Pohjois-Suomi

Intiaanit muistetaan yhä

Kaleva uutisoi elämäntapaintiaanien saapumiesta Sanginjoelle lokakuun 3. päivänä 1991.
Pohjois-Suomi 20.7.2010 0:00
Hanna Käyhkö

Muistatko vielä heidät, elämäntapaintiaanit? Joukko intiaaniksi pukeutuneita ihmisiä, jotka halusivat muuttaa Suomen metsiin elämään luonnonmukaisesti ja irrallaan yhteiskunnan velvoitteista.

Kittilän elämäntapaintiaanit herättivät valtavaa kohua saapuessaan Suomeen syksyllä 1991. Aluksi lehdistössä ihailtiin heitä varauksettomasti; tämä ryhmähän uskalsi riuhtaista itsensä irti kapitalismin ikeestä ja elää kuten alkuperäiset metsien asukkaat. Leiriläiset kertoivat vastustavansa ympäristöä tuhoavaa ja ihmisiä alistavaa länsimaista elämäntapaa.

Melko nopeasti kuitenkin paljastui, etteivät asiat olleet aivan kuten niiden kerrottiin olevan. Tosin vielä tänäkään päivänä kukaan ei tiedä täyttä totuutta tapahtumista.

Elämäntapaintiaanit, eli iriadamantit kuten he itseään kutsuivat, tulivat Suomeen Ruotsista. Ryhmän auttoi maahan poliitikko Erkki Pulliainen (vihr.), joka oli käynyt tutustumassa seurueen elämään Ruotsissa.

"Ryhmä oli hyvin professionaalisesti hoidettu. Heidän piti olla tekemässä tieteellistä tutkimusta luontoon sopeutumisesta luonnonkansojen elämäntyylillä. Olimme aluksi kaikki hyvin innostuneita hankkeesta", Pulliainen muistelee nyt liki 20 vuotta tapahtumien jälkeen.

Helsingin yliopisto lähti Pulliaisen kannustamana rahoittamaan tutkimushanketta, mutta jo kahdessa viikossa tilanne muuttui.

"Leiri karkasi Kittilään, ja minä jättäydyin pois projektista. Päällimmäinen tunne oli, että siinä nerokkaasti vedettiin hyväuskoisia höplästä."

Ryhmää johti shamaanimaisella otteella Norman Williams -niminen mies, joka käytti itsestään intiaaninimeä Apljoino.

"Apljoino oli huippuälykäs mies. Hän osasi valtavan monia kieliä, oli perillä kaikista maailmanasioista. Hän oli äärimmäisen karismaattinen, sosiaalisesti lahjakas ja erinomainen manipuloitsija", Pulliainen kuvailee.

Lue lisää elämäntapaintiaaneista tiistain Kalevasta!

Tiedätkö aiheesta enemmän?
Lähetä vinkki, kuva tai video!
13222
MAINOS

Kommentoi

Internetistä löytyvä aineisto on aika pinnallista. Helsingin Sanomat julkaisi 26.7.2017 Sampsa Oinaalan jutun Mies, joka toi intiaanit Suomeen. Siinä Ilpo Okkonen kertoo toiminnastaan asiassa.

Helsinkiläinen Aulis Junes tietää paljon asioista ja oli mukana tapahtumissa. Hän on myös taltioinut paljon aineistoa aiheesta. Paljon tästä puuttuu toimittajilta. Monista kysymyksistä, jotka liittyvät tapaukseen, tiedotusvälineet ovat ihan ulkona siten, ettei kysymyksiä edes osata asettaa. Useista kysymyksistä media vain toteaa "ei ole tietoa", "ei tunneta".

Aihe on vielä aika nuori ja suomalaisia, jotka ottivat jollakin tavalla osaa tapahtumiin on paljon.

Asian sisällöstä riippumatta huomiota kiinnitti median tapa käsitellä iriadamantteja. Nämä olivat kuin toiselta planeetalta tulleita, kummallisia ja vaarallisia otuksia, jotka pelkällä olemassaolollaan saivat sensaatiomaakarit kuolaamaan ja poliisit laukkaamaan. Informaatiotila vaikutti silloin epätodelliselta, oli vaikea hahmottaa, mikä on totta ja mikä jotakin muuta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tiedän heistä enemmän kuin yksikään toimittaja tai Pulliainen. Mutta en tule koskaan julkistamaan kuvamateriaalia/tietojani vaikka maksettaisiin "maltaita".

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

68
OYSin parkkitalo suljetaan viikonvaihteessa – purkutyöt muuttavat kevyen liikenteen reittejä sairaala-alueella
45
Sipilä hallituksen neuvottelusta: "Nyt on kyse ensisijassa kansainvälisten sopimusten tulkinnasta, ei niiden muuttamisesta "
36
Oulussa tähän mennessä talven kylmin päivä, pakkasta 25,2 astetta – sunnuntaiaamuna pakkanen voi paukkua vielä kylmempänä
29
Äänestys osoitti, että oululaiset haluaisivat Lammassaareen tanssipaviljongin – Tango selvisi voittajaksi tiukassa kisassa
26
Kiireellisellä hälytystehtävällä ollut poliisiauto suistui yöllä tieltä Raahessa väistettyään rekkaa - molempien kuljettajien toimia tutkitaan
26
"Suunnittele ruokaostoksesi, ja vähennä liha- ja maitotuotteiden kulutusta" – SDP:n ilmasto-ohjelmassa päästöjä vähennetään viidellä toimenpiteellä
24
Kiertokaarelle jäi viime vuonna 7 000 tonnia jätettä, jolle etsitään paikkaa – Laanilassa poltetaan vain kotitalouksien jätteet

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Tuntematon sotilas 3.0

288 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Paljonko olet maksanut veroja palkastasi?

En ole tarkkaan laskenut, mutta noin miljoona euroa. Parisataatuhatta ajattelin vielä maksaa ennen kuin orava loikkaa py... Lue lisää...
Pannarimies

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

18.1.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image