Oulu

Oulun ev.lut. kirk­ko­neu­vos­ton pu­heen­joh­ta­ja: Kyse ei ole pappien toiminnan valvomisesta

Samuli Suonpään mukaan Oulun maistraattiin kehittyi viime vuonna automaattinen ilmiantojärjestelmä, jossa keskusrekisterin johtaja saa tiedon kuka homoparin on vihkinyt ja raportoi sen eteenpäin. KUVA: Pentti Vuosaari
Oulu 7.12.2018 14:41
Kaleva

Viime päivinä on uutisoitu väitteistä, joiden mukaan Oulun maistraatista lähtee automaattisesti seurakunnalle tieto homoparin vihkineestä papista.

Oulun ev.lut. seurakuntayhtymän yhteisen kirkkoneuvoston puheenjohtaja kirkkoherra Niilo Pesosen mukaan kysymyksessä ei ole pappien toiminnan valvomisesta, vaan kirkon jäsentietojärjestelmän päivittämisestä ja sitä koskevien tietojen tarkistamisesta.

– Nyt esiin nostettu asia on selvitetty jo vuosi sitten. Silloin todettiin, että vihkimistä koskevien tietojen luovuttaminen maistraatista seurakunnalle perustuu kirkon jäsentietojärjestelmän pitämiseen ajan tasalla. Seurakunta pyytää tiedot aina tapauskohtaisesti. Tietojen päivittäminen koskee vihkimisen ohella myös kasteita, nimenmuutoksia ja niin edelleen. 

Pesonen kommentoi, että henkilötietojen käsittely on erittäin luottamuksellista ja säädeltyä.

– Kirkossa noudatetaan hyvin tarkasti tietosuojaa koskevaa lainsäädäntöä ja kunnioitetaan yksityisyyden suojaa.

– Asian taustalla on herkkä ja kirkkoakin jakava kysymys samaa sukupuolta olevien parien vihkimisestä. Asia koskettaa henkilökohtaisesti useita ihmisiä. Toisen kunnioittaminen ja rakentava keskustelu on tarpeen.

Toimittaja Samuli Suonpää väittää Kirkko ja kaupunki -lehden kolumnissaan, että 
Oulun maistraattiin on kehittynyt automaattinen ilmiantojärjestelmä, jossa keskusrekisterin johtaja saa tiedon kuka homoparin on vihkinyt ja raportoi sen eteenpäin.

Suonpään mielestä kirkolla ei ole halua eikä kykyä käsitellä homoparien vihkimistä koskevaa asiaa.

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

GDPR on tullut voimaan jo vuoden 2016 keväällä. Asetusta alettiin meillä soveltaa 25.5.2018 alkaen, jolloin se korvasi Suomen vuoden 1999 henkilötietolain. Maksimirangaistus asetuksen velvollisuuksien rikkomisesta on 20 miljoonaa euroa tai 4% yrityksen edellisen tilikauden globaalista liikevaihdosta.

Joten maistraatti ja kirkko ovat jo molemmat siis todistettavasti syyllistyneet EU:n tietosuojalain rikkomiseen. Mutta rahallahan näistäkin selviää.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Maistraatin virkamiesten toiminta tutkittava tarkkaan.
Onko esimerkiksi muita luottaamuksillisia tietoja lähtenyt jotka hyödyttänyt jotain pientä piiriä.
Eikö maistraatin työntekijöillä ole vaitiolovelvollisuus?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Nyt katsotaan onko uudesta piispasta mihinkään. Piispan vaadittava tutkimusta ja ainakin muutaman tyyppi on erotettava.
Ja on myös tutkittava mitä muita tietoja tuolta virastosta on lähtenyt ja kelle.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ei kannata provosoitua jos provosoidaan. Juttuhan oli jo lähtökohtaisesti provosoiva. Asiat joilla on selviä juridisia vaikutuksia täytyy pystyä jäljittämään siihen kenen päätöksellä ne on tehty.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Miksi juuri tuo tieto on kirkon jäsebtietojärjestelmän päivittämisen kannalta niin kriittinen, että on luotu ihan oma järjestely sitä varten??!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Joka vuosi olen vakuuttuneempi päätökseni oikeellisuudesta, kun 25 vuotta sitten erosin kirkosta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Vielä kun saisivat poistettua kirkolta yhteisövero-oikeuden. Saisivat kerätä rahansa suoraan niiltä jotka haluavat osallistua niinkuin muutkin yritykset tekevät.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

En kuulu, enkä maksa näiden herrojen palkkoja. Maksaa se joka näiden ukkojen mielipiteitä uskoo.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Vuoden 2018 alussa voimaantulleen lakimuutoksen jälkeen kirkko ei enää ole oikeutettu yhteisöveron tuottoon. Jatkossa kirkko saa valtiolta rahoitusta, joka on tarkoitettu kirkon yhteiskunnallisiin tehtäviin (väestökirjanpito, hautausmaat ym.) eikä sitä voi käyttää seurakunnan yleisiin tarkoituksiin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Pitääkö tässä syyllistää kirkkoa vai maistraattia, jos näin tapahtuu? Juristit maistraatissa vissiin tuntevat lain niin hyvin, että näin voi tehdä. Jos taas kirkko on pyytänyt listaa, niin sitten ollaan harmaalla alueella molemmin puolin. Saako seurakunta myös tarkat listat, kuka on siunannut kauppakeskuksen, maatalosnäyttelyn, uuden rakennuksen yms. Noistakaan ei taida kirkkolaissa olla selvää pykälää, joten tuomille kapituliin välittömästi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tuo on niin sisäänpäin lämmennyt laitos, että kyllä ne nimet menee paukahtaen mustalle listalle joka menee seksuaalivähemmistöjä vihkimään. Voi mystisesti sitten vaikuttaa myöhemmin uralla jos on moisia merkintöjä omassa työhistoriassa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Eikö kirkon kanta ole se että kirkkovihkitty avioliitto on miehen ja naisen välinen. Papit jotka toisin toimivat rikkovat työnantajansa ohjeita. Ja varmaan myös vielä isomman työnantajan kirjoitettua ohjeistusta. Liike-elämässä ehkä yhden kerran saisi moitteiden kera anteeksi, toista kertaa ei enää anteeksi annettaisi ja lopputilin siitä saisi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Mielestäni kristillisen kirkon ,perustehtävä, on julistaa evankeliumia Vapahtajastamme joka nyt tänäkin jouluna "syntyy seimeen". Tämän jälkeen alkaa muitakin asioita kirkastumaan , mitkä ovat yhteiskunnallisesti ajankohtaisia tai jotain muuta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kyllä homopappitoimitukset on tietää myös kirkossa.
Eipähän huitele omilla tiellään, liikaa luvattomuuksissa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

eikö tässä asiassa ollut asiana että Maistraatin Virkahenkilö(!!) ilmoittanut liian yksityiskohtaisesti tietoja kirkolle. Eniten itse pelkään sitä että maistraatissa käsitellään muitakin arkaluonteisia asioita niin voidaanko luottaa ettei niitä lähetellä ihan kenelle sattuu tai nämä vastuuhenkilöt vilkuilevat ja levittelevät muita yksityistietoa haluammalleen taholle koska sieltä on pyydetty ja ohjeistettu.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Siellä on Suomen lakeja tuntemattomia muu uskoisia venäläisiä ,Viro ja muumaalaisia työssä että siellä ...myös sen takia väärentäjät onnistuu ja laittomat kun ne auttaa niitä siellä ja kopioi henkilötietoja sitä kutsutaan mafiaksi .

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

No eihän tässä ole kysymys salassa pidettävistä tiedoista, vaan julkinen asiahan vihkiminen tietääkseni on. Maistraattien velvollisuus on antaa tiedot seurakunnille. Seurakunnille asia on vain jäsentietojärjestelmän pitämiseen ajan tasalla. On jotenki tahallista provosointia tehdä asioista muuta kuin mitä ne ovat.
Samaa sukupuolta olevien vihkimiseen kirkko ei ole lähtenyt ja lain mukaan uskonnollinen yhdyskunta saa itse päättää vihkimisistään. Tämä asiakin on aivan yksiselitteinen. Jotka toimivat tosin, menettelevät säännösten vastaisesti ja totta kai siihen on kirkon puututtava.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

7:53
Pelastusarmeijan joulupadat ilmestyvät taas katukuvaan – osaan padoista voi lahjoittaa pelkkää rahaa
7:00
Kaupungintalolle mietitään uutta käyttöä remontin valmistuttua – virastotoiminnot voidaan siirtää Oulu10:een ja tuoda tilalle näyttely-, kahvila- tai ravintolatoimintoja Tilaajille
7:00
Pitävätkö romaneihin liitetyt stereotypiat paikkansa? – näin kertoo tutkimus ja näin vastaavat romanit itse Tilaajille
6:21
Yön uutiskooste: Supo julkaisee turvallisuuskatsauksen, moottoriteille kannatetaan suurempia nopeusrajoituksia, Patrik Laine syötti kaksi maalia
6:13
Oulun koulut menestyivät robotiikkakisoissa
6:00
Puu- ja turvepohjaisista eristeistä pitäisi löytyä pelastus mineraalivillahuumaan Lukijalta
6:00
Ympäristöjärjestö: Elonkirjo ja ilmastovaikutukset jäävät ministeriön metsästrategiassa hakkuiden jalkoihin
9
Helvetin enkelit kokoontuivat Ouluun juhlimaan, mukana ulkomaisten osastojen väkeä - Poliisi: Häiriötilanteita ei tiedossa
5
Pienestä ylinopeudesta sakotetaan pian 70 euroa pienempi summa – Poliisitarkastaja: Voi vaikuttaa liikenneturvallisuuteen
3
KRP: Väärää rahaa tilataan netistä yhä enemmän –  rangaistus kiinni jääneelle on lain mukaan vähintään ehdollista vankeutta
2
Kaupungintalolle mietitään uutta käyttöä remontin valmistuttua – virastotoiminnot voidaan siirtää Oulu10:een ja tuoda tilalle näyttely-, kahvila- tai ravintolatoimintoja Tilaajille
2
Maanantaina taivaalta satelee lunta ja räntää, loppuviikoksi Ouluun on tulossa tasaista pakkassäätä
1
Oulun kuuluisin konduktööri Reijo Pulli jatkaa Radalla-tv-sarjassa myös toisen tuotantokauden – "Vastasin heti myöntävästi"
1
Puheenaihe: Voisiko talvinopeusrajoituksista luopua Ruotsin malliin?

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Osittainen varhennettu vanhuuseläke

Vuosina 2011-18, jolloin y on täällä valitellut eläkkeiden ja valtion varojen loppumista, toteutunut kehitys on reaalima... Lue lisää...
Ei päätä eikä häntää

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

10.12.

Fingerpori

10.12.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image