Pohjois-Suomi

Ajo eteni huonoon suuntaan – sudet tappoivat ajokoiran Haapaveden ja Haapajärven rajalla

Metsästysreissu koitui ajokoiran kohtaloksi. Kuvituskuva. KUVA: Jukka-Pekka Moilanen
Pohjois-Suomi 10.10.2019 18:18 | Päivitetty 10.10.2019 23:06
Laura Seppä

Kokenut suomenajokoira kuoli susien hyökkäyksessä Haapaveden ja Haapajärven rajalla Karsikkaan takana torstaina. Petäjänevalta koiransa irti päästänyt Eero Seppä pyrki saamaan sitä pois metsästä kesken reissun, sillä jäniksen ajo suuntautui riskialttiille alueelle.

– Susia on, eikä voi tietää varmasti, missä ne liikkuvat. Minulla on tapana ampua ilmaan ja pelotella kaiken varalta aina ennen metsään lähtöä. Niin minä tein nytkin, Seppä kertoo.

Kun koiran liikkeet alkoivat tutkan näytöllä arveluttaa, hän yritti heti saada sen kiinni. Koira ei kuitenkaan jättänyt hakua. Hetken kuluttua alkoi ajo, joka eteni vielä huonompaan suuntaan.

Seppä palasi autolle, kiirehti Kangasniemen suuntaan ja ehti huokaista helpotuksesta. Tilanne kaartoi takaisin. Koira paineli pitkin Karsikkaan peltoja.

Seppä palaili takaisin, mutta heti saman tien tuli uudestaan lähtö tien päälle. Tutkan nuoli näytti taas huolestuttavaan suuntaan.

– Jätin auton Kilpolan niityn lähelle. Ajo oli täydessä käynnissä aivan vieressä. Yhtäkkiä koira lopetti ajamisen ja pysyi aivan samassa paikassa. Sieltä ei kuulunut yhtään mitään, Seppä kertoo.

Hän käveli koiraa kohti muutaman minuutin. Tiheässä metsässä ei nähnyt kauas.

– Ihmettelin, kun ei kuulunut edes kahinaa. Silloin rupesin karjumaan, Seppä sanoo.

Koira löytyi ojan toiselta puolelta kuolleena. Niska oli purtu poikki, ja koiraa oli raadeltu pahoin.

– Yksi susi ei ole voinut sitä tehdä. Ilman muuta se on ollut lauma. Brutaalisti ja todella nopeasti on otettu henki pois, Seppä toteaa.

Kymmenvuotias Cindy kannettiin pois metsästä kolmen pyyntireissulla olleen ihmisen voimin.

– En ole milloinkaan sutta nähnyt, enkä nähnyt niitä nytkään. Sudet olivat minusta vain muutaman kymmenen metrin päässä, eivätkä ne pelänneet, vaikka varmasti kuulivat autonkin, Seppä sanoo.

Ikänsä erämaissa kulkenut mies ei aio silti metsästystä susien vuoksi lopettaa. Lohduttomasti päättynyt metsästysreissu saa kuitenkin mietteliääksi.

– Tuo laita on koiralle hengenvaarallinen paikka. En olisi ikinä uskonut, että sudet ovat noin röyhkeitä, ettei pelottelukaan auta, Seppä toteaa.

Jahtikaveriksi jää kohta viisikuinen suomenajokoira Meiju. Pentua Seppä ei uskalla nyt metsään päästää. Toisaalta kotonakaan se ei ajokoiraksi opi.

Lue myös: Susi raateli laitumella olleen vasikan Pyhäjärvellä – omistaja löysi osittain syödyn eläimen aamulla

Korjattu viikonpäivä tiistaista torstaiksi kello 23.06.

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Uutisvirta

18:53
Suuta ei hoideta tarpeeksi – hammaslääkäriin pitäisi mennä kahden vuoden välein eikä kuin kampaajalle "tarvittaessa" Tilaajille
18:45
Suomen ampumahiihtäjät jäivät 20 parhaan ulkopuolelle MM-parisekaviestissä
18:20
EU:n rahoituskehysneuvottelut alkoivat – Emmanuel Macron: "Tämä voi viedä useita tunteja, useita öitä ja useita päiviä"
18:17
Naisten maailmancup-kauden pisin kisa oli tuskien taivalta Pärmäkoskelle – "Olisi pitänyt juoda useammin"
18:04
Miksi sosiaalinen media tulvii kuvia, joissa kilistellään skumppalaseja? "Alkoholi on helppo luksus, koko kansan mindfullness ja timanttikoru" Tilaajille
17:49
Mat­kai­li­ja putosi kelkan kyy­dis­tä ja louk­kaan­tui Ro­va­nie­mel­lä
17:04
Riisitunturin lähtöpisteessä Posiolla paha ruuhka – matkailijoita kehotetaan käyttämään kimppakyytejä tai vaihtamaan kohdetta
44
Nyt se on tutkittu – moni pitää vihreään kuluttamiseen kannustamista vastenmielisenä tuputtamisena
39
Karjasilta on kaikesta huolimatta vielä yksi maamme yhtenäisemmistä jälleenrakennusalueista – joitain käsittämättömiä kötöstyksiä löytyy Lukijalta
28
Kärpät säilytti sarjataulukon piikkipaikkansa nihkeähköllä voitolla sarjajumbosta – Sportin Dufva: ”Paras tänään näkemäni maalintekijä oli Hannu Hilli Oulun Värisilmästä”
25
Uudet liikennemerkit tulevat Suomen teille – keltainen viiva vaihtuu valkoiseen
24
Lehto Group aloittaa yt-neuvottelut, yhtiön koko vuoden tulos reilusti tappiolla – neuvottelujen piirissä 400 ihmistä, yli sadan työt vaakalaudalla
21
Oulun joukkoliikenteen lippuja voi pian ostaa automaateista seitsemästä eri paikasta – Lentokentälle tulossa kaivattu yhden bussimatkan ostomahdollisuus
14
Keskustan puheenjohtaja Kulmuni Mikko Kärnän seksiviesteistä: "Kaikille sattuu välillä myös tyhmyyksiä"

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli muuttuu erittäin huonoksi aamusta alkaen Etelä-Lapissa lumipyryn vuoksi.
Ajokeli muuttuu huonoksi yöstä alkaen Uudenmaan, Kanta-Hämeen, Päijät-Hämeen, Pirkanmaan, Keski-Suomen ja Etelä-Pohjanmaan maakunnissa lumi- tai räntäsateen vuoksi.
Ajokeli muuttuu huonoksi aamusta alkaen maan itäosassa, Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun maakunnissa sekä Keski-Lapissa ja Pohjois-Lapissa lumi- tai räntäsateen ja sään lauhtumisen vuoksi.

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

20.2.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu


Pohjoisen kattavimmat mediatilat ja monipuoliset markkinoinnin palvelut printtiin ja digiin.

Kaleva Media B2B asiakasratkaisut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityksille


stats-image