Oulu

Oulun yliopiston 5G-verkon ensimmäinen virallinen yhteys saatiin muodostettua – kansallisen testiverkon avoin yhteys on nyt käytössä

5G KUVA: Oulun yliopisto
Oulu 16.5.2019 8:52
Heikki Uusitalo

Oulun yliopisto tiedottaa, että sen 5G-testiverkolla on muodostettu ensimmäinen virallinen datayhteys. Testivälineenä toimi puhelin.

Verkko on siis nyt virallisesti siirtynyt laboratorioista katolle eli avoimen 5G-yhteyden aikaan. 

5G-tukiasema integroitiin standardoidun arkkitehtuurin mukaisesti verkkoon ja ensimmäinen 5G-datayhteys on nyt muodostettu testilaitteiden avulla. 5G-verkkolaitteet ovat Nokian toimittamia ja integroitu Nokian ja yliopiston tiimien tiiviinä yhteistyönä.

Avoin 5G-yhteys tarjotaan nyt osana kansallista 5G-testiverkkoekosysteemiä, johon Oulunkin verkko kuuluu. Kaupalliset päätelaitteet tulevat saataville tämän vuoden aikana, jolloin myös operaattorien verkot lähtevät laajenemaan ja palveluiden kehittyminen saa vauhtia.

– Olihan se hienoa huomata, että 5G:n integroiminen samaan verkkoon 4G:n kanssa onnistui kuten pitääkin. Nyt 5G-yhteyttä voidaan tarjota helpommin erilaisten tutkimusprojektien tai yrityksien tarpeisiin ja onhan tämä Suomen 5G-testiverkoille merkittävä virstanpylväs, kertoo Oulun yliopiston testiverkon ohjelmajohtaja Olli Liinamaa.

Kansallisen 5G-testiverkon osana Oulussa nyt avattu avoin 5G-yhteys on rakenteeltaan vastaava kuin ensimmäisen vaiheen kaupalliset toteutukset. Aluksi pääpaino on datasiirtokapasiteetin nostamisessa, mutta samalla päästään pistämään vauhtia myös sovelluksien tutkimukseen.

5G avaa mahdollisuuksia monella eri sovellusalueella ja niiden tutkiminen, kehittäminen ja kokeileminen tarjoaa monenlaista haastetta vielä pitkäksi aikaa. Näitä tehdäänkin useassa Oulun yliopiston projektissa, jotka ovat osa 6GFlagship-tutkimuskokonaisuutta, jota Suomen Akatemia rahoittaa.

Yliopisto kertoo tiedotteessaan, että parhaassa tapauksessa 5G tarkoittaa yhteiskunnalle yhtä suurta mullistusta kuin GSM aikoinaan oli henkilökohtaiselle kommunikoinnille.

Tiedotteessa todetaan, että 5G tarjoaa mahdollisuuden katkaista kaapelit monesta sellaisesta kohteesta, jotka tällä hetkellä ovat paikallaan datayhteyksien vuoksi. Koneet, ajoneuvot ja muun muassa mittalaitteet muuttuvat mobiililaitteiksi ja langattomien sensorien käyttö tehostuu.

Ekosysteemin organisaatiot ja muut halukkaat pääsevät nyt testaamaan omia päätelaitteitaan ja sovelluksiensa toimivuutta aidon 5G-verkon kautta. Tutkittavaa on vielä runsaasti.

Perustutkimusta tehdään muun muassa kansallisessa 5G Force -projektissa Aalto-yliopiston koordinoimana. Perustutkimuksen lisäksi katseet on käännetty jo myös erilaisiin soveltaviin käyttökohteisiin, ja 5G-sovelluksia tutkivia tutkimusprojekteja onkin lähdössä liikkeelle useampia. Tällainen on esimerkiksi 5G-VIIMA, joka tutkii 5G:n soveltuvuutta teollisiin kohteisiin ja sovelluksiin.

– Kansallinen testiverkko pyrkii tarjoamaan 5G-radiokattavuuden ja uusinta verkkoteknologiaa yliopistojen, ammattikorkeakoulujen sekä VTT:n alueella. Lisäksi tarjoamme tutkijoiden osaamista kokeiluihin erilaisilla 5G:n sovellusalueilla. Tämä Oulussa nyt avattu yhteys on osoitus yhteistyön voimasta ja aimo askel kohti käytännön sovelluksia. Yliopistojen sekä VTT:n tavoite on auttaa sekä paikallista että kansallista ekosysteemiä ja pyrkiä vahvistamaan suomalaisten teknologiayritysten kilpailukykyä. Suomi on tässä ehdottomasti maailman huipulla, toteaa Kyösti Rautiola, 5GTNF-ekosysteemin vetäjä, johtava tutkija VTT:ltä.

5G Force on projekti, jossa pyritään Suomessa olevista testiverkoista muodostamaan kansallinen tutkimusalusta, jossa tutkitaan 5G:tä ja myös tarjotaan yhteinen alusta erilaisten hankkeiden tarpeita varten. 

MAINOS

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (26)

Ikävä vaan, että Nokia tulee jälikijunassa 5G:n kanssa. Toivottavasti juna ei ole vielä kokonaan mennyt.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Milläs perusteella ollaan täällä jälkijunassa 5G-verkkojen kanssa? Monessa paikassa kyllä keulaltaan "5G"-verkoilla, jotka todellisuudessa ovat LTE-verkkoja. Ei ole vielä edes kuluttajamarkkinoilla laitetta 5G:n käyttöön.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Onhan tuo iloinen asia, että testilaitteet toimivat, mutta ei tuon kaapelittomuuden pitäisi olla se keskeisin tavoite! Kiinalaisilta olisi saanut jo valmiin kaupallisen 5G- systeemin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kiinalaisilta ei osteta.Kielto jo useassa maassa ja varmaan lisää tulee.Haluatko kriisitilanteessa olla totalitäärisen kommunistimaan armoilla.Nokia,Ericsson on luotettavat.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

5G tukiasemien lähellä ei kannata asua, sillä ne on niin tehokkaita, että ne vahingoittavat mm. aivoja. Samoin 5G älypuhelinta ei kannatta ostaa, sillä se kun sitä pitää taskussa tai kotona samassa huoneessa missä itse on, niin se aiheuttaa vakavia terveyshaittoja. 5G puhelimen käyttöä voi verrata siihen, että pistää päänsä mikroaaltouuniin ja laittaa uunin päälle. Vaikutukset ovat samanlaisia, mutta tulevat hieman hitaammin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Muutama päivä sitten tuli vastaan uutinen, jossa kerrottiin Venäjän harjoittavan propagandaa 5G:n terveysuhkilla länsimaissa samaan aikaan, kun heidän oma lehdistönsä hehkuttaa teknologiaa. Ilmeisesti tarkoitus on saada lisättyä epäluottamusta yhteiskunnallisiin instituutioihin ja heikennettyä vapaiden demokratioiden toimintaa.
5G-teknologia on lähetysteholtaan matalaa ja laajakaistaista. Siinä ei ole sellaisia piikkitehoja kuten GSM:ssä tai NMT:ssä. Lähtökohtaisesti se on siis turvallisempaa kuin vanhemmat teknologiat.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tokihan siinä on uusia ja hienoja ominaisuuksia, mutta ei se mitään mullista. Tukkoon se menee kuitenkin ihan niinkuin 3G ja 4G verkot ennen sitä. Alussa toimii kaikki OK ja kun tarpeeksi datan nälkäisiä käyttäjiä siirtyy sinne, niin kapasiteetti vaan loppuu radiopuolelta. Sitten tulee "mullistava" 6G ;)

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jotain rajoituksia tuolle mainonnalle täytyy kyllä tehdä, mainosroskan määrä dataverkoissa on ihan järjetön. Niin ja kaikki ne tuotot mitkä menee ameriikan isoille "mainosyhtiöille " google, facebook ym maksamme me. Kyllä internet oli parempi muutamia vuosia sitten kun win xp ja edeltäjät eivät olleet valjastettu vielä sille valtavalle tiedonkeruulle ja mainostaniselle mitä nyt tapahtuu. Hakukoneissakin on nyt itse hakua tärkeämpänä kriteerinä ohjaus mainostajan sivulle, ennen oikea hakutulos oli tärkein. Dataverkot ,tietokoneet, mobiililaitteet on kaikki valjastettu mainosroskan tuottajien ja mainostiedonkeruun käyttöön. Jotain pitäisi tehdä, silmät kannattaisi avata jo, tilanne on hallitsematon, jossain pitää olla rajat tällekkin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

en minä näe yhtäkään mainosta. etkö osaa laittaa mainosten esto sovellusta tai selainta?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Onhan se kivaa riisua paikallaanolevista koneista datakaapelit pois ja siirtyä langattomaan (5G) verkkoon. Onko järkeä?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Isoin ongelma on se että mobiiliverkot tukitaan roskalla. Verkot tukkii mainosroska josta olisi päästävä eroon. Web sivun sisällön datasta vie usein 90% mainosten kuvien ja videoiden data. Tämän tarpeettoman mainosroskan lähettämisen maksaa kuluttaja ja se kuormittaa ympäristöä , syö energiaa ja aiheuttaa tarpeetonta radiosäteilyä ja hyötydatan kululle ongelmia ja hitautta tietoturva seulonta ongelmia ym. Kuluttaja pakotetaan vastaanottamaan ja katsomaan heille täysin tarpeettomia runsaasti datakapasiteettettia syöviä mainosvideoita ja kuvia. Samon kuin normaali kaatopaikat täyttyy muusta roskasta niin myös dataverkot,serverit ja datakeskusten kovalevyt täyttyy dataroskasta. Samoin kuin muunkin roskan tuottamista täytyy dataroskan tuottamistakin säädellä lainsäädännöllä ja maksuilla ja haittaveroilla muutoin siitä tulee ongelma. 5G verkot täyttyy 4K mainosvideoista ym roskastA eikä lopputuloksena ole välttämättä hyötydatan kulun kannalta mitään parannusta. Mainosroskalle pikaisesti rajoitukset.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Toinen näkökulma on, että mainokset rahoittavat suuren osan niistä palveluista mitä netissä käytät. Ilman mainoksia niitä ei olisi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Viesti poistettu

Joo saahan sitä varoitella... ko. 'tutkijat' on luultavasti juuri niitä samoja 'asiantuntijoita', jotka varoittelee ilmastonmuutoksesta ihmisen aiheuttamana. Onhan näitä. Vaan näille voidaankin viitata kintaalla.
Noille tutkijoille voisit kertoa, että 5G ei tuo mitään sellaista, mikä olisi sähkömagneettiselta kannalta poikkeavaa jo nykyisin olemassa oleviin langattomiin verkkoihin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Se on historia täynnä insinöörien keksintöjä, jotka myöhemmin todettiin hengenvaarallisksi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jos aina olisi kiellettyä kehittää uutta ilman, että olisi 100% todistetusti turvallista kaikille ja kaikkialla, kaikissa tilanteissa, olisi maailma aikas erilainen paikka. Ei se savumerkeillä kommunikointikaan ilman terveyshaittoja menisi..
Eiköhän se todistustaakka ole näin epämääräisissä tapauksissa ihan näillä, jotka kokee kärsivänsä 'säteilystä'. Aika erikoista on, että tähän mennessä yksikään ko. ongelmista 'kärsivä' ei ole voinut sokkotesteissä osoittaa tällaista herkkyyttä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

On aivan eri asia, jos suurin osa maailman ilmastotutkijoista on huolissaan asiasta, josta on paljon näyttöä, kuin jos muutama (200 on tosiaan muutama) äärityyppi varoittelee hypoteettisesta uhasta. Mene nurkan taakse olkiukkojesi kanssa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Niin, ovat huolissaan. Siinäpä se sitten olikin. Ollaan huolissaan. Kyllähän kuka tahansa on huolissaan ilmaston liiallisesta lämpenemisestä. Mutta kun se huolissaan oleminen ei auta. Pitäisi selvittää, voidaanko asialle tehdä jotain. Nyt tällaista selvyyttä ei ole. On vain huoli ja epämääräinen teko hillitä CO2 päästöjä ilman mitään faktoja ko. rajoitusten vaikutuksista YHTÄÄN MIHINKÄÄN.
Kun sitä näyttöä ihmmiskunnan vaikutuksista (suuntaan tai toisen) ei vaan ole olemassa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Niin. Eihän asiasta ole tätä nykyä kuin 99.9999% luottamus että CO2 aiheuttaa ilmaston lämpeämisen. Itse asiassa varmuus on jo sillä täsolla että kovin moni muu asia mihin luotat kuin kiveen on kaukana siitä luotettavuudesta. Ja kuinka silmät kiinni pitää mennä jos me ollaan poltettu maahan varastoitua hiilipohjaista polttoainetta kuin viimeistä päivää viimeiset 150v niin miten ihmeessä asiat eivät liittyisi toisiinsa. Hullu saa olla mutta ei tyhmä. Minä en vain kerta kaikkiaan jaksa ymmärtää niitä tahoja jotka vänkäävät vastaan että "varmuutta ei ole". Kyllä on.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (26)

Uutisvirta

21:52
Mielenosoittajat tukkivat Barcelonan pääteitä, polttivat renkaita rautateillä ja valtasivat lentokentän – 67 lentoa peruttu
21:34
Sveitsiläislehti Blick: Kari Jalonen jatkaa SC Bernin valmentajana vuoteen 2021 saakka
21:17
Viisi valtuutettua perusti uuden ryhmän Haapavedellä, puhetta johtaa Jarmo Viinala
21:13
Oulu hyllytti jälleen pormestarimallin – näin siitä huolimatta, että mallilla on yllättävän laaja kannatus valtuustoryhmissä
20:57
EU-maat keskeyttävät aseiden viennin Turkkiin – Ulkoministeri Haavisto: "Humanitaarinen kriisi on käsillä"
20:16
Charles Michel Kesärannassa: Konkreettiset keinot hiilineutraalin EU:n saavuttamiseksi on tuotava esille
19:53
Asutusta lähestyvät sudet huolestuttavat Limingassa – normaalisti yöllä liikkuva eläin on nähty jopa bussia odottavien koululaisten lähellä Tilaajille
70
Tarjoilijoista on pulaa Oulussakin – jopa nuoret alan työttömät epäilevät oman työkyvyn riittävyyttä raskaassa ammatissa
50
Pyhäjoen ydinvoimalan generaattorin valmistus alkoi Japanissa
34
Metsästäjä nousi tielle pysähtyneestä autosta ja ampui koppelon Savukoskella – haulikko ja saalis takavarikoitiin
32
Oulun satsattava joukkoliikenteeseen – kysymys on yleishyödyllisestä palvelusta, linjat on hoidettava olipa se taloudellisesti kannattavaa tai ei Lukijalta
29
Oulun Seudun Sähkön ja Oulun Sähkönmyynnin asiakkaille soitettu huijaussoittoja – kerrottu virheellisesti sähkönmyynnin loppumisesta tai hintojen korotuksista
24
Maailmanmestari Tero Pitkämäki lopettaa uransa, paluu huipulle jäi kiinni jaloista – ”Nyt on tyhjä olo”
22
Kansallismielisen Laki ja oikeus -puolueen johtaja Jaroslaw Kaczynski julistautui vaalivoittajaksi Puolassa

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli on paikoin huono Keski-Lapissa, Pohjois-Lapissa ja Lapin itäosassa sekä Kuusamon kunnassa lumi- tai räntäsateen vuoksi.
Ajokeli muuttuu yöllä paikoin huonoksi maan eteläosassa tienpintojen jäätymisen vuoksi.

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

takuueläke

Takuueläke on heille joita ei työnteko ole huvittanut.Vapaa matkustajia kyllä riittää. Lue lisää...
Löpö

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.

Naapurit

14.10.

Fingerpori

14.10.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan kokonaistavoittavuus on 86 % Oulun markkina-alueen kuluttajista viikossa.

Kaleva Media Yrityspalvelut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityspalvelut/


stats-image