Pohjois-Suomi

Kuusamo satsaa miljoona euroa maas­to­pyö­räi­lyyn – Rukalle rakennetaan useita uusia reittejä

Kuusamossa aiotaan lisätä maastopyöräreittien määrää. Sen avulla halutaan kasvattaa kesämatkailun suosiota. KUVA: Ruka-Kuusamo Matkailu
Pohjois-Suomi 27.2.2020 8:33
Anna Leinonen

Kuusamon kaupunki investoi Maaseuturahaston avulla miljoona euroa maastopyöräilykohteeseen. Ruka Bike Parkin rakentaminen käynnistyy ensi kesänä, ja se valmistuu kesällä 2021, kerrotaan Ruka-Kuusamo Matkailun tiedotteessa.

Tarkoitus on rakentaa kymmenkunta uutta maastopyöräily- ja alamäkiajoreittiä sekä teknisiä harjoitteluratoja. Ruka-Kuusamo Matkailu ry:n toimitusjohtaja Mats Lindfors sanoo, että maastopyöräilystä on tarkoitus rakentaa Rukalle uusi kesäinen vetovoimatekijä.

– Maastopyöräily on maailmalla iso trendi, ja koska meillä on jo nyt 180 kilometriä pyöräilyreittejä, on luontevaa satsata infran parantamiseen, Lindfors kommentoi.

Osa uusista reiteistä vaatii teknistä osaamista, ja osa sopii puolestaan myös aloittelijoille.

Kuusamossa on tavoitteena kaksinkertaistaa kesämatkailijoiden määrä vuodesta 2018 vuoteen 2025.

– Matkailun ympärivuotisuuden kehittäminen on tärkeää, sillä siten voimme edistää alueen elinvoimaa, varjella työpaikkoja ja säilyttää paikalliset palvelut. Koska talven käyttöaste on jo korkea, kestävä tapa kehittää alueen matkailua on panostaa kesään, jolloin on tilaa ja palvelukapasiteettiä vapaana, Lindfors sanoo.

Ensimmäiset uudet reitit valmistuvat jo kesällä 2020. Ne ovat kaksi uutta alamäki- ja kaksi cross-countryreittiä.

Lisäksi kesän aikana rakennetaan lapsillekin sopiva alue alamäkiharjoitteluun sekä Pump Track. Siinä pyörään saadaan vauhtia pumppaavalla liikkeellä, tasapainoillen mutkissa, kurveissa, pompuissa ja laineissa.

Loput kolme alamäki- ja kaksi cross-countryreittiä valmistuu kesällä 2021.

 

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (36)

Akku pyörillä on mahtava vetää , elkää valittako ettäkö näe kuinka on hyvä että meillä on lentokenttä siitäkin aikoinaan valititta vasemmisto ja luontoihmiset , pitäisi vain saaha äkkiä junarata Kuusamoon ja sivuraide rukalle koska kolmenkin kymmenen vuoen päästä täällä lomaillaan tänne mahtuu kaikki elinkeinot .

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Miettikääpä hetki rauhassa miksiköhän koko maaseutu on muuttotappioaluetta? Mitä tahansa kuka tahansa tekee, on aina useampi aukomassa päätänsä. Eipä siellä sitten mikään ketään pitelee, kun ei ole mitään mitä tehdä. Risukkoa kyllä saa katsella ja suljettua lähikauppaa.

Tehkää itse jotain konkreettista tai jos ette, antakaa edes muiden nauttia elämästään sellaisten asioiden parissa joita juuri te ette satu harrastamaan. Asuisin mielelläni maaseudulla, ulkoilisin luonnossa ja nauttisin komeista maisemista. Kun olisi järkeviä töitä mitä tehdä rahan edestä. Mutta asutaan sitten kaupungissa ja tehdään sitten töitä suuressa firmassa. Estäkääpä joutessanne kaikin keinoin maaseudun kehittäminen, teemalla ähäkutti.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Mahtava uutinen! Olen pitkään katsellut kateudesta vihreänä Whistlerin parkkia ja miettinyt että ehkä joskus vielä Suomessakin.

Toivottavasti sinne tulee kaikille taitotasoille ajettavaa, ja myös sopivasti northshorea ja muita featureita.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Oulussa olisi nättejä vaaleanpunaisia pyöriä olemattomalla käytöllä. Vähäinen brändiarvokin on hyödynnetty, joten joutavat mennä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kiitokset, MTB reittejä sinne on kaivattukin. Tullaan katsomaan kun reittejä on valmiina.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Nyt kannattaa kyllä miettiä miten homma toteuttaa. Kannattavinta on ottaa latupohjat ja moottorikelkkareitit käyttöön ja tasoittaa ja vahvistaa ne sopivaksi maastopyöräilyyn. Tällä tavoin ei tarvi avata uusia uria luontoon. Esim. Ruka-käylä kelkkareitti pyöräily kuntoon ja siitä jatkona haarat esim maantieojanpohjia myöten kiutakönkäälle ja juumaan. Rukalle voi sitten tehdä crossi tai teknisemmän radan mutta pääpaino kuitenkin pidemmille reiteille.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ruka sai millin hissin ostoon ja nyt pyöräilyreittiin
Oululaiset syyttäjät hyökkäsivät Levin hissiyhtiön kimppuun
Joka ostettiin ilman avustusta
Oliko syyttäjät Ahon puudeleita ?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kummallista että kunnan ja yhteiskunnan pitää rakentaa isoja voittoja tuottaville yrityksille rakenteita joilla ne tekevät voittonsa. Toki siitä verotulojakin jonkinverran palautuu mutta onko muille aloille samaa tuke saatavilla..

Lisäksi nämä matkailuyritykset aiheuttavat tuhoa maastossa mutta eivät ole millään tavoin valmiita korjaaman vahinkoja. Esim kitkajoella luonnonsuojelualueella he ajelevat perämoottoreilla ja aiheuttavat kuteville taimenille isoa vahinkoa isolla kumilautoillaan mutta eivät laita penniäkään esim taimen istutusten tukemiseen. Heille tulee laittaa tiukat säännöt ja maksu joen käytöstä joka ohjataan kalakannan kehittämiseen. Kalastajat maksavat luvistaan paljon miksei bisnestä tekevät matkailu yrittäjät maksa mitään? Kummallista

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Mikä muuten on se Kuusamon todellinen satsaus? Julkista rahaa tuossa käytetään ja kertokaa se, mikä on Kuusamon kaupungin osuus.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Minun mielestä kaupungin ei pitäisi laittaa euroakaan tähän hankkeeseen, eiköhän siellä rukakeskuksella sen verran talven jäljeltä rahaa jää, että voivat kehittää mäkeänsä ihan omilla kustannuksilla. Kuusamossa tapana kehittää matkailua vain, kunhan Rukakeskus ja Ahot siitä hyötyy

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

"Meillähän on täällä jo aivan huippu tuote kesäisin, ei tarvitse rakentaa mitääb, vaan kaikki jo valmiina. Eli Koskenlasku"

Suosituin huipputuote on aina ollut ja on yhä: Koskenkorva - sitä on kaikkialla ja aina.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Meillähän on täällä jo aivan huippu tuote kesäisin, ei tarvitse rakentaa mitääb, vaan kaikki jo valmiina. Eli Koskenlasku, parasta koko suomessa ja kaikki yli 5 vuotiaat pääsevät mukaan. Ainoa ongelma on, ettei Kitkajoki ole Rukalla, niin sepä ei paikallista matkailuyhdistyksen toimintaa kiinnosta alkuunkaan. Tässä on jo matkailuvaltti kesälle, kunhan vain Matkailuyhdistys ja Kuusamo toisi sen esiin. Ei kaikki matkailuun liittyvä tarvitse pyöriä pelkästään raiskatun Rukan rinteillä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

"Ei kaikki matkailuun liittyvä tarvitse pyöriä pelkästään raiskatun Rukan rinteillä."

Pyöristähän juttu juuri kertoo.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Hyvä homma. Muutaman vuoden myöhässä. Toivottavasti tekevät hommat kunnolla.
Vuokatti vois myös satsata. Meleko tylsää ajella hiihtoladunpohjia. Kävelyreitit taas on liian vaativia pyöräilyyn koska joutuu kantamaan fillaria jatkuvasti.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

LOISTAVAA, tätä on vuosia odotettu. Matkailu on muutakin, kuin laskettelua. Vielä vesipuisto Rukalle ja latuverkosto 2020- luvulle, niin käyttöasteet nousee KAIKILLA ALUEEN YRITTÄJILLÄ !!!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Hyvä idea, että saadaan hyviä pyöräilyreittejä muuallekin kuin Syötteelle. Rukan käyttöaste kesällä kasvannee merkittävästi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Eikös UKK-puistossa jo nähty mitä pyöräilijät maastossa saavat aikaan. Pallaksella on myös aivan järkyttävän näköistä jälkeä tehty, kun vanhan luonnonpolun päälle on vedetty sepeliä ja näin tehty baana pyöräilijöille. Mielestäni tämä extreme-"urheilu" alkaa näyttää jo melko naurettavaltakin, kun se on oikeastaan väline-"urheilua".
Kertokaapa, miksi luontomatkailun pitää kasvaa? Mikä sen kasvun väistämätön seuraus on? Väittäisin sen olevan sen luonnon katoamisen mitä lujaa viilettävä pyöräilijä ei edes huomaa katsoa, muuta kuin energiajuomatauolla.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Siinäpä taas yksi katkeroitunut perinneretkeilijä. Eiköhän sinne metsään muutkin lajit mahdu. Kannattanee pysytellä kotosalla jos noin ahdistaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Olen tietoinen siitä, että maastopyöräily kuluttaa maastoa. Juuri siksi ne reitit pitääkin tehdä, että voidaan liikkua merkityillä reiteillä. Etenkin jäkälikkökankaat ovat niin hauraita, ettei sinne pidä mennä pyörällä.

Minun pyöräni hallintalaitteissa on jokaisella nippelillä (kaikilla kahdeksalla) oma perusteltu käyttötarpeensa ja tässä asiassa demokratia toimii siten, että jokainen varustaa oman pyöränsä haluamallaan tavalla. Jos välineurheilu tuntuu sinusta ikävältä, aja toki minun puolestani vaikka sinkulalla ilman etujarrua, ettei vaan ole liikaa heebeleitä ohjaustangossa. Ja naura pois, jos maastopyörän varustus sinua naurattaa. Kyllä metsään ääntä mahtuu. Sehän on mukava, että pyöräilijän lisäksi muutkin tulevat hyvälle tuulelle. Näin muuten useimmiten käy yhteisellä reitilläkin, vaikka hyvin usein pyöräilijän väistämisvelvollisuutta on mahdoton noudattaakin. Syy on siinä, että jalankulkija kuulee pyörän ennen kuin pyöräilijä kuulee jalankulkijan ja näköhavainnon hetkellä jalankulkijat ovat jo ehtineet ottaa askelen sivuun. Siitä mennään rauhallisesti ohi hillityllä nopeudella ja luonnollisesti muita kulkijoita tervehtien. Kunnossa olevalla (=kolisemattomalla) pyörällä pääsee joskus yllättämään jalankulkijat, mutta sitten vain odotellaan sopivaa ohituspaikkaa.

Riippumatta siitä mennäänkö pyörällä vai jalan, eri nopeudella siellä liikutaan kuitenkin. Jos kaikkein hitaimman liikkujan sädekehä kiillottuu tällä nopeuserilla, niin sekin on hyvä asia. Jotain kompensaatiota pitääkin saada siitä, että näkee päivän aikana vähemmän.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Pyöräilijät kyntää hyvät kävelypolut kuravelliksi ja kun kuravellissä ei voi ajaa, niin sitten laajennetaan sivusta lisää kuravelliä.. Vuosikymmenten polut menneet pilalle muutamassa vuodessa. Näin siis kesällä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (36)

Uutisvirta

21:10
Syöpä pelasti oululaisen Jenna Antinmaan työuupumukselta – yrityskuviot alkoivat mennä uusiksi jo "syöpälomalla" Tilaajille
20:47
Koronarajoitteet ruuhkauttavat sairaaloiden kylmiöitä – vastaanottokeskuksen kellarissa sijaitsevaan kylmiöön siirrettiin keskiviikkona ensimmäiset vainajat
20:30
Kymmenettuhannet lähtivät heti Wuhanista – koronaviruksen synnyinkaupungista pääsi pois kaksi ja puoli kuukautta kestäneen eristyksen jälkeen
20:27
Historiallinen 4,1 miljardin lisäbudjetti on vasta alkusoittoa – tarvitaan lisää rahaa ja todennäköisesti uusia entistä tiukempia rajoituksia
20:21
Suomen viides ydinvoimayksikkö lähempänä tuotantoa kuin koskaan – Olkiluoto 3:n uskotaan aloittavan sähköntuotannon ensi vuonna 11 vuotta myöhässä
20:07
Poliisi joutui pysäyttämään liikenteen rikoksesta epäillyn kiinniottamisen vuoksi Haukiputaalla
19:48
Oulu maksaa liikennöitsijöille korvauksia supistetusta joukkoliikenteestä – matkustajamäärät laskeneet koronaepidemian aikana 75 prosenttia
120
Kuuma keskustelu suojainten ympärillä jatkuu – Pääministeri Marin: "Osa kunnista ja toimijoista etsii nyt valtiosta tai jopa elinkeinoelämästä syyllistä omaan heikkoon varautumiseensa"
29
Uuden ennusteen mukaan koronavirusepidemia olisi Pohjois-Suomessa pahimmillaan juhannuksen aikaan – epidemian uskotaan jatkuvan pitkälle syksyyn
18
Julkinen sektori kieltäytyy lääkäriyhtiöiden koronatesteistä, edunvalvoja keskittäisi päätökset valtiolle – Ministeriö kiistää periaatteelliset syyt: Yhteistyötä harkitaan
18
Luken tutkimus: Suomen metsissä kasvaa yli neljä kertaa enemmän järeitä puita kuin sata vuotta sitten
15
Onko Oulun kaupungin hammashoito jo sopeutunut koronan aiheuttamaan poikkeustilanteeseen? –"Tällä hetkellä emme ota uusia potilaita tarkastukseen"
11
Uros perusti innovaatiokeskuksen – start up -yrityksille tarjotaan viimeisintä teknologiaa
10
Kehysriihineuvottelut jatkuvat tänään, hallitus koolla Säätytalolla

Etusivulla nyt

Paikallissää

Lukijakuvat

Katsotuin tänään

Antti Kiuru

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Hurmos loppumassa - paluu Sipilän linjoille?

219 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Pääomavero 43% pian

Ei sijoittaminen ole mitään veronkiertoa. Sijoityamisella osallistutaan yrityksen rahoittamiseen (esim. kun Musti&Mi... Lue lisää...
Yksityissijoittaja

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jarin piirrokset arkistossa.

Naapurit

8.4.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu


Pohjoisen kattavimmat mediatilat ja monipuoliset markkinoinnin palvelut printtiin ja digiin.

Kaleva Media B2B asiakasratkaisut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityksille


stats-image