Pohjois-Suomi

Kemiä riivanneen tie­to­lii­ken­ne­ver­kon häiriön syy saatiin selvitettyä

Pohjois-Suomi 11.7.2019 13:05
Kaleva

Kemin kaupungin tietoliikenneverkko kaatui eilen keskiviikkona 10. heinäkuuta aamuyhdeksän jälkeen.

Vika saatiin korjattua vasta puolenyön aikaan, jonka jälkeen kuntalaisten palvelut ovat toimineet jälleen. Vaikein tilanne oli keskiviikkona terveydenhuollossa, Kemin kaupungin tiedotteessa kerrotaan. 

Häiriön syy ei ollut verkon ulkopuolisesta häirinnästä johtuva vaan erittäin vaikeasti täsmällisesti paikannettavissa ollut kytkentävika.

Kaupunki pahoittelee potilaille ja asiakkaille aiheutuneita hankaluuksia. Pitkäkestoinen katkos aiheutti ylimääräistä työtä ja huolta myös henkilökunnalle, tiedottessa todetaan.

MAINOS

Kommentoi

Joku oli kompastua serverihuoneessa verkkopiuhaan, mutta kaapeli irtosi vain osittain, jääden roikkumaan koneeseen kiinni, mutta sähköinen yhteys katkesi. Näitä juttujahan sattuu tuon tuosta isommassa ja pienemmässä mittakaavassa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tulevaisuuden haasteena on siirtyä tietoliikenneverkoista taitoliikenneverkkoihin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jaahas on tainnut käydä vanha kunnon loop ilmiö, jossakin kokous tai muussa tilassa on todennäköisesti ollyt nk. "tyhmä" kytkin jakamassa verkkoa
useammalle laitteelle ja sitten joku on tylsän kokouksen aikana leikkinyt kytkimellä ja kykenyt CAT-kaapelin tuon kytkimen portista toiseen ja
Bingo, looppihan siitä syntyy ja koko se verkkosegmentti on polvillaan.
Tuohon paras lääke on olla hankkimatta noita halpoja "tyhmiä" kytkimiä, vaan hankkia kunnon kytkimiä, joissa on älyä ja
management ominaisuudet, jolloin kytkin tunnistaa itse tuollaisen loopin ja kytkee itsensä irti verkosta.
Eikä ne hiukan älykkäämmät kytkimet ole paljoakaan kalliimpia, ei tule tuollaista ongelmatilannetta.
(maksavat tuollaisessa tilanteessa nopeasti itsen)

Toinen on suunnitella verkko paremmin ja jakaa se useampaan segmenttiin, jolloin jos tuollainen tapahtuu, haittaa se vain yhtä verkkosegmenttiä ja on myös helpompi löytää, eikä pistä koko verkkoa polvilleen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tämän artikkelin voisi lukea myös niin, että Kemin verkkorakenteet on huonosti dokumentoitu, valmisteltu ja valvottu. Usein ajan saatossa usean eri toimijan kytkemiä palasia, joita kukaan ei ole miettinyt kokonaisuuden kannalta ja varmaan myös Ilman ajantasaista dokumentointia ja laitteisto valvontaa. Jos olisi hyvin asia, ei vaikeasti paikannettavaa vikaa voi syntyä.

Mielestäni tämä kuvaa hyvin kuntien tilaa, hallinto on tehotonta ja koska ne henkilöt jotka käyttää verkkoa työskentelyyn olis joka tapauksessa töissä muutenkin, niin miks tehdä palveluita huolella kun aina on aikaa odottaa, että jokumuu hoitaa homman kuntoon. Niin ja viime kädessä syytetään politrukkeja, ettei ole määrärahoja... Hyvin hoidetussa verkossa säästöt syntyy siitä, että tiedetään mitä palveluita on käytössä, mitä yhteyksiä käytetään ja on käytössä, ja tarpeettomaksi jääneitä verkko-osuuksia voidaan purkaa pois, jolloin niiden aikanaan vikaantuessa ne eivät sotke kunnan tarpeen mukaisia palveluista. Lisäksi ohjelmistot joita ei käytetä, voidaan irtisanoa tukisopimuksista, jotka on kuntataloudelle kuin auki jäänyt hana vesilaitoksilla. Yksityisissä talouksissa tämä osataan ja päättäjinä samoja henkilöitä ei kiinnosta. (ehkä Kemissä asiassa on varmaan paremmin tola?)

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Laitappa faktaa väitteesi tueksi kehiin. Olin 20v julkisella töissä ja sitten vaihdoin saman alan yksityiselle. Ihan puppua että julkinen olisi tehottomampi toimija, erityisesti terveydenhoitoalalla it-puoli yksityisellä ihan pihalla siitä minkälaiseen tehokkuuteen pitäisi yltää.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

22.7.
Henkilöauto romuttui lunastuskuntoon ulosajossa Sodankylässä, autossa olleet katosivat paikalta
22.7.
Inarijärvellä kuultu avunhuutoja – pelastuslaitos selvittää asiaa helikopterin avulla
22.7.
Lacrosse on hurja laji, jossa pallo viuhuu 180–190 kilometriä tunnissa – Arttu Ylilauri löysi lajin pariin 33-vuotiaana
22.7.
Eurooppaan odotetaan taas ennätyshelteitä: 40 astetta voi mennä rikki Saksassa saakka
22.7.
Britannia haluaa eurooppalaiset joukot turvaamaan merenkulkua Hormuzinsalmella
22.7.
Maailmalla megasuosiota nauttiva kriketti on pyristellyt itselleen jalansijan Oulussa – "Laji sekoitetaan krokettiin" Tilaajille
22.7.
Lokkisiimat pyritään saamaan Kauppurienkadulla valmiiksi ennen Qstock-viikonloppua – "Nyt on positiivisen odottava fiilis"

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Metsäpalovaroitus on voimassa Päijät-Hämeen, Kymenlaakson, Keski-Suomen ja Keski-Pohjanmaan maakunnissa, Pohjois-Pohjanmaan maakunnassa lukuun ottamatta Pudasjärven, Taivalkosken ja Kuusamon kuntia sekä seuraavissa Lapin kunnissa: Simo, Kemi, Keminmaa, Tornio, Tervola, Pello ja Rovaniemi.

Hellevaroitus: Lähivuorokauden aikana on odotettavissa tukalaa hellettä Uudenmaan, Kanta-Hämeen, Päijät-Hämeen, Kymenlaakson, Etelä-Karjalan, Pirkanmaan, Keski-Suomen, Etelä-Savon, Pohjois-Savon, Etelä-Pohjanmaan, Keski-Pohjanmaan, Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun maakunnissa sekä Lapin maakunnassa lukuun ottamatta Enontekiön kuntaa.

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Hakkaraisen Teuvo on kyllä aika äijä sanon minä

Ajatelkaapa tilannetta, että eduskunnassa olisi 100 Hakkaraista ja 100 Huhtasaarta, noin kuvaannollisesti. Kävisikö niin... Lue lisää...
Tenavatähti

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

23.7.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image