Oulu

Oulun poliisi muuttaa suurilta osin Linnanmaalle – keskustaan tila asia­kas­pal­ve­lul­le, putkat pysyvät vielä Haukiputaalla

Poliisin asiakaspalvelulle rakennetaan pysyvät tilat keskustaan Kirkkokatu 13:een. KUVA: Jarmo Kontiainen
Oulu 21.11.2019 15:22 | Päivitetty 21.11.2019 15:58
Petri Hakkarainen

Oulun poliisin toiminnoista suurin osa siirretään ensi kesänä väliaikaisesti Linnanmaalle Elektroniikkatie 3–5:een. Tilat vuokrataan Technopolikselta. 

Hallituksen raha-asianvaliokunta päätyi torstain kokouksessaan puoltamaan väliaikaistilojen hankintaa. Käytännössä se tarkoittaa, että lupa muutolle on saatu.

Oulun poliisilaitos siirtyi vuonna 2017 oikeus- ja poliisitalosta Rata-aukiolta väistötiloihin Hiukkavaaraan sisäilmaongelmien takia. Sittemmin myös osassa Hiukkavaaran tiloista on todettu sisäilmaongelmia. Uuden poliisitalon arvioidaan valmistuvan aikaisintaan syksyllä 2024. Sen sijoituspaikkaa ei ole vielä päätetty.

Poliisin asiakas- ja lupapalvelulle sekä löytötavaratoimistolle vuokrataan pysyvät tilat Oulun keskustan alueelta Danske Bankin entisistä tiloista Kirkkokatu 13:sta. Nämä palvelut eivät siirry uuteen poliisilaitokseen sen valmistuessa. Kirkkokadun tilasta maksetaan vuokraa noin 470 000 euroa vuodessa.

Poliisivankilana toimivat moduulitilat jäävät Haukiputaalle uuden poliisilaitoksen valmistumiseen saakka. Hiukkavaaraan jäävät toistaiseksi poliisin johtokeskus, autohalli ja väistökonttiratkaisuna toteuttavat miehistön sosiaalitilat. Väistötilakonttien vuosivuokra on 588 000 euroa.

Pääosa poliisin toiminnoista siirretään uuden poliisitalon valmistumiseen saakka Linnanmaalle Elektroniikkatie 3–5:een. KUVA: Jarmo Kontiainen

Poliisin toiminnan siirtäminen Elektroniikkatielle edellyttää kylmän, kevytrakenteisen tallin rakentamista noin 25 autolle sekä pienen lämpimän tilan rakentamista atk-laitteille.

Oulun poliisilaitoksen tilojen kokonaispinta-ala on 1. kesäkuuta 2020 alkaen lähes 19 000 neliömetriä. Tiloista maksetaan vuonna 2020 vuokraa 5,44 milj. euroa. Summa sisältää kertakorvauksina maksettavat muutostyöt. Kaikki vuokrat ajalla 1. kesäkuuta 2020 – 31. joulukuuta 2024 ovat noin 19,6 miljoonaa euroa.

Jos Hiukkavaaran vuokrasopimus päätetään ennenaikaisesti, Poliisihallitus joutuu maksamaan lisäksi jäljellä olevan vuokra-ajan mukaisen vuokran eli 1,36 miljoonaa euroa Senaatti-kiinteistöille. Asia on Senaatti-kiinteistöjen hallituksen käsittelyssä.

Uusissa tiloissa aiotaan käyttää Poliisihallituksen ohjeen mukaan mahdollisimman paljon nykyisissä tiloissa olevia kalusteita. Ne desinfioidaan ja ionisoidaan ennen uusiin tiloihin siirtämistä.

Poliisipäällikkö Sauli Kuha on tyytyväinen väliaikaiseen tilaratkaisuun.

– Elektroniikkatielle saadaan toiminnallisesti ja sijainnillisesti hyvät väliaikaistilat. Tärkeintä on, että pääsemme pois tiloista, joissa on sisäilmaongelmia. Etua on myös siitä, että Haukiputaalla sijaitseva poliisivankila on nyt lähempänä toimitilojamme.

Kuha uskoo, että pääosa Oulun poliisilaitoksen noin neljästäsadasta työntekijästä pääsee muuttamaan Linnanmaalle alkukesällä.

Senaatti ja Poliisihallitus arvioivat, että Oulun uusi poliisitalo voi valmistua aikaisintaan vuonna 2024. Tämä aikataulu toteutuu, jos sopiva tontti löydetään piakkoin eivätkä esimerkiksi kaavavalitukset viivästytä rakentamista.

Raha-asianvaliokunnan päätöksessä todetaan, että uudella väliaikaisratkaisulla mahdollistetaan Oulun poliisilaitokselle paremmat ja terveellisemmät toimintaedellytykset sekä saadaan toimintaa palveleva tilaratkaisu.

Päätöksen mukaan tilaratkaisussa tukeudutaan poliisitalokonseptin periaatteisiin ja pyritään huomioimaan valtion toimitilastrategian periaatteet.

 

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (132)

Sääliksi käy henkilökuntaa, olipa sisäilman aiheuttamat sairaustapaukset oikeita tai lintsareiden keksimiä. Ihmetyttää miksi poliisien ammattiliitto ja työsuojeluorganisaatio ovat olleet ihan hiljaa eivätkä ole vaatineet asioiden korjaamista. Toisaalta naurattaa valtion hallinnon eri toimijoiden sekoilut. Ikävä vaan että ne jannut eivät nuukaile polttaessaan veroeuroja, 10 miljoonaa tilavuokrissa sinne tai tänne ei merkkaa mitään. Nämä tilavuokrasekoilut taitavat olla vain jäävuoren huippu. Kannattaisiko tutkia poliisihallinnon kilpailutukset ja yleensä rahan käyttö laajemmin, esim. henkilöstön koulutukseen ja mörköautoihin poltetut rahat yhtä tarkasti kuin tutkittiin Aarnion kuprut. Toinen vuodesta toiseen jatkuvaa kaaosta ja sekoilua on rikostutkinnan järjestelyt. Nyt Poliisin iso päällikkö Kolehmaisen on saanut neronleimauksen jonka mukaan poliisien pitääkin ryhtyä tutkimaan aktiivisesti pieniä varkauksia, pieniä peltikolareita, myymälänäpistyksiä, kunnianloukkauksia yms. rikoksia. Kuulemma pienemmillä paikkakunnilla vähäisiä sakkojuttuja tutkitaan pirun tarkasti kun ei muuta tekemistä ole, ja Helsingissä sekä Vantaalla lakaistaan suoraan arkistoon. Tarkoittaa Kolehmaisen mukaan sakolla tai huomautuksella kuitattavia rikoksia, joita viimeiset 5 vuotta poliisit on ilmeisesti myös Oulusa yhdessä syyttäjän kanssa "tappanut tutkimatta" tuoreeltaan pois käsistä arkistoon, tosin lain pykälät sen sallii. Nyt niitä Kolehmaisen mukaan pitääkin ryhtyä kunnolla tutkimaan?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Oulun poliisi maksaa viidessä vuodessa 20 000 000 € pelkkinä tilavuokrina - siis täysin turhaan poltetaan yhteiskunnan rahaa - kaiken lisäksi pääosin vielä ulkomaille.

Suomessa ei siis tarvita noitakaan kerättyjä verovaroja suomalaisille isänmaan rakentamiseen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Desinfioikaa myös Oulun poliisilaitoksen koko henkilöstö ennen sen muuttoa uusiin tiloihin, koska he kantavat näköjään vanhoja tautejaan ja muita rasitteitaan mukanaan. Parasta tietysti olisi uusia koko porukka tai kutsua palvelukseen ne Oja- ja Torikadun kulmauksen vanhassa poliisilaitoksessa palvelleet, jalkaisin kaupungilla jopa yksin liikkumaan uskaltautuneet pamppuvaarit.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Olisi kuvitellut poliisien tarvisevan ja tulevan toimeen selvästi penemmillä tilatarpeilla. Vuosien varrella on syntynyt käsitys, että henkilökuntaa on kovin vähän. Ainakin, jos soittelet poliisille pienemmistä rikoksista, kolareista liikenteessä tai muista vastaavista tilanteistä, joihin kutsuttiin poliisi aina ennen vanhaan paikalle, saat vastauksen, ettemme resurssipulan takia voi tulla. Tällainen kyllä viittaa supistuneeseen henkilöstöön, mutta kertoo myös vähenevästä tilatarpeesta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

On kyllä ihme, että poliisit saa uudet tilat noin nopeaa, toistamiseen. Toiset joutuu opiskeleen ja työskenteleen vuosikymmeniä ongelma rakennuksissa. Tuntuu, että poliisit nostetaan muiden yläpuolelle ja kun valitetaan asioita aletaan heti ratkaista. Koulut vaan lahoaa ja nostellaan olkapäitä. Kuten täällä jo kirjoitettu, onkohan ihmisten itsetarkkailu mennyt yli? Hieman nenä vuotaa niin heti työ/koulu syynä, eikä asia ratkea rakennusta vaihtamalla. Tulee mieleen voisiko syy löytyä sieltä kotopuolesta, Oulussa alkaa oleen niin vanhoja taloja ja rakennuskantaa muutenkin suurin osa alueista.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Nyt kyllä astuit jonkun varpaille aika lujaa, Tottakai syy on työpaikassa,sehän on selvä. Onhan asia selvästi todennettu ja tutkittu...

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kun näitä kommentteja lukee, niin täytyy ihmetellä, että meillä ylipäänsä on sisäilmaongelmia. Täältäkin löytyy ratkaisut ja tietämys kaikkiin ongelmiin. Ilmottautukaa nyt asiantuntijat välittömästi Senaatille, kun joka tapauksessa tiedätte ratkaisun ongelmiin. Perustakaa konsulttiyritys, jolla varmaan kääritte mahtavat potit, kun näköjään rahaa käytetään holtittomasti. Osaattehan te varmasti laskuttaa ihan kunnolla. Tietenkin voi myös olla niin, että ne teidän ratkaisut eivät toimikaan, mutta saattehan te kunnon korvaukset. Yrittäkää ja saadaan Suomi nousuun!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Äläkää viekö mittään edes puhdistuksen kautta uusiin väistötiloihin, edes puhdistus ei auta homeeseen. Senaatti hommatkoot uudet huonekalut yms työasuista nyt puhumattakaan. Oulun vankila Hiukkavaaraan ja poliisitalo vankilan tontille, olis putkatkin jo valmiina.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Muistakaa että tieteellisissä mittauksissa mitään hometta tai ituöitä ei ole löytynyt Hiukkavaarasta. Ongelma on psyykkinen ja se ei muuttamalla parane.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Olihan siellä yhdessä huoneessa arvot koholla, joka myös suljettiin käytöltä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Sanoo henkilö, jolla ei taida olla omakohtaista kokemusta. Se on kumma ettei ongelmien aiheuttajaa löydetä, vaikka kuin tutkitaan. Ja itse puhun tilasta, jossa oireili myös henkilöt, jotka eivät tienneet talon ongelmista.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

On se kumma ettei oulun kokoisessa kaupungissa saada etusijalle näitä turvallisuusongelmia. Vanhukset huonolla hoidolla, lapset ja nuoret heitteillä jne. Mutta kun pitää jokin uimahalli tai vastaava turhake saada, niin jopa löytyy rahaa ja nopeasti.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Toivottavasti kiinteistön omistaja/vuokraaja on ymmärtänyt sopimusta tehdessään huomioida riskin, että mukana voi tulla homeet ja sisäilma ongelmat. Sitten kun ne on parin-kolmen vuoden päästä on julkisesti kuulutettu täällä juttutuvassa, yms. niin tilat ovat saaneet "leiman otsaan" ja uusia vuokralaisia on todella vaikea saada. Kiinteistön omistajalle syntyy tästä huomattava vahinko...

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Sivusta seuranneena melkoista sähläystä. Oulu ei osaa pitää puoliaan rahoituskeskusteluissa etelän suuntaan. Uusi poliisitalo keskustaan kuten muualla suuremmissa kaupungeissa. Samaa nynnyilyä nähty asemahankkeessa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Hölmöläisten hommaa ja mikkä vuokrat!!??asiakaspalvelu keskustassa ihan syvältä,ei sinne kukaan halua mennä!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Valtion virkamies himmeli työpaikkoja vähentää rajusti elyt avit senaatit luket ja sun muut

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (132)

Uutisvirta

23:01
Marketin sulkeminen keskellä päivää herätti huhuja henkilökunnan sairastumisesta Haukiputaalla – osuuskauppa vahvistaa, että myymälä oli suljettu parin tunnin ajan
22:51
Kuoleman hiljainen kaupunki – New Yorkissa rekkoihin työnnetään kuolleita, liikkeet ovat kiinni ja lääkärit ihmettelevät tilannetta
22:49
Euroryhmä lähestyi sopua koronatukipaketista – Euroryhmän puheenjohtaja: "Me olemme hyvin lähellä sopimusta"
21:54
Kaleva selvitti, mitä Kärppien nousujoukkueen pelaajille kuuluu nykyään: valmentajia, tohtori, myyntipäällikkö, toimitusjohtaja... Tilaajille
21:37
Venäjä lähestyy koronaepidemian huippua kiihtyvällä nopeudella – karanteenin aikana alkoholin myynti on lähtenyt kasvuun
21:34
Edellinen epidemia on Hongkongista Ouluun muuttaneella Emily Wongilla hyvässä muistissa – nyt hän ompelee kasvomaskinsa itse: "SARSin jälkeen ajatukset maskista muuttuivat" Tilaajille
21:12
Maskeja sekä Jylhältä että Sarmasteelta tilanneen huoltovarmuuskeskuksen Lounema pahoittelee virheitä – "Jälkipyykin pesu on sitten, kun on saatu akuutti tilanne hoidettua"
52
SK: Valtion hengityssuojainkauppaan kietoutuu melkoinen soppa – kaupasta tuli riita kauneusyrittäjä Tiina Jylhän ja liikemiehen välille
47
Ylen kannatusmittaus: SDP:n kannatus nousi, pääministeripuolueen suosio kasvanut poikkeustilaviikkojen aikana
42
Pääministeri Marin Ylellä: Uudenmaan sulku loppuu todennäköisesti 19. huhtikuuta
23
Suojavälineiden riittävyyteen ja hankintaan liittyy riitoja ja kummallisuuksia – työministeri haluaa selvityksen
19
Historiallinen 4,1 miljardin lisäbudjetti on vasta alkusoittoa – tarvitaan lisää rahaa ja todennäköisesti uusia entistä tiukempia rajoituksia
14
Huoltovarmuuskeskuksen tilauksen arvo on 30 miljoonaa euroa – Hengityssuojaimia Kiinasta toimittavien kauppiaiden tiedot leimattiin salaisiksi
13
"Älä anna rahojasi huijarille!" – Poliisi antoi vinkkilistan, jonka avulla vältyt koronavilpiltä

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Hurmos loppumassa - paluu Sipilän linjoille?

215 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Ensi talven aurinkolomat

Kyllä niitä , nyt kannatta jo katsoa, missä niitä jo myydään ja kartoittaa hinta tasoa. Lue lisää...
Kyllä lähden

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jarin piirrokset arkistossa.

Naapurit

9.4.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu


Pohjoisen kattavimmat mediatilat ja monipuoliset markkinoinnin palvelut printtiin ja digiin.

Kaleva Media B2B asiakasratkaisut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityksille


stats-image