Pohjois-Suomi

Muualta tulleet maahanmuuton vastustajat värittivät keskustelua vas­taa­not­to­kes­kuk­ses­ta Pudasjärvellä – "Pu­das­jär­ve­läi­set osaavat tehdä omat päätöksensä ihan itse ilman viisaita neuvoja”

Pudasjärvellä keskusteltiin keskiviikkona maahamuuttoasioista. Avoin keskustelutilaisuus kokosi salin täyteen ihmisiä. KUVA: Jukka Leinonen
Pohjois-Suomi 13.2.2019 22:55
Markku Rättilä

Pakolaisten vastaanottokeskuksen lakkauttamista vaativan kuntalaisaloitteen vuoksi koolle kutsuttu turvallisuusinfo keräsi kulttuurikeskus Pohjantähden auditorion tupaten täyteen väkeä keskiviikkona Pudasjärvellä.

Tilaisuudessa käytiin läpi vastaanottokeskukseen liittyvien asioiden lisäksi yleistä turvallisuustilannetta kaupungissa.

Aloitteessa viitattiin Oulussa alaikäisiin kohdistuneisiin seksuaalirikosepäilyihin ja heräteltiin pelkoja ilmiön leviämisestä Pudasjärvelle.

Tilaisuuden avannut Pudasjärven kaupunginvaltuuston puheenjohtaja Mari Kälkäjä (kesk.) muistutti, että päätökset vastaanottokeskuksesta on tehty kaupungin organisaatiossa normaalissa järjestyksessä.

Pudasjärvi on turvallinen paikka

Kaupunginjohtaja Tomi Timonen huomautti, että päätökset asiassa ovat jo neljällä valtuustokaudella olleet yksimielisiä.

Timonen korosti, ettei Pudasjärven valtuusto hyväksy minkään ihmisryhmän syyllistämistä yksilöiden tekojen pohjalta.

Vastaanottokeskuksen toimintaa ja siellä asuvien elämää avasivat yleisölle Pudasjärven monikulttuurisen työn koordinaattori Sirpa Timonen-Nissi ja Oulun vastaanottokeskuksen johtaja Sirpa Rönkkömäki.

Timonen-Nissi totesi, että maahanmuutto on tuonut Pudasjärvelle 45 työpaikkaa, elinvoimaa, veroja, vuokria ja myös työvoimaa.

Rönkkömäki kertoi maahanmuuttojärjestelmästä, lainsäädännöstä ja turvapaikanhakuprosessista.

Rikoskomisario Risto Määttä kertoi yleisestä turvallisuustilanteesta Pudasjärvellä esittelemällä rikostilastoja. Niiden perusteella kaupunki näyttäytyy sangen turvallisena asuinpaikkana.

Vastustajat tulivat muualta

Alustusten jälkeen käytyä keskustelua oli saapunut värittämään joukko maahanmuuttovastaisista kommenteista tunnettuja henkilöitä muun muassa Oulusta ja Kuusamosta. Vastaanottokeskuksen lopettamista vaativan aloitteen tekijöitä Pudasjärveltä ei osallistunut keskusteluun.

Kriittiset äänenpainot eivät hetkauttaneet vastaanottokeskuksen puolustajia.

Nuorten kanssa työskentelevä Pudasjärven hyvinvointilautakunnan puheenjohtaja Sointu Veivo (kesk.) totesi, että vastaanottokeskuksen lopetusta vaativien lietsomaa pelkoa saa kylältä hakemalla hakea, sillä kaduilla ”ei näy ristin sielua”.

– Väite, että kaikki pelkäävät, on höpö höpöä.

Katja Järvenpää oli samoilla linjoilla.

– Aloitteen tekijöilläkö sitä turvattomuutta on, hän kysyi.

Valtuuston ensimmäinen varapuheenjohtaja Eero Oinas-Panuma (kesk.) totesi, että päätökset vastaanottokeskuksesta on tehty perusteellisen valmistelun pohjalta.
Muualta paikalle tulleita maahaanmuuton vastustajia Oinas-Panuma evästi toteamalla, että pudasjärveläiset osaavat tehdä omat päätöksensä ihan itse ilman ”viisaita neuvoja”.

Pakolaisena Pudasjärvelle Irakista tullut, lähihoitajaksi opiskeleva Sahira Sahib Abdulhusen kiitteli vuolaasti sekä vastaanottokeskusta että pudasjärveläisiä saamastaan kohtelusta. Hän sanoi ymmärtävänsä, että suomalaiset ovat vihaisia, mutta totesi valtaosan pakolaisista haluavan vain elää rauhassa.

Pudasjärvellä on pieni vastaanottokeskus

Paikkoja 110, vuosina 2015–2016 poikkeuksellisesti 180 paikkaa.

Käyttöaste viime vuonna 75 %, keskimäärin 85 asukasta.

Nyt noin 90 asukasta, 16 kansallisuutta. Eniten tulijoita Venäjältä, Turkista, Somaliasta ja Afganistanista.

Perheitä 22, joissa lapsia 27. Yksin tulleita miehiä 24, naisia kaksi.

Työssä lähiesimies, seitsemän ohjaajaa, yksi suomenkielen opettaja, yksi sairaanhoitaja, yksi sosiaaliohjaaja.

Pudasjärven asukkaista ulkomaalaisia on 2,3 prosenttia, yhteensä 173 henkilöä. Ulkomaalaisten lähtömaat ovat pitkälti samoja kuin vastaanottokeskuksen asukkaiden.

Vastaanottokeskuksen kautta tulleita toimii Pudasjärvellä yrittäjinä ja työllistyneitä on eri aloille.

Vastaanottokeskuksen lakkauttamista vaativan kuntalaisaloitteen oli allekirjoittanut maanantaihin mennessä reilut 350 henkilöä. Pudasjärvellä on asukkaita noin 8 000.

MAINOS

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (49)

"Pu­das­jär­ve­läi­set osaavat tehdä omat päätöksensä ihan itse ilman viisaita neuvoja” Saattaa on, että välillä tarvitaan jotain asiantuntijaa, vaikkapa talouden sopeuttajaa. Kun muisti tuntuu pätkivän, niin pian on taas neuvoista maksettava, kun oma tolkku ei riitä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Näitä tulijoita ei kannata suututtaa. Maksellaan vaan kiltisti kulut ja korjataan hedelmät sitten seuraavan sukupolven jälkeen. Nykyiset eivät ehdi sopeutua, mutta seuraavat kyllä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jotenkin erittäin ironista että muualta tulleet pyrkii vaikuttamaan kunnan asioihin tässä asiassa. Tuskin itse nämä neuvojat tajuavat.
Mutta kaikki kunnia Pudasjärvelle. Hyvän mielen uutinen oli.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Niin, koska oululaiset joutuvat kärsimään tästä. Pudasjarveläiset kuorivat kaikki kermat, valtion rahat ja työpaikat. Sitten nämä vokin asukkaat siirtyvät Ouluun nähdyin seurauksin. Pitää olla tosiaan oululainen keskustalainen jos tästä hyvän mielen sai.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Pudasjärvessä jotain hyvääkin,siitä voi rukalle mennessä ojella sujuvasti ohite.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

On se hyvä että jotkut antavat siellä viisaita neuvoja,eihän nyt kukaan kuvittele oleva niin viisas ettei toiste mielipiteitä eikä neuvoja kuuntele.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Pudasjärviset ovat. He tuntevat oman paikkakuntansa ja tietävät, että vaikka jotain tapahtuu muualla, niin ei siellä, koska fysiikan tai muut luonnonlait eivät päde Pudasjärvellä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Pudasjärvellä osataan laittaa asiat oikeisiin mittasuhteisiin eikä sorruta epäluulon lietsojien höpötyksiin. Hyvä Pudis!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ei neuvot koskaan pahasta ole, varsinkaan viisaat

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Veikkaan, että ulkopuolisten "asiantuntijoiden" neuvot olivat vähemmän viisaita ja enemmän viisastelua.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jos niitä työpaikkoja ja verorahoja halutaan niin eikö olisi jo aika lisätä palveluja asukkaille? Esim kunnon ostoskeskus johon helppo lomalaistenkin pysähtyä matkallaan pohjoiseen.
Ilmeisesti Pudasjärvi haluaa seistä paikallaan ja ajaa asukkaansa ostoksille Ouluun jatkossakin , nythän pitää jo ruoka käydä kerran viikossa hakemassa Oulusta kun K kaupan kalleus ja onneton valikoima ei vain riitä, eikä S marketkaan valikoimallaan hurraa vaikka parempi onkin kuin K kaupassa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kyllä k-marketissa ja s-marketissa valikoimaa riittää ihan liiankin kanssa. Eri asia kun hinnoista puhutaan, nehän on aina liian korkeat.
Nyky ihmiselle ei tahdo mikään riittää., maitohyllykin on pitkä kuin nälkävuosi ja valikoima runsas. Vieläkö pitäisi olla lisää? Valinnan vaikeus, sanon minä.
Lidli vissiin pitäisi tännekkin saada, joko olis kaikki kohillaan? Tuskinpa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Pienen kunnan/kaupungin touhua lypsätä yhteiskunnan rahaa valtiolta on perustaa tuulivoima, luontokeskus/museo tai sit kallein pakolais/vastaanottokeskus.

Kaikki työpaikat näissä on suojatyöpaikkoja (tuulivoima ei pyöri vielä omillaan) eli ei tuottavia. Niitä työpaikkoja juuri pitäisi vähentää ja keskittää olennaiseen esim. Vanhustenhoitoa

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Taitaa se tuulivoima olla jopa kannattavaa tällä hetkellä, joten ei sinne sitä rahaa lypsetä. Toimijat ovat yrityksiä, joten ei siinä kunta välissä ole. Tyypillistä on, että aina vedetään joku yksittäinen asia tapetille-kuten nyt vanhustenhoito - ja sillä ratsastetaan. Tuo keskustelu ei johda mihinkään vaikka vanhustenhoito on tärkeä asia ja sen pitää laittaa kuntoon.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Onhan se tuulivoima kannattavaa...jos laskee tai maksaa vain osan kuluista. Uskoo ken tahtoo !!!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kannattaskohan niitä muualta tulleita kuunnella? Päätöksiä aina voi tehdä ilman viisaita neuvoja, mutta jos niitä on tarjolla, kannattaa niitä kuunnella. Muuten saattaa päätökset osoittautua vähemmän viisaiksi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (49)

Uutisvirta

15:29
Tällaisia ovat Oulun vuoden 2025 asuntomessujen suunnittelukilpailun ehdotukset
15:25
Oulun vuoden 2025 asuntomessujen suunnittelukilpailun työt valmistuivat
14:34
Kuumalle liedelle jäänyt muoviastia aiheutti palohälytyksen Limingassa
13:59
Postin työntekijät osoittivat mieltään Postin pääkonttorilla Helsingissä – "Emme hyväksy, että meitä kohdellaan kuin orjia Suomessa"
13:50
Oulun kaupunginhallitus hyväksyi Lyseon peruskorjauksen äänestyksen jälkeen – lopullinen tieto rahoituksesta joulukuussa
13:33
Lasten päivähoidon ja kotihoidon stressaavuudessa ei ole suurta eroa, kertoo tuore tutkimus – päivähoito ei aiheuta ainakaan kotia enempää stressiä
13:32
Henkilöauto ja traktori kolaroivat Oulun Vasankankaalla – ensihoito vei yhden henkilön tarkistettavaksi
101
Koulujen joulujuhlien lainmukaisuutta selvitetään myös Oulussa – Lyseon lukion iso ylioppilasjuhla mahtuu vain tuomiokirkkoon
79
"Miksi Lyseosta tuli tällainen kiistakapula", ihmetteli Jenni Pitko Oulun kaupunginvaltuustossa – Lyseon remontin esittely kirvoitti kiivasta keskustelua
45
Yksityistieuudistus herätti kysymyksiä Oulun valtuustossa – "Vähimmäisvaatimus sille, että reuna-alueilla pystytään asumaan, on että tiet ovat auki"
41
SDP:n valtuustoryhmä päätti erottaa Husseinin luottamuspulan vuoksi – asiakas ei ollut poistunut taksista
39
Valmet Automotiven toimitusjohtaja näkee dieselskandaaleissa myös hyviä puolia – "Sähköautot tulevat nopeammin käyttöön kuin monet olettavat"
37
Kellosta pohjoiseen päin avautuu torstaina kahdeksan kilometrin pätkä uutta moottoritietä – Nelostien työt edenneet aikataulussa
23
Oulun kaupunginhallitus hyväksyi Lyseon peruskorjauksen äänestyksen jälkeen – lopullinen tieto rahoituksesta joulukuussa

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli muuttuu huonoksi yöstä alkaen maan pohjoisosassa sekä Keski-Suomen, Etelä-Savon, Pohjois-Savon, Pohjois-Karjalan, Etelä-Pohjanmaan ja Keski-Pohjanmaan maakunnissa lumi- tai räntäsateen vuoksi.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Sinun valintasi - eroa AY-liitosta!

235 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Työvoimapula ko?

Nykyajan nuoret on vötkylöitä. Aamulla kun pitäisi aikaisin herätä ja sitten töhinmeno pitäisi olla, että menenpä sitte ... Lue lisää...
niin ja.,

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

12.11.

Fingerpori

12.11.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan kokonaistavoittavuus on 86 % Oulun markkina-alueen kuluttajista viikossa.

Kaleva Media Yrityspalvelut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityspalvelut/


stats-image