Pohjois-Suomi

Hotelli Iso-Syötteen rakennuksesta puolet tuhoutui rajussa tulipalossa – sata ihmistä evakuoitiin tulipalon alta

Hotelli Iso-Syöte tuhoutui pahoin tulipalossa. KUVA: Matti Räty
Pohjois-Suomi 21.12.2018 6:20 | Päivitetty 21.12.2018 17:21
Janne-Pekka Manninen, Heidi Peltonen, STT

Hotelli Iso-Syötteellä syttyi torstain ja perjantain välisenä yönä kello yhden aikaan raju tulipalo. Iso-Syötteen alueelta evakuoitiin noin sata ihmistä. Aluksi 40 ihmistä ohjattiin palon tieltä hotellista lähellä sijaitseviin mökkeihin.

Hieman myöhemmin pelastuslaitos joutui katkaisemaan sähköt alueelta sammutustöiden vuoksi. Hotelli Iso-Syöteen muuntamo on yhteydessä alueen muihin rakennuksiin, minkä vuoksi sekä hotellin asiakkaita että mökeissä olleita ihmisiä evakuoitiin lähellä sijaitsevalle Pikku-Syötteelle. Evakuoiduille järjestettiin majoitusta ja ruokailua. 

Iso-Syöte lokaattori KUVA: Lea Remes

Hotellissa oli palon sattuessa asiakkaita eri Euroopan maista.

Päivystävän palomestari Hannu Timosen mukaan evakuointi tehtiin pakkasten takia. Iso-Syötteellä oli yöllä pakkasta yli kymmenen astetta. Lisäksi korkealla sijaitsevan hotellin tuntumassa oli voimakas tuuli.

– Mitään hätää tai loukkaantumisia ei ole. Ihmiset jouduttiin evakuoimaan, koska kun asunnot ovat ilman sähköä, tulee kylmä, Timonen sanoo.

Palo saatiin rajattua perjantaiaamuna kello yhdeksän aikaan.

– Vahingot ovat joka tapauksessa mittavat, puhutaan sadoista tuhansista euroista, Timonen sanoo.

Hotellin kokonaispinta-ala on noin 3000 neliötä. Tuli tuhosi täysin noin puolet rakennuksesta

Hotellin ravintola ja vastaanotto sekä huoltotiloja tuhoutui palossa. Palo ei levinnyt majoitustiloihin, mutta ne kärsivät kuitenkin savu- ja vesivahinkoja. Huoneissa oli asukkaiden matkatavaroita. Pelastuslaitos toimittaa asukkaiden omaisuuden heille myöhemmin.

Ensimmäinen hälytys palosta tuli vähän ennen kello yhtä yöllä. Apulaispalopäällikkö Kari Kuosmanen Oulu-Koillismaan pelastuslaitokselta kertoo, että ensimmäinen yksikkö oli paikalla noin 45 minuuttia hälytyksestä. Ensimmäisen yksikön saavuttua paikalle tuli kymmenen minuutin sisällä lisää yksiköitä. Olosuhteet paikan päällä olivat haastavat pakkasen ja tuulen vuoksi.

Ennen pelastuslaitosta hotellin asiakkaiden avuksi riensivät Iso-Syötteellä työskennelleet lumettajat. He huomasivat yöllä tulipalon syttyneen, murtautuivat sisään hotelliin ja aloittivat asukkaiden ja henkilökunnan evakuoinnin. Sammutustöitä seuranneen oululaisen miehen mukaan tilanne oli rajusta tulipalosta huolimatta rauhallinen.

Myös vieraiden mukaan evakuointi sujui ongelmitta. He pääsivät pian lämmittelemään mökkeihin ja muutaman tunnin päästä Pikku-Syötteelle.

Palon syttymissyy epäselvä

Hannu Timosen mukaan sammutustöissä oli 15 yksikköä Oulu-Koillismaan ja Lapin pelastuslaitoksilta. Yhteensä noin 50 ihmistä sammutti yön aikana tulipaloa.

Aamulla kymmenen aikaan tulipalo oli saatu käytännössä sammutettua. 

Timosen mukaan jälkisammutustyöt ja jälkiraivaus kestivät iltapäivään saakka. Rakennuksessa oli useita palopesäkkeitä.

Hotelli Iso-Syöte sijaitsee Pudasjärvellä. Hotellirakennus on tuhoutunut tulipalossa pahoin. Arkistokuva. KUVA: Pekka Peura

Palon syttymissyy ja -paikka ovat yhä epäselviä. Poliisi ja pelastuslaitos ovat aloittaneet palon tutkinnan. 

Rikoskomisario Risto Määttä Oulun poliisista kertoi kello 13 jälkeen järjestetyssä tiedotustilaisuudessa, ettei paloon epäillä liittyvän rikosta tässä vaiheessa tutkintaa. 

Palonsyyn tutkinnan arvellaan kestävän useita viikkoja.

Onnettomuustutkintakeskus sanoo, että se ei tutki hotellipaloa, sillä nykytietojen perusteella se ylitä OTKESin tutkintakynnystä:

Rakennus on tällä hetkellä Timosen mukaan suljettu kokonaan. Hotelli Iso-Syötteen verkkosivuilla kerrotaan myös, että hotelli on toistaiseksi suljettu.

Hotellin johtaja Juha Kuukasjärvi kertoi tiedotustilaisuudessa, että joulun ajan matkat ja todennäköisesti myös uuden vuoden ajan matkat on peruttu

– Katsotaan tammikuun puolella, miten asiat saadaan järjestettyä, Kuukasjärvi toteaa. 

Hotelli oli varattu täyteen joulusesongin ajaksi

Palon syttymishetkellä hotelli ei ollut vielä aivan täynnä. Kuukasjärven mukaan joulusesongin ajaksi hotelli on varattu täyteen. 

– Huomisesta (perjantaista) alkaen olisi ollut täynnä, Kuukasjärvi sanoi aamuyöllä STT:lle.

Hotelli Iso-Syötteen johtaja Juha Kuukasjärvi avaa tuntemuksiaan tuhoisan tulipalon jälkeen.

Iso-Syötteellä sijaitsee hiihto- ja laskettelukeskus. Hotelli Iso-Syöte järjestää myös luontosafareita ja muita elämyksiä.

Pikku-Syöte toimii nyt noin sadan henkilön evakuointitilana tulipalon vuoksi. Pikku-Syöte kertoi Facebook-päivityksessä, että tästä huolimatta ravintola ja hotellin kaikki palvelut ovat asiakkaiden käytössä tavalliseen tapaan, vaikka joitain poikkeusjärjestelyjä on odotettavissa.

Rukalta tarjotaan Syötteelle tulkkausapua. Syötteen asiakkaiden joukossa oli ulkomaalaisia jouluturisteja. Syötteeltä on pyydetty tulkkausapua ranskan-, espanjan- ja englanninkielisille. Ruka-Kuusamo Matkailu ry:n toimitusjohtaja Mats Lindforsin mukaan Rukalta tarjotaan myös muuta apua.

Tulipalo riehui yöllä Iso-Syötteellä:

Katso kuvia tulipalon tuhoista.

Tiedätkö aiheesta enemmän?
Lähetä vinkki, kuva tai video!
13222

 

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (22)

Onko hotellin suunnalta tulossa tiedotetta niille jotka ovat tehneet varauksia ensi vuoden puolelle, keväälle ja kesälle? Että onko varaukset miten pitkälle ajalle peruttu ja saako niistä milloin rahojen palautukset? Moni varmaan haluaisi rahat takaisin, jotta pystyy tekemään uuden varauksen muualle loman ajaksi. Ja jos palautuksia ei saa, niin loppuu joka vuotinen Syötteen majoittuminen tähän.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tuli ISo- Syötteellä. Ei ihmisille.
Vesi Indoneesiassa tsunami.
Paljon ihmisvahinkoja
Isot vahingot

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Joululahja yrittäjälle kun ei ylitä tutkintakynnystä ja poliisikin sano ennen tutkintaa soli vahinko

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tärkeintä on ettei henkiä menetetty. Jos mäessä ei olisi porukkaa ollut, voisi olla pahemmat seuraukset esim evakuointien osalta. Onko yövalvojalla oikeus nukkua vai onko hän pelkästään "saatavilla oleva henkilö"? Tätä asiaa arvaten arvioidaan vaikka se ei enää mitään asiaa muuta.
Todella pas...a juttu tällainen vahinko. Aivan käsittämätöntä miten tällaista voi edes tapahtua, kun pitäisi kaikki varmistukset olla ok kunnossa.

Ei tuossa voi olla muita syttymismahdollisuuksia kuin jokin sähköjuttu,jollei muuta tulta ole jäänyt valvontaa vaille. Voi se olla vaikka lampun kuumentama materiaali - jonkin takan kuumentama paikka - kipinä karannut tms. vai olisiko kynttilä tms jäänyt sammuttamatta.

Vaan jätetääpä asia tutkijoille jos olisi kamerakuvaa tiloista tms. Rohkeasti vaan uuden rakentamiseen ja kädet ristiin kun selvitty ilman henkilövahinkoja. Muu harmitus - sitä ei voi kuin kuvitella.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Juha nyt on ollut alueen ainoa kehittäjä, investoija ja eteenpäinviejä vuosikausia. Hänen varassa on ollut koko Isosyötteen alueen toiminta. Miksi aina parhaille sattuu epäonnistumisia.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Yrittäjille jotka ovat tehneet todella paljon töitä tällainen juuri parhaaseen sesonkiaikaan on niin kova isku, että kaikki tuki on tarpeen. Voimia ja katse tulevaisuuteen! Uutta ja entistä upeampaa hotellia kohti!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Erittäin hyvä ja monipuolinen paikka. Toivottavasti tuhon jälkeen riittää voimia ja päästään rakentamaan entistä ehompi ravintola ja sali näköaloineen

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tsemppiä siellä majoittuville👍🏻. Pääasia ettei kukaan luokkaantunut.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Syötteen sydän tuhoutunut palossa juuri Joulun alla, olipa järkyttävä aamuherätys. Voimia yrittäjille ja työntekijöille. Yhteistä apua nyt tarvitaan ja tuetaan uutta rakennushanketta. Ei anneta periksi vastoinkäymisille.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

todella harmillista ja vielä sesongin alla. Jaksamista hotellin yrittäjäpariskunnalle. Ovat tehneet mahtavaa työtä ja voittaneet monta kertaa Euroopan hotellikisassa pienten, viihtyisien hotellien sarjassa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ikävä asia ja juuri parhaimpaan sesonkiaikaan tuollaista tapahtuu. Onneksi ei tullut uhreja, materiaa saa aina uutta.
Tsemppiä vaan yrittäjälle ja hyvää joulua kaikesta huolimatta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tsemppiä sinne yrittäjille ja henkilökunnalle! Ikävä uutinen erityisesti juuri tähän aikaan sesonkia.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

On tosi harmi tällainen juttu, vielä sesonkiaikaan. Mitkä taloudelliset tappiot.
Voimia sinne Iso-Syötteelle ja Juhalle, toivottavasti saatte korvaavat majoitukset kaikille matkailijoille kuntoon.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ja juuri ennen joulua, kun olisi ollut porukkaa tulossa paikalle. Onpa tosi harmillista.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tuli on karmea isäntä. Onneksi kaikki ihmiset on kunnossa. Tsemppiä Juhalle ja koko porukalle, myös Joulun viettoon tulleille asiakkaille. Toivottavasti vakuutukset oli kunnossa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Surullista luettavaa. Näin Joulun alla ja jouluvieraille todella harmillista. Onneksi ei henkilövahinkoja sattunut. Hyvää Joulua kaikesta huolimatta!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (22)

Uutisvirta

19:11
Talousviisaiden ryhmän puheenjohtajan neuvo yritysten pelastamisessa: Ostakaa edes silloin tällöin take away -ruokaa tai vaikka suomalainen kiuas
19:00
Näin oululaisyrittäjät ovat reagoineet koronaan: asuntoesittelyitä etänä, verkkokauppojen perustamista ja laajentuneita kotitoimituksia Tilaajille
18:31
Kotipuoti on Inarin Kaamasessa koko kylän keskus – puodinpitäjä Sonja Loponen jututtaa kävijöitä pidempään vähintään kerran viikossa Tilaajille
18:24
Kempeleen kunnanvaltuusto siirtyy etäkokouksiin
18:00
Pandemia teki Andrew Cuomosta poliittisen sankarin – rohkeimmat ehdottavat demokraattien presidenttiehdokkaan vaihtamista
16:38
Henkilöauto törmäsi valopylvääseen Pohjankartanon koulun edustalla, kyydissä olleet pääsivät ulos omin avuin
16:33
Suojavarusteiden väitetään jumittavan sairaanhoitopiireissä – "Yhdenvertainen kohtelu on turvattava kaikin keinoin"
66
Kerro meille: Millä keinoilla kuka tahansa meistä voisi nyt tukea yrityksiä?
31
Asiantuntijat: Sosiaali- ja terveysministeriön käsitys koronan tarttuvuudesta taksissa on virheellinen
24
Oululaisfirman pikatestiä voidaan käyttää myös koronan löytämiseen – testitulos luetaan älypuhelimen ruudulta
20
Stockmann hakeutuu yrityssaneeraukseen – koronaepidemia katkaisi uudistusohjelman aloittaman nousun
17
THL:n maanantain luvut: Suomessa pian 2 200 varmistettua tartuntaa, kasvua eilisestä peräti 249 tapausta – PPSHP:n alueella kahdeksan lisää
15
Sikainfluenssan aikaan kriisikokouksissa istunut ex-kansliapäällikkö ihmettelee keskustelua "nyrkistä", koska sellainen on jo olemassa
14
Koitelissa viikonloppuna hirmuisesti väkeä ja parkkipaikat täynnä - Oululaiset nauttivat täysin rinnoin aurinkoisesta kevätsäästä

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Ville Tavion näkemykset

322 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Amerikkalainen miljardööri lahjoittajana

Tämä uutinen on kyllä monella juttutupalaisella erittäin hankalasti uskottavissa, kun täällä on vuosikaudet tiedetty, et... Lue lisää...
Tuntematon

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jarin piirrokset arkistossa.

Naapurit

6.4.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu


Pohjoisen kattavimmat mediatilat ja monipuoliset markkinoinnin palvelut printtiin ja digiin.

Kaleva Media B2B asiakasratkaisut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityksille


stats-image