Pohjois-Suomi

Myrsky on tehnyt tuhojaan: Laajat sähkökatkot tulivat nyt poh­joi­seen­kin – ajokeli on paikoin erittäin huono

Kelikameran kuvaa Taivalkoskelta.
Pohjois-Suomi 16.2.2020 19:05 | Päivitetty 16.2.2020 23:28
Heikki Uusitalo

Kova myrsky saapui sunnuntaina illalla Suomeen. Samalla ajokeli muuttui huonoksi monin paikoin Pohjois-Suomessa.

Lumisateen ja lumipeitteisten sekä sohjoisten tienpintojen vuoksi ajokeli on huono tai paikoin erittäin huono Lapissa, Kainuussa sekä Koillismaalla. Asiasta varoittaa tieliikennekeskus.

– Näyttää siltä, että puolenyön molemmin puolin olisivat kovimmat tuulet ja ne painottuisivat pohjalaismaakuntiin, kertoo Ilmatieteen laitoksen meteorologi Petri Hoppula.

Pelastuslaitoksilla ympäri maan oli illan mittaan enemmän ja enemmän vahingontorjuntatehtäviä. Tuuli esimerkiksi kaatoi puita teille. Lisäksi myrsky esimerkiksi irrotti kattopeltejä.

STT:n mukaan Espoossa puu kaatui bussin päälle. Henkilövahingoilta vältyttiin.

Oulun pelastuslaitokselta kerrottiin hieman kello 23 jälkeen Kalevalle, että myrskyyn liittyviä tehtäviä ei seudulla ole ollut.

Myräkkä katkoi sähköjä eri puolilta Suomea tuhansilta talouksilta. Katkot listääntyivät illan mittaan ja noin kello 21.40 sähköttä oli jo yli 16 000 asiakasta. Tilanne kohentui puoltayötä lähestyttäessä, mutta määrä vaihtelee jatkuvasti.

Pohjois-Suomessa katkoja oli alkuillasta vielä vähänlaisesti, mutta Kuusamossa toistasataa asiakasta oli jo alkuillasta ilman sähköjä. Oulun Energian alueella katkoja ei kello 23.10 mennessä ollut lainkaan.

Loppuillasta sähkökatkot tulivat pohjoiseenkin. Sähköjä katkeili ainakin Vaalassa, Paltamossa, Hyrynsalmella ja Puolangalla.

Runsaasti katkoja oli illan mittaan esimerkiksi Kristiinankaupungissa ja Porissa, joissa liki 2 000 asiakasta oli ilman illalla sähköjä.

Katkoja oli illan mittaan noin 70 kunnassa ja yli 20 sähköyhtiön alueella. 

STT:n mukaan myrsky saattaa aiheuttaa Itämerellä liikennöivien matkustajalaivojen myöhästymisiä. Wasaline ilmoitti jo aiemmin, että yhtiön sunnuntai-illan lähtö Vaasasta ja maanantain puolenpäivän lähtö Uumajasta on peruttu.

Merivartiosto varoitti sunnuntaina, että vesi nousee Perämerellä sunnuntaina ja maantaina pahimmillaan yli kaksi metriä normaalia keskiarvoa korkeammalle. Veden korkeuden huipun ennustetaan olevan varhain maanantaiaamuna.

Voimakas nousu aiheuttaa isoja muutoksia jäällä. Pahimmillaan paksutkin jääkerrokset voivat liikkua, ja railoja syntyy yllättäviin paikkoihin.

– Näin kovat ennustukset ovat todella harvinaisia varsinkin talvimyrskyissä, Virpiniemen merivartioaseman päällikkö Janne Isometsä sanoo.

Lauttarannasta kerrottiin illalla Kalevalle, että Hailuodon lauttaliikenteen uskotaan jatkuvan normaalina.

Ilmatieteen laitoksen mukaan voimakkaimmat myrskypuuskat maa-alueilla esiintyvät maanantain vastaisena yönä Satakunnasta Keski-Pohjanmaalle ulottuvalla alueella ja myöhemmin maanantaiaamuyönä ja -aamuna myös Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun alueella.

Tuuli voimistuu lähes kaikilla merialueilla myrskylukemiin.

Katso paikkakuntakohtainen sääennuste Kalevan Sää-sivulta.

 

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (42)

Hailuodon lautta liikennöi normaalisti myrskystä huolimatta. Odottakaahan kun kiinteä yhteys valmistuu niin vastaavalla ilmalla tie suljetaan. Ei mennä töihin tai asiolle mantereelle tai saada ambulanssia yms. saareen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Merivesi on käynyt Oulunseudulla hetkellisesti yli + 150 cm liittoveden yläpuolella. Siihen vähän aaltolisää, niin tietää, että satojen ja satojen mökkien lattiavillat ovat kastuneet. Taitaa suurimmat vahingot löytyä rakenteiden kastumisista ja tavaroiden häviämisestä tulvaveden mukana.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Yöllä klo 4.00 puhelimeni näytti tuulta 40 m/s ja siltä se tuntuikin, kun siihen heräsi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Mersulla ja volvolla kun ajaa niin kannattee valittaa ajamisesta. Niillä on niin surkea ajaa kelillä ku kelillä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Volvo on ainakin mahtava. V70 mk2 ja 3 tosi vakaita autoja. Nykyinen Audi A6 myös todella hyvä!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Eikö ne oo maan alle laittaneet sähköjohdot niin miten ne poikki sähköt mennee. Voihan ne tietenki sielläkin mennä poikki.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ei ole koko verkkoa saatu vielä kaapeloitua. Silti vain 16 000 asiakasta oli ilman sähköä kun vuonna 2011 Hannu ja Tapani myrskyjen aikaan sähköttömiä asiakkaita oli pahimmillaan yli 300 000.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Siitä vaan sähköauto lelua laittamaan. Itsellänikin on mutta se toimiikin AA paristoilla. Kyytiin ei mahdu.
:))) Kiva olis nähdä sekin kun hätä tulisi ja minnepäs ajelet ilman sähköjä sillä isommalla pirssillä? Aivan..
No entäs jos ambulanssi toimisi myös sähköllä? Juu..kiva..odottele sanoisi hätäkeskus, pitää latailla pari tuntia että pääsevät liikkeelle.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Mihin sillä sähköautolla pitäisi ajaa, parempi vaan pysyy myrskyn ajan kotona tai hotellissa jos on jo matkalla. Sähköautoja voi muuten ladata aggrekaatilla.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Peräkärryyn akrikaatti, polttoainesäiliö, akut ja vara-akut niin autossa ei tarvi muuta kuin ratti ja istuimet, varsinkin jos peräkärry on vetävä tai siis työntävä.
Takatyöntöauto on nyt keksitty.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Juu siinäpä lataile agrekaatilla :) sekin olisi kiva nähdä.
sekin on muuten kumma juttu kun kaikilla ei ole vaadittavaa sulake kokoa sähkötaulussa tällasiin lelujen latailemisiin.. eikös ole kumma?
vai meinaakos joku että pitäisi vielä maksella erikseen että voisi leikkikalun latailla? silläkin maksulla kun saa melkoset ajokilometrit ihan oikeaan autoon...saati sitten että kun nämä sähköt poikki paukkuu.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Populistit joutuvat jälleen hankkimaan uuden vihakohteen, koska myös ilmastomuutos olikin totta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Se että ilmastonmuutos on totta, ei muuta sitä tosiseikkaa, että se muuttuu huolimatta siitä, mitä täällä Suomessa tehdään tai jätetään tekemättä. Utopistit joutuvat etsimään myös vihan kohdetta muualta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Samalla logiikalla koko maapallon väestö voidaan jakaa viiden miljoonan asukkaan lohkoihin ja kenenkään ei tarvitse tehdä mitään, koska se ei vaikuta mihinkään.

(Älä huoli - kukaan ei uhkaa sinun lihansyöntiäsi.)

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (42)

Uutisvirta

7.4.
Britannian koronavauhti kiihtyy, lähes 800 kuoli vuorokaudessa – tuoreen tutkimuksen maassa voi kuolla jopa 66 000 ihmistä pandemian ensimmäisessä aallossa
7.4.
Muuttolinnut saapuivat Rommakonselälle Lukijalta
7.4.
Suomalaiset luottavat televisioon ja sanomalehtiin koronauutisissa – sanomalehtien suosio vahvaa etenkin nuorten aikuisten keskuudessa
7.4.
Julkinen sektori kieltäytyy lääkäriyhtiöiden koronatesteistä, edunvalvoja keskittäisi päätökset valtiolle – Ministeriö kiistää periaatteelliset syyt: Yhteistyötä harkitaan
7.4.
Päivän kotoiluvinkki: Pienet asiat pitävät yllä kodin siisteyttä – hommia kannattaa jakaa eri päiville
7.4.
Eurooppaa kiertävä kilpaesteratsastaja Mirella Lesonen-Hakola on kaaoksen hallinnasta nauttiva ison perheen äiti – "Karanteeni ei meillä juuri vaikuttanut, koska normaalistikin ehditään hädin tuskin käydä kaupassa" Tilaajille
7.4.
Suomen hoivakodeissa tapahtunut jo ainakin 20 koronakuolemaa – yhdessä yksikössä kahdeksan virukseen menehtynyttä

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Ville Tavion näkemykset

168 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Pääomavero 43% pian

Siitä vain lisää veroja. Loppuu sitten maksajat, sillä köyhemmätkin kuin Wahlroos muuttavat pois Suomesta. 43% nollasta ... Lue lisää...
pääomatulojakin

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jarin piirrokset arkistossa.

Naapurit

8.4.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu


Pohjoisen kattavimmat mediatilat ja monipuoliset markkinoinnin palvelut printtiin ja digiin.

Kaleva Media B2B asiakasratkaisut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityksille


stats-image