Oulu

Tuiran se­nio­ri­toi­min­nan uudet lii­kun­ta­laa­tat har­joi­tut­ta­vat vanhuksia tekoälyn avulla – "Tässähän tulee sä­vel­kor­vaa­kin samalla"

– Ihan mahtavaa, kun oppii, miten tämä toimii, kehuu Moto Tiles -liikuntalaattoja testannut Helmerin päivätoiminnan asiakas Tauno Kiviniemi. Fysioterapeutti Virpi Pumpanen ja päivätoiminnan ohjaaja Jenni Ekonoja seuraavat pelin sujumista. KUVA: Pekka Peura
Oulu 1.8.2019 7:21
Maiju Ylipiessa

Tuiran senioritoiminnassa otettiin käyttöön tanskalainen innovaatio, jolla voi kehittää niin motoriikkaa, tasapainoa, liikkuvuutta kuin muistia. Liikuntalaattojen toivotaan auttavan kaatumisten ehkäisyssä.

Muovilaattaan syttyy punainen valo, ja Helmerin päivätoiminnan asiakas Tauno Kiviniemi kurottaa painamaan sen jalallaan sammuksiin. Sitten valo syttyy rivin toisessa reunassa, ja taas toisessa.

Tuiran senioritoiminnassa testaillaan uutta teknologiaa, ensimmäisiä Oulun kaupungille hankittuja Moto Tiles -liikuntalaattoja. Tanskalainen innovaatio on tarkoitettu ikäihmisten toimintakyvyn ylläpitoon, mutta niitä käytetään myös muuhun kuntoutukseen. Eri harjoitusten kautta laatoilla voi kehittää niin motoriikkaa, tasapainoa, liikkuvuutta kuin muistia.

Laatoissa on kosketusanturit, joita käytetään jalan painalluksilla. Ne voi järjestää erilaisiin asetelmiin, ja harjoituksia ohjataan tabletilla, josta löytyy valmiita pelejä eri tarkoituksiin.

Maahantuoja Meditas Oy:n toimitusjohtaja Minna Laineen mielestä Moto Tilesilla on suuri potentiaali varsinkin kaatumisten ennaltaehkäisyssä.

– Suomi ei ole vielä teknologian hyödyntäjien kärkimaita ikäihmisten kuntouttamisessa. Voisimme olla siinä reippaammin mukana, Laine toivoo.

Kulkee mukana myös kotikäynneille

Tuiran senioritoiminnan fysioterapeutti Virpi Pumpasen mielestä laatat vaikuttavat hyvältä keinolta monipuolistaa ikäihmisten aktiviteettitarjontaa.

– Laatat toimivat hyvänä sisältönä voima-tasapainoryhmissä, joiden tavoitteisiin kuuluu kaatumisten ehkäisy, Pumpanen sanoo.

Laatat tulevat Tuiran hyvinvointikeskuksen kotikuntoutuksen ja Tuiran senioritoiminnan käyttöön. Kotikuntoutuksen toimintaterapeutti Sanna Koivikko uskoo laattojen sopivan hyvin muun muassa muistin ja keskittymisen harjoittamiseen.

– Onhan tämä myös mielekäs tapa harjoitella esimerkiksi hahmottamisen ja liikkeen yhdistämistä, Koivikko sanoo.

Pumpasen ja Koivikon mielestä järjestelmä vaikuttaa varsin helppokäyttöiseltä myös ohjaajan näkökulmasta. Muutaman kilon painoinen paketti kulkee kätevästi mukana myös kotikuntoutukseen.

– Laattoja voi käyttää porukassa tai yksinään. Tässäkin käyttäjät alkavat heti kommunikoida, eli tämä lisää myös vuorovaikutusta, Pumpanen huomauttaa, kun päivätoiminnan asiakkaat kokeilevat yhteisharjoituksia.

– Liikuntalaatoilla harjoitellessa voi ottaa tukea esimerkiksi ohjaajasta, mutta rollaattorista pyritään irti, mikä on tärkeää, Minna Laine sanoo.

Yhdessä laatoilla voi pelata vaikkapa muistipeliä, jossa erivärisistä valoista on löydettävä parit.

"Ei ole huono keksintö"

Harjoituksen vaihtuessa voi käyttäjällä ensin mennä hetki oppia uuden pelin juju, mutta jo toisella kerralla homma luistaa selvästi sujuvammin. Pianopelissä mukaan tulee myös musiikki.

– Alussa tuntui vaikealta, mutta mitä useamman kerran sen käy läpi, se tulee tutuksi. Tässähän tulee sävelkorvaakin samalla, toteaa Tauno Kiviniemi, joka tykästyi uuteen välineeseen heti.

– Kyllä ne keksii. Ei ole huono keksintö, Kiviniemi kiittelee.

Moto Tiles

Robotiikan professori Henrik Hautop Lundin Tanskan teknillisessä korkeakoulussa kehittämä tekoälyn avulla toimiva innovaatio.

Tarkoitettu erityisesti tasapainon kehittämiseen ja kaatumisen ehkäisyyn. Sopii myös motoriikan, liikkuvuuden ja muistin kehittämiseen.

Moto Tiles sisältää erilaisia harjoituksia ja pelejä, joita pelataan koskettamalla jalalla laattoja, joissa on kosketusanturi.

Tanskan teknillisen korkeakoulun väitöskirjatutkimuksessa (Jari Due Jessen, 2016) osoitettiin Moto Tilesin käytön parantavan selvästi ainakin alaraajavoimaa ja tasapainoa.

Valittiin Asia Pacific Eldercare Innovation Awards kilpailussa vuoden 2018 Innovatiiviseksi tuotteeksi. Vuonna 2019 voitti samassa kilpailussa Dementian ehkäiseminen -sarjan.

Moto Tilesia käytetään Suomessa ikääntyneiden parissa, neurologisessa kuntoutuksessa, liikuntapalveluissa ja oppilaitoksissa.

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Kaupunki satsaa ikäihmisten hyvinvoinnin ylläpitoon.Hyvä niin.On erittäin tärkeä asia.Mutta miksi kaupunki sanoi SÄÄTIÖN kanssa tehdyn hyvinvointisopimuksen irti.Ihmettelen vaan tuhansien ihmisten puolesta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Heh heh!.. Ja voi voi! Tämä ihmisten ja yhteiskunnan rämpiminen loputtomassa elektroniikka- ja digitaalisuossa alkaa jo saada tragikoomisia piirteitä. "Tekoäly" valjastaa kohta kaikki ihmiset, eikä omia aivoja enää sitten tarvi paljoa käyttää. Nuoret alkaa jo olla valtaosin internetin pauloissa ja riippuvaisia siitä. Näyttää, ettei kohta osata kävelläkään ilman kännykkää, kun katsoo vastaantulevia nuoria. Ei ihme, ettei perinteisille aloille tahdo enää riittää tekijöitä, kun nuoret haluaa opiskelemaan tietotekniikkaa ja alkaa tehdä kaiken maailman turhamaisia sovelluksia ja pelata ja leikkiä. Älykkyysosamäärät, mediatietojen uutisoimina, ovat olleet jo pitkään laskusuunnassa. Saa nähdä milloin yhteiskunta ja päättäjät havahtuvat tähän. Kilpajuoksu eri ihmisten ja eri maiden välillä on tullut niin kovaksi, ettei luultavasti jarrupoljinta tohdi enää painaa kukaan kynnelle kykenevä. Noh, sitten se rauhoittuu, kun tulee kunnon romahdus - joka vääjäämättä tulee. Toivoisi vain päättäjiltä viisautta, ennen kuin on liian myöhäistä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

13:28
Kokoomus julkaisi työllisyystoimet, joiden on tarkoitus tuoda 60 000 työpaikkaa – Orpo: "Tavoite päästä pohjoismaiselle tasolle"
13:11
Israel ei arvostele Trumpin kommentteja, joiden mukaan demokraatteja äänestävät juutalaiset ovat "epälojaaleja"
12:59
Oikeuskansleri ei ryhdy jatkotoimiin kansliapäällikkö Sillanaukeen kantelukirjoitusten vuoksi – Sillanaukee: "Nimitysmuistiossa oli merkittäviä puutteita"
12:32
Tutkijat löysivät verestä 14 merkkiainetta, jotka voivat varoittaa lähestyvästä kuolemasta – "Ensiaskel kohti räätälöityä terveydenhuoltoa"
12:01
Venezuelan Maduro myönsi suorat neuvottelut Trumpin hallinnon kanssa
11:49
Ministeri Andersson tukee saman ministeriön kollegaansa: Korkeakoulujen 60 miljoonaa saatava ensi vuoden budjettiin
11:35
Ylivieskan kirkon rakentaminen alkaa mahdollisesti syksyllä – Kirkkohallitus vahvisti rakennussuunnitelman
81
Yle: Kovanen aikoo kolminkertaistaa taksiensa määrän Oulussa yli sataan
74
Oulu palkkaa ulkopuolisen selvittäjän etsimään säästökohteita – "Oulu ei ole mikään kriisikaupunki, mutta työtä pitää tehdä"
67
Maaseudun Tulevaisuus: Lähes puolet suomalaisista vastustaa Välimerestä pelastettujen ottamista Suomeen – keski-ikäiset ovat kriittisimpiä
63
Sykkelit saadaan viimein käyttöön ensi viikolla, viimeiset kaupunkipyörät asennetaan paikoilleen viikonlopun aikana
42
Sanna Marinin avaus työajan lyhentämisestä jakaa mielipiteitä: Moni kannattaa lyhyempiä työpäiviä uusien työpaikkojen toivossa, mutta osa pitää ajatusta utopistisena
31
Trump perui Tanskan-matkansa, koska Tanska ei halua myydä Grönlantia Yhdysvalloille
25
Ylivieskan kirkon rakentaminen alkaa mahdollisesti syksyllä – Kirkkohallitus vahvisti rakennussuunnitelman

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Petteri Orpo sivalsi tiukan viestin Jussi Halla-aholle – vaati perussuomalaisten kurissa pitämistä ja ratkaisuja: ”Ei riitä ongelmien maalaaminen”

Ei persuilta saa koskaan mitään ratkaisukeskeistä ulos. Tyhjää räksyttämistä ja änkyröintiä. 'Hajoita ja hidasta' ideolo... Lue lisää...
cuokku

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

21.8.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image