epäilee, syntyykö lakkautuksesta todellisia säästöjä. Pudasjärvi käyttää koulumatkoihin rahaa 1,1 miljoonaa euroa vuodessa. Alueilta, joilta kouluja ollaan lakkauttamassa, on pisin matka korvaaviin kouluihin, Alatalo painottaa.

Mielenosoitus Pudasjärven kaupungintalon edessä alkaa kello 14.

Lue lisää tiistain Kalevasta.

Tiedätkö aiheesta enemmän?
Lähetä vinkki, kuva tai video!
13222

 

MAINOS

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (69)

Pudasjärven matkailu hyvällä mallilla,jo esikoululaiset tukee syötteen kehitystä.Kyllä tiedän seuraavissa vaaleissa ketä äänestän.Kantoivathan jo hölmöläiset aikanaan säkillä valoa pimeään huoneeseen.Tv.muuttaja.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

kaikkea sitä kuulee.. jos vanhalla mallilla talous 6milliä miinuksella niin pakkohan sitä on jostaki alkaa karsia, ja raakasti =)

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

MIETTIKÄÄ TARKKAAN 4-VUODEN KULUTTUA KENELLE ÄÄNENNE ANNATTE? SILLEKÖ VALTUUTETULLE JOLTA EI LÖYTYNYT SELKÄRANKAA VASTUSTAA TÄTÄ LASTEN KÄRSIMYSPAKETTIA VAI NIITÄ VÄHÄISIÄ JOTKA SENTÄÄN USKALSIVAT UHMATA SITÄ. HALLITUKSEN VÄKI MENEE UUSIKSI. NEKIN ÄÄNET ANNETAAN PAREMMILLE. HÄVETKÄÄ!!!!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Niin, ja se on outoa, että kuulemma osa lapsista siirretään keskustan koululle, että uusia sopii...

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Vanhemmat lakkoon. Ei lasta istumaan taksiin 2 tunniksi. Katotaas mitä valtio siihen sanoo. Totaalilakko kaikilta perheiltä. Perustetaanko yksityiskoulu?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kyllä meidän päättäjät on aivopesty. Euro on tärkeämpi kuin lapset. Missä on tasa-arvo.? Eikö kukaan uskalla puolustaa lasta.? Ja jos joku uskaltaa, hän saa moitteita. Nähtäväksi jää mitä tuleva pitää.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Lähellä toisiaan sijaitsevien kylien tulisi tehdä yhteistyötä. Koulujen lakkauttaminen on ollut jo vuosia tiedossa. Miksi kylät eivät ole tehneet yhdessä ehdotuksia kouluverkoston järjestelyistä kaupungille jo viime syksynä?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

On se kumma kun pitää tunkea lapset jo ennestään ahtaisiin kouluihin. Jos esim.Paukkerinharjun koulussa on vajaakäyttöä niin kuletettais keskustan lapsia sinne kouluun. Näin tulis pienemmät luokkakoot ja lapsilla olis hyvä olla. Voin kertoa Daavittilalle että kuljetuskustannukset olisivat yhtä suuret vaikka lapsia ajettais keskustasta sivukylille, kuin jos ajettais sivukyliltä keskustaan. Ei hän sitä vissiin ole itse tajunnutkaan...

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kyllä kuulkaa on "rikkaus" asua täällä syrjäkylällä, kun ei täällä kohta voi asua kuin rikkaat. Pitää riittää rahaa bensaan, että pääsee ostamaan ruokansa keskustasta, kun kauppa-autotkin loppuvat. Mielenosoitus Asmuntin koulun puolesta plusmiinus nolla.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tosi hyvä näkokulma äidiltä, "omien puolustaja minäkin". Lasta auttaa eniten myönteinen kertominen asiasta, vaikka tällä hetkellä positiivisia asioita on vaikea löytääkin. Ei varmaan kellään syrtsyllä ole asenne sellainen, että keskustan oppilaat kiusais syrjäkyläläisiä, mutta erilaisuus aiheuttaa varmasti konflikteja puolin ja toisin. Se on omiaan lisäämään haastetta kasvavissa oppilasryhmissä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Matkat tulee lapsilla olemaan pitkiä ja rasittavia, ymmärrän täysin närkästyksen lakkauttamisiin ja minuakin "pistelee". Mutta, Kunnioitusta myös toisia ihmisiä kohtaan, vaikka asiat on kipeitä! Toivoisin että kun keskustelee asiasta lasten kuullen, ei leimata keskustan koulujen lapsia valmiiksi jo kiusaajiksi. Päätöksien jälkeen, opettajien tehtävä on säilyttää koulurauha ja sopu, asioihin pitää puuttua heti jos kiusaamista ilmenee. Lapset sopeutuvat asioihin lopulta paremmin kun vanhemmat ja kyläläiset.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

koittakaa jo ymmärtää ettei ole mitään JÄRKEÄ pitää montaa koulua pystyssä pudasjärven kokoisissa kylissä.verotulot kylälle on mitä on,mutta ei niistä riitä mitenkään monelle koululle ylläpitovaroja.yksi yläaste ja ala-aste riittävät. sitten se olisi erijuttu jos olisi niitä asukkaita,mutta kun näyttää siltä että muuttovirta poispäin on suurempi kuin paluumuuttajien.tämä on fakta tietoa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Hienoa. Lopultakin on kaupunginjohtajana tyyppi, joka uskaltaa tehdä vaikeita päätöksiä. Harmi vain, että tässä tilanteessa ollaan sen takia, että aikaisemmat päättäjät ovat olleet kyvyttömiä tekemään päätöksiä. Ikävä asia sinänsä tuo koulujen lakkauttaminen, mutta ei mikään "firma" pitkään voi pyöriä miinukselle. Ja mitä syötteeseen tulee niin investointien määrä pitäisi olla todella huomattava jos se aiotaan saada samaan sarjaan Rukan kanssa ja sitä kautta tuloja. Onko se sitten kaupungin tehtävä, vaikea sanoa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Puhoksen koulu kuuluu myös lakkautettavien koulujan listalle. Toivottavasti kylältä pääsisi mahdollisimman moni mielenosoitukseen. Arvioni mukaan eräänkin perheen lapsille kertyy koulumatkaa yhteen suuntaan n. 45 km, mikäli lapset siirretään Hirvaskosken kouluun. Kyllä siinä istumista piisaa. Valitettavasti koulun oppilasennuste on huono, ja luulen että moni kylältä on jo lyönyt hanskat tiskiin ja luopunut toivosta, että asiaan voisi vielä vaikuttaa. Toivoa ei saisi kuitenkaan menettää! Toivotaan että valtuusto tekee viisaan päätöksen, ja säästää kyläkoulut. Jos ei, täytyykin miettiä valtuuston kokoonpanoa uusiksi seuraavissa kunta/kaupunginvaaleissa...

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Daavittila ja Oinas-Panuma samaan junaan ja siperiaan! Pudislaiset jättäkää uppoava alus ja muuttakaa pois!Siinähän sitten räpiköikööt päättäjät miten tahtovat,jaonhan niillä todellakin ne syötteen asiat kunnossa nauttikoot siitä!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kyläkoulujen lakkauttaminen johtaa samalla myös kylien hitaaseen mutta varmaan kuolemaan, sanoivat päättäjät siitä mitä tahansa. Kuka muuttaisi vapaaehtoisesti kylään jossa lapsen koulumatka on kymmeniä kilometrejä?Itselläni oli aikomus muuttaa takaisin kotikylälle opiskelujen päätyttyä, mutta jos koulu lakkautetaan saa sekin haave unohtua.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Hyvät syrjäkyläläiset! Puhaltakaamme yhteenhiileen. Nyt ei kannata mennä masomaan Pärjänsuon koulun uutta koulurakennusta. Minkä he sille voivat, jos entinen on homeessa. Jotenkin heidän koulunkäyntinsä on jatkossakin turvattava, maksoi mitä maksoi. Jos me syrtsyt alamme kadehtia toistemme tilanteita, kuka meitä puolustaa. Ei ainakaan keskustassa asuvat. Kun yhdessä puolustamme lapsiamme ja meitä on lähes puolet pitäjän väestä, meillä on vielä mahdollisuus. Totuus toki on että esityksen perusteella Paukkerinharjun oppilaat kärsivät eniten ja siihen pitäisi ekana puuttua, mutta ei pärjänsuolaisillakaan tai jatkon oppilaillakaan ole kiva tilanne. Oppilasryhmät hajoitetaan, ilman heidän omaa syytään. Onkohon valtuutetuille annettu tiedoksi kokototuus?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Varokaa vain tuota "Hajoita ja hallitse" -ilmiötä, josta jo joku kirjoittikin taannoin Iijokiseudussa. "Isojen" päätökset saavat pikkukylät kääntymään toisiaan vastaan, kun syntyy tilanne, jossa kilpaillaan siitä, onko meidän koulu parempi kuin teidän koulu. Kateus on peikko jota kannattaa välttää. Sen sijaan kanavoikaa voimanne yhteistyöhön: yhteisvoimin voimme vaikuttaa päätöksentekoon niin, että se on inhimillisempää ja että sen tarkoituksena olisi edistää ihmisten hyvinvointia. Sitä ei voi mitata rahassa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (69)

Uutisvirta

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Ville Tavion näkemykset

307 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Amerikkalainen miljardööri lahjoittajana

Tämä uutinen on kyllä monella juttutupalaisella erittäin hankalasti uskottavissa, kun täällä on vuosikaudet tiedetty, et... Lue lisää...
Tuntematon

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jarin piirrokset arkistossa.

Naapurit

7.4.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu


Pohjoisen kattavimmat mediatilat ja monipuoliset markkinoinnin palvelut printtiin ja digiin.

Kaleva Media B2B asiakasratkaisut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityksille


stats-image