Pohjois-Suomi

Oulun yliopiston musiik­ki­kas­va­tuk­sen pääaine lakkautusuhan alla

Oulun yliopisto. Arkistokuva. KUVA: Maiju Torvinen
Pohjois-Suomi 7.6.2016 15:40
Ville Koivuniemi

Oulun yliopiston musiikkikasvatuksen pääaine saatetaan lakkauttaa. Asiaa selvitellään, mutta uusia opiskelijoita ei valita musiikkikasvatuksen pääaineeseen välttämättä enää keväällä 2017. Esitys pääaineen lakkauttamisesta tuli Oulun yliopiston musiikkikasvatuksen henkilökunnalle yllätyksenä.

– Mikään ei viitannut siihen, että koulutus olisi kokonaan päättymässä, musiikkikasvatuksen koulutusvastaava, professori Juha Ojala sanoo.

Myös opiskelijat ovat ajatuksesta tyrmistyneitä.

– Linnanmaalle muuton jälkeen asiat ovat alkaneet vähitellen toimia hyvin, ja nyt sitten tulee tällainen pommi. Tuntuu siltä, että tässä ei anneta aikaa sopeutua ja muokkautua, musiikkikasvatuksen ainejärjestö Mukava ry:n puheenjohtaja Riku Kontiainen sanoo.

Oulun yliopiston koulutusrehtori Helka-Liisa Hentilä korostaa, että asia on vielä selvityksessä. Hän kuitenkin myöntää, että OKM:n rahoitusmalli luo paineita pienten koulutusalojen tarkasteluun.

– En usko ollenkaan, että Oulun yliopisto on ainoa, jossa joudutaan selvittämään vastaavia kysymyksiä.

Musiikkikasvatuksen pääaineopiskelijat ovat työllistyneet Oulun seudulla, Kainuussa ja Pohjois-Suomessa hyvin. Jos pääaine Oulussa lakkautettaisiin, pohjoisin lukioon päteviä musiikinopettajia kouluttava yliopisto olisi Jyväskylässä.

Päätöksen lakkauttamisen edistämisestä tekee Oulun yliopiston hallitus kokouksessaan 15. kesäkuuta.

Lue lisää 08.06.2016 Kalevasta.

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (25)

Todella ikävä uutinen. Toisaalta olen kuullut Oulussa opiskelleilta, että opetus on ollut kyseisessä koulussa todella sekavaa. Asiat eivät ole hoituneet, eikä opettajia ole kiinnostanut opiskelijoiden opintojen eteneminen tippaakaan. Paljon opintojen keskeyttämisiä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Täällä ei tarvita luokanopettajakoulutusta, koska opettajia on liikaa. Valmistumisestani lähtien eli 15 vuotta oon ollut työttömänä...hakenut oon, mutta niin on moni muukin reksin tuttu. Ei edes haastatteluun....

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Heikon koulutuksen merkki, jos töihin ei pääse. Liikakoulutus yli Oulun seudun oman tarpeen on älytöntä. Oulun papereilla ei muualle pääse. Huono maine seuraa mukana.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Oulussa ei tarvita opettajankoulutusta. Yliopiston kannattaisi lakkauttaa se kokonaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Takana taitaa olla tulos-panos-tarkastelu. Musiikinopettajien koulutus on niin kallista, että opetusministeriön rahoitusmallin kautta sitä ei pystytä kustantamaan. Muistelen 6-7 vuotta sitten koulutuksen maksaneen melkein miljoonan enemmän vuodessa, kuin mitä se tuotti rahoituksena. Vaikka tilanne taitaa olla parantunut muuton ja koulutuksen uudistusten kautta, epäilen matkaa vielä piisaavaan plus-miinus-nolla taloustulokseen.

Ainakin aiemmin Oulun musiikkikasvatuksen koulutus on valmentautumispaikka Sibelius-Akatemiaan. Niinpä Oulun yliopistio jäi monesti vaille tutkinnoista tulevaa rahaa. Puolestaan Sibelius-Akatemia kiitti liki valmiista tutkinnoista, joihin sen ei tarvinnut itse laittaa kuluja. Opiskelijat olivat omalta osaltaan onnellisia arvostetusta Sibeliuksen nimestä tutkintotodistuksissaan.

Lapin yliopiston taiteiden tiedekunta saa kallisalarahaa, minkä vuoksi koulutus kannattaisi siirtää siinne.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Juuri tällaisiin tietoihin päätökset perustuvat. Valitettavasti yksikään väitteistä ei ole todenperäinen. Koulutus ei maksa miljoonaa, joten ei voi tulla sellaista tappiota. Toiseksi kustannusrakenne on normaalissa kuosissa. Rahaa tulee sen verran kuin meneekin.
Sibelius-Akatemiaan siirtyy silloin tällöin joku, monista syistä. Ei siis vuosittainkaan.
Kallisalaraha mene Oulussa arkkitehdeille.
Että siihen malliin. Myrkyttäminen on vastenmielistä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Koulutus on nyt varmasti halvempaa, kun koulutus on uudistettu ja keskikaupungin tiloista muutettu Linnanmaalle. Ehkä koulutuksen keskeyttäviä on nykyisin vähemmän. Entisistä bändikavereistani iso osa oli tuossa koulutuksessa, mutta harvempi on koskaan valmistunut.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Mitä seuraavaksi – lakkautetaanko muidenkin kouluaineiden kuten matematiikan, äidinkielen ja reaaliaineiden opettajien koulutus?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

OKM vaatii yliopistoilta poisvalintoja profilointiin liittyen, eikä tämä ole ainoa mikä lakkaa Oulun yliopistossa. Esim. Fysiikassa on yhdeksän pääainetta, nyt näitä supistetaan kolmeen. Kemia siirtyy teknilliseen tiedekuntaan, jossa se ajetaan alas teknillisen tiedekunnan tarpeisiin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Mitähän ne siellä OKM:ssä taas ovat ajatelleet. Tulos- ja bisnesajattelu ei sovi yliopistomaailmaan, jonka tulisi tuottaa uutta tietoa kaikille aloille tasapuolisesti.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Pohjoisen yksikkö joka työllistää hyvin Lapissa, Kainuussa ja Oulun alueella, pitää viedä Etelään???? Aina Helsinki ja Kokoomus ministeri on viemässä Oulun tärkeää Kasvatustieteellistä alas, vertaa Uosukainen case!!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Sitäkö Kokoomuksen opetus Ministeri täällä Oulussa touhusi kun kävi Oulun yliopistolla. Helsingin virkamiehet on jälleen kerran viemässä tiedekuntaa Oulusta ja työpaikkoja. Valitettavasti tämä oikeisto hallituksen tie on tämä ja Oulua sorretaan koko ajan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Helsingissä luovuus kielletty ja Oulun yliopiston alasajoa jatketaan pala kerrallaan. Valitettavasti Helsingin iskut kohdistuu koko ajan Oulun yliopistoon, syykin on selvä!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kyllä. Ohjelma on ollut tarpeellinen, mutta koulutuksen 23 vuoden historian aikana Pohjois-Suomen ja Kainuun musiikinopettajien työpaikat ovat täyttyneet. Työttömiksi ei kannata kouluttaa, eikä tuo Jyväskylä nyt niin kaukana ole.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Menisit itse töihin. Mutta sanottakoon, että Ouluun ei kuulu yliopistoa. Entinen nokian haarakonttori.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kirjelmöi opetushallitukseen lehtorien kelpoisuusvaatimuksista, jos kaipaat vähemmän koulutettuja opettajia. Tämän päätöksen myötä pohjoissuomalaisten koulujen musiikinopetus tulee jatkossa koostumaan itseoppineiden humppabasistien ja kanttoreiden pitämistä levyraadeista ja harmonisulkeisista, kuten menneinä vuosikymmeninä. Valitettavaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Koska opettajan homma ei oo oikeaa työtä? Tässä sen näkee, kuinka koulutuksen arvostus vaan laskee laskemistaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (25)

Uutisvirta

16:47
Reissusa: Kansainväliseksi Yogiksi opiskellut Riika sai kehon ja mielen tasapainoa joogamatkaltaan Intiaan
16:35
Ikimuistoisen roolin Perikato-elokuvan Hitlerinä tehnyt näyttelijä Bruno Ganz on kuollut
15:59
Trumpin lähipiiriläinen Paul Manafort on joutumassa loppuiäkseen vankilaan – "Huijasi valtiolta ja kansalta miljoonia, vaikka on huomattavan varakas"
15:52
Pihasauna tuhoutui tulipalossa Ylivieskassa, naapuri huomasi palon
14:00
Meri-Lappi painii ison huumeongelman kanssa: Huumeiden tuonti länsirajan yli kasvanut räjähdysmäisesti, alaikäisiä käyttäjiä paljastunut kuukaudessa parikymmentä Tilaajille
13:49
Pekka Haavisto: Ihmisoikeudet ja EU-politiikka ovat vihreiden kynnyskysymyksiä vaalien jälkeiselle hallitusyhteistyölle
13:20
Kärpiltä ikäviä uutisia: Mika Pyörälän kausi ohi – Lukko-ottelussa tullut vamma laittaa hyökkääjän kuukausien sairauslomalle
167
Puheet lihan ja maidon vähentämisestä aiheuttivat kommenttitulvan, suurin osa tyrmää koko ajatuksen – ”Menee tämä hössötys jo pahasti yli”
36
Puheenvuoro: Brexitistä on turha etsiä järkeä – rankimmat vaikutukset iskevät kansaan ja yrityksiin vasta lähiaikoina
22
Pekka Haavisto: Ihmisoikeudet ja EU-politiikka ovat vihreiden kynnyskysymyksiä vaalien jälkeiselle hallitusyhteistyölle
21
Trump julistaa kansallisen hätätilan – tavoitteena saada rahat rajamuuriin, demokraatit vienevät asian oikeuteen
19
Helsingissä suunnitellaan lihan ja maidon kulutuksen puolittamista, pitääkö Oulun seurata esimerkkiä? "Kyllä ehdottomasti"
17
Jänis jumitti Rajakylässä, mutta eipä hätää – palokunta tuli ja päästi pupujussin pälkähästä
15
Kriisipalaveri Kai Suikkasen kanssa muodostui uran käännekohdaksi – Ville Leskinen nousi parissa vuodessa kuilun partaalta kolkuttelemaan NHL-portteja

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Tuulivaroitus maa-alueille: Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun maakunnissa sekä Etelä-Lapissa ja Lapin länsiosassa länsituuli on voimakasta, tuulen nopeus puuskissa 20 m/s. Maan pohjoisosassa sekä Etelä-Karjalan, Keski-Suomen, Etelä-Savon, Pohjois-Savon, Pohjois-Karjalan ja Keski-Pohjanmaan maakunnissa luoteistuuli on voimakasta keskiyöstä alkaen, tuulen nopeus puuskissa 20 m/s.

Varsinais-Suomen, Satakunnan, Uudenmaan, Kanta-Hämeen, Päijät-Hämeen, Kymenlaakson, Etelä-Karjalan, Pirkanmaan, Keski-Suomen, Etelä-Savon, Etelä-Pohjanmaan, Pohjanmaan ja Keski-Pohjanmaan maakunnissa sekä Pohjois-Pohjanmaan maakunnassa lukuun ottamatta Pudasjärven, Taivalkosken ja Kuusamon kuntia jalkakäytävät ovat erittäin liukkaita, koska niillä olevan jään päällä on vettä.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Suomalaiset SS-sotilaat

342 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Miksi rahoilla leveillään?

Mitä pahaa siinä on jos rahoillansa leveilee, toiset leveilevät omalla taikka tenavien koulutuksella, taikka vaikka vanh... Lue lisää...
Ruotsalainen

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

16.2.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image