Oulu

Oulun kaupungin tahto toteutui – Kärpät lopetti haa­pa­ran­ta­lai­sen Nuuskakairan Tukun mainosten esittämisen Raksilan jäähallissa

Oulun Kärppien kotihallissa Raksilassa ei ole enää tällä liigakaudella näytetty Haaparannalla Ruotsissa toimivan Nuuskakairan tukku-kaupan mainoksia. Arkistokuva. KUVA: Pekka Peura
Oulu 23.10.2019 13:37
Antti Pasanen

Oulun Kärppien kotihallissa Raksilassa ei ole enää tällä liigakaudella näytetty Haaparannalla Ruotsissa toimivan Nuuskakairan Tukku-kaupan mainoksia

Mainosten poistaminen on hallin omistavan Oulun kaupungin tahto.

Hallin näytöillä aiempina kausina pyörineessä mainoksessa oli nuuska-sanan päällä teksti "sensuroitu".

Tupakkatuotteiden mainonta on Suomesssa kiellettyä, mutta mainos ei rikkonut sosiaali- ja terveysalan valvontavirasto Valviran mukaan lakia.

Syynä on se, että mainoksessa mainostetaan muita kuin tupakkalain piiriin kuuluvia tuotteita. Siinä mainitaan tuotteina esimerkiksi makeiset, virvoitusjuomat ja vitamiinit. Valvira ei pystynyt osoittamaan, että mainoksessa on tarkoitus mainostaa nimenomaan nuuskaa.

Lisäksi Nuuskakairan Tukku toimii Suomen rajojen ulkopuolella. 

Tupakkatuotteiden kuten nuuskan mainonta on Suomesssa kiellettyä, mutta Kärppien kotihallissa näytetty mainos ei rikkonut sosiaali- ja terveysalan valvontavirasto Valviran mukaan lakia. KUVA: Jukka-Pekka Moilanen

Valviran mukaan Oulun Kärpät ei siis ollut toimeenpannut kiellettyä markkinointia. Valvira antoi päätöksensä viime elokuun puolivälissä.

Valviran lakimies Isabella Lencioni totesi ratkaisua kommentoidessaan omana mielipiteenään Helsingin Sanomille, että mainonta oli silti "ikävää ja eettisesti jokseenkin kyseenalaista". 

"Hyvässä yhteisymmärryksessä"

Oulun liikuntajohtaja Niina Epäilys kertoo, että Kärppien kanssa käytiin "hyvässä yhteisymmärryksessä" asiasta neuvottelut ennen kauden alkua, ja Kärpät poisti mainokset.

– Ehdottomasti olemme tyytyväisiä ratkaisuun, Epäilys sanoi keskiviikkona.

Hän kommentoi aiemmin elokuun lopulla Kalevalle, että mainoksen yhteys nuuskan käyttöön on ilmeinen, vaikka siinä mainostetaankin periaatteessa yritystä, ei tupakkatuotteita.

Liikuntajohtajan mukaan Oulun kaupunki haluaa puhua terveellisten elämäntapojen puolesta, "mihin tupakkatuotteet eivät kuulu".

Myös terveysalan liittojen ja yhdistysten Savuton Suomi 2030 -verkosto tuomitsi kesällä mainoksen ja vaati Kärppiä poistamaan sen.

Verkoston puheenjohtaja Kari Reijula katsoi Kärppien vähättelevän toiminnallaan nuuskan terveysvaaroja ja vesittävän tupakkalainsäädännön uskottavuutta. Reijula oli myös huolissaan siitä, minkälaisen viestin seura antaa lapsille ja nuorille, joille urheiluesikuvat ovat tärkeitä.

Kärppien toimitusjohtaja Tommi Virkkunen toteaa, että kaupunki vuokranhaltijana halusi ottaa mainokset pois ja näin toimittiin.

Kärpät ei ole kertonut Nuuskakairan Tukun kanssa aiemmin solmitun sopimuksen arvoa.

Mikä mainostuksen päättymisen taloudellinen merkitys on seuralle?

– Kaikki kumppanuudet ovat meille merkittäviä. Ilman muuta se on menetys. Toki ymmärrän tässä myös sen toisen puolen, Virkkunen sanoo.

Virkkusen mukaan osa mediasta on uutisoinut asiasta aiemmin virheellisesti kertomalla, että Kärpät pyörittäisi hallissaan nuuskamainontaa.

– Näin ei ollut, vaan toimimme lain mukaisesti. En koe, että Kärpät olisi toiminut tässä eri tavalla kuin muu media, esimerkiksi Forum24, jossa vastaava mainos pyörii.

Forum24-kaupunkilehti on osa Kalevaa julkaisevaa Kaleva Mediaa.

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (67)

Tällä kieltämisellä ei kukaan muu kuin mainoksesta närkästyneet ihmiset voittanut mitään mutta häviäjiä on aika paljon. Tuskin kukaan tuon mainoksen nähtyään alkaa suunnitella nuuskanhakumatkaa Haaparantaan. Kyseinen kauppa myy virvoitusjuomia ja karamelleja varmaankin yhtä paljon kuin nuuskaakin ja sen näkee kun kyseisessä kaupassa asioi ja myös sitä mitä ihmiset autoihinsa kantaa. Kärpät kuuluu häviäjiin koska mainos tuossa mediakuutiossa maksaa aika paljon. Nyt kuitenkin jotkut ovat saaneet tahtonsa läpi mutta väheneeklö nuuskan käyttäminen lainkaan onkin sitten toinen asia. Jääkiekkoilijoista moni käyttää nuuskaa ja varmaan jalkapalloilijoista myös. Muutkin urheilulajit ovat hyvin edustettuina nuuskarintamalla niin pitäisikö asiaan puuttuakkin siten, että kriminalisoidaan käyttö jos nuuskaa ei saa meillä myydä niin miksi saa käyttää.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Hyvä kuitti toi Forum24 juttu. Pitäisikö Kaleva Meedian kaivaa se malka omasta silmästäkin, kun Foorumissa pyörittää epäeettistä mainontaa?

Se ois muuten ollu meemi, jos mainokseen olisi lisätty "Sensuroitu" vain Nuuskakairan tukku -nimen nuuska-sanan päälle. Mainosarvo olisi moninkertainen ja jäisi kaikille mieleen hymynkareen kera. Toki tämäkin hyssälöinti on tuottanut ilmaista nostetta Nuuskakairalle vaikka mainos piti sensuroidakin. Vielä useampi muistaa kairantukun nimen lähtiessään muijan kanssa käymään Ikealla :) Eipä ole itsekkään tullut ajateltua mitä mainoksia hallissa näkyy, mutta nyt muistan yhden, mikä oli.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Mitkä ovat kärppien arvot 🤔

Entäs eettisyys 🤔

Pitikö kaupungin puuttua nuuska mainontaan....eikö itse ymmärretty mitään

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Luulisi, että kaupungilla on pikkusen vakavampiakin nuorisoa ja vähän vanhempiakin uhkaavia ongelmia ratkottavana.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Johan on nyt taas kukkahattutädit ja ituhipit vauhissa.... Onse kumma kun ei saa laillisia mainoksia käyttää mainontaa ja silleen..
Minä mielelläni käyn Haaparannassa ostamassa pari tolppaa herkkujen herkku nuuskaa ja sitä rattaaa

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Hätävarjelun liioittelua.
Mikä kielletään, sitä käytetään.
Tämä sääntö on ollut maailmassa aina ja tulee olemaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kun pää on nyt avattu, seuraavaksi kiellettäneen kaupungin vaatimuksesta lihajalosteiden mainostaminen, perusteina "eettisyys" ja ilmastonmuutos.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Millonkahan oluet ja situkat saadaan kaupoissa sermientaakse että lapset ja mielensäpahoittajat ei ko.tuotteita näe?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Hyvä päätös Kärpiltä. Arvostan. Esimerkillä on voimaa erityisesti tupakka-/nikotiinituotteissa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Millähän tavalla tämä mainos oli kyseenalainen. Ne jotka eivät tiedä mitä tämä kauppa myy, niin ei kyllä tiedä nimeäkään "sensuroitu" - sanan alta. Ne jotka tietävät, niin niitä se ei häiritse ja oli enemmänkin hauska.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Nyt on nillittäjät tyytyväisiä ja saavat etsiä uutta epäkohtaa.....hmm Hartwall areena....kaljaa...

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

No eikö sitä nuuskaa mitenkään saa ylähuuleen ilman mainosta? Eli on tämä nyt nuuskaajille joku identiteetti ongelma...

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kärpät korostaa pysyvänsä yhä nuuskamyönteisenä organisaationa, joka mainostaa mitä vain lain puitteissa on mahdollista mainostaa. Sehän tuo sponsorirahaa mikä mahdollistaa junioriurheilun nuuskamainosten keskellä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kaupunki vois huolehtia seuraavaksi, ettei lapset altistu tupakan savulle hallin sisäänkäynneillä. Myös pelin loputtua tupakan savun määrä on hurja. Ensimmäiset reppanat pistää tupakan suuhun jo hallin käytävällä ja kädet täristen raapii tikkua kun pääsee ulos. Eli tupakan sanu on suurempi ongelma kuin nuuskatukun mainos!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Onko Nuuska Areenalla jo uusi nimi😃

Paljonko Kärpät saa tukea veronmaksajilta 🤔

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Saako Hifk ja Ilves vielä pelata Raksilassa. Paidassa lukee Koff. Käytävilläkin mainostetaan Karjalaa. Onko nämä eettistä mainontaa liikuntajohtaja?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Mitäs seuraavaksi keksittäisiin kieltää? On kielletty Routasydän biisi, nuuskamainos ... keksikää lisää!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (67)

Uutisvirta

15:50
Kristi Raik Viron Nato-kiistasta: En näe mitään vaihtoehtoja sille, että lähtisimme luomaan korvaavaa järjestelmää Natolle tai Yhdysvaltojen roolille
15:39
Kärpät solmi luottopuolustaja Heshkan kanssa jatkosopimuksen – myös Huttula ja Järvitalo jatkavat
15:28
Kärnä haluaa hirviaseille, patruunoille ja hirvikoirille verovähennysoikeuden
15:23
Trumpin virkarikostutkinnassa kuullaan EU-suurlähettilästä – kertonut tapahtumista eri versioita
15:23
EK:n puheenjohtaja Lundmark Postin riidasta: "Valtio-omistajan ei pitäisi omilla toimillaan vaikeuttaa jo valmiiksi vaikeaa tilannetta"
14:25
Erno Saukko lähti elokuussa vuoden mittaiselle vaellukselle – talvi on näyttänyt jo ankaruutensa: "Olimme syysvarusteissa 30 asteen pakkasessa" Tilaajille
14:20
Raksilan K-Citymarket ja Jounin Kauppa äärioikeiston mainoksessa – ”Olihan se järkytys, koska emme missään nimessä ole tuommoisessa mukana”
54
Professori pyysi poistamaan Mannerheimin kuvan Oulun yliopiston opiskelijoiden kiltatilasta – "Esitin oman käsitykseni asiasta"
50
Postilakon purkuyritykset jatkuvat iltapäivällä – tukilakot jatkuvat, vaikka työnantaja syyttää niiden perusteita vanhentuneiksi
48
Oulun yliopiston hallitus: Kiinteistöselvityksen teko alkaa – "Joskus on järkevämpää rakentaa uutta kuin korjata vanhaa"
31
Huuhkajat varmuudella lohkossa A tai B: Tämä tiedetään jo nyt Suomen pelipaikoista, vastustajista ja ottelupäivistä
20
Metsästysrikoksia tutkitaan Kuhmossa: Susilauman kulkureitille oli asetettu polkurautoja ja myrkkyä – metsästäjän koira kuoli myrkkyyn
18
Oulun kouluissa ja päiväkodeissa juodaan jatkossa luomumaitoa, joka kerätään 120 kilometrin säteellä Oulusta
17
MTK:n Juha Marttila: Peltojen metsittäminen olisi täysin vastuutonta – "Jos kotimaan kulutus vähenee, Suomen on vietävä enemmän"

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Kainuun maakunnassa, seuraavissa Pohjois-Pohjanmaan kunnissa: Pudasjärvi, Taivalkoski ja Kuusamo sekä seuraavissa Lapin kunnissa: Simo, Ranua, Posio, Kemi, Keminmaa, Tornio, Ylitornio, Tervola, Pello, Rovaniemi ja Kemijärvi jalkakäytävät ovat erittäin liukkaita, koska niillä olevan jään päällä on vettä.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Sinun valintasi - eroa AY-liitosta!

239 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Sinun valintasi - eroa AY-liitosta!

Jos EK:on kuuluva miljonääri maksaa käytännössä muutaman prosentin tuloistaan veroa, siis paljon vähemmän mitä omat palk... Lue lisää...
Maailmanrannan Rellu

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

20.11.

Fingerpori

20.11.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan kokonaistavoittavuus on 86 % Oulun markkina-alueen kuluttajista viikossa.

Kaleva Media Yrityspalvelut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityspalvelut/


stats-image