Oulu

Puheenaihe: Rakennetaanko Ouluun liikaa pieniä asuntoja?

Ouluun rakennettavien kerrostaloasuntojen keskipinta-ala on pienentynyt viime vuosien aikana. KUVA: Kontiainen Jarmo
Oulu 25.11.2018 8:00
Taneli Kärki

Sunnuntain lehdessä Kalevan kokoama Sunnuntaikäräjät-raati ottaa kantaa Ouluun rakennettavien asuntojen kokoon.

Ouluun rakennettavien kerrostaloasuntojen keskipinta-ala on pienentynyt viime vuosien aikana. Yksiöitä ja kaksioita rakennetaan tiuhaan tahtiin varsinkin keskustan alueelle. Jäävätkö keskustaan muuttamisesta haaveilevat perheet paitsioon, kun tarjolla on vain pieniä asuntoja? Onko monimuotoinen keskusta-asuminen vaarassa ja rakennetaanko uusia asuntoja sijoittajien ehdoilla?

Ratkaisu äänin 4–1: kyllä rakennetaan.

Oulun rakennusvalvonnan päällikkö Pekka Seppälän mukaan selkeää yhtä vastausta ei ole.

– Riippuu mistä näkökulmasta asiaa pohtii. Jos markkinoilla on kysyntää pienille asunnoille, niin niitä tehdään. Toisaalta nyt on havaittavissa, että asuntojen keskikoko on kasvamaan päin. Siis kysyntä kääntyy hieman suurempiin asuntoihin.

Seppälä kertoo, että rakennuslupien määrä kuvaa etupainotteisti tulevaa rakentamista.

– Viime vuonna luvitettujen kerrostaloasuntojen keskikoko (mediaani) oli 32,5 neliötä ja tämän vuoden reilun 2 300 kerrostaloasunnon keskikoko on 35,5 neliötä siis noin 10 prosenttia suurempi. Tulevaisuus näyttää jatkuuko trendi.

Kiinteistöliiton Pohjois-Suomen hallituksen puheenjohtaja Anne Karhulan mielestä Oulun rakentamisen suunta on huolestuttava.

– Suunta kerrostalotuotannossa näyttää olevan: pientä ja kallista. Olemme matkalla vuokrakasarmittumiseen.

Karhula muistuttaa, että myös ylisuuret taloyhtiölainat ovat oma uhkatekijänsä.

– Miniasuntojen määrä on yli kaksi kaksinkertaistunut, kun taas perheasuntojen määrä on puolittunut. Lasten osuus Keskustan asukasmäärästä pienenee rakennettavien kerrostaloasuntojen asuntokoosta johtuen. Tämä ei saa olla kuntapolitiikkamme tavoite? Elävä kaupunki ja taloyhtiöt tarvitsevat pieniä ja suuria perheitä. Palataan kestävälle tielle. Meidän pitää tehdä keskustasta ihanteellinen ja turvallinen paikka lapsiperheille.

Kiinteistönvälittäjä LKV ja yrittäjä Hannu Hietalan mukaan yksiöitä ei juurikaan osteta omaan käyttöön.

– Ne hankitaan sijoitusmielessä. Uusia yksiöitä oli 22.11. Oulussa myynnissä Etuoven mukaan 498 kpl. Varsinkin keskustan alueella niitä rakennetaan sijoittajien tarpeisiin. Parhaille pakoille rakennetaan vuokrakasarmeja.

Hietalan mukaan ostajat eivät halua ostaa kotia omaan käyttöönsä taloyhtiöistä, jotka ovat täynnä vuokralaisia.

– Uudisasuntojen keskustan hintatasolla perheasunnot muodostuvat lisäksi niin kalliiksi, ettei normaalituloisilla lapsiperheillä ole niihin varaa. Suuntauksen jatkuessa monimuotoinen keskusta-asuminen uusissa kodeissa on vaarassa.

Talonrakennusteollisuus ry:n Pohjois-Suomen ja Lapin aluepäällikkö Juha Mäntysen mukaan kysyntä ja markkinat määrittävät pitkälti hankkeiden toteutemiset.

– Ei grynderin, eikä sijoittajan intressi ole rakentaa tai sijoittaa kysyntää vastaan. Myös isompia keskusta-asuntoja tullaan rakentamaan, kysyntää rajoittavat vain tällä hetkellä keskustan korkeampi neliöhinta ja markkinan suppeampi ostokyky.

Joustava kaava ja korkealle rakentaminen tuovat Mäntysen mukaan reagointikykyä markkinan muutokseen ja tehokkuutta rakentamiseen.

– Keskustaa, jossa on valmis infra, kannattaa kehittää niin, että se mahdollistaa tehokkaan rakentamisen ja monen kokoisia asuntoja.

Filosofian tohtori ja Helsingin yliopiston kaupunkimaantieteen professori Mari Vaattovaara sanoo, että pieniä asuntoja on jo riittävästi tarjolla. 

– Toisin kun kuvitellaan, yksinasuvien osuus on useissa kaupungeissa kääntynyt laskuun, myös Helsingissä. Yksinasuvista vain pieni osa asuu tai toivoo asuvansa yksiöissä.

Vaattovaara toteaa, että tulevaisuudessa yksinasuvista suurempi osa tulee olemaan vanhuksia, eikä heidän toiveenaan varmastikaan ole pieni yksiö.

– Useimmissa kaupungeissa pieniä asuntoja myös on jo reilusti tarjolla. Muutama lisäneliö lisää viihtyisyyttä ja muunneltavuutta merkittävästi. Samalla sijoituksen tuotto toki laskee.

Hänen mukaansa asuntojen ja asuinalueiden tulee olla arvokkaita vielä sadan vuoden kuluttua.

– Opiskelijoiden asuminen on toinen kysymys.

Mitä mieltä olet Oulun asuntokannan kehityksestä Mennäänkö markkinoilla sijoittajien tahdissa ja pitäisikö asuntoja rakentaa enemmän perheitä ajatellen? Vastaa kommentoimalla tätä juttua.

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (94)

Nyt on myös huomattu, että "tehoneliöillä" rakennettu asunto on täysin hengetön, ei koti. Hieman persoonallisempi koti on yhä useamman tavoite, vaikka muutaman hukkaneliön kustannuksella.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Seniori etsii keskustan tuntumasta uutta, tasokasta asuntoa. Vaikea löytää. Uudet rakennettavat kohteet eivät innosta: pikku kopperoita täynnä, vuokralaiset, kohtuuttomat yhtiölainat (joista voi joutua itsekin vastuuseen)... Missä viihtyisät, muunneltavasti kalustettavat, "oletettavasti rauhalliset", hyvin hoidetut taloyhtiöt (sijoittajat vastustavat rahanmenoa)...?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Sellaisia asuntoja rakennetaan, mitkä menevät kaupaksi. Eipä ole ihmisillä isompiin varaa, joten ei - ei rakenneta liikaa pieniä asuntoja. Sitten vasta pitää alkaa huolestua, kun pienet asunnot eivät enää mene kaupaksi. Ei yritykset lähde tekemään sellaista, mikä ei myy, ellei joku muu maksa.

Jos on kovasti varma siitä, että markkinoilla on vääränlaista tarjontaa, kannattaa markkinarakoon tarrata. Löytyykö sunnuntaikäräjät-raadista mielipiteen lisäksi investointihalukkuutta isompia asuntoja tarjoavan taloyhtiön rahoittamiseksi, jos sellaisille asunnoille kerran on kysyntää?

Ai ei vai. No sitähän minäkin. Saahan sitä leukoja louskuttaa ja sanoa, miten muiden pitäisi toimia, mutta laitetaanpa oma kukkaro tulilinjalle niin johan alkaa mieli muuttua.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uusien ns perheasuntojen suunnittelu on kummallista.vasta oli Kalevassa esittelyssä marskinpuiston perheasunto.Eteinen keittiöseinän jatkeena.Wc:t mahdollisimman kaukana makuuhuoneista, kulku olohuone/keittiön läpi, ei juuri vapaata seinää esim taulujen ripustusta varten , lasiliukuovi makuuhuoneeseen ja tietysti oma sauna.Hinta hirveä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Rakennetaan.

Miten asuntosijoittaminen saataisiin niin vastenmieliseksi esim yrityksiin sijoittamisen rinnalla, että pienet asunnot menisi aina ostajien omaan käyttöön tai voittoa tavoittelemattomille vuokrasäätiöille, mikäli sellaisia on? Että olisi mahdollisimman vähän välistävetäjiä nostamassa hintatasoa?

Minusta keskustan kehitystä hidastaa paitsi isojen ja järkevän hintaisen asuntojen puute niin myös autopaikkojen puute. Voisiko gryndereille tehdä kämppiä sijaan parkkipaikkoja, joita voisivat sitten vuorata yrityksille?

Asun tällä hetkellä kahdestaan 90 neliössä ja jo siinä on liian huonosti toimivat säilytystilat kaikille harrastusvälineille. Ihmisillä pitäisi olla kohtuuhintainen mahdollisuus man caveen ja verstashuoneeseen työkaluineen ja kunnon vaatehuoneisiin, ettei potentiaalisista lastenhuoneesta tarvitse tehdä varastoja tai säilyttää kalliita pyöriä jossain sisällä.

Lisäksi keskustassa unohtuu yksi ihmisen perustarpeista: Nukkumisrauha. Ei kerrostalot makkarin ympärillä haukkuvine koirineen, yöllä kopistelevine ihmisineen ja sisälle leijailevine tupakansavuineen ole mikään houkutteleva kohde. Palvelut ovat vasta aika kaukana unen, läheltä kodista löytyvien harrastetilojen ja eri kulkuneuvojen säilytyksen perässä. Tehkää niistä ensin kustannustehokkaita ja haaveilkaa vasta sitten keskustaan muitakin ihmisiä kuin yksin asuvia ja tyhjiä liiketiloja.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jos olet kovasti sitä mieltä, että parkkipaikoille on kysyntää, niin sittenhän sinun kannattaa alkaa esim. parkkihalliyrittäjäksi. Rahoitusta luulisi löytyvät tuollaisen kultakaivoksen perustamiseen helposti. Eikö vain?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ei, vaan ylipäätään rakennetaan aivan liian vähän asuntoja. Asuntoja pitäisi tulla markkinoille siihen tahtiin, että nykyinen vuokrataso tippuisi vähintään 70%.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Sijoittajat pitävät asuntoja mieluummin tyhjänä kuin laskevat vuokraa. Näin myös liikehuoneistojen kohdalla.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

vuokran tasoa kun katselee ei todellakaan ole liian pieniä asuntoja.. isoja kalliitapas. kaksiosta 600-800 on liikaa!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kohta saadaan taas 35 000 halpatyöntekijää Ruotsista, heille saadaan loistavia asuntoja ja suomalaiset maksaa vuokrat, aivan mahtavaa - hyvä fiilis, peukkua.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ruskotunturin voisi helposti muokata Pueblo intiaanien tyyppiseksi asutukseksi, onko tätä vaihto ehtoa punnittu kaupungin halituksessa.
Käsittääkseni siinä on omasta takaa lämmitys.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ei ne liian pieniä ole,pitää vain oppia nukkumaan pystyssä. Ennen kun tultiin alas puista nukuttiin oksalla asennossa kun asennossa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kyllä liian pieniä jopa varastoiksi. Vähintään yksiön koko pitää olla 50-65 neliötä

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Sänky ja ruokapöytä on suurimmalle osalle yksinasuvista riittävä kalustus. Siihen ei mitään lukaaleja tarvita. Kunhan asumiskustannukset kunnolla räjähtää käsiin, alkaa lapsiperheillekin kelvata kaksiot. Kun elämä on henkisesti köyhää, sitä yritetään paikata hankkimalla tarpeetonta krääsää, joka ei mene kirppiksilläkään kaupaksi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Mithän sanomattomia vastauksia. Petaako hän eläkevirkaa virkamis ei tee virheitä varman päälle.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Väärin.

Rakennetaan ihan liian monta vierekkäin, kun pitäisi rakentaa mahdollisimman monta päällekkäin ja sitä myöden korkeammalle.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

On rikos tunkea ihmisiä ''asumaan'' varastokoppeihin - siis alle 60m2, mikä on MINIMI ihmisen ASUNNOKSI, jossa on AINA oltava erillinen makuuhuone, oleskeluhuone, kunnolliset varastot, pesu ja ruokailutilat - ja vielä pakottaa maksamaan niistä maltaita.
Yksiö käy korkeintaan valivarastoksi esim. opiskelun ajaksi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (94)

Uutisvirta

22:09
Laskeminen vaarantaisi muut Isokurussa liikkuvat Pyhätunturilla – Metsähallitus perustelee turvallisuudella rajoituksia, jotka kieltävät liikkumisen Isokurun rinteillä Tilaajille
21:04
Seurasimme lumensyöjäjunan ensimmäistä testiä Suomessa – Monsteri saapui Venäjältä Kainuun korpeen ja pani raiteet kuntoon, katso video
21:00
Suomi kokeili kaikkea, mutta hävisi koripalloilun EM-karsinta-avauksen Serbialle
20:54
Suomi hakee EU:lta tukea viidelle ratahankkeelle – päätökset luvassa ensi kesänä
20:47
Mirja Vehkaperä hyppää innoissaan liikkuvaan junaan Oulun kaupungihallituksen puheenjohtajaksi – "Oulun päätöksentekoon pitää saada entinen Oulu-henki takaisin" Tilaajille
20:46
Keskustan kunnallisjärjestö esittää yksimielisesti Mirja Vehkaperää Oulun kaupunginhallituksen puheenjohtajaksi
20:19
Tällainen on venäläinen lumensyöjä – katso video monsteriveturista
45
Nyt se on tutkittu – moni pitää vihreään kuluttamiseen kannustamista vastenmielisenä tuputtamisena
41
Karjasilta on kaikesta huolimatta vielä yksi maamme yhtenäisemmistä jälleenrakennusalueista – joitain käsittämättömiä kötöstyksiä löytyy Lukijalta
33
Lehto Group aloittaa yt-neuvottelut, yhtiön koko vuoden tulos reilusti tappiolla – neuvottelujen piirissä 400 ihmistä, yli sadan työt vaakalaudalla
30
Keskustan puheenjohtaja Kulmuni Mikko Kärnän seksiviesteistä: "Kaikille sattuu välillä myös tyhmyyksiä"
28
Kärpät säilytti sarjataulukon piikkipaikkansa nihkeähköllä voitolla sarjajumbosta – Sportin Dufva: ”Paras tänään näkemäni maalintekijä oli Hannu Hilli Oulun Värisilmästä”
28
Oulun joukkoliikenteen lippuja voi pian ostaa automaateista seitsemästä eri paikasta – Lentokentälle tulossa kaivattu yhden bussimatkan ostomahdollisuus
25
Uudet liikennemerkit tulevat Suomen teille – keltainen viiva vaihtuu valkoiseen

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli muuttuu erittäin huonoksi aamusta alkaen Etelä-Lapissa lumipyryn vuoksi.
Ajokeli on huono Uudenmaan, Kanta-Hämeen, Päijät-Hämeen, Pirkanmaan, Keski-Suomen ja Etelä-Pohjanmaan maakunnissa lumi- tai räntäsateen vuoksi.
Ajokeli muuttuu huonoksi aamusta alkaen maan itäosassa, Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun maakunnissa sekä Keski-Lapissa ja Pohjois-Lapissa lumi- tai räntäsateen ja sään lauhtumisen vuoksi.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Miksi Perussuomalaisia pelätään?

171 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

perussuomalaiset vastasivat ”hoitajakeskustelun komeimmasta voltista”

Marinin hallitus toimii aivan toisella tasolla verrattaessa sitä Sipilän oikeistohallituksen leikkauspolitiikkaan ja tod... Lue lisää...
persuilla huono muis...

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

20.2.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu


Pohjoisen kattavimmat mediatilat ja monipuoliset markkinoinnin palvelut printtiin ja digiin.

Kaleva Media B2B asiakasratkaisut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityksille


stats-image