Oulu

Pohjois-Ritaharjun lasten vanhemmilta tiukka vastalause Oulun kaupungille – siirto väis­tö­ti­loi­hin Kau­ko­vai­niol­le nähdään lain­vas­tai­se­na

Ritaharjun alueella on paljon enemmän koululaisia kuin alueelle tehtyihin koulurakennuksiin mahtuu. Arkistokuva. KUVA: Maria Seppälä
Oulu 5.2.2020 13:34
Anssi Väisänen

Pohjois-Ritaharjun koulun oppilaiden vanhemmat vastustavat tiukasti Oulun kaupungin ilmoitusta siirtää noin sata alakoulun oppilasta syksyllä väistötiloihin Kaukovainiolle.

190 allekirjoittajaa vaatii, että kaupunki luopuu ilmoitetusta oppilaiden siirrosta Kaukovainiolle ja että viime syksynä opintiensä Pohjois-Ritaharjun koulussa saavat jatkaa samassa paikassa tai sen välittömässä läheisyydessä. 

Lue myös: Ritaharjun koulu on jälleen tupaten täynnä oppilaita, eikä tila riitä – sadan oppilaan evakkopaikaksi esitetään Kaukovainiota

Kaupunkia patistetaan ryhtymään välittömästi toimenpiteisiin, joilla ratkaistaan tilojen riittämättömyydestä aiheutuva ongelma asianmukaisesti.

Vastoin perusopetuslakia?

Perusteluissa todetaan muun muassa, että siirtoehdotus on lähtökohtaisesti perusopetuslain vastainen.

"Lapsen oikeuksia koskeva yleissopimus on Suomessa laintasoisena voimassa ja se sitoo siten muun ohella julkista sektoria siten, että sopimuksessa määrätyt lapsen oikeudet on toteutettava lasta koskevassa päätöksenteossa. Tämä on näin ollen myös Oulun kaupunkia sitova ensisijainen periaate lasta koskevassa perusopetuksen järjestämistä koskevassa päätöksenteossa. Nyt esitetty ratkaisu perustuu siihen, että tämä olisi toiminnallisesti ja taloudellisesti järkevin toimenpide. Kaupunki ei näin ollen ole huomioinut lainkaan sitä seikkaa, mikä on päätöksenteon kohteeksi joutuneiden lasten kannalta katsoen heidän etunsa mukainen ratkaisu", kirjelmä toteaa.

Myöskään tosiasiallista syytä, joka estää koulun käyttämisen opetukseen, ei allekirjoittajien mukaan edes väitetty olevan.

"Tosiasiallisena syynä ei voida pitää sitä, että koulu on täynnä ja oppilaille ei ole tilaa etenkin ottaen huomioon, että tilanne on näiltä osin jatkunut jo vuosia samanlaisena. Näin ollen pidämme opetuspaikan vaihtamista perusopetuslain vastaisena."

Lasten vanhemmat epäilevät myös, etteivät Kaukovainion tilojen sisäilmaongelmat ole ratkenneet edes mahdollisilla korjaustoimenpiteillä.

Väistötilojen vuokraaminen Kaukovainiolta on esillä ensi tiistaina sivistys- ja kulttuurilautakunnassa.

Luottamuksensuojaa loukataan?

"Päätös siirtää jo Pohjois-Ritaharjun kouluun osoitettuja oppilaita muualle uusien oppilaiden tieltä, loukkaa myös hallintolain 6 §:ssä tarkoitettua luottamuksensuojaa eli oikeutta luottaa siihen, että viranomaisen päätökset ovat sitovia myös päätöksenteon jälkeen ja ettei viranomainen kajoa yksipuolisesti tekemiinsä päätöksiin taannehtivasti. Tällainen toimintatapa horjuttaa vakavasti Suomen oikeusjärjestyksen yhtä keskeistä periaatetta eli suojaa viranomaisen mielivaltaista lainkäyttöä vastaan", kirjelmässä sanotaan.

 

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (179)

Tämä on valitettavaa. Llen vaan pyllistänyt rakennusliikkeiden suuntaan voitelun kera. Oululaisia tosin vedetään ilman vaseliinia kovaa🥶

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Oulun kaupungin maankäyttöpolitiikan ilmentymä, onnittelut Riitaharjulaisille! Aikoinaan vaatimuksen tontin saamiselle oli väh. 2 lasta. Kukaan ei arvannut, että suurimmalla osalla alueen asukkailla tuon luvun voi kertoa vähintään 3:lla, joka johtaa väistämättä tähän tilanteeseen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Haja.asutus aluieilta kuskataan lapsia kymmenien kilometrin päähä niihin suuriin kouluihin, koska pienet koulut lakkautetetaan. Nyt ollaan siinä tilanteessa, että oikeus ja kohtuus on Kaukovainion koulu saa kelvata myös Ritaharjun koululaisille. Ei mitään suuria kouluja enää.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Mielestäni lasten kuskaamisen perusteluksi ei riitä, että on heitä kuskattu ennenkin. Eikö niistä aiemmista kerroista olisi voinut ottaa opiksi?

Tällaisessa päätöksessä kaupunki voisi kuulla vanhempia ennen päätöksentekoa järjestämällä esim. avoimen keskustelutilaisuuden, jossa voitaisiin miettiä ratkaisuvaihtoehtoja yhdessä rakentavassa hengessä.

Mielestäni vanhemmilla on oikeus esittää kritiikkiä kaupungin hallintoa kohtaan. Onhan tämä asia huonosti hoidettu tälläkin kertaa. Kritiikkiä esitettäesä olisi kuitenkin hyvä antaa jokin vaihtoehtoinen ratkaisuehdotus. Tässä jutussa sellaista ei ainakaan tullut ilmi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tämän päivän Kalevan jutusta käy ilmi, että koulu ei ole keskustellut asiasta vanhempien kanssa. Jos edes rehtori ei vastaa kyselyihin, vaihtoehtoisia ratkaisuehdotuksia ei voida esittää, vaikka niitä olisikin tarjota.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kyseinen koulu on ollut pieni kokoajan, kaupunki on tiennyt paljonko sinne muuttaa porukkaa, niin miksi ei tehty alunperin tarpeeksi isoa koulua, rahat laitetaan kaupungintalon homeremonttii, lapsista välittämättä, päättäjät (poliitikot) HÄVETKÄÄ.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Vuokratkaa kohteet rahastoilta tai Lehdolta. Saisitte hetkessä sekundaa koko rahalla😬

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ei mahdu enenpätä mitä siitä valittaa tämä on fysiikkaa. Kakiksen koulu välttää aivan hyvin opetushan se on tärkeintä eikä ulkoiset puitteet.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jännä miten vuosikymmenestä toiseen kaupungin viskaaleille tulee yllätyksenä, että lapsiperheille suunnitellulle asuma-alueelle muuttaa lapsiperheitä. Ja taas ovat koulut täynnä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Mitä lainvastaista siinä on, että kaupunki järjestää opetuksen toisessa paikassa, jos lähikouluun ei mahdu.
Eikö se juuri ole lainmukaista ja lapsen oikeuksien toteutumista.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jos lähikouluun ei mahdu, silloin sinne ei voi ottaa uusia oppilaita. Nyt ollaan oppilaat, jotka juuri ovat aloittaneet koulunkäyntinsä koulussa eli ekaluokkalaiset, siirtämässä muualle. Kaupungin olisi tullut suunnitella asia niin, että isommat lapset siirtyvät, ja pienet saavat käydä lähikoulua.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Onko kukaan tietonen että ne jotka joutuisi Kaukovainion koululle ovat 8 vuotiaat!!!!????? Ne on vielä pieniä. Ritaharjun koulussa on vanhempiakin koululaisia jotka osaisi paljon paremmin omaksua siirron. Esim. Vitosluokkalaiset. Tätä asiaa ei kannata verrata ollenkaan entis vanhoihin aikoihin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Säälittää ne pienet tulevat tokaluokkalaiset, että joutuvat näin pieninä muuttamaan koulua turvallisesta ympäristöstä. Näille pienille jo ensimmäinen luokka on uusi asia ja heti seuraavana vuonna pitää muuttaa pois lähikoulusta. Olisiko ollut mahdollista, että viimeistä luokkaa käyvät olisivat siirtyneet Kaukovainiolle ja näin olisi pienemmät saaneet jäädä lähikouluun. Toivottavasti tästä keskustellaan rakentavasti pieniä koululaisia ajatellen !

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ritaharjun vanhempien joukolta tuleva viesti on kovin ehdoton, ilkeä ja kärkevä. Ikään kuin ritaharjulaisille olisi annettu joskus lupauksia, joista he haluavat pitää nyt kynsin hampain kiinni?

Lienee selvää, ettei Oulun kaupunki voi yhtäkkiä muuttua tiloiksi. Silloin on turvauduttava etä- tai evakkotiloihin ja annettava aikaa ratkaisuille. Tämä on ollut Oulussa jo pitkään käytäntö. Esimerkiksi tällä hetkellä Salonpäästä kuljetetaan oppilaita Patamäkeen, kunnes uusi koulu valmistuu. Tämä ei ole aiheuttanut Salonpäässä narinaa. Miksi Ritaharjun tapauksessa olisi tehtävä poikkeus? Tällaista pikkuporvarillista revolutionarismia on hyvin vaikea ymmärtää.

Vuosien varrella on liikkunut itsepintaisia huhuja, joiden mukaan ritaharjulaisille olisi luvattu koulupalvelut kaikissa mahdollisissa tilanteissa kotikulmilta. Tätä on vaikea uskoa, mutta jos lupaus on totta, lupaajan on astuttava esille ja kannettava vastuunsa.

Toivomus on, että ritaharjulaiset rauhoittuvat, lopettavat pelleilynsä ja lakkaavat vaatimasta mahdottomia. Siku-johdon on kerrankin pysyttävä tiukkana ja vaadittava protestoijat ruotuun.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Höpsistä. Ritaharjun koulutarve ei ole tullut yllätyksenä päättäjille eli on ollut kyllä aikaa hoitaa asia kuntoon. Varmaan olisi Salonpäässäkin ollut mahdollisuutta järjestäytyä vastustamaan, mikäli viranomainen toimii lainvastaisesti. Sama lakihan se on sielläkin voimassa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ei tässä mennä mitään lakia vastaan, päinvastoin. Kaupunki hoitaa velvollisuutensa ja järjestää opetuksen lapsille.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kirjoittaja ei ole nyt valitettavasti ymmärtänyt asiaa kuten ei moni muukaan täällä. Oulun käytäntö ei voi muuttua laiksi, koska kaupungilla ei ole lainsäädäntövaltaa. Kyse ei ole etuoikeuden hakemisesta vaan sen puolustamisesta, että oppilaalla on lain mukaan oikeus käydä hänelle osoitettua lähikoulua, eikä nyt ole olemassa sellaisia lainmukaisia perusteita, joilla oppilas voidaan siirtää pois omasta lähikoulusta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Voihan Beeman...Oulun kaupungin "tulevaisuustutkijat"ovat vain hieman menneet metsään näissä kouluasioissa.Eka koulu olisi jo pitänyt olla puolet isompi.Mutta nyt joka niemen notkoon ja saarelmaan pystytetään pikku kouluja että josko lapset loppuisivat...ja samaan aikaan toisaalla itketään syntyvyyden laskemista.Siinäpä dilemma!Sisäilmaongelmaiseen väistötilaan josta aikuiset ovat lähdössä pois laitetaan 7-8v. lapset?!Kärsiköön ne!Uskomatonta pelleilyä!"
Pikkuporvarillinen revolutionarismi",voi hyvät hyssykät sentään.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Sitä sopii ihmetellä, että miksi tuolle alueelle talot ja sunnot on osoitettu lapsiperheille. Ongelmahan oli näkyvissä jo vuosia sitten ja lisää lapsiperheitä otetaan alueelle asumaan edelleen..

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (179)

Uutisvirta

19:11
Talousviisaiden ryhmän puheenjohtajan neuvo yritysten pelastamisessa: Ostakaa edes silloin tällöin take away -ruokaa tai vaikka suomalainen kiuas
19:00
Näin oululaisyrittäjät ovat reagoineet koronaan: asuntoesittelyitä etänä, verkkokauppojen perustamista ja laajentuneita kotitoimituksia Tilaajille
18:31
Kotipuoti on Inarin Kaamasessa koko kylän keskus – puodinpitäjä Sonja Loponen jututtaa kävijöitä pidempään vähintään kerran viikossa Tilaajille
18:24
Kempeleen kunnanvaltuusto siirtyy etäkokouksiin
18:00
Pandemia teki Andrew Cuomosta poliittisen sankarin – rohkeimmat ehdottavat demokraattien presidenttiehdokkaan vaihtamista
16:38
Henkilöauto törmäsi valopylvääseen Pohjankartanon koulun edustalla, kyydissä olleet pääsivät ulos omin avuin
16:33
Suojavarusteiden väitetään jumittavan sairaanhoitopiireissä – "Yhdenvertainen kohtelu on turvattava kaikin keinoin"
66
Kerro meille: Millä keinoilla kuka tahansa meistä voisi nyt tukea yrityksiä?
31
Asiantuntijat: Sosiaali- ja terveysministeriön käsitys koronan tarttuvuudesta taksissa on virheellinen
24
Oululaisfirman pikatestiä voidaan käyttää myös koronan löytämiseen – testitulos luetaan älypuhelimen ruudulta
20
Stockmann hakeutuu yrityssaneeraukseen – koronaepidemia katkaisi uudistusohjelman aloittaman nousun
17
THL:n maanantain luvut: Suomessa pian 2 200 varmistettua tartuntaa, kasvua eilisestä peräti 249 tapausta – PPSHP:n alueella kahdeksan lisää
15
Sikainfluenssan aikaan kriisikokouksissa istunut ex-kansliapäällikkö ihmettelee keskustelua "nyrkistä", koska sellainen on jo olemassa
14
Koitelissa viikonloppuna hirmuisesti väkeä ja parkkipaikat täynnä - Oululaiset nauttivat täysin rinnoin aurinkoisesta kevätsäästä

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Ville Tavion näkemykset

322 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Amerikkalainen miljardööri lahjoittajana

Tämä uutinen on kyllä monella juttutupalaisella erittäin hankalasti uskottavissa, kun täällä on vuosikaudet tiedetty, et... Lue lisää...
Tuntematon

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jarin piirrokset arkistossa.

Naapurit

6.4.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu


Pohjoisen kattavimmat mediatilat ja monipuoliset markkinoinnin palvelut printtiin ja digiin.

Kaleva Media B2B asiakasratkaisut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityksille


stats-image