Pohjois-Suomi

Susi raateli laitumella olleen vasikan Pyhäjärvellä – omistaja löysi osittain syödyn eläimen aamulla

Susi teki tuhojaan kyseisellä tilalla ensimmäistä kertaa. Arkistokuva. KUVA: Jukka-Pekka Moilanen
Pohjois-Suomi 6.10.2019 19:24
Anna Leinonen

Susi oli vieraillut ylämaankarjalaumassa Pyhäjärvellä sunnuntain vastaisena yönä. Sähköaidasta läpi mennyt eläin oli tappanut noin kuukauden ikäisen vasikan ja syönyt sen peräpään ja suolet.

Nautojen omistaja Tarmo Ahola kertoo, että hän huomasi raadellun vasikan sunnuntaiaamuna, kun hän vei eläimille ruokaa. Muille eläimille susi ei ollut tehnyt mitään.

– Yleensä ne ottavat lauman heikoimmat.

Ahola teki kuolleesta vasikasta ilmoituksen poliisille sekä paikallisen metsästysseuran petoyhdyshenkilölle. Metsästäjä kävi katsomassa myös laitumelle jääneitä jälkiä.

– Isot jäljet ne olivat. Kyllä se oli susi. Se jäi vähän epäselväksi, oliko susia ollut useampi. Laitumella olleet eläimet olivat jo ehtineet sotkea osan jäljistä.

Laidun sijaitsee noin kilometrin päässä asuinrakennuksesta. Ylämaankarja on rotuna sellainen, että se on sopeutunut elämään ulkona haastavissakin sääolosuhteissa ympäri vuoden.

Tämä on ensimmäinen kerta, kun sudet ovat aiheuttaneet haittaa Aholan tilalla. Susien liikkuminen alueella on toki ollut tiedossa, ja laitumella oli kolminkertainen sähkölanka-aita. Pyhäjärven ja Kiuruveden suunnalla on liikkunut muun muassa Lumi-niminen pantasusi.

Karhut rikkovat paaleja

Aiemmin tilalla on aiheutunut haittaa karhuista. Ahola kertoo, että karhut ovat käyneet monena vuonna hajottamassa pyöröpaaleja. Osa paaleista on vain rikottu ja sisältöä on levitelty ympäriinsä. Osasta paaleista karhut syövät säilöttyä heinää.

– Kun heinä paalataan, paalissa alkaa maitohappokäyminen ja syntyy sokeria, kertoo Ahola.

Tänä vuonna karhu on rikkonut tilalla vain yhden paalin, mutta joinain vuosina karhu on rikkonut Aholan tilalla kymmeniä paaleja.

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (21)

Kyllä ainut toimiva tapa on kuula. Toinen vaihtoehto on ottaa sudet häkkiin ja siirtää etelään kun siellä tuntuu olevan
enemmän ymmärrystä susia kohtaan. Kolmas vaihtoehto on metsästyksen lopettaminen ja srva toiminnan lopetus. Olen itse loukkupyynnin kannalla. Näin saadaan kohtaamaan susi ja sen suojelija.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kyllähän susi ja karhukin liikkuu niin ettei kuulu kyllä rasahtelua .Olin hirvipassissa kun metsästettiin ajomiesten voimalla ajomiehen ja minun välissä oli karhu ,ajomiehen näin vaan en karhua oli semmoinen kuusen taimikkovälissä ja minun takana oli myös käynyt karhu enkä kuullut sitäkään että kyllä metsän eläjät osaa liikkua niin ettei kuulu mitään.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Haapajärvellä viime perjantaina sudet tappoivat ajokoiran .tänä päivänä muutaman kilometrin päässä edellisestä paikasta tappoivat niin ikään ajokoiran . varmaan samat elukat.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Alueella liikkuu myös pantasusi Nala, valitettavasti sen kallis ja hieno panta ei toiminut edes vuotta, vaan oli pimeänä jo samana syksynä kuin se pannoitettiin, susi kyllä oli hengissä ja poikaseuraakin sillä oli.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Surullista. Tämä on raskasta isännälle muutenkin niin nykypäivän haastavassa maataloudessa. Vuosia sitten yhtenä suvena, puolen vuoden aikaan metsästäjät löysivät yli 10 hirven raatoa ko alueelta. Aivan liikaa petoeläimiä jossa ihmisten täytyisi elää ja harjoittaa elinkeinoaan. Näinhän se saadaan suomen maaseutu autioksi kun kohta ei siellä uskalla liikkua. Voimia yrittäjälle.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Sudet lisääntyvät vuosittain noin 150 pennulla.sen lukeekin tunnustaa.kun on pakko muuttaa joka kevät on kanta 180/200 mihin pennut katoaa.jälkihavaintojen mukaan ei mihinkään.tätä jatkunut jo20 vuotta.jokainen voi laskea oikean susi määrän .luken mukaan pentukuolleisuus 100 prosenttia täyttä huuhaata.koko luken touhu.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kyllähän susia on jo liikaa. kantaa voisi harventaa esim. maksamalla tapporahaa yhtenä tai kahtena vuotena.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ihan vaan tiedoksi ettei susi mene sähköaidasta läpi, oliskohan ollut joku varpu langalla tai jopa kokonaan sähkötön.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ihan vain tiedoksi, että kyllä sitten varmasti menee sähköaidasta yli, ali tai vaikka läpi, jos on päättänyt mennä toiselle puolelle. 100% susiturvallinen aita on panssariaita, jonka on 3 metriä maan päällä ja metrin alla....

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Susikanta on räjähtänyt. Ei ole enää paikkaa missä susia ei olisi. Eihän niille muutenkaan riitä tila eikä ruoka. Aikaisia olla korkea aika ruveta harventamaan susikantaa! Luken luvut on vain minimimäärä rahoituksen takaamiseksi eikä sillä ole mitään tekemistä todellisuuden kanssa. Luvut voi kertoa vähintään piillä!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Luotan tässä tapauksessa enemmän Luonnonvarakeskuksen asiantuntijoihin kun johonkin epämääräiseen spekulointiin netissä. Jos Luken tieto ei mielestäsi ole tieteellisesti tarpeeksi vankalla pohjalla olisi korkea aika lisätä Luonnonvarakeskuksen susitutkimuksen määrärahoja.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tuota karjaa on nykyään laitumilla kauempana taajamasta ja lähimmistä taloista.
Nämä karjalaumat houkuttelee sudet myös Siikajoen ja Lumijoen sekä ympäristökuntien alueelle. Susitutkasta näkee miten sudet kiertelee " kokemassa" niitä laitumia ja kulkureitit on taajamissa ja taajaman ulkopuolella talojen lähellä, kun sudet kiertelee eri kuntien alueella.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kymmenen kilometrin säteellä asuinrakennuksista ja kotieläin laitumista petoeläimet pitää olla vapaasti metsästettävää riistaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

No eipä ole ihmekkään ,kun eläimet jätetään syyspimeällä yöksi vielä ulos!! Se on ihan pedoille katettu pöytä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Sielläpä taasen sellainen asiantuntia joka ei ymmärrä ylämaan karjan hoidosta yhtään mitään,kamariinko ne pitäisi yöksi ottaa?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kannattaa hankkia tietoa ylämaankarjasta ja sen hoidosta. Sitten voi kirjoitella tuollaisia kommentteja.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ainakin meilläpäin jättää valtiokin karjansa(hirvet ja kauriit) öiksi ulos. Asia näkynyt useamman vuoden eläinten vähentymisenä.
Valtiokin vain navetoita rakentamaan ja susiensuojelijat laittamaan susille ruokintapaikkoja. Eikös niin? Ja kaikki ovat tyytyväisiä.????

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kummallista ettei Suomessa voi enää suojella karjaa eikä tehdä mitään pedoille. 70-luvulla maksettiin vielä 500 mk tapporahaa sudesta. Eivät häirinneet liikaa ja mikä tärkeintä eläin väisti ihmistä ja osasi pelätä. Nyt sudet pyörii kylien pielessä pihoilla ja ovat kohta yhtä kesyjä kuin kotieläimet!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (21)

Uutisvirta

22:09
Laskeminen vaarantaisi muut Isokurussa liikkuvat Pyhätunturilla – Metsähallitus perustelee turvallisuudella rajoituksia, jotka kieltävät liikkumisen Isokurun rinteillä Tilaajille
21:04
Seurasimme lumensyöjäjunan ensimmäistä testiä Suomessa – Monsteri saapui Venäjältä Kainuun korpeen ja pani raiteet kuntoon, katso video
21:00
Suomi kokeili kaikkea, mutta hävisi koripalloilun EM-karsinta-avauksen Serbialle
20:54
Suomi hakee EU:lta tukea viidelle ratahankkeelle – päätökset luvassa ensi kesänä
20:47
Mirja Vehkaperä hyppää innoissaan liikkuvaan junaan Oulun kaupungihallituksen puheenjohtajaksi – "Oulun päätöksentekoon pitää saada entinen Oulu-henki takaisin" Tilaajille
20:46
Keskustan kunnallisjärjestö esittää yksimielisesti Mirja Vehkaperää Oulun kaupunginhallituksen puheenjohtajaksi
20:19
Tällainen on venäläinen lumensyöjä – katso video monsteriveturista
45
Nyt se on tutkittu – moni pitää vihreään kuluttamiseen kannustamista vastenmielisenä tuputtamisena
41
Karjasilta on kaikesta huolimatta vielä yksi maamme yhtenäisemmistä jälleenrakennusalueista – joitain käsittämättömiä kötöstyksiä löytyy Lukijalta
33
Lehto Group aloittaa yt-neuvottelut, yhtiön koko vuoden tulos reilusti tappiolla – neuvottelujen piirissä 400 ihmistä, yli sadan työt vaakalaudalla
30
Keskustan puheenjohtaja Kulmuni Mikko Kärnän seksiviesteistä: "Kaikille sattuu välillä myös tyhmyyksiä"
28
Kärpät säilytti sarjataulukon piikkipaikkansa nihkeähköllä voitolla sarjajumbosta – Sportin Dufva: ”Paras tänään näkemäni maalintekijä oli Hannu Hilli Oulun Värisilmästä”
28
Oulun joukkoliikenteen lippuja voi pian ostaa automaateista seitsemästä eri paikasta – Lentokentälle tulossa kaivattu yhden bussimatkan ostomahdollisuus
25
Uudet liikennemerkit tulevat Suomen teille – keltainen viiva vaihtuu valkoiseen

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli muuttuu erittäin huonoksi aamusta alkaen Etelä-Lapissa lumipyryn vuoksi.
Ajokeli muuttuu huonoksi yöstä alkaen Uudenmaan, Kanta-Hämeen, Päijät-Hämeen, Pirkanmaan, Keski-Suomen ja Etelä-Pohjanmaan maakunnissa lumi- tai räntäsateen vuoksi.
Ajokeli muuttuu huonoksi aamusta alkaen maan itäosassa, Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun maakunnissa sekä Keski-Lapissa ja Pohjois-Lapissa lumi- tai räntäsateen ja sään lauhtumisen vuoksi.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Miksi Perussuomalaisia pelätään?

171 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

perussuomalaiset vastasivat ”hoitajakeskustelun komeimmasta voltista”

Marinin hallitus toimii aivan toisella tasolla verrattaessa sitä Sipilän oikeistohallituksen leikkauspolitiikkaan ja tod... Lue lisää...
persuilla huono muis...

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

20.2.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu


Pohjoisen kattavimmat mediatilat ja monipuoliset markkinoinnin palvelut printtiin ja digiin.

Kaleva Media B2B asiakasratkaisut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityksille


stats-image