Oulu

Ta­po­ny­ri­tyk­sis­tä syytetylle tehtiin vaa­ral­li­suus­sel­vi­tys

Oulu 8.12.2009 11:30 | Päivitetty 8.12.2009 20:12
Tuomo-Juhani Tapio
Kolmesta taponyrityksestä Oulun käräjäoikeudessa syytteessä olevasta oululaismiehestä tehtiin vaarallisuusselvitys ennen hänen viime vuoden marraskuussa alkanutta koevapautta. Sisällöltään salaisen selvityksen lopputulema oli, että hän ei ole vielä valmis siviilielämään.

Mies ehti istua vankilassa kolmesta kuristamalla tekemästään henkirikoksesta yhteensä runsaat 15 vuotta. Hän kuristi vuonna 1985 äitinsä ja pari vuotta myöhemmin 12-vuotiaan tytön. 1990-luvun alkupuolella miehen uhriksi joutui hänen naistuttavansa.

Kolmen nyt syytteessä olevan tapon yrityksen lisäksi syyttäjälle on tulossa syyteharkintaan uusi rikosepäily. Poliisi tutkii lisäksi useita muitakin miehen tekemiksi epäiltyjä naisten ahdisteluja. Kaikki ovat tapahtuneet Oulussa.

Tiistaina oikeudessa kuultu naisuhri ihmetteli miksi poliisi ei reagoinut, kun hän ilmoitti joutuneensa miehen ahdistelemaksi tämän asunnossa kuluvan vuoden syyskuun ensimmäisenä päivänä. Naisen mukaan poliisi ilmoitti, että "rikosilmoituksen jättö on turhaa, koska hän selvisi niin vähällä".

Nainen pääsi pakenemaan miehen asunnosta jonne hänet oli tilattu tekemään viikkosiivousta. Nahkakäsineitä käyttänyt ja raskaasti kasvonsa meikannut mies kävi naiseen käsiksi, mutta joutui luopumaan aikeistaan tämän purtua häntä peukalonhankaan. Syyttäjä vaatii miehelle rangaistusta pahoinpitelystä.

Syyttäjä vaatii uutta vaarallisuusarviota

Jo ennen tätä tapausta poliisille oli ilmoitettu ainakin yhdestä miehen tekemästä päällekarkauksesta. Tätä toukokuista tapahtumaa käsiteltiin tiistaina käräjäoikeudessa. Tällä kertaa syytetty toimi toisin: hän houkutteli syytteen mukaan eräässä oululaisessa lähiöravintolassa tapaamansa naisen asuntoonsa sillä verukkeelle että lahjoittaisi tälle uudet nahkasaappaat.

Syytetyn oma kertomus oli toinen. Hän kertoi, että asuntoon mentiin hakemaan naisen pyytämiä rauhoittavia lääkkeitä, ei saappaita.

Myös asunnon tapahtumista osapuolten kertomukset olivat tyystin erilaiset. Naisen mukaan mies kuristi häntä välittömästi asunnon eteisessä ja kaatoi hänet lattialle. Kuristus jatkui edelleen siten, että nainen kertoi menettäneensä kahdesti tajuntansa.

Mies oli vaatinut lisäksi naista riisumaan vaatteensa, minkä tämä tekikin koska pelkäsi miehen muuten kuristavan hänet hengiltä. Syytetty kiisti kaiken.

Syyttäjä vaati miehelle ehdotonta vankeusrangaistusta. Lisäksi hän vaati, että miehelle tehdään vaarallisuusarvio ja toissijaisesti, että hänet määrätään mielentilatutkimukseen.

Oikeus antaa päätöksensä 14. joulukuuta.

Tiedätkö aiheesta enemmän?
Lähetä vinkki, kuva tai video!
13222
MAINOS

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (67)

Nämä psykopaattiset sarjamurhaajat saisi lähettää Amerikkaan 200 vuoden tuomiota kärsimään, kun ei kerran Suomessa osata kunnon tuomioita antaa. Varmaankin on tyyppi vapaalla jalalla odottelemassa sitä maanantain oikeudenkäyntiä, sinä aikana vaikka kuristaisi kymmenen ihmistä niin tuleva tuomio ei suurene.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tämä mielisairas sarjamurhaaja yrittää suunnitelmallisesti tappaa neljää ihmistä, niin poliisin suhtautuminen on suunnilleen: "No, mitäpä siitä. Pidetään vapaalla jos ei enempää vahinkoa aiheuttaisi". Ei millään käsitetä, että jos ei tänään ole tämän toimista viattomalta ihmiseltä henki pois, niin varmasti on huomenna. Murhaajien hengissä pitäminen tuntuu olevan tärkeämpää kuin tämän murhaamien viattomien ihmisten. Tällaiset ehdottoman vaaralliset mielipuolet välittömästi lukkojen taakse, ei ikinä vapaaksi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Näin maalaisjärellä ajateltuna tuntuu että henkilö saattaa olla "hieman" vaarallinen jos tekee huvikseen ja fantasioiden saamiseksi kolme murhaa, tälläinen tunne tulee ilman ilman testejäkin, mutta sykölookeilla saattaa olla erilainen ajatusmaailma kuin minulla?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kaikki hulluthan on nykyään avohoidossa .Oulussa oli ennen kaksi psykiatrista sairaalaa nyt ei yhtään .kyllä kaupungilla liikkuu niin monenlaisia hörhöjä ettei paremmasta väliä

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Miten syytetään tapon yrityksistä?! Eikö pitäisi olla murhayritys kun on täysin ennalta suunniteltu juttu tilattuaan naiset hieromaan ja siivoamaan?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Onkohan tämä henkilö vapaalla odottamassa 14.12. oikeudenkäyntiä? Jäljet pelottavat, niin miehen-, vankeus- kuin oikeuslaitostenkin jäljet, nimittäin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Toiselta hengen ja samalla hänen ihmisoikeudensa elämiseen riistäneeltä rikolliselta ensimmäisestä tapauksesta selviäminen vankeusrangaistukselta tuntuu kohtuulliselta mutta jo toisesta henkirikoksesta pitäisi langettaa lopullinen tuomio , kuoleman tuomio .

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Läheltä liippasi minuaki, vaan olipa suojelusenkelit mukana elokuisena maanantaina...

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Järkyttävää, eikö riitä kun on jo kolmelta ihmiseltä riistänyt hengen. Sama "kaava" jatkuu, toivotaan, ettei yhtään viatonta joudu enään tuon kynsiin. Elämme 2000 lukua ja edelleen korkeissa virka asemissa olevat henkilöt "vähättelevät" naisiin kohdistuvia uhkauksia. Nyt täytyy ottaa tämä asia tosissaan tai muuten seuraukset ovat pahat.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Noniin! Kaikki,jotka tykkää "SM-leikeistä",niin siitä vaan vapaasti leikkimään,vaikka lapsien kanssa.Tuomioitahan niistä ei paljoa saa ja uhriakin poliisi vaan lepyttelee,että "ei kannata valittaa,kun olet hengissä".Eli eläkäämme pedofiilien,raiskaajien ja tappajien paratiisissa,kunnes naisvankilat täyttyy miesvihaajista.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ei poliisi näitä hulluja vapaalle päästä vaan oikeusministerön alaiset instanssit. Arvatkaa mitkä??

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Pitashan kaverille antaa toinen mahd...eiku kolmas,,, hetkinen,,eiku kuudes mahdollisuus.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Pitää saada hullun paperit hänellle, käsittääkseni silloin voidaan pitää pakkohoidossa vuosikausia. Muistan nuo edelliset tapaukset, nyt se idiootti on taas vapaalla.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Erinomaista uutisointia. Koko jupakassa näyttää punaisena lankana olevan nurja suhtautuminen naisiin, jopa naisviha. Epäillyn väkivaltaiset teot ovat kohdistuneet naisiin. Jopa uhrin kertoman poliisin välinpitämättömän suhtautumisen takana voidaan olettaa olevan jollei naisviha niin ainakin vähättelevä suhtautuminen yhteen naistenkin perusoikeuteen, fyysiseen koskemattomuuteen. Poliisin olisi kyllä pitänyt tietää virkamiehen velvollisuudet ja kansalaisten perusoikeudet ja suhtautua sen mukaisesti tehtyyn ilmoitukseen. Poliisin tekosia olisi syytä selvittää perusteellisemmin. Poliisin olisi Oulussakin noudatettava Suomen lakia.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (67)

Uutisvirta

135
"Suomeen pitää houkutella 20 000 – 35 000 ulkomaalaista töihin" – EK esittää myös 70 prosentin palkkatukea, jos yritys työllistää turvapaikan saaneen
77
Liikenneministeri Berner Suomen Kuvalehdelle: ”Dieselautojen myynti tullaan jollain aikavälillä kieltämään”
63
Tulli: "Nyt rysähti!" – Virolainen nuuskajengi salakuljetti Suomeen tuhansia kiloja, miljoonien eurojen tapaus
60
Kärpät eteni kahdeksan parhaan joukkoon CHL:ssä - Tshekkihyökkääjä Radek Koblizek oli kahdella maalillaan oululaisten sankari
42
Oululaiset ruokakaupat myyvät hävikkiruokaa ResQ-sovelluksen kautta – ruokakasseille ollut kova kysyntä
41
Kiire ja suorituspaineet uuvuttavat lapsia ja nuoria – asiantuntijat penäävät lisää lepoa ja vaatimusten vähentämistä
40
Siniset ja Kansalaispuolue solmivat vaaliliiton Oulun ja Vaasan vaalipiireissä – "Eduskuntavaalit ovat kaikille iso ponnistus"

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

miten syntyvyys nousuun

108 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Osittainen varhennettu vanhuuseläke

Olisi oikeudenmukaista kohtuullistaa eläkkeet niin, että kukin ikäpolvi saa sen, kuinka paljon ovat siihen eläkemaksuill... Lue lisää...
y

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

20.11.

Fingerpori

20.11.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image