Pohjois-Suomi

Miestä Kemissä syyttäjän mukaan vankina pitänyt joukkio oli perhe – poliisin mukaan uhreiksi valikoitui päih­de­riip­pu­vai­sia ja syrjäytyneitä miehiä

Poliisin esitutkintamateriaalin mukaan miehen orjuuttamisen taustalla oli mahdollisesti velanperintä. KUVA: Vesa Joensuu
Pohjois-Suomi 12.2.2020 14:34 | Päivitetty 12.2.2020 20:10
STT

Mies, jota syyttäjän mukaan pidettiin Kemissä vankina kaksi vuotta, pakeni ja tuli itse Ylivieskan poliisin päivystykseen ilmoittamaan olevansa vankina, selviää poliisin esitutkintamateriaalista.

Poikkeuksellinen oikeudenkäynti alkoi maanantaina Lapin käräjäoikeudessa. Kaikkiaan kuutta henkilöä syytetään rikoskokonaisuudessa, jossa vakavin syyte koskee 49-vuotiaan miehen vangitsemista asuntoon noin kahdeksi vuodeksi.

Poliisin esitutkinta-aineiston mukaan miehen vangiksi ottanut nelikko oli perhe, johon kuuluivat vanhemmat ja kaksi lasta. Väkivaltaan osallistui syyttäjän mukaan jutun viides syytetty, perheen sukulainen.

Miehen orjuuttamisessa oli esitutkinta-aineiston mukaan kyse mahdollisesti velkojen perinnästä, joka muuttui laajemmaksi hyväksikäytöksi. Vapaudenriiston uhriksi joutuneen miehen entinen naisystävä oli ostanut samalla alueella asuvalta perheeltä velaksi omaisuutta. Epäiltynä motiivina vapaudenriistolle näyttäisi olleen muun muassa rahan hankkiminen.

Kaiken kaikkiaan perheeseen kuuluvia henkilöitä syytetään kolmen eri miehen törkeästä vapaudenriistosta. Kaikki perheenjäsenet eivät ole syytettynä jokaisessa syytteessä.

Lue myös: Syyttäjä: Joukkio piti viisikymppistä miestä vankinaan kaksi vuotta Kemissä – pahoinpideltiin, pakotettiin kotiorjaksi ja varastamaan tavaraa


Poliisin mukaan kyse oli toistuvasta toimintatavasta

Syyttäjän mukaan vankina pidettyä miestä pidettiin patteriin sidottuna, häntä hakattiin, hänen nilkkojensa päällä hypittiin ja hänen kimppuunsa usutettiin useita kertoja koira.

Myös WC:ssä käyntiä rajoitettiin. Perheen luona syyttäjän mukaan vankina olleet "valkolaiset" miehet eivät saaneet käydä perheen äidin poliisille kertoman mukaan vessassa "kaikilla asioilla" sen takia, että he eivät olleet romaneja.

Kun pisimmän vapaudenriiston uhriksi epäillysti joutunut mies tuli tekemään ilmoitusta poliisille, hän kertoi ensimmäisenä pakenevansa Kemin romaneja.

Kun poliisi selvitti asiaa, rajautui epäiltyjen joukko yhteen perheeseen. Poliisin mukaan kyse oli toimintatavasta, jossa perhe otti luokseen asumaan kantaväestöön kuuluvia päihderiippuvaisia ja yhteiskunnasta syrjäytyneitä miehiä.

Lue myös: Emeritaprofessori pitää Kemin vuosia kestänyttä vapaudenriistotapausta erittäin harvinaisena – "Järjestelmä on sokea tällaisille tilanteille"

–  Tässä toiminnassa on epäilty olevan rikollista toimintatapaa, jossa käytetään hyväksi näiden valkolaisten miesten päihderiippuvuutta ja puolustuskyvyttömyyttä ja siten aiheutetaan tuntuvaa taloudellista vahinkoa, uhkaillaan väkivallalla, rajoitetaan liikkumisvapautta ja saatetaan käyttää väkivaltaa miehiä kohtaan, poliisi toteaa esitutkintamateriaalissa.

Syytetyt: Tarjosimme asunnon ja autoimme miestä

Syytetyt kertoivat poliisin kuulusteluissa, että mies asui heidän luonaan vapaaehtoisesti parin vuoden ajan ja maksoi vuokraa asumisestaan. Perheen isä esimerkiksi totesi, että mies kaipasi tekemistä ja teki siksi kotitöitä ja ulkoilutti koiraa. Perheen mukaan he auttoivat miestä syöttämällä, juottamalla ja pukemalla hänet.

Uhri, 49-vuotias mies, taas kertoi oikeudessa, että hän oli käytännössä perheen orja. Hän kertoi, että häntä muun muassa kuljetettiin auton takakontissa ja pakotettiin tekemään rikoksia.

Mies sanoi, että hänestä tuli ajan myötä hyvin arka, eikä hän uskaltanut tehdä rikosilmoitusta, vaikka pääsikin kahden vuoden aikana useita kertoja pakenemaan.

Kyse on vasta syytteistä. Oikeudenkäynti on meneillään Lapin käräjäoikeudessa.

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Ei ole näiltä ensimmäinen kerta. Piinaneet Kemiläisiä ikänsä ja todella väkivaltasta porukkaa. Moni Kemissä tietää tämän sakin ei, vain vähäosaiset ja syrjäytyneet. Poliisikaan ei halua mennä kuulemma niille mielellään mene, kun kauhia show aina päällä. Siksihän tuommonenkin onistuu, kun saa rauhassa puuhastella ja rötöstellä aseella uhkailla ihmisiä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Suomen lainsäädäntö on jäänyt jälkeen kaikesta...
Rangaistuksena törkeästä vapaudenriistosta voidaan tuomita vankeuteen vähintään neljäksi kuukaudeksi ja enintään neljäksi vuodeksi.
Eli ei tästä teosta kovin paljon saa....

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Vasta jäi "kirjailija" Veijo B kiinni ihmiskaupasta. Kyllä on negatiivista mainosta mustalaisille.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

vaikka syyttäjän mukaa näillä ei ole aikasempaa rikostaustaa niin ei voi olla et tuomiot on lyhyet.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jospa syytteet hylätäänkin. Kaikki ei aina välttämättä ole niin kuin syyttäjä väittää.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kun rikosoikeudellinen vastuu ja täysivaltaisuus on sidottu ikään, ajaudumme tilanteeseen, jossa kaikenlaista vastuullisuutta arvioidaan suhteessa ikään. Kuitenkin jokaista ihmistä pitäisi arvioida myös yksilönä. Syrjäytynyt 49-vuotias mies voi olla haavoittuva kuin lapsi, ja se pitäisi ottaa myös rikosoikeudessa huomioon.

Kerran kuulin tapauksesta, jossa yläasteikäiset tytöt lähentelivät seksuaalisesti nelikymppistä kehitysvammaista miestä, oleskelivat hänen kodissaan ja manipuloivat miestä ostamaan alkoholia itselleen. Kuka silloin on tekijä ja kuka uhri?

Olisi hyvin tärkeää, että myös poliisilla olisi paljon nykyistä vankempi koulutus tunnistaa mielenterveyden häiriöistä ja neuropsykiatrisia oireita, jotta he osaisivat puuttua epäsuhtaisiin tilanteisiin asiaan kuuluvalla vakavuudella.

Surkeimmassa asemassa meillä elävät juuri nämä varhain syrjäytyneet ja siksi usein alkoholisoituneet miehet. Jopa terveydenhoidon ammattilaisilla on heidän tilanteestaan toisinaan se harhakäsitys, että alkoholismi olisi aina muiden ongelmien syy , kuten korkeasti koulutetuilla usein on. Mutta vaikeasti jo nuorena syrjäytyneillä kaikki menee usein päinvastoin. Meillä on ihmisiä, joiden ensisijainen syrjäytymisen syy on mielenterveydessä tai jopa diaknosoimattomassa kehitysvammaisuudessa. Kun heitä aletaan auttamaan, avun pitäisi lähteä aina liikkeelle ensisijaisesta ongelmasta, jotta sitten myöhemmin seurauksiakin (kuten päihteitä) päästäisiin hoitamaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Rentoa menoa. Tästä voisi ennakkotapauksena rapsauttaa kaikille rankimmat rangaistukset mitä listalta löytyy. Nämä ovat yleistymässä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

10:22
Koronavirus leviää uusiin maihin – epidemiapesäkkeet kasvavat Kiinan ulkopuolella, talouselämä kärsii
10:16
Autovaras törmäsi pakomatkan jälkeen poliisiautoon ja loukkaantui Kemissä – piikkimattoa asentamassa olleille poliiseille ei tullut vammoja
9:19
Selvitys: 90 prosenttia Kiinassa toimivista eurooppalaisyrityksestä kärsinyt merkittävästi koronaviruksesta – Suomen talous erittäin riippuvainen Kiinasta
9:00
"Setämiesvalmentaja" siisti suutaan ja jätti huulenheiton vapaa-ajalle – Håkan Wahlman on pohtinut paljon, miten valmentaja voi käyttäytyä Tilaajille
8:07
Vanhoista käsityötaidoista on hyötyä vielä tänäkin päivänä – "Käsityöihminen ei ole koskaan työtön"
8:00
Etelä-Carolinan esivaalit käydään lauantaina, mutta katseet on jo käännetty supertiistaihin – Saako Biden viimein voiton?
7:00
Muovinen mehupilli on melkoinen luonnon kuormittaja – oikeasta materiaalista tehty kestopilli voi olla hyvin hoidettuna ikuinen Tilaajille
47
Sisäministeri Maria Ohisalo: Suomi on nyt varautunut paremmin turvapaikanhakijoihin kuin vuonna 2015
14
Selvitys: 90 prosenttia Kiinassa toimivista eurooppalaisyrityksestä kärsinyt merkittävästi koronaviruksesta – Suomen talous erittäin riippuvainen Kiinasta
13
Minua hävettää tunnustaa olevani oululainen eli kaupungista, jossa puistometsästä tehdään peltoa, jonka tarve on kyseenalainen Lukijalta
3
Aivot pyrkivät monin keinoin irti ilmastohuolesta – dokumentti tarttuu ilmastotieteen psykologiaan
3
Selvitys ehdottaa Suomeen vesiveroja, tavoitteena käytön tehostaminen – suurimpia maksajia olisivat metsäteollisuus ja ydinvoimalat
1
Monetra Oulu lopettaa työtehtäviä ja aloittaa uusia – yhtiö leikkaa kulujaan 1,2 miljoonalla eurolla
1
Vasemmistoliiton puheenjohtaja Li Andersson tuomitsee Misha Dellingerin vihapäivitykset – "Tämä asia ei jää tähän, vaan selvittely jatkuu työnantajan sekä työntekijän välisesti"

Etusivulla nyt

Paikallissää

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

29.2.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu


Pohjoisen kattavimmat mediatilat ja monipuoliset markkinoinnin palvelut printtiin ja digiin.

Kaleva Media B2B asiakasratkaisut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityksille


stats-image