Pohjois-Suomi

Oulun yliopiston musiik­ki­kas­va­tuk­sen pääaine lakkautusuhan alla

Oulun yliopisto. Arkistokuva. KUVA: Maiju Torvinen
Pohjois-Suomi 7.6.2016 15:40
Ville Koivuniemi

Oulun yliopiston musiikkikasvatuksen pääaine saatetaan lakkauttaa. Asiaa selvitellään, mutta uusia opiskelijoita ei valita musiikkikasvatuksen pääaineeseen välttämättä enää keväällä 2017. Esitys pääaineen lakkauttamisesta tuli Oulun yliopiston musiikkikasvatuksen henkilökunnalle yllätyksenä.

– Mikään ei viitannut siihen, että koulutus olisi kokonaan päättymässä, musiikkikasvatuksen koulutusvastaava, professori Juha Ojala sanoo.

Myös opiskelijat ovat ajatuksesta tyrmistyneitä.

– Linnanmaalle muuton jälkeen asiat ovat alkaneet vähitellen toimia hyvin, ja nyt sitten tulee tällainen pommi. Tuntuu siltä, että tässä ei anneta aikaa sopeutua ja muokkautua, musiikkikasvatuksen ainejärjestö Mukava ry:n puheenjohtaja Riku Kontiainen sanoo.

Oulun yliopiston koulutusrehtori Helka-Liisa Hentilä korostaa, että asia on vielä selvityksessä. Hän kuitenkin myöntää, että OKM:n rahoitusmalli luo paineita pienten koulutusalojen tarkasteluun.

– En usko ollenkaan, että Oulun yliopisto on ainoa, jossa joudutaan selvittämään vastaavia kysymyksiä.

Musiikkikasvatuksen pääaineopiskelijat ovat työllistyneet Oulun seudulla, Kainuussa ja Pohjois-Suomessa hyvin. Jos pääaine Oulussa lakkautettaisiin, pohjoisin lukioon päteviä musiikinopettajia kouluttava yliopisto olisi Jyväskylässä.

Päätöksen lakkauttamisen edistämisestä tekee Oulun yliopiston hallitus kokouksessaan 15. kesäkuuta.

Lue lisää 08.06.2016 Kalevasta.

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (25)

Todella ikävä uutinen. Toisaalta olen kuullut Oulussa opiskelleilta, että opetus on ollut kyseisessä koulussa todella sekavaa. Asiat eivät ole hoituneet, eikä opettajia ole kiinnostanut opiskelijoiden opintojen eteneminen tippaakaan. Paljon opintojen keskeyttämisiä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Täällä ei tarvita luokanopettajakoulutusta, koska opettajia on liikaa. Valmistumisestani lähtien eli 15 vuotta oon ollut työttömänä...hakenut oon, mutta niin on moni muukin reksin tuttu. Ei edes haastatteluun....

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Heikon koulutuksen merkki, jos töihin ei pääse. Liikakoulutus yli Oulun seudun oman tarpeen on älytöntä. Oulun papereilla ei muualle pääse. Huono maine seuraa mukana.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Oulussa ei tarvita opettajankoulutusta. Yliopiston kannattaisi lakkauttaa se kokonaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Takana taitaa olla tulos-panos-tarkastelu. Musiikinopettajien koulutus on niin kallista, että opetusministeriön rahoitusmallin kautta sitä ei pystytä kustantamaan. Muistelen 6-7 vuotta sitten koulutuksen maksaneen melkein miljoonan enemmän vuodessa, kuin mitä se tuotti rahoituksena. Vaikka tilanne taitaa olla parantunut muuton ja koulutuksen uudistusten kautta, epäilen matkaa vielä piisaavaan plus-miinus-nolla taloustulokseen.

Ainakin aiemmin Oulun musiikkikasvatuksen koulutus on valmentautumispaikka Sibelius-Akatemiaan. Niinpä Oulun yliopistio jäi monesti vaille tutkinnoista tulevaa rahaa. Puolestaan Sibelius-Akatemia kiitti liki valmiista tutkinnoista, joihin sen ei tarvinnut itse laittaa kuluja. Opiskelijat olivat omalta osaltaan onnellisia arvostetusta Sibeliuksen nimestä tutkintotodistuksissaan.

Lapin yliopiston taiteiden tiedekunta saa kallisalarahaa, minkä vuoksi koulutus kannattaisi siirtää siinne.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Juuri tällaisiin tietoihin päätökset perustuvat. Valitettavasti yksikään väitteistä ei ole todenperäinen. Koulutus ei maksa miljoonaa, joten ei voi tulla sellaista tappiota. Toiseksi kustannusrakenne on normaalissa kuosissa. Rahaa tulee sen verran kuin meneekin.
Sibelius-Akatemiaan siirtyy silloin tällöin joku, monista syistä. Ei siis vuosittainkaan.
Kallisalaraha mene Oulussa arkkitehdeille.
Että siihen malliin. Myrkyttäminen on vastenmielistä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Koulutus on nyt varmasti halvempaa, kun koulutus on uudistettu ja keskikaupungin tiloista muutettu Linnanmaalle. Ehkä koulutuksen keskeyttäviä on nykyisin vähemmän. Entisistä bändikavereistani iso osa oli tuossa koulutuksessa, mutta harvempi on koskaan valmistunut.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Mitä seuraavaksi – lakkautetaanko muidenkin kouluaineiden kuten matematiikan, äidinkielen ja reaaliaineiden opettajien koulutus?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

OKM vaatii yliopistoilta poisvalintoja profilointiin liittyen, eikä tämä ole ainoa mikä lakkaa Oulun yliopistossa. Esim. Fysiikassa on yhdeksän pääainetta, nyt näitä supistetaan kolmeen. Kemia siirtyy teknilliseen tiedekuntaan, jossa se ajetaan alas teknillisen tiedekunnan tarpeisiin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Mitähän ne siellä OKM:ssä taas ovat ajatelleet. Tulos- ja bisnesajattelu ei sovi yliopistomaailmaan, jonka tulisi tuottaa uutta tietoa kaikille aloille tasapuolisesti.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Pohjoisen yksikkö joka työllistää hyvin Lapissa, Kainuussa ja Oulun alueella, pitää viedä Etelään???? Aina Helsinki ja Kokoomus ministeri on viemässä Oulun tärkeää Kasvatustieteellistä alas, vertaa Uosukainen case!!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Sitäkö Kokoomuksen opetus Ministeri täällä Oulussa touhusi kun kävi Oulun yliopistolla. Helsingin virkamiehet on jälleen kerran viemässä tiedekuntaa Oulusta ja työpaikkoja. Valitettavasti tämä oikeisto hallituksen tie on tämä ja Oulua sorretaan koko ajan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Helsingissä luovuus kielletty ja Oulun yliopiston alasajoa jatketaan pala kerrallaan. Valitettavasti Helsingin iskut kohdistuu koko ajan Oulun yliopistoon, syykin on selvä!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kyllä. Ohjelma on ollut tarpeellinen, mutta koulutuksen 23 vuoden historian aikana Pohjois-Suomen ja Kainuun musiikinopettajien työpaikat ovat täyttyneet. Työttömiksi ei kannata kouluttaa, eikä tuo Jyväskylä nyt niin kaukana ole.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Menisit itse töihin. Mutta sanottakoon, että Ouluun ei kuulu yliopistoa. Entinen nokian haarakonttori.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kirjelmöi opetushallitukseen lehtorien kelpoisuusvaatimuksista, jos kaipaat vähemmän koulutettuja opettajia. Tämän päätöksen myötä pohjoissuomalaisten koulujen musiikinopetus tulee jatkossa koostumaan itseoppineiden humppabasistien ja kanttoreiden pitämistä levyraadeista ja harmonisulkeisista, kuten menneinä vuosikymmeninä. Valitettavaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Koska opettajan homma ei oo oikeaa työtä? Tässä sen näkee, kuinka koulutuksen arvostus vaan laskee laskemistaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (25)

Uutisvirta

15:41
Maitoa juodaan vähemmän ja siipikarjaa syödään enemmän – lihan ja vihannesten kulutus ennallaan
15:39
Haapavedellä työkaluja varastanut mies vangittiin rikoskierteen vuoksi
15:34
Ministerien lomissa on eroja – kehitysministeri Skinnari pitää lomaansa neljässä pätkässä, pisimpään lomailee työministeri Harakka
15:25
Lehto Group ja Fennovoima solmivat 30 miljoonan urakkasopimuksen – Hanhikivi 1 -ydinvoimalaan rakennetaan hallintorakennus ja laitostoimisto
15:23
Vaarallisen helleaallon ennustetaan jatkuvan ensi viikolle – ihmiset pyörtyilevät keskelle liikennettä Keski-Euroopassa
15:17
Aarnion asianajaja Leppiniemi: "Aarnio ilmoittautuu itse vankilaan", tuomio oli pettymys – Poliisi on ehtinyt etsintäkuuluttaa Aarnion
15:01
Liikennevaloja rakennetaan Bertel Jungin tiellä Tuirassa – työmaa aiheuttaa liikennehaittaa
41
Suojeltu myllyrakennus puretaan Toppilassa – tilalle pitää rakentaa saman näköinen talo
36
Lippo ja Oulun kaupunki hakevat pesäpallon Itä–Länttä yhdessä – tavoitteena saada arvo-ottelu Raksilaan 2021 tai 2023
27
Hovioikeus on tuominnut Jari Aarnion 10 vuodeksi vankilaan huumetynnyreiden järjestelystä – määrättiin vangittavaksi heti
24
Isis-leirin naisten paluumahdollisuutta kammoksutaan oppositiossa – Suomen lähtökohtana on ettei aikuisia auteta
24
Loppuunmyyty Qstock rikkoo jälleen kävijäennätyksensä – festivaalille odotetaan yhteensä 40 000 kävijää
17
Parhaat paikat menivät heti kättelyssä – ruuhkat Muhoksen Suviseuroihin olivat niin pitkät, että portit päätettiin avata aiemmin
13
Muhoksen kunnanhallitus irtisanoo hallinto- ja talousjohtajan – kunta jätti myös tutkintapyynnön poliisille

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Äly?laitteiden aiheuttama hiilijalanjälki.

85 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Karmea moka Pudasjärvellä

Hyvä Pudis. Turistin toholakkeet ajelee ihmisten päälle, kun kattelee pitkin jokien varsia. Sillälailla. Lue lisää...
Oulun poika

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

27.6.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image