Oulu

Oulun vies­tin­tä­joh­ta­jal­le annettiin huomautus hänen Facebookissa jul­kai­se­mas­taan "lesta"-kuvasta – Salmi: "Har­kin­ta­ky­ky­ni petti"

Oulun kaupungin viestintäpäällikkö Mikko Salmi pahoittelee Facebookissa julkaisemaansa kuvaa. KUVA: Anni Männikkö
Oulu 27.5.2019 16:07 | Päivitetty 27.5.2019 16:16
Raimo Pirttikoski

Kaupunginjohtaja Päivi Laajala: Mikko Salmen teko oli harkitsematon ja vastoin Oulun kaupungin arvoja.

Oulun viestintäjohtaja Mikko Salmi on saanut jo perjantaina kaupungin johdolta kurinpidollisen huomautuksen niin sanotusta lesta-kohusta, Oulun kaupunginjohtaja Päivi Laajala kertoi Kalevalle maanantaina.

– Sen seurauksena Salmi on pyytänyt harkitsematonta julkaisuaan anteeksi ja poistanut sen Facebook-sivuiltaan, Laajala sanoi.

– Teko oli harkitsematon ja vastoin kaupungin arvoja. Oulun kaupungilla on nollatoleranssi kaikenlaiseen kiusaamiseen ja epäasialliseen kohteluun.

Salmi julkaisi torstaina Facebook-profiilissaan itsestään ja Oulun kaupungin mainossloganista "Paremman elämän puolesta" kuvan, jossa peitti sormillaan puolesta-sanan kolme ensimmäistä kirjainta. Näin kyltissä näytti lukevan "Paremman elämän lesta."

Laajala korosti, että Oulun kaupungin arvoihin kuuluu ihmisten tasa-arvoinen ja kunnioittava kohtelu.

– Tässä mielessä Salmen harkintakyky petti. Hän on pyytänyt anteeksi varomatonta viestintää, ja olemme yhteisymmärryksessä todenneet viestin olleen vastoin kaupungin arvoja.

Esimerkiksi sosiaalisen median käyttöön liittyvän ohjeistuksen pitäisi Oulussa jo olla ajan tasalla.

– Kaupungin some-ohjeet on päivitetty noin vuosi sitten, ja ohje on, että niistä tulee keskustella henkilöstön kanssa säännöllisesti, Laajala sanoi.

Salmen tapauksesta ja kaupungin viestinnän periaatteista oli maanantaina tarkoitus keskustella myös kaupunginhallituksen kokouksessa.

– Kokouksessa myös päätetään, annetaanko asiasta jonkinlainen tiedote vai ei, Laajala kertoi.

Laajalan mielestä tässä vaiheessa on vaikea arvioida, voiko lesta-kohu vaikuttaa vahingollisesti Oulun kaupungin imagoon ja esimerkiksi kulttuuripääkaupunkihankkeeseen.

– Riski on, että vaikuttaa, mutta ehkä hetkellisesti, Laajala totesi.

Laajala kertoi itsekin saaneensa asiasta paljon palautetta.

– Palautteissa on pidetty asiaa epäasiallisena ja tiedusteltu, mikä on kaupungin kanta. Toisaalta on myös ihmetelty negatiivista palautetta. Olen pyrkinyt vastaamaan asiallisiin kysymyksiin.

Mikko Salmi pahoittelee mokaansa

Viestintäjohtaja Mikko Salmi korosti jälleen maanantaina, ettei hänen tarkoituksenaan ollut loukata ketään. Hänen mukaansa lesta-sanaleikki oli hauskaksi tarkoitettu "hetken lapsi".

– Harkintakykyni petti. Olen nyt saanut nopeaa koulutusta siitä, mikä on virkamiehelle sopivaa. Sanomisia on vaikea saada takaisin, joten sen kanssa on elettävä, Salmi totesi.

Salmen mielestä asiaa on kommentoitu välillä hyvinkin rajusti etenkin netissä.

– Kyllä se ihon alle menee, välillä on ollut vaikea tunnistaa itsensä niistä kommenteista.

Salmi sanoo myös huomanneensa, että lestadiolaisuuteen liittyvät asiat ovat herkkiä ja että liikkeellä on pohjoisessa merkittävä rooli.

– Rauhanyhdistykset eivät ole olleet minuun yhteydessä, mutta erään lehtijutun mukaan myös monet lapset pitävät lesta-sanaa loukkaavana. Se tietysti tuntuu minusta erityisen pahalta, Salmi sanoi.

– Toisaalta minut on nyt myös kutsuttu Suviseuroihin Muhokselle. Olen vastannut, että mielelläni tulen, ensimmäistä kertaa ja avoimin mielin.

Salmi ei oikein jaksa uskoa, että hänen mokansa haittaisi esimerkiksi Oulun pyrkimistä Euroopan kulttuuripääkaupungiksi.

– Ehkä tällaisenkin keskustelun voisi kääntää voitoksi, kun kerran aihe herättää näin paljon tunteita. Hengellinen kulttuurihan on osa meidän alueemme elämää.

Salmi sanoi pitävänsä hyvänä asiana sitä, että tapausta ja kaupungin viestinnän periaatteita laajemminkin aiotaan nyt ruotia myös kaupunginhallituksessa.

– Minun toiveeni on, että asia voidaan käsitellä loppuun ja kaupunki pystyisi lyömään sille ainakin puolipisteen. Toivon kohtuullisen maltillista ratkaisua, mutta itse en tietysti osaa sitä ennakoida.

Korjattu kello 16.16: Virheelliset tiistait muutettu maanantaiksi.

Korjattu kello 19.16: Muokattu oikea päivä faktalaatikkoon.

Jutun kommentointimahdollisuus lopetettu 29.5. kello 16.14.

Salmen sanaleikki

Lesta-kohun aiheutti Salmen torstaina Facebookissa julkaisema selfiekuva, jossa Salmi piteli kaupungin Paremman elämän puolesta -kampanjakylttiä.

Salmi oli peittänyt sormillaan osan kirjaimista, joten kyltissä näytti lukevan "Paremman elämän lesta". Sana "lesta" taas tunnetaan Oulun seudulla pilkallisenakin nimityksenä vanhoillislestadiolaisista.

Salmen sanaleikki herätti nopeasti paljon keskustelua ja kritiikkiä etenkin sosiaalisessa mediassa. Salmi on poistanut kuvan Facebookista ja pahoitellut aiheuttamaansa mielipahaa.

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentointi on lukittu.

Näytä kaikki kommentit (98)

Salmi käytti sanaa lesta kuin moni muukin tässä keskustelussa. Ymmärtääjseni Salmi ei rienannut eikä panetellut lestoja mitenkään sanaleikissään.

Mistä nyt osa lestadiolaisista on pahoittanut mielensä? Kuka edustaa lestadiolaisia tässä keskustelussa?
Tuntemani lestadiolaiset eivät ole pahoittaneet mieltään Salmen sanaleikistä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jotenkin kummallista että nimenomaan viestintäjohtajalle joudutaan antamaan huomautus ennenkuin kerkiää aloittaa pestissä kunnolla.
Viestintäjohtaja edustaa roolissaan alansa huippuosaamista.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kuninkaalla ei oo vaatteita! Näyttää tämän julkisen keskustelun perusteella, ettei todellakaan ole! Paljon pahaa on tämä herätysliike saanut aikaan! Mikko on nyt rangaistuksensa saanut, joten palataan työjärjestykseen!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jos tästä ei tule potkuja niin ei mistään. Kiihottamista kansanryhmää vastaan.
Ei tule Oulusta Euroopan kultturipääkaupunkia; tasa-arvo ja oikudenmukaisuus pitää olla kohdallaan. Toivottavast tästä on tehty tutkintapyyntö. Ainakin on saanut suuren yleisön kiihottumaan negatiivisesti ko ihmisryhmää vastaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Mitä kansanryhmää? Eikö siinä erityisesti kehuta "Lestoja"? Minä ainakin käsitin sen niin että paremman elämän lesta, eli positiivisessa hengessä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Hienoa Mikko Salmi, silloin sanotaan kun sanottavaa on ja ammattiloukkaantujista ei kannata välittää. Jatka vain hienoa työtäsi koska et ole tehnyt mitään väärää.
Arvostus nousi Salmea kohtaan heti 1000:lla.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Salmen olisi Oulun kaupungin viestintäjohtajana pitänyt ymmärtää, että tuollainen emämunaus johtaa mitä ilmeisimmin potkuihin virasta.
Epäsopiva tehtäväänsä, koska
ensinnäkin syyllistynyt lietsomaan pilkkaa mediassa tiettyjä ihmisryhmiä kohtaan ja toiseksi pastorina häväissyt kirkon pyhää sakramenttia kommentillaan "sinun lestasi annettu ja vuodatettu".
Tämä on tulkittavissa vihapuheeksi.
Erityisen törkeä ja harkitsematon teko viestintäjohtajalta.
Ei pitäisi olla edellytyksiä hoitamaan viestintäjohtajan tehtävää enää,
jos harkintakyky on noin pahasti puutteellinen.
Jos kaupungin johto ei tähän ymmärrä puuttua, myös hänen asemansa pitää ottaa tarkasteluun.
Ei voi olla niin, että hänen puolestaan kaupunginjohto pyytää anteeksi jos ei ao. itse ymmärrä sitä tehdä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tähän virkaan olisi pitänyt valita rautainen viestinnän ammattilainen, joka on saanut oikean kuuluvan koulutuksen. Käsittäisin niin, että viestintäjohtajan tulisi kouluttaa työyhteisön henkilöitä jopa kapunginjohtaajakin ja varmistaa, ettei lapsuksia tapahdu kaupungin työyhteisössä ja antaa positiivista ja kannustavaa viestintää.
Ei riitä näin olematon anteeksipyyntö. En ota kantaa koko pilkan kohteesta, vaan viestinnän toimintatavoista.
Kaupunginjohtaja, missä on kriisiviestinnän alkeet. Pyydä apua töppäilyysi ulkopuoliselta ammattilaiselta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kylläpäs te ammattimaiset mielennepahoittajat saitte taas hyvän syyn mököttää!
Jos tuollainen keskenkasvuinen kloppi päästää aivopierun sosiaalisessa mediassa, niin entä sitten?
Kyllä minäkin pahoitan mieleni joka kerta, kun näen Juha Sipilän naaman tv:ssä mutta ei minun tarvitse siitä koko kansalle nillittää...

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ja kuitenkin tulit tänne nillittämään eli jauhotit itse itsesi. Taisi käydä niin, että se keskenkasvuinen kloppi oletkin sinä kun kommentointejasi lueskelee asia selviää sekunnissa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kyllä veronmaksajana olen pettynyt 10000 €/kk palkalla toimivan johtajan käytökseen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ei tämä ole koko kaupungin vitsi vaan vihapuhe eli rikos katso rikoslaki! Rikoslaki on osa viestintää ja Mikko ei osaa sitä! Rikoslaki viestii mitä ne saadaan ja erityisesti mitä me ei saada tehdä! Jospa opiskelet Mikko seuraavaksi rikoslain! Mm vistintärikokset extrana!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Hyvä, että Oulun kaupunki on puuttunut asiaan. Rinnastan tämän taannoiseen ”ihmisroska”-episodiin. Samat seuraukset pitäisi olla.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

"Ehkä tällaisenkin keskustelun voi kääntää voitoksi..." Niinpä tietenkin, hyväähän tästä vaan seuraa... Seuraavaa siirtoa odotellessa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kyllä Mikko puhuu potaskaa jos ei muka tiennyt mitä teki! Ei oo sattuma missä sormet oli! Kenkää kun vielä kehtaa valehdella!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Piispan poikana hän ei tunne rahvaan nimityksiä. Korkeakirkollinen demarit tahtoo olla hauska. Jos joku pahoittaa mielensä niin ei se haittaa Mikkoa. Mikko on korkeammalla.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (98)

Uutisvirta

13:08
Kempeleen sosiaalijohtaja erosi – Oliko sosiaalihuollon palveluista tehdyllä joukkokanteella vaikutusta? ”En osaa sanoa, missä määrin se liittyy siihen”
12:10
Raportti: Kasvihuonekaasujen päästöjä pitäisi rajoittaa kolme kertaa enemmän, jotta kahden asteen tavoitteeseen päästään
12:00
Oulun yliopiston ryhmä palkittiin eturauhassyöpätutkimuksesta – tunnustus kansainvälisesti korkeatasoisesta työstä
11:59
Game of Thrones piti Emmy-otteensa loppuun asti, mustanpuhuva komedia Fleabag yllätti
11:58
Game of Thrones juhli Emmy-gaalassa - upeita pukuja ja juhlan loistoa
11:41
Kohu presidentti Trumpin ympärillä syvenee – Trump myöntää puhuneensa Ukrainan presidentin kanssa Bidenistä
11:18
"Kuinka nykyaikana voidaan näin tehdä" – oululaisen Kari Martikaisen kahden viikon Madeiran matka oli koneeseen istumista vaille
28
Thomas Cook konkurssiin – Tjäreborg peruu maanantain lentonsa emoyhtiönsä konkurssin vuoksi, maailmalla noin 3 500 asiakasta
27
Kysyimme: Miksi kaikille koululaisille ei aina riitä istuinta ja turvavyötä Oulun joukkoliikenteessä?
24
"Kuinka nykyaikana voidaan näin tehdä" – oululaisen Kari Martikaisen kahden viikon Madeiran matka oli koneeseen istumista vaille
19
On liian monia taloyhtiöitä, missä yhtiön hallitus on luovuttanut ”valtansa” ja päätöksenteon isännöintitoimistolle ja hoitavalle isännöitsijälle Lukijalta
15
Tjäreborgin yhden edestakaisen Antalya-Oulu -lomalennon tilanne auki – lähtemässä ja palaamassa yhteensä yli 300 matkustajaa
10
Yhdellä äänellä hävinnyt Markku Wilenius jatkaa Sitran hallituksessa – Hänestä tulee yksi kilpakumppaninsa Jyrki Kataisen esimiehistä
9
Donald Trumpia saattaa uhata virkasyyte – Trumpin väitetään painostaneen Ukrainan presidenttiä sotilasavustusta panttaamalla

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli on huono aluksi koko maassa tienpintojen jäätymisen vuoksi.
Ajokeli muuttuu huonoksi yöllä ja aamulla maan pohjoisosassa sekä Kanta-Hämeen, Päijät-Hämeen, Etelä-Karjalan, Pirkanmaan, Keski-Suomen, Etelä-Savon, Pohjois-Savon, Pohjois-Karjalan, Etelä-Pohjanmaan, Pohjanmaan ja Keski-Pohjanmaan maakunnissa tienpintojen jäätymisen vuoksi.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Hallitus osti sotalaivoja 1300 miljoonalla!

102 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

AKAVA VIRITTELEE JO TYÖTTÖMYYSTURVALEIKKURIA.

Meidän kaikkien hyvinvointi vaatii kunnollista työntekoa. Kuka tarvitsee työttömyystuella chillailijaa, joka vie silti l... Lue lisää...
Idea kaikkien etu

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.

Naapurit

23.9.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image