Oulu

Tuiran se­nio­ri­toi­min­nan uudet lii­kun­ta­laa­tat har­joi­tut­ta­vat vanhuksia tekoälyn avulla – "Tässähän tulee sä­vel­kor­vaa­kin samalla"

– Ihan mahtavaa, kun oppii, miten tämä toimii, kehuu Moto Tiles -liikuntalaattoja testannut Helmerin päivätoiminnan asiakas Tauno Kiviniemi. Fysioterapeutti Virpi Pumpanen ja päivätoiminnan ohjaaja Jenni Ekonoja seuraavat pelin sujumista. KUVA: Pekka Peura
Oulu 1.8.2019 7:21
Maiju Ylipiessa

Tuiran senioritoiminnassa otettiin käyttöön tanskalainen innovaatio, jolla voi kehittää niin motoriikkaa, tasapainoa, liikkuvuutta kuin muistia. Liikuntalaattojen toivotaan auttavan kaatumisten ehkäisyssä.

Muovilaattaan syttyy punainen valo, ja Helmerin päivätoiminnan asiakas Tauno Kiviniemi kurottaa painamaan sen jalallaan sammuksiin. Sitten valo syttyy rivin toisessa reunassa, ja taas toisessa.

Tuiran senioritoiminnassa testaillaan uutta teknologiaa, ensimmäisiä Oulun kaupungille hankittuja Moto Tiles -liikuntalaattoja. Tanskalainen innovaatio on tarkoitettu ikäihmisten toimintakyvyn ylläpitoon, mutta niitä käytetään myös muuhun kuntoutukseen. Eri harjoitusten kautta laatoilla voi kehittää niin motoriikkaa, tasapainoa, liikkuvuutta kuin muistia.

Laatoissa on kosketusanturit, joita käytetään jalan painalluksilla. Ne voi järjestää erilaisiin asetelmiin, ja harjoituksia ohjataan tabletilla, josta löytyy valmiita pelejä eri tarkoituksiin.

Maahantuoja Meditas Oy:n toimitusjohtaja Minna Laineen mielestä Moto Tilesilla on suuri potentiaali varsinkin kaatumisten ennaltaehkäisyssä.

– Suomi ei ole vielä teknologian hyödyntäjien kärkimaita ikäihmisten kuntouttamisessa. Voisimme olla siinä reippaammin mukana, Laine toivoo.

Kulkee mukana myös kotikäynneille

Tuiran senioritoiminnan fysioterapeutti Virpi Pumpasen mielestä laatat vaikuttavat hyvältä keinolta monipuolistaa ikäihmisten aktiviteettitarjontaa.

– Laatat toimivat hyvänä sisältönä voima-tasapainoryhmissä, joiden tavoitteisiin kuuluu kaatumisten ehkäisy, Pumpanen sanoo.

Laatat tulevat Tuiran hyvinvointikeskuksen kotikuntoutuksen ja Tuiran senioritoiminnan käyttöön. Kotikuntoutuksen toimintaterapeutti Sanna Koivikko uskoo laattojen sopivan hyvin muun muassa muistin ja keskittymisen harjoittamiseen.

– Onhan tämä myös mielekäs tapa harjoitella esimerkiksi hahmottamisen ja liikkeen yhdistämistä, Koivikko sanoo.

Pumpasen ja Koivikon mielestä järjestelmä vaikuttaa varsin helppokäyttöiseltä myös ohjaajan näkökulmasta. Muutaman kilon painoinen paketti kulkee kätevästi mukana myös kotikuntoutukseen.

– Laattoja voi käyttää porukassa tai yksinään. Tässäkin käyttäjät alkavat heti kommunikoida, eli tämä lisää myös vuorovaikutusta, Pumpanen huomauttaa, kun päivätoiminnan asiakkaat kokeilevat yhteisharjoituksia.

– Liikuntalaatoilla harjoitellessa voi ottaa tukea esimerkiksi ohjaajasta, mutta rollaattorista pyritään irti, mikä on tärkeää, Minna Laine sanoo.

Yhdessä laatoilla voi pelata vaikkapa muistipeliä, jossa erivärisistä valoista on löydettävä parit.

"Ei ole huono keksintö"

Harjoituksen vaihtuessa voi käyttäjällä ensin mennä hetki oppia uuden pelin juju, mutta jo toisella kerralla homma luistaa selvästi sujuvammin. Pianopelissä mukaan tulee myös musiikki.

– Alussa tuntui vaikealta, mutta mitä useamman kerran sen käy läpi, se tulee tutuksi. Tässähän tulee sävelkorvaakin samalla, toteaa Tauno Kiviniemi, joka tykästyi uuteen välineeseen heti.

– Kyllä ne keksii. Ei ole huono keksintö, Kiviniemi kiittelee.

Moto Tiles

Robotiikan professori Henrik Hautop Lundin Tanskan teknillisessä korkeakoulussa kehittämä tekoälyn avulla toimiva innovaatio.

Tarkoitettu erityisesti tasapainon kehittämiseen ja kaatumisen ehkäisyyn. Sopii myös motoriikan, liikkuvuuden ja muistin kehittämiseen.

Moto Tiles sisältää erilaisia harjoituksia ja pelejä, joita pelataan koskettamalla jalalla laattoja, joissa on kosketusanturi.

Tanskan teknillisen korkeakoulun väitöskirjatutkimuksessa (Jari Due Jessen, 2016) osoitettiin Moto Tilesin käytön parantavan selvästi ainakin alaraajavoimaa ja tasapainoa.

Valittiin Asia Pacific Eldercare Innovation Awards kilpailussa vuoden 2018 Innovatiiviseksi tuotteeksi. Vuonna 2019 voitti samassa kilpailussa Dementian ehkäiseminen -sarjan.

Moto Tilesia käytetään Suomessa ikääntyneiden parissa, neurologisessa kuntoutuksessa, liikuntapalveluissa ja oppilaitoksissa.

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Kaupunki satsaa ikäihmisten hyvinvoinnin ylläpitoon.Hyvä niin.On erittäin tärkeä asia.Mutta miksi kaupunki sanoi SÄÄTIÖN kanssa tehdyn hyvinvointisopimuksen irti.Ihmettelen vaan tuhansien ihmisten puolesta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Heh heh!.. Ja voi voi! Tämä ihmisten ja yhteiskunnan rämpiminen loputtomassa elektroniikka- ja digitaalisuossa alkaa jo saada tragikoomisia piirteitä. "Tekoäly" valjastaa kohta kaikki ihmiset, eikä omia aivoja enää sitten tarvi paljoa käyttää. Nuoret alkaa jo olla valtaosin internetin pauloissa ja riippuvaisia siitä. Näyttää, ettei kohta osata kävelläkään ilman kännykkää, kun katsoo vastaantulevia nuoria. Ei ihme, ettei perinteisille aloille tahdo enää riittää tekijöitä, kun nuoret haluaa opiskelemaan tietotekniikkaa ja alkaa tehdä kaiken maailman turhamaisia sovelluksia ja pelata ja leikkiä. Älykkyysosamäärät, mediatietojen uutisoimina, ovat olleet jo pitkään laskusuunnassa. Saa nähdä milloin yhteiskunta ja päättäjät havahtuvat tähän. Kilpajuoksu eri ihmisten ja eri maiden välillä on tullut niin kovaksi, ettei luultavasti jarrupoljinta tohdi enää painaa kukaan kynnelle kykenevä. Noh, sitten se rauhoittuu, kun tulee kunnon romahdus - joka vääjäämättä tulee. Toivoisi vain päättäjiltä viisautta, ennen kuin on liian myöhäistä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

9:38
Asiantuntijat: Nuoret brändäävät itseään, ovat määrätietoisia, itsevarmoja ja yksilökeskeisiä – jääkiekon nuorten MM-kisat herätti jälleen kysymyksen "ylikorostuneesta individualismista" Tilaajille
9:18
Uusi ryhmä ehdolla kirkolliskokousvaalissa Oulun hiippakunnassa
9:06
Metallirockin suurnimi Volbeat on Qstockin lauantain pääesiintyjä ensi heinäkuussa
8:59
Poliisi: Mies katosi Pallastunturilla – liikkui ilmeisesti laskettelusuksilla ja liitovarjolla
8:42
Yksi ihminen kuoli ja seitsemän loukkaantui ampumisessa pikaruokaravintolan edessä Seattlessa ruuhka-aikaan – kahta ampujaa etsitään
7:49
Mopoauto syttyi palamaan ja tuli levisi myös viereiseen henkilöautoon Ylivieskassa – pelastuslaitos esti palon leviämisen taloon
7:00
Päivän leffapoiminnat: 1970-luvun salaliittojännäri muistuttaa, että Warren Beatty oli aikanaan karismaattinen tähti
21
Eri puolueet odottavat Niikolta selvityksiä esille nousseista Kiina-yhteyksistä – epäluottamusta ei kuitenkaan ole tässä vaiheessa
14
Volkswagenille Kanadassa miljoonasakot päästöhuijauksesta – päästöhuijaus maksanut autonvalmistajalle yhteensä kymmeniä miljardeja
10
Suomen pääministerin hehkuttajien "kerho" täydentyi Davosissa – Marinin kannattaisi käyttää nyt Davosin-nostetta hyväksi, jotta julkisuus tulisi teoista
8
Kiinalaismatkailijat täyttävät nyt Rovaniemen, mysteerivirus saanut matkailuyrittäjät tarkkailulinjalle – "Eihän siitä vielä kovin paljon tiedetä", sanoo Joulupukin kammarin yrittäjä
8
Kyllästetyn puun kierrätyksestä vastaava Demolite Oy ihmettelee Kiertokaaren hinnoittelua – pelkää korkean jätemaksun johtavan puun ohjautumiseen jatkossa vääriin paikkoihin
8
Kemiin kaavailtu tehdas ei jää väylistä kiinni – Meri-Lapissa vieraillut ministeri Timo Harakka vakuutteli, että valtio kantaa kortensa kekoon Tilaajille
7
Lasketaan puuttumiskynnys matalalle, ettei yksikään urheileva lapsi ja nuori joudu kokemaan epäasiallista kohtelua Lukijalta

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli muuttuu huonoksi iltapäivästä alkaen maan pohjoisosassa sekä Keski-Suomen, Etelä-Savon, Pohjois-Savon, Pohjois-Karjalan, Etelä-Pohjanmaan, Pohjanmaan ja Keski-Pohjanmaan maakunnissa lumisateen vuoksi.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Miksi vetää maalle sähköjä?

130 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Viikot töissä toisella paikkakunnalla ja viikonloput kotona

On tietenkin kokemuksia. Melko avartavia myös ammatillisesti. Se tämä meidänkin valtakunnan väki on melko erilaista, voi... Lue lisää...
Pontus.

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

23.1.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Pohjoisen kattavimmat mediatilat ja monipuoliset markkinoinnin palvelut printtiin ja digiin.

Kaleva Media B2B asiakasratkaisut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityksille


stats-image