Pohjois-Suomi

Kova myrsky saapuu Suomeen sunnuntai-illasta alkaen – Lapissa tulee 20 senttiä lunta, aallot lyövät yli ne­li­met­ri­si­nä, tuu­li­va­hin­ko­ja odotettavissa

Maa-alueilla tuuli on voimakasta puuskissa Lapin eteläpuolella. Voimakkaimmat myrskypuuskat esiintyvät maanantain vastaisena yönä Satakunnasta Keski-Pohjanmaalle ulottuvalla alueella ja myöhemmin maanantaiaamuyönä ja -aamuna myös Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun alueella. Arkistokuva. KUVA: Vesa Joensuu
Pohjois-Suomi 15.2.2020 19:42
Heikki Uusitalo

Sunnuntai-illan ja maanantaiaamupäivän aikana etelänpuoleinen tuuli voimistuu myrskyksi, varoittaa Ilmatieteen laitos. Maa-alueilla voimakkaimmat puuskat esiintyvät länsirannikon maakunnissa.
 
Ilmatieteen laitoksen lauantaina tekemän ennusteen mukaan syvä matalapaineen alue saapuu sunnuntain aikana Pohjois-Atlantilta Suomeen. Sunnuntai-illan ja maanantaiaamupäivän välillä tuuli voimistuu lähes kaikilla merialueilla myrskylukemiin.

Maa-alueilla tuuli on voimakasta puuskissa Lapin eteläpuolella. Voimakkaimmat myrskypuuskat esiintyvät maanantain vastaisena yönä Satakunnasta Keski-Pohjanmaalle ulottuvalla alueella ja myöhemmin maanantaiaamuyönä ja -aamuna myös Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun alueella.

Ennusteeseen liittyy kuitenkin vielä epävarmuutta. Varsinkin voimakkaimpien puuskien esiintymisalue ja voimakkuus voivat tarkentua sunnuntain aikana.

Myrskypuuskat voivat Ilmatieteen laitoksen arvion mukaan aiheuttaa melko runsaasti yksittäisiä tuulivahinkoja vaara-alueella. Maan etelä- ja keskiosan vähäinen routatilanne voi edesauttaa puita kaatumaan herkemmin.
 
Myrskymatalapaineen yhteydessä tulee runsaita sateita, varsinkin maan pohjoisosassa.

Lapissa runsaimmat sateet alkavat sunnuntaina päivällä ja päättyvät maanantaina päivällä. Sade tulee Lapissa suuremmaksi osaksi lumena. Tosin ajoittain sade muuttuu vedeksi.

Märkää lunta voi kertyä lähinnä Lapin lounaisosaan jopa 20 senttiä. Tämä muuttaa ajokelin erittäin huonoksi. Maan etelä- ja keskiosassa sade tulee vetenä.
 
Matalapaineen yhteydessä merivesi nousee korkealle sunnuntai-illan ja maanantaiaamun välillä erityisesti Perämerellä ja Merenkurkussa. Lisäksi Pohjois-Itämerellä esiintyy kovaa aallokkoa. Aallon korkeus on yli neljä metriä.

Katso paikkakuntakohtainen sääennuste Kalevan Sää-sivulta.

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (23)

Suomessa ole kriisivalmiutta tämäkin myrsky opettaa valmiutta mutta ongelma Suomella ole varaa kehittää mitään verorahat vuosienvarrella palaneet ministeriöiden ylläpitämiseen ja jonnin joutaviin avustajien luomiseen.Jokainen kuutioida mielessä mistä johtuu köyhät eläkeläiset,syrjäytyneet nuoret,leipä jonot ja vanhukset hoito.Tähän on helppo vastata verorahat meneet ministeriöiden ylläpitämiseen jotka täynä tuottamattomia työpaikkoja mikä hulluinta Suomeen populistinen asiantuntioiden jouko joilla taivaalista ymmärrystä tosielämästä mikä Suomen tilannekuva..Puskin Itä-rajalta..

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

No niin kynttilät ja tikut esiin, ladatkaa puhelimet ja muut tuulee yli 2 m/s Vaasan sähkö tilttaa

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

eihän tuommota talvimyrskyä oo ollu pitkään aikaan on ne kämpät kastuneet ennenkin

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Toivottavasti ei tule paljon ainakaan vahinkoa. Ikävää että nämä myrskyr alkaa olla jo vähän väliä,ja lisääntyy vaan tulevaisuudessa...

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Sähköstä maksetaan kovia hintoja että toiminta varmuus säilyy ja siltikkin sähköt katkeavat tuhansilta talouksilta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Samaa mieltä, hyvä se on että painovoimaisella ilmanvaihdolla varustetussa talossakin vaihtuu ilma kerran vuoteen, myrskyjen lisääntyessä sitten vähän useammin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Myrsyn jälkeen on pouta sää ! Elekäähän hättäilkö...on sitä pahempaakin nähty. Ja tuo laantuu kuitenkin ennen Suomea. Meteornomit vähän liijottelee taasen !!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Pateniemenrannassa olisi meri talojen keskellä, jos olisi jäätön vuodenaika, plus kahden metrin vedenkorkeus yhdistettynä kovaan länsimyrskyyn. Silti kannattaa tarkkailla ettei jäälautta lähde liikkeelle - voi jäät tulla kohtalaisen matalan rantapenkan yli.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Meriveden korkeudeksikin ennustetaan +220cm, se tietäisi monien mökkien ja rantasaunojen tuhoa.
No katsotaan maanantaina mikä on tilanne.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Trampoliinit ym kettingillä kiinni niin ei lähde naapuripitäjään. Peltikattoon kannattaa kirjoittaa puhelinnumero, niin löytäjä voi sitten soittaa omistajalle.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

mistähän tämä kalevan ennuste tulee kun katsoo täsmä säätä oulun seudulle niin mikään ennusteessa myrskystä ole tietoakaan

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ikävä jos metsää kaatuu miljoonia mottia koska ei ole routaa ja tuulee myrsky lukemia. Keskiäs vain keräämään puut pois ennen hellekesää jolloin metsäpalot kärventää viimeiset pystyssä olevat puut. Tietysti lopuksi tulee tuholaiset jotka syö puut pilalle. Ei paljoa lämmitä jos polttopuita on seuraavaksi 100 vuodeksi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Enpä ole kuullut vihreitten laulua Syyrian pakolaisleirien poikkeuksellisen kylmistä säistä viime viikkojen aikana.
Olisiko nämä paremminkin paikallisia sääilmiöitä, joita aikaansaa aivan joku muu kuin ihminen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Siinä saavat nyt ilmastoprofeetat omaa lääkettään niin, jotta tuntuu. Kyllä se susi tulee kun sitä tarpeeksi huutaa, tietä vanha kansa. Ennen oli kunnon pakkaset ja kauniit kesät.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

... ja huonoa että tämä on vasta alkusoittoa. Persupuoluekin joutuu perumaan ilmastonmuutoksen vastaisia totuuksia. Se lienee ainoa asia, joka tässä naurattaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Niinpä piti persut sotkea tähänkin kommentointiin. On tainnut jäädä neula jurraamaan samaa uraa levyssä? Ps. En ole persu.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (23)

Uutisvirta

31.3.
Urpiaisia ruokinnalla Lukijalta
31.3.
Valtioneuvoston muistio ravintoloiden sulkemisesta kertoo: Koronaa tavattu Pohjois-Pohjanmaalla kuudessa kunnassa – "Oulussa on havaittu useita COVID-19 -tapauksia"
31.3.
Haukiputaan yli 40-vuotias Jatulin liikuntakeskus kaipaa kipeästi isoa remonttia – vajaan yhdeksän miljoonan peruskorjaushanke on paraikaa selvityksessä
31.3.
Messi piikitteli Barcelonan seurajohtoa – "Olemme aina olleet ensimmäisinä auttamassa seuraa, kun on ollut tarve"
31.3.
Muhoksen kunta aloittaa yt-neuvottelut – vielä ei selvillä, kuinka suurta henkilöstömäärää lomautukset koskevat
31.3.
Maaliskuun lukijakuva: Enkun tunti sujuu Iidalla kotona Kiimingissä pappakoiran kanssa
31.3.
MTV Uutiset selvitti että enemmistö suurimmista pörssiyhtiöistä aikoo maksaa osinkoa koronaviruksen keskellä

Etusivulla nyt

Mainos

Paikallissää

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

En ymmärrä yrittäjien "ahdinkoa"

Eikö samalla logiikalla työttömäksi jäävänkin pitäisi olla nillittämättä työttömyyttään ja kestää se puoli vuotta ilman ... Lue lisää...
Eikö työttömäksi

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jarin piirrokset arkistossa.

Naapurit

1.4.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu


Pohjoisen kattavimmat mediatilat ja monipuoliset markkinoinnin palvelut printtiin ja digiin.

Kaleva Media B2B asiakasratkaisut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityksille


stats-image