Oulu

Oulun karmea lii­ken­ne­kult­tuu­ri: Lukijan videossa pakettiauto ohittaa törkeästi Pohjantiellä keskikaidetta hipoen

Liikennetilanne kuvattu Oulun Pohjantiellä 5.11.2019.
Oulu 7.11.2019 11:05
Taina Virolainen

Oululainen Anneli Nieminen lähetti hiuksia nostattavan autokameravideon Oulun Pohjantieltä. Video on kuvattu tiistaina 5. marraskuuta Kaukovainion rampin jälkeen etelää kohti mentäessä.

Nieminen ajoi autollaan moottoritien sallimaa satasen nopeutta vasemmalla kaistalla, sillä hän oli juuri ohittanut rekkoja.

Yhtäkkiä pakettiauto kaahasi hänen ohitsee vasemmalta ravin puolelta lähes hipoen moottoritien keskikaidetta. 

– Jos tilallani olisi ollut kokemattomampi kuski, hän olisi saattanut hätääntyä ja tehdä äkkiliikkeitä. Rekat olivat oikealla kaistalla, joten siinä olisi voinut sattua pahakin  onnettomuus.

– Tällaista tilannetta ei ole ikinä ennen tullut vastaan, vaikka paljon autoilenkin.

Nieminen oli saanut kiinni törkeän ohituksen tehneen auton Kaakkurin rampilta eteenpäin  käännyttäessä. Auto oli kääntynyt tielle Citymarketin taakse.

Nieminen kertoo hankkineensa autokameran juuri sen vuoksi, että piittaamattomuus liikenteessä on lisääntynyt Oulussa. Hän kertoo nähneensä tapauksia, että esimerkiksi yksisuuntaista katua ajetaan kylmänrauhallisesti väärään suuntaan. 

Lue myös tilaajajuttu: Yli kolmannes autoiljoista ei pysähtynyt stop-merkkiin Joutsentiellä.

Runsas viikko sitten toinen lukija lähetti videon, jossa Oulussa kiilattiin liikenneympyrässä.

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentointi on lukittu.

Näytä kaikki kommentit (51)

Tiistaina ajoimme Oulusta pohjoiseen Kemiä kohti. Uusia tieosuuksia on jo availtu osittain. Olkaa hyvät ihmiset tarkkoja milloin on ohituskaistat käytössä milloin ei, ne on kyllä merkattu mutta ilmeisedti huonosti pohjoisesta päin tullessa Kuivaniemen tietämillä sillä sillä meitä ajeli vastaan kylmänviileesti rekkoja ohittava vaalea auto välittämättä aluksi ollenkaan ennen kuin tajusi virheensä ja pääsi koukkaamaan rekan eteen . siinä oli vain sekunneistä kysymys ettei päsähtänyt. 80 rajoituskin pelasti paljon.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Lumingan tullin Nesteen kohdalla koin saman törkeyden. Olin juuri rekan sivulla ohittamassa sitä kun takaa tuli iso Volvo ainakin 150km/h vauhtia ja eikun minun ja keskikaiteen välistä tunki väkisellä hirmuvauhtia ohi. Oli vähä ahdasta rekan ja Volvon välissä. Mutta pakkohan se on edelle päästä koska on Volvo.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

On se aivan kauheeta kun köröttelevät vasenta kaistaa kilometritolkulla. Tekisi mieli pysäyttää ja kysyä , että omistatko sinä sen vasemman kaistan?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Oululaisen olemattoman liikennekulttuurin ilmentymiä ovat erityisesti vasemmalla kaistalla ilman syytä roikkujat. Sivistyismaissa vasemmalta ainoastaan ohitetaan ja sen jälkeen siirrytään oikealla kaistalle. Erityispiirteenä Oulussa ovat ne jotka rinnakkain ajaen saavat moottoritien tukkoon ihan kahdestaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Olisihan tuohon videoon voinut jättää sen rekankin ohituksen nähtäväksi niin olisi ihmiset voineet nähdä tilanteen paremmin, nyt joudutaan vaan aavistelemaan että kuinka kauaksi rekka on jo jäänyt. Mutta joo, aika törkeä ohitus, soo soo.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Rekan ohituksen jälkeen on syytä ottaa hieman etumatkaa ennekuin pökkää siihen rekan keulan eteen. Ikävä saada 40- 60 tonnia perälasista sisään sillä ettei ollut turvaväliä.
Paku ei vissiin malttanut odottaa.. Annelin ois ollut syytä ehkä hieman ylittää tuo 100 nopeus hetkellisesti, jotta olisi päässyt reippaammin palaamaan oik kaistalle päästääkseen paku ohittamaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Mikäli Anneli ajaisi tuossa oikeasti sataa mittarivirhe huomioiden, ei oikealla olisi rekkoja vaan ne hitaampina olisi jo varmaan sivuutettu, joten ohittaja voisi palata vapaalle oikealle kaistalle. Joka kerta moottoritiellä käydessä näkee näitä "opettajia", jotka ajavat vasenta kaistaa mittarin mukaan 99-101km/h eli todellista vauhtia alimmillaan 90km/h. Tätä vauhtia rekkojen ohittaminenkin kestää ikuisuuden ja provosoi suotta oikeaa rajoitusnopeutta ajavia. Usein näyttää siltä, että ohittajan nopeus on lukittu samaksi kuin ohitettavan. Useinkaan näillä liikenneopettajilla ei ole myöskään mitään kiirettä palata takaisin oikealle kaistalle, vaikka pystyisikin. En todellakaan voi varmaksi sanoa onko tässä kyse siitä, mutta en suinpäin syytä ainoastaan suuttunutta pakukuskia. Selkeästi pakukuski tekee virheen, mutta olisi mukava nähä tuota videota viisi minuuttia taaksepäinkin, mitä siinä on oikein tehty. Nyt videolla näkyy vain se ylilyönti, minkä videon lähettäjä haluaa tuomita.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Olipa yllätys että ruvetaan kuvaajaa mollaamaan. Vaikka jyrrättäs tuomiopäivään asti ohitus kaistalla niin ei tommosia ohituksia. Kortti pois puoleksi vuodeksi. Virkavalta vois käydä puhuttamassa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Vasemmalla kaistallahan ei saa ajaa moottoritiellä ellei ohita.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Oulussa ajetaan Pohjantiellä juuri niin kuin videossa tehdään, vasenta eli ohituskaistaa vaikka oikea kaista on vapaana. Nämä autolijat tulisi poliisin poimia liikenteestä ja sakottaa heitä, niin kuin laki määärää, turhasta ohituskaistalla ajamisesta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Yritin keskiviivojen (3m viiva, 9m väli) avulla laskea kuvaajan nopeutta. Sain tulokseksi 96km/h, eli lievä alinopeus, jos kyseessä oli satasen alue. Virhemarginaali laskelmassa on tietysti iso ja videon nopeus ei välttämättä oikea, mutta tuntuu järkevältä, jos ajaja on ajanut tasan 100km/h mittarinopeutta ja autossa on noin 5% mittarivirhe. Useampaakin pitkää rekkaa ohittaessa on kiireisempi takana ajava voinut jo hieman hermostua ja sortua typeryyksiin. Kannattaa itsekin välillä palata oikealle kaistalle ja päästää kiireisemmät ohi varsinkin, jos ajaa alinopeutta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Eipä kannata körötellä ohituskaistalla alinopeuksia, ei se ole sujuvaa liikennettä

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ajan moottoritietä töihin joka päivä, ja joka toinen päivä näen niitä "rekan ohittelijoita" jotka oikeastaan ajavat rekan rinnalla lain sallimaa 100km/h. Kaikki eivät tajua että oman auton mittari voi näyttää 10km/h liian vähän, eli silloin ajat lähes samaa nopeutta rekan kanssa ja tukit molemmat kaistat! Oululaisessa liikennekultturissa ongelmana on omista oikeuksista kiinni pitäminen: "minulla on 100 mittarissta, olen lain mukaan oikeassa, minun ei tarvitse ajaa lujempaa/hitaampaa/väistää/antaa tietä/käyttää omia aivoja"

Mieti miten voisit itse sujuvoittaa liikennettä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Järkyttävää ajokulttuuria tuollaiset ohitukset!
Toinen asia, johon haluaisin meidän kaikkien kiinnittävän huomiota moottoritiellä on ajonopeus. Varsinkin kun poistutaan moottoritieltä liittymään, niin olisi hienoa jos pidettäisiin se ajonopeus ihan liittymään asti moottoritien nopeutta vastaavana ja vasta liittymässä alettaisiin polkea kytkinta ja hölläämään kaasua. Sillä tuo ajotapa aiheuttaa ruuhkautumista ja turhia ohituksia liittymien kohdalla, kun nopeudet tippuu jopa 40 km/h. Varsinkin mahdoton pullonkaula on pohjoiseen mentäessä Hiirosen liittymän jälkeen, kun tulee seuraava liittymä ihan samoin tein vastaan. Aamuruuhkassa se on varsinainen rysä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Nämä kamerat olisivat erittäin tehokas työkalu liikenteen siistimiseen. Lakiehdotus jossa näillä klipeillä olisi täysi todistusarvo ja poliisi voisi toimian niiden perustella.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kyllä näitä näkee vaikka minkälaisia ohittajia. Eihän kolareita sattusi jos ajettas liikennesääntöjen mukaa. Piitaamattomia riitää. Olen miettinyt monesti miten nykyjään autokoulussa opetetaan.Esm. Rampilta tuleminen moottoritielle,sieltä vaan tullaan, moottoritietä ajava joutuu jarruttelemaan, saisin ajaa jatkuvasti kolarin, jos ei oma henki olisi kyseessä ja pitäisin kiinni että olen oikeassa, kyllä joutuu paljon joustamaan että vahinko ei tapahdu

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Vihreiden vaihtuminen tarkoittaa Oulussa sitä, että enää tulee noin 2 - 4 ajoneuvoa joiden jälkeen voin lähteä liikkeelle ja ajaa risteykseen. Vihreistä pystyy monesti ennustamaan sen, että kohta pääsen. Aina näin ei kuitenkaan käy, koska esim. nuolivihreät saattavat olla kestoltaan niin lyhyet, että joudut odottamaan seuraavaa vihreää.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Juuri tänä aamuna säikäytti Kaukovainion tb risteyksessä valkoinen farmari audi. Valot vaihtuivat punaiseksi ja pysähdyin niin tämä takana tullut järjen jättiläinen koukkasi toisen kaistan kautta ohi ja paineli suoraan päin punaisia risteyksestä yli. Ajeli siitä sitten ammattikoulun ohi jonnekin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (51)

Uutisvirta

10:03
IMF:ltä tylyt terveiset Suomen velkaantumisesta: Rinteen hallituksen tavoite ei toteudu, dieselin ja turpeen veroalet pois tai muita säästötoimia
9:51
Röyhkeä voro vei auton nivalalaisen omakotitalon pihasta juuri, kun pariskunta oli lähdössä töihin – ”Erittäin kummallinen tapaus”
9:49
Led-valo kertoo, milloin suihkun käyttö kannattaa lopettaa – oululaisyritys kehitti suihkuvahdin, joka saa tarvitsemansa energian virtaavasta vedestä
9:39
Viimeiset mielenosoittajat sinnittelevät yliopistolla Hongkongissa – Yli 600 ihmistä poistui kampukselta maanantaina
8:25
Sa­vu­kos­ken koulun ra­ken­nus­työ­maal­ta löytyi so­dan­ai­kai­sia heit­ti­men am­muk­sia – 81-millisiä ammuksia löytyi koulun alueelta 15 kappaletta Tilaajille
8:22
Pohjantiellä sattui peräänajo-onnettomuus Iskon ja Laanilan liittymien välillä – tilanne saatiin korjattua puolessa tunnissa
8:01
Postilakossa jätettiin yöllä sovintoesitys, PAU ja Palta antavat vastauksensa aamupäivällä – lakko jatkuu vielä
42
Oulun kaupunki jakaa 2000 ledivaloa pyöräilijöille – tempaus on osa valtakunnallista Pyöräilytalvi-viikkoa
26
Kaupunginhallitus päätti: Linnanmaan uimahallin rakentaminen aloitetaan jo ensi vuonna
17
Huuhkajat päätti EM-karsinnat tappioon, Kreikka voitti 2-1 – häviö tietää paikkaa arvonnan neloskorissa
15
Oulun yliopistokampus toimiva nykyisellään – mikä on se malli, johon visio yliopistosta keskustassa perustuu? Lukijalta
8
Oulu päättää pormestarimallista vuonna 2021 – asia jää samana vuonna valittavan kaupunginvaltuuston päätettäväksi
7
Arinan Kastellin huoltoasemahanke jäi pöydälle kaupunginhallituksessa
7
22-Pistepirkko saavutti Euroopassa kulttimaineen tunnistettavalla sointimaailmallaan – Kaleva Live esittää yhtyeen keikan suorana keskiviikkoiltana

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun maakunnissa sekä seuraavissa Lapin kunnissa: Simo, Ranua, Posio, Kemi, Keminmaa, Tornio, Ylitornio, Tervola, Pello ja Rovaniemi jalkakäytävät ovat erittäin liukkaita, koska niillä oleva lumi tamppautuu liukkaaksi.

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

19.11.

Fingerpori

19.11.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan kokonaistavoittavuus on 86 % Oulun markkina-alueen kuluttajista viikossa.

Kaleva Media Yrityspalvelut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityspalvelut/


stats-image