Oulu

Toimittaja Johanna Vehkoolle sak­ko­ran­gais­tus ou­lu­lais­val­tuu­tet­tu Junes Lokan kun­nian­louk­kauk­ses­ta

Toimittaja Johanna Vehkoo Oulun käräjäoikeuden istunnossa. Arkistokuva. KUVA: Teija Soini
Oulu 12.4.2019 13:11 | Päivitetty 12.4.2019 14:08
Susanna Kemppainen

Tunnettu toimittaja Johanna Vehkoo on saanut tuomion kunnianloukkauksesta.

Oulun käräjäoikeus katsoo, että Vehkoo loukkasi oululaisen kaupunginvaltuutetun Junes Lokan (asyl.) kunniaa syksyllä 2016 Facebook-julkaisullaan.

Vehkoo käytti tekstissään Lokasta nimityksiä "natsipelle", "natsi" ja "tunnettu rasisti".

Käräjäoikeuden mielestä kyseisiä sanoja on pidettävä haukkumasanoina, joita tyypillisesti käytetään kun halutaan osoittaa toiselle epäkunnioitusta. Oikeus katsoo, että sanat olivat solvaavia ja niiden esittämisen tarkoituksena oli Lokan halvantaminen.

– Vehkoon käyttämistä sanoista yleisesti seuraa halveksuntaa, se toteaa perjantaina antamassaan päätöksessä.

Lokka oli kirjoituksen julkaisemisen aikaan vaaliehdokkaana. Käräjäoikeuden mielestä hänen menettelyään politiikassa ja julkisessa toiminnassa on lähtökohtaisesti saanut tuolloin arvostella.

Vehkoon ei olisi tuomioistuimen mukaan tarvinnut kuitenkaan käyttää solvaussanoja halutessaan esittää Lokan harjoittamaan toimintaan kohdistuvaa kritiikkiä.

– Voimakaskin arvostelu olisi ollut toteutettavissa muulla tavoin eli haukkumasanoja käyttämättä ilman, että menettely olisi kaventanut Vehkoon oikeutta ilmaista mielipidettään. Vehkoolla olisi ollut mahdollisuus ja hänen olisi tullut noudattaa alalla vallitsevia pelisääntöjä ja hyviä tapoja, oikeus toteaa.

Lokan omalla kielenkäytöllä ei merkitystä

Syytteen kiistänyt Johanna Vehkoo puolustautui oikeudessa muun muassa sillä, että Lokka on itse kutsunut itseään valtakunnan "ykkösrasistiksi". Käräjäoikeuden mielestä sillä seikalla, mitä nimityksiä Lokka itsestään käyttää, ei ole asiassa ratkaisevaa merkitystä.

Tuomitsemiseen ei vaikuttanut myöskään se, että Lokan oma kielenkäyttö eräitä muita ihmisiä kohtaan ei ole ollut asiallista.

– Käräjäoikeuden käsityksen mukaan sellaisenkin henkilön kunnia saa lainsäädännöllä suojaa, jonka oma kielenkäyttö ei ole muista asiallista. Tällaistakaan henkilöä ei siis saa panetella, oikeus toteaa.

Se langetti Johanna Vehkoolle rangaistukseksi 15 päiväsakkoa eli 150 euron suuruisen sakkorangaistuksen.

Vehkoo määrättiin maksamaan Lokalle 200 euroa vahingonkorvausta kärsimyksestä sekä tämän oikeudenkäyntikuluja noin 6 000 euron edestä. Lisäksi hänen pitää maksaa valtiolle oman oikeusturvavakuutuksensa omavastuuosuutta noin 1500 euroa.

Tuomio ei ole vielä lainvoimainen, eli siitä voi valittaa hovioikeuteen.

Vehkoo aikoo valittaa hoviin – "Lähettää tosi vaarallisen signaalin"

Johanna Vehkoo on tyytymätön käräjäoikeuden ratkaisuun ja aikoo valittaa siitä Rovaniemen hovioikeuteen.

– Olemme järkyttyneitä siitä, miten tuomio on perusteltu. Siinä on selvästi ohitettu suurin osa olennaisesta, meidän mielestämme riidattomasta näytöstämme, hänen avustajansa, asianajaja Martina Kronström kuvailee.

He olisivat halunneet, että jos Vehkoon syytettä ei hylätä heidän vaatimallaan tavalla, jätetään hänet tuomitsematta rangaistukseen teon vähäisyyden ja Lokan oman menettelyn vuoksi.

– On erikoista, että Lokan oman kielenkäyttö (istunto)salissakaan ei ole vaikuttanut mitenkään tuomioon vaikka se osoitti hyvin, millainen hänen toimintatapansa on, Kronström sanoo.

Johanna Vehkoon mielestä äärioikeistosta, sen ideologiasta ja toimintatavoista pitää voida puhua Suomessa ilman, että on vaarassa joutua syytteeseen.

 –Tuomiossa on katsottu, että ideologiaan viittaavat termit olisivat loukkaavia, vaikka niillä viitataan poliittiseen toimintaan. Kun äärioikeisto on nousussa ympäri maailmaa ja Eurooppaa, lähettää tämä tosi vaarallisen signaalin. Ihmiset eivät uskalla puhua näistä asioista, mikä on uhka demokratiallemme.

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Uutisvirta

18:00
Kuvagalleria: Nelivuotiselta tauolta palannut 22-Pistepirkko hurmasi yleisönsä Oulussa
18:00
107-vuotias Dagny Carlsson kirjoittaa blogia, koska ei halua pysähtyä: "Ei pidä uskoa, kun muut sanovat, ettei tuo sovi vanhoille ihmisille"
18:00
Arvio: 22-Pistepirkon zombie palasi Ouluun – loppuunmyyty paluukeikka oli odotettu tapaus bändin tahdissa nuoruutensa viettäneille ja uuden sukupolven faneille, katso keskiviikon keikka Tilaajille
17:31
Kolumni: Kun pääministeri lupasi pelastaa Paavo Posteljoonin, on hänen pelastettava ensi keväänä myös Sari Sairaanhoitaja
16:51
Suomi ei saa rangaistusta "pitch invasionista" – UEFA armahti kannattajien kentälle ryntäyksen, joka johtui historiallisesta miesten EM-kisapaikasta
16:50
Yle: Rami Hietaniemen painiura päättyy itsenäisyyspäivän Ruotsi-otteluun –  "Se on vähän niin kuin yhden elämän hautaisi"
16:34
Pääministeri Antti Rinne: Työehtoshoppailun kitkeminen työryhmiin – "Tietenkin tämä on työmarkkinatoimijoiden asia"
56
"Siihen loppui kasvilihan tarina" – Poutun käyttämä termi joutui pannaan, päätöksestä isot kulut ja toimitusjohtajalta kova purkaus
54
"Haastava, haastava" – Postilakon selvitysryhmällä on edessä hikinen viikonloppu, sillä maanantaina voi rysähtää tukilakkojen suma
33
Pääministeri Rinne: Postin pakettilajittelijoiden työehdot turvataan ja työehtoshoppailu loppuu
32
Oulun poliisi muuttaa suurilta osin Linnanmaalle – keskustaan tila asiakaspalvelulle, putkat pysyvät vielä Haukiputaalla
14
Rekat seisovat terminaaleissa ja jotkin aluksetkin satamissa – postilakon tukitoimet vaikuttavat varsinkin Pohjoismaiden ja Länsi-Euroopan liikenteeseen
13
Haapavedeltä lähtöisin oleva sketsiryhmä tekee paluun Yle Areenassa – Justimus lyö ronskisti sovinnaisuuden yli
13
Telian matkapuhelinverkossa perjantaina laajoja häiriöitä – ongelmat saatiin korjattua ennen viittä

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Sinun valintasi - eroa AY-liitosta!

193 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Sinun valintasi - eroa AY-liitosta!

Mistähän johtuu kaunasi oikeasti ay-liikettä kohtaan? Olet työnantaja joka on määrätty lakituvassa maksamaan lain mukais... Lue lisää...
tämä on jo vainoamis...

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

22.11.

Fingerpori

22.11.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan kokonaistavoittavuus on 86 % Oulun markkina-alueen kuluttajista viikossa.

Kaleva Media Yrityspalvelut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityspalvelut/


stats-image