Oulu

Soittotunnit vietiin vir­tu­aa­li­maa­il­maan – Suzukikoulu Oktaavia siirsi ensimmäisten joukossa opetuksen verkkoon

Emmi (vas.), Elle, Enna-Liina ja Erin Kivijärvi siirtyivät viime viikon maanantaina opiskelemaan viulunsoittoa etäyhteydellä omaan tuttuun opettajaan Greta Hovi-Pietilään. KUVA: Jenni Kivijärvi
Oulu 24.3.2020 6:20
Pia Kaitasuo

Kivijärven viuluviikareiden äiti: "Online-tunnit opettavat lapselle selviytymisasennetta ja antavat myönteisen ajattelun mallia."

– Vähän jännitin tekniikkaa – pätkiikö yhteys ja kuulevatko kaikki toisensa – ja sitä jaksavatko nuorimmaiset keskittyä opetukseen, oululaisen Suzukikoulu Oktaavian viulunsoiton opettaja Greta Hovi-Pietilä kommentoi.

Oktaaviassa aloitettiin viime maanantaina etäopetus, jota jatketaan ainakin 13. huhtikuuta saakka.

Hovi-Pietilä opetti ensimmäisen viikon aikana 27 online-oppilaan tuntia. Osoittautui, että vuorovaikutus on pysynyt intensiivisenä myös nuorimmaisella.

– Muutos onkin isompi meille aikuisille kuin lapsille. Heille teknologia on arkipäivää.

Kivijärven perheen neljä tytärtä Emmi, 11, Elle, 8, Enna-Liina, 7, ja Erin, 10, olivat innoissaan, kunhan alun jännitys oli karissut.

– Greta on tytöille niin tärkeä ja läheinen, että oppitunnista tuli nopeasti hyvin luonnollinen, tyttöjen äiti Jenni Kivijärvi kertoo.

Virtuaalitunnin aikana toimittiin kuin aina. Kaikki tarvittava tuli kuulluksi ja nähdyksi.

– Tytöt näkivät hyvin Gretan sormet ja hänkin huomasi herkästi, jos esimerkiksi jonkun käden asentoa piti korjata, Kivijärvi selittää.

– Tämä tuo nyt sitä musiikin iloa, ja opettaa lapsille samalla selviytymisasennetta ja antaa myönteisen ajattelun mallia.

Hovi-Pietilä, joka toimii myös suzukikoulun johtajana, päätteli uutisoinnin perusteella jo viikkoja sitten, että edessä olisivat samanlaiset ajat kuin mihin muualla Suzuki-opin maailmassa oli jouduttu.

– Näin kuvia, miten Kiinassa ja Etelä-Koreassa opetettiin maskit kasvoilla.

Etäopetuksen tarve saattaisi tulla joko joidenkin oppilaiden tai opettajien karenssin myötä, ja Hovi-Pietilän oli otettava huomioon myös Oktaavian opetustila, joka on päivisin alakoulun käytössä.

– Oli reagoitava nopeasti: olemme opetuksessa niin läheisessä kontaktissa, 30 senttimetrin päässä toisistamme, ja opettaja joutuu koskettamaan oppilasta esimerkiksi korjatessaan käden asentoa, hän selittää.

– Toisaalta ei voi vaatia, että pieni lapsi kykenee olemaan koskettelematta kasvojaan, ja opettaja ei voi olla joka välissä hoputtamassa lasta menemään pesemään kätensä.

Koulun sulkemista ei ajateltu missään vaiheessa, vaan opetuksen toisia tapoja.

– Olemme jo aiemmin videoineet pienimpien oppilaiden soittotuntien lopussa opettajan soittamana läksyt kotiharjoittelun tueksi.

Online-oppitunnit ovat sen sijaan ihan uutta, vaikka opettajakunnassa on ollut valmiutta kehittää niitäkin. Aika vain on ollut vähissä.

– Kansainvälisessä suzukiopettajien verkostossa on yli tuhat opettajaa, jotka ovat nyt jakaneet pikkutarkkoja ohjeita niin sopivista alustoista opetuksen välittämiseen kuin vinkkejä opettamiseen.

Oktaavian opettajilta on pyydetty samantyyppisiä opetusmateriaaleja sisältäviä kanavia, joita on tarjolla muuallakin suzuki-maailmassa.

– Vanhemmat ovat nimenomaan toivoneet omaa kanavaa, jotta opettajana olisi oma tuttu opettaja.

Kanavasta on tehty nyt totta. Hovi-Pietilän viikkoon on mahtunut siten opetuksen ohella muun muassa 50 videon teko, sähköisten nuottien toimittamista ja runsaasti ohjeita ja viestintää.

Oma perhe on ollut valtava tuki tiukassa tilanteessa. Ertiyisesti teini-ikäisen pojan tietotekninen tietämys on ollut digiloikkaavalle äidille todella tärkeä.

Opetusmateriaaleja sisältävä kanava jää opetuksen muotona jää Hovi-Pietilän mukaan ehdottomasti käyttöön.

– Tässä löydetään ratkaisu siihenkin, että kesäloma-aikana soittoinnon hiipuessa, opettaja voi olla vanhempien tukena.

Suzuki-metodi näet perustuu siihen, että vanhemmat ovat mukana soitonopiskelun alussa ja myös itse tutustuvat soittimeen ja jopa opettelevat soittamaan auttavasti. Näin he voivat olla mahdollisimman hyvin lapsen tukena tämän harjoitellessa.

Oktaavian nuorimmat ovat 2–3-vuotiaita musiikkileikkiryhmäläisiä.

– Heille on nettimuskari, koska online-yhteys tuo viiveen eikä yhteislaulu ja -soitto onnistu. Muskariakin varten tulee kanava, jossa on lauluja ja loruja.

Suzuki-menetelmän opiskelun piano, viulu, sello tai kitara soittimenaan lapset aloittavat yleensä 3–5-vuotiaina ja jatkavat lukioikäisiksi asti.

Metodia sovelletaan myös aikuisopiskelijoihin, joilla on instrumenttivalikoiman lisäksi myös laulunopetusta ja kuoroja. Virtuaaliopetusta annetaan soveltuvin osin: kuorot eivät siis kokoonnu.

– Tulevien viikkojen tilanne on tosi haastava. Etäopetus tuo turvaa lapsille osoittaen, että elämä voi jatkua rajoitteista huolimatta. Tämä antaa myös meille aikuisille uskoa tulevaan. Tästä selvitään yhdessä!

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Sama homma muissakin musiikkikouluissa ja jopa Oulu-opiston kursseilla. Myös muskarilaisille on etää! :) Moni yrittäjä on alkanut innovatiiviseksi, on monenlaista etätanssituntia ja etäjoogaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

8:03
SPR avaa valtakunnallisen auttavan puhelimen, jossa voi keskustella koronan aiheuttamista murheista
7:57
Päivän kotoiluvinkki: Tällainen on marttojen kotivara – ruokaa koko perheen tarpeisiin ainakin 72 tunniksi
7:00
Päivän leffapoiminnat: Taiteilija kipuilee sosialismin pakkopaidassa – Andzrej Wajda latasi viimeiseen elokuvaansa asennetta
7:00
Enkeli pelastaa itsemurhaa yrittäviä – nuorten nettisarja liittyy projektiin, jonka tavoitteena on ennaltaehkäistä psyykkistä pahoinvointia
7:00
Pohdinta tehohoitopotilaiden siirtämisestä Uudeltamaalta maakuntiin on käynnistetty Suomessa
7:00
Ruoan verkkokauppojen kotiinkuljetuspalveluiden kysyntä on kasvanut viime viikkoina ruuhkaksi asti – Keskon verkkokaupan myyntijohtaja: "Tavallisen kuukauden tilausmäärä on tullut viikossa" Tilaajille
6:30
Maapallon valtakeskukset ovat koronaviruksen armoilla – pandemia sammuttaa valot EU:sta ja syrjäyttää Trumpin, selviääkö Kiina voittajana?
26
Se hiihdetään sittenkin! Tervahiihto suksitaan lumella, joka tuodaan Ouluun etuajassa suljetuista Lapin hiihtokeskuksista
11
Valtioneuvoston muistio ravintoloiden sulkemisesta kertoo: Koronaa tavattu Pohjois-Pohjanmaalla kuudessa kunnassa – "Oulussa on havaittu useita COVID-19 -tapauksia"
8
Kaikkiin koululaisiin ei ole saatu yhteyttä etäopetuksen aikana – "Aika näyttää, tuleeko tästä isompi ilmiö"
3
Kunta-alan kolme kuukautta kestäneet neuvottelut tyssäsivät umpisolmuun – osapuolet pyytävät valtakunnansovittelijaa apuun
3
Maapallon valtakeskukset ovat koronaviruksen armoilla – pandemia sammuttaa valot EU:sta ja syrjäyttää Trumpin, selviääkö Kiina voittajana?
2
Pohdinta tehohoitopotilaiden siirtämisestä Uudeltamaalta maakuntiin on käynnistetty Suomessa
1
Korona pelastaa Oulun yliopiston – jälkihoito tulee yhteiskunnalle niin kalliiksi, että tällä vuosikymmenellä rakennetaan vain ihan välttämättömiä Lukijalta

Etusivulla nyt

Mainos

Paikallissää

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

En ymmärrä yrittäjien "ahdinkoa"

Eikö samalla logiikalla työttömäksi jäävänkin pitäisi olla nillittämättä työttömyyttään ja kestää se puoli vuotta ilman ... Lue lisää...
Eikö työttömäksi

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jarin piirrokset arkistossa.

Naapurit

1.4.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu


Pohjoisen kattavimmat mediatilat ja monipuoliset markkinoinnin palvelut printtiin ja digiin.

Kaleva Media B2B asiakasratkaisut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityksille


stats-image