Oulu

Oulun yh­tei­sö­ve­ro­ker­ty­mä karua luettavaa – katso pysäyttävä grafiikka

Oulun kaupunki ei ole pysynyt muiden mukana yhteisöverojen kertymässä. KUVA: Janne-Pekka Manninen
Oulu 1.11.2017 14:24 | Päivitetty 1.11.2017 14:41
Teksti: Heikki Uusitalo, Pekka Rahko, Grafiikka: Heikki Uusitalo

Oulun yhteisöverotulojen kehitys on viime vuosilta karua luettavaa. Samaan aikaan, kun pääkaupunkiseudulla ja Turussa on menty kovaa vauhtia ylöspäin, Oulu junnaa rakennemuutoksen jäljiltä pahasti pakkasella.

Oulun kaupungin aineiston mukaan yhteisöveroja kerättiin viime vuonna 40 prosenttia vähemmän kuin vuonna 2005. Euroissa se tekee yli 22 miljoonaa euroa.

Oulun kaupungin talousjohtaja Jukka Weisellin mukaan iso selittäjä on IT-alan hiipuminen huippuvuosista.

Alla olevasta grafiikasta näet Oulun yhteisöverojen kehityksen ja voit verrata sitä neljään muuhun suureen kaupunkiin. Grafiikan latautuminen voi kestää hetken. Viemällä osoittimen palkin päälle, näet tarkemman luvun.

 

Oulun suurin yhteisverojen maksaja vuonna 2016 oli Anite Finland Oy. Yhtiön yli 60 miljoonan euron verotettavasta tulosta yhtiö maksaa veroja lähes 11,8 miljoonaa euroa.

Anite on entinen Elektrobitin osa ja nykyisin osa Keysight Technologiesia. Keysight Technologies Finland Oy oli Oulun toiseksi suurin yhteisöverotulojen saaja. Verotettavaa tuloa kertyi yli 41 miljoonaa euroa, josta yhtiö maksaa veroja yli 8 miljoonaa euroa.

Oulun 30 suurinta yhteisöverojen maksajaa näet täältä.

Katso viime vuoden suurituloisimman Kaleva.fi:n verokoneesta sekä lue veroaiheisia juttuja aihesivulta.

Lue lisää 02.11.2017 Kalevasta.

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (63)

Oulua on kehitetty liikaa it-sektorin ehdoilla eikä ole nähty muiden alojen mahdollisuuksia, jotka nykyisin työllistävät paljon mm. ohjelmoijia.
Päättäjien on viimeinen hetki alkaa hankkimaan alueelle teollisia työpaikkoja, muutoin meidät hukka perii.

Tällä hetkellä business oulu on keskittynyt vain tukemaan it-sektoria erilaisilla markkinointi- ja kehittämishankkeilla

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Palvelualan kehittäminen olisi tärkeintä Oulussa tällä hetkellä. Maailma on menossa siihen suuntaan, että ns. pehmeä teollisuus kuten matkailu, ravintola- ja majoitustoiminta kasvavat kovaa kyytiä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Miten monta vuotta tai vuosikymmentä täällä jaksetaan itkeä menneen talven lumia? IT tuli ja meni, nyt pitäisi jo viimeinkin alkaa katsella muita ja uusia aluevaltauksia. Siihen on alueella valtavasti potentiaalia, jos vain älliä löytyy päättäjistä sekä rahoittajista. Edelleenkin koetetaan epätoivon vimmalla elvyttää jo kylmennyttä ruumista. Ok, pelibisnes on tuonut jonkin verran nostetta it-alalle, mutta se ei ikimaailmassa pääse menneitten vuosien tasolle. Sen sijaan mistä maailmalla on valtava kasvu ollut menossa jo vuosia on green ja clean tech, luonnonvara-ala ja biotalous. Meillä on lisäksi sellaista, mitä ei voi viedä, eli puhdas ympäristö ja paljon tilaa. Matkailu on myös valtavasti kasvava ala oikeastaan kaikkialla muualla Suomessakin paitsi täällä teknologiaan käpertyneessä peräkylässä. Nyt siis päät raksuttamaan: meillä on monialainen yliopisto ja paljon osaavaa työvoimaa reservissä. Sillä sitä kasvua saadaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kyllä Oulun tuki yrittö´ämiseen on ollut alaarvoista, esim tonteilla rahastetaan kohtuuttomasti ja pienille yrityksille on tontteja huonosti tarjolla, ja niistä pienistä yrityksistä tulee joskus isoja . Kempeleessä asia on paremmin ja siellä osataan yrittämistä arvostaa !

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Aikoinaan oli tämäkin palsta täynnä vahingoniloa, kun Nokia ajettiin Oulusta alas. Nyt ei sitten paljon naurata.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Joo, ihan samaa itsekin ihmettelin ja suorastaan ällistyin silloin, että millainen ymmärrys yleisistä asioista on henkilöillä jotka kommentoivat tyyliin: hyvä että Nokia vähentää/lähtee Oulusta, kun niitä näkee ylpeinä tuolla marketin kassajonossakin Nokia-badget kaulassa. Tai että naapurin mummon kätilö oli ostanut Nokian puhelimen ja se ei toiminut.

Yhteisöverot koskevat kaikkia kaupunkilaisia, vaikkei ko. firmoissa itse työskentelisikään.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ei tietenkään kerry, kun samoja duunareita pyöritetään yrityksestä /vuokrafirmasta toiseen ja näin palkka ei pääse kehittymään, kun ollaan vuosikymmeniä 'uran alussa'... Kun joudut taas eri työpaikkaan, niin olet taas lähtöpisteessä ja palkka aloittelijan tasolla. Ostovoimaa ei synny, pyörät ei pyöri..

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Oulussa toimintaa voisi voisi kuvailla vanhalla sanonnalla, että eihän tästä nousta "toisten paitoja pesemällä ", eli firmoja on joka paikassa, missä kansalaisten rahoja kupataan, kuten hoitokoteja, lasten päiväkoteja jne. Niiden pitäjät näyttävät verotietojen mukaan menestyvän hyvin. Eli raha pyörii pienehkön piirin sisällä. Missä on enemmän vientiin tähtäävä toiminta, teollisuustoiminta, mikä tuo paljon työpaikkoja ja sitä kautta verotuloja. Siihen menosuuntaan ja tietenkin myös päteviä myyntihenkilöitä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tämä on juurisyy Oulun velalla elämiseen. Kaupungin työntekijä määrät perustuu hyviin vuosiin, mitään muutosta ei vieläkään ole tehty. Tosi reilua pitää veroprosentti korkealla ja maksattaa toisilla oma eläminen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ei se Oulun tilanne siitä miksikään muutu vaikka kaikki kaupungin työntekijät irtisanottaisiin ja korvattaisiin yksityisillä palveluilla. Jostain on rahat revittävä. Yrityksiä ja työpaikkoja tänne tarvitaan ja paljon.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

2000-luvun alku oli poikkeuksellisen hyvää, nyt mennään aika lailla keskimääräisessä. Ei kunnan menoja voi rakentaa lihavien vuosien tulotason varaan jatkuvasti.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ei kai tuossa graafissa muuta "pysäyttävää" ole kuin että Oulu ja Tampere otti suhteellisesti eniten osumaa Nokian puhelinpuolen alasajossa. Suunta on kuitenkin vahvasti nouseva, ja 2017 lukuhan jo tiedetään melkein kokonaan kun ei ole kuin pari kuukautta vuotta jäljellä ja se tulee olemaan taas suurempi kuin edellinen vuosi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

On kai se yhteisöveroprosenttikin tippunut melko paljon vuodesta 2005. 26 % -> 20 % eli noin 33 prosenttiä kertyy nyt vähemmän verotuloja samasta verotettavasta tulosta kuin v.2005.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ei Oulu edes halua olla mukana kasvussa ,työssä ja toimeliaisuudessa , virkamiehet seisoskelevat jarrujen päällä ,jotta ei vaan tarvitsisi tehdä mitään .

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Viesti poistettu

Saha on helppo siirtää toiselle paikkakunnalle, kun rakentaa sinne puuliiterin...

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jännää, että Business Oulun ja monen muun hypettäjän mielestä ollaan jo menty yli ja ohi Nokia-aikojen!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Totta on että tekijää riittää ja duunarien määrässä ollaan samalla tasolla. Sen sijaa siitä voi olla huolissaan että kuinka kauan nämä startupit toimivat sijoittajien rahoilla ja milloin ne alkavat oikeasti tuottamaan myynnillä ja palveluilla. Jos eivät ala, sitten taas mennään ja lujaa....

Toisekseen, se että väkeä on paljon töissä ei tarkoita sitä että firmat tuottavat voittoa josta voisi jotain verojakin maksaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (63)

Uutisvirta

20:22
Pitkä elämä täynnä valokuvia ja tarinoita – Caj Bremer melkein itki nähdessään kuvansa ensimmäisen kerran hyvällä paperilla
20:21
Koripallon suurin lupaus loukkaantui Obaman silmien edessä – urheiluvälinejätti Nike lupasi selvittää tuotteensa pettämisen
19:26
Professori: Eduskunta ehtii käsitellä sote-uudistuksen lähiviikkoina, jos tahtoa löytyy – Yksi muutos voi kuitenkin vaatia poliitikoilta joustoa
19:08
Ministeri Annika Saarikko: " Olen toiveikas, sote-uudistuksen läpivienti on mahdollista vaalikaudella"
19:02
Suomen hiihtomaajoukkueen huoltopäällikkö Aki Hukka on väsymätön suksimestari, jonka rekassa on satoja pareja suksia Tilaajille
18:57
Krista Kiuru: Sote-valiokunta käy lausunnon kimppuun maanantaina – riippuu hallituksesta riittääkö aika
18:30
Brittiteini Shamima Begum liittyi Isisiin neljä vuotta sitten – nyt perhe yrittää saada Begumin vauvan Britanniaan Tilaajille
120
Uusi ennuste: Oulun seudun väestönkasvu taittuu ja muuttotappio iskee, Oulussa on parikymmenen vuoden päästä lähes 218 000 asukasta
55
Tutkijan mukaan eläin jää ruoantuotannossa näkymättömäksi – "Monet lapset ja aikuisetkin ovat tietämättömiä maidon- ja lihatuotannon todellisuudesta"
35
Autoilijat rysäyttäneet jo vuosia portaisiin Autorannan tuntumassa, jalankulkijoiden reitti hämää – "Miksei portaissa ole mitään estettä?"
33
Maailman suurin perinteinen purjelaiva vierailee Raahessa heinäkuussa – aluksen pituus 118 metriä
30
Media vaikuttaa siihen, miten yleisö suhtautuu kaivostoimintaan, kertoo Oulussa tarkastettava väitöskirja – "Ei edes haluttu kuunnella kriittisiä puheenvuoroja"
28
Halla-aho: Enemmistö suomalaisista ei halua maksaa ilmastotalkoista sitä hintaa, mitä muut puolueet vaativat
25
SK: Ministeri Berner ei ilmoittanut virkamieseettiselle neuvottelukunnalle siirtymisaikeistaan

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli muuttuu erittäin huonoksi yöllä ja aamulla Etelä-Karjalan, Etelä-Savon, Pohjois-Savon, Pohjois-Karjalan ja Kainuun maakunnissa jäätävän vesisateen, lumisateen ja sään lauhtumisen vuoksi. Ajokeli on huono Uudenmaan, Kanta-Hämeen, Päijät-Hämeen, Kymenlaakson, Pirkanmaan, Keski-Suomen, Etelä-Pohjanmaan, Pohjanmaan, Keski-Pohjanmaan ja Pohjois-Pohjanmaan maakunnissa sekä Lapin maakunnassa lukuun ottamatta Enontekiön, Inarin ja Utsjoen kuntia jäätävän vesisateen, lumisateen ja sään lauhtumisen vuoksi.

Varsinais-Suomen, Satakunnan, Uudenmaan, Kanta-Hämeen, Päijät-Hämeen, Pirkanmaan, Keski-Suomen, Etelä-Pohjanmaan, Pohjanmaan ja Keski-Pohjanmaan maakunnissa sekä Pohjois-Pohjanmaan maakunnassa lukuun ottamatta Pudasjärven, Taivalkosken ja Kuusamon kuntia jalkakäytävät ovat aamuyöstä alkaen erittäin liukkaita, koska niillä olevan jään päällä on vettä.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Suomalaiset SS-sotilaat

262 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Vaalit kuin karnevaalit – jakojuhlat ennen paastoa

Ennen eläkemaksut eivät siis vaikuttaneet mihinkään? Urhoolliset yrittäjät ovat tilittäneet 18% eläkemaksuja jo vuodesta... Lue lisää...
No lol

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

22.2.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image