Kotimaa

Maistraatin virkamiehet ilmiantavat homopareja vihkineitä pappeja kirkolle Oulussa – "Tämä on ollut jo pidempään tiedossa oleva asia"

Samuli Suonpään mukaan Oulun maistraattiin kehittyi vuonna 2017 automaattinen ilmiantojärjestelmä, jossa keskusrekisterin johtaja saa tiedon kuka homoparin on vihkinyt ja raportoi sen eteenpäin. KUVA: Jukka Leinonen
Kotimaa 5.12.2018 21:56
Anna Kilponen

Oulun maistraatista lähtee automaattisesti seurakunnalle tieto homoparin vihkineestä papista, väittää toimittaja Samuli Suonpää väittää Kirkko ja kaupunki -lehden kolumnissaan.

Oulun maistraattiin on kehittynyt automaattinen ilmiantojärjestelmä, jossa keskusrekisterin johtaja saa tiedon kuka homoparin on vihkinyt ja raportoi sen eteenpäin. Tämä tarkoittaa sitä, seurakunta saa automaattisesti vihkitodistukset, kun joissakin seurakunnissa ne on erikseen tilattava.

Käytäntö aloitettiin vuonna 2017, ja se on voimassa tiettävästi yhä voimassa. Tilanne aiheuttaa ongelmia etenkin homopareja vihkiville, niin sanotuille sateenkaaripapeille.

Asian otti esille kirkkojournalismiin erikoistunut toimittaja Samuli Suonpää Kirkko ja kaupunki -lehteen kirjoittamassaan kolumnissaan.

– Kun tieto avioliitosta tulee seurakunnalle, on se myös sellaisten ihmisten ulottuvilla, jotka eivät tätä henkilötietoa mihinkään tarvitse. Havaitessaan homohäät, väestötietoja herkeämättä seuraava kirkkoherra tai seurakuntien keskusrekisterin johtaja soittaa maistraattiin ja pyytää tiedon siitä, kuka parin on vihkinyt. Oulun maistraatista näitä ei edes tarvitse erikseen pyytää, sillä Oulussa ystävällinen viranomainen itse ilmiantaa homoparin vihkineen papin kirkolle, kirjoittaa Suonpää.

Tilanne voi Lännen Median haastatteleman Suonpään mukaan johtaa siihen, että seurakuntalainen Pohjois-Suomessa ei voi pyytää oman seurakuntansa pappia vihkimään ilmiannon pelossa. Ei tilanne ole ongelmaton silloinkaan.

– Kun vihkijät tulevat muualta, eri hiippakunnista, lähetetään maistraatin ilmiantokirjeitä toisiinkin hiippakuntiin. Jos helsinkiläispappi vihkii Savossa samaa sukupuolta olevan parin, voi siitä lähteä tieto Helsingin tuomiokapituliin, Suonpää kertoo.

Kirkolla ei ole kykyä käsitellä asiaa

Yksi oululaisen ilmiantosysteemin kohteeksi joutuneista papeista oululaispastori Árpád Kovács, joka sai kirjallisen varoituksen vihittyään samaa sukupuolta olevan parin. Hänen tapauksensa on parhaillaan hallinto-oikeuden käsittelyssä.

Suonpään mielestä on tärkeää, että papit, jotka ovat asettaneet itsensä likoon tietävät, mitkä riskit ovat.

Usein homopareja vihkivät papit, jotka eivät ole seurakuntatyössä, vaan tekevät töitä muualla, jolloin kirkkoherra ei voi kohdistaa heihin työoikeudellisia keinoja.

– Tämä on ollut jo pidempään tiedossa oleva asia, josta erityisesti sateenkaaripapit ovat puhuneet. Heillä on keskenään suurta solidaarisuutta ja käytäntöjä, joilla haluavat palvella seurakuntalaisia ilman, että siitä aiheutuu kenellekään kohtuuttomia ongelmia työelämässä. On käynyt ilmi, että tämä on Oulussa vaikeampaa kuin muualla Suomessa.

Suonpään mielestä kirkolla ei ole halua eikä kykyä käsitellä homoparien vihkimistä koskevaa asiaa.

– Vihkimisistä tulee jossakin vakava moite ja jossakin muualla varoitus. Minusta tuntuu, että kaikki Suomen homoseksuaalit saadaan vihittyä ennen kuin kirkko saa ongelman ratkaistua.

Lännen Media ei tavoittanut keskiviikkoiltana Pohjois-Suomen maistraatin päällikköä kommentoimaan asiaa.

MAINOS

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (129)

Tämä pitäisi olla niinpäin että avioliitot solmittaisiin automaattisesti ensin maistraatissa ja sen jälkeen halukkaat saisivat hakea siunauksen papilta kirkossa. Avioliittohan on oikeastaan vain juristinen sopimus, kirkolla ei pitäisi olla sen asian kanssa mitään tekemistä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Eikö tämä asia ole ihan selvä! Maistraatin lisäksi avioliittoon vihkimisoikeus on Suomen lain mukaan myös muutamilla uskonnollisilla yhteisöllä, kuten esim. Ev.lut.kirkolla, Ortodoksikirkolla, Katolisella kirkolla jne. Niiden kirkkojen lainsäädännössä on säädetty, millä edellytyksillä ja keitä em. Kirkkojen papit voivat vihkiä avioliittoon. Suomen ev.lut.Kirkon lainsäädännön mukaan pappi ei voi vihkiä homopareja eikä lesbopareja.Asia on täysin yksiselitteinen.- Asia ei ole mikään ongelma esim. ortodoksikirkossa tai Katolisessa kirkossa, konka niiden papit noudattavat kirkkojensa lainsäädäntö eivätkä vihi homo- eikä lesbopareja. Suomen ev.lut.Kirkossa on pappeja, jotka eivät noudata kirkkonsa voimassa olevaa avioliittoon vihkimissäädäntöä, vaan rikkovat sitä, vedoten milloin mihinkin inhimillisiin syihin.Näin tehdessään he tekevät virkavirheen, josta heitä kuuluu rangaista!- Se on kunkin hiippakunnan tuomiokapitulin tehtävä.- Kun tässä yhteydessä on mainittu Oulun Maistraatti ja Oulun seurakunnat, olisi ollut syytä myös mainita se, että entisen piispan, Salmen aikana kaksi tuomiokapitulin jäsentä , tuomiorovasti ja hiippakuntadekaani kaikissa tapauksissa, joissa käsiteltiin homo- tai lesbopareja vihkineiden pappien rankaisemista, katsoivat pappien menetelleen oikein! Eivätkö siis tuomiorovasti ja hiippakuntadekaani, korkeissa viroissaan, ymmärrä edes kirkkolakia eikä kirkkonsa avioliittojärjestystä? Ovatko hekin tehneet tahallaan virkavirheitä?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

No pers....ihan normaali käytäntö. Olisiko nyt kuitenkin parempi että ne jotka haluavat mennä salaa naimisiin tekevät sen jossain missä se on mahdollista. Enhän minäkään mene katsastuskonttorille katsastusmiehen kanssa tulppaamaan egr venttiiliä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tämän päivän Kalevassa sananvapauden puolustaja Janne Virkkunen ilmottaa, ettei hyväksy mitään kompromissejä sananavapauden kohdalla. Mielestäni vaatimuksen tulee koskea homoparien vihkijäpappejakin. Ilmeisesti monen kommentoijan vaatimus sananvapaudesta koskee vain häntä tai heitä itseään. Tiedottaa siis saa vain mikä miellyttää ja sopii itselle.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

"Havaitessaan homohäät, väestötietoja herkeämättä seuraava kirkkoherra tai seurakuntien keskusrekisterin johtaja soittaa maistraattiin ja pyytää tiedon siitä, kuka parin on vihkinyt. " Saisiko kirkkoherran ja keskusrekisterin johtajan nimen tietoon? Tuollaisilla ihmisillä ei pitäisi olla mitään asiaa tuollaisiin tehtäviin. Heidät on erotettava välittömästi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Oulu näyttäytyy etelämmässä todella takapajuisena kiihkouskovaisten kaupunkina, jossa uskonto sotkeutuu kaikille elämän- ja hallinnon alueille. Mitään et voi tehdä, jos et usko oikein ja hengaile oikeiden uskisten kanssa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Sinä mikään etelän ihminen ole. Haaveilet vaan. Lisäksi tiedät itsekin että tuo väite ei pidä paikkansa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Vapautetaan kirkko tästä raskaasta taakasta poistamalla siltä maallinen vihkimisoikeus. Maistraatti yksin hoitakoot paperihommat. Avioliittoon astuvat voivat suorittaa vihkimisrituaalin siitä erillään miten haluavat, Jumalansa edessä tai jotenkin muuten.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Eikö tietoturvalaki estä kaiken tällaisen tiedon esilläolemisen ja luovuttamisen. Nyt lakimiehet asialle.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kuka vielä haluaa kuulua kirkkoon ja maksaa kirkollisveroa? En minä ainakaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jos papitkaan ei noudata raamatun ohjeita silloinhan kirkotkin on turhaa auku. Jos antaa pirulle pikkusormen... kirkko kun kyllä antanut jo kaiken.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Miksi homoseksuaalit haluavat mennä naimisiin kirkollisin menoin? Järjestö joka perustuu satuun jossa homoja ei suvaita, ei kuulosta heille otolliselta.
Eiväthän tummaihoisetkaan tahdo tulla vihityksi Ku Klux Klanin tiloissa tai toimesta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Koska on paljon homoseksuaaleja, jotka ovat kasvaneet kirkon sisällä sen kulttuuriin ja kokevat vahvasti halua kuulua kristilliseen yhteisöön. Kysymys ei ole meille kristityille homoseksuaaleille noin yksioikoinen. Seksuaalisuus on yksi merkittävä osa ihmisen identiteettiä, mutta niin on myös hengellisyys ja uskonnollisuuskin.

Ajatukset perheestä ja parisuhteesta on vain yksi osa kristinuskoa. Seksuaalisuus on vain yksi osa homoseksuaalien identiteettiä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Vasikoivat virkamiehet viralta! Voitaisiin meidänkin pitäjässä tulla pikkuhiljaa tälle vuosituhannelle...

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Anna toisen elää äläkä puutu mitä hän elämällään tekee jos se ei ketään toista vahingoita. Jostakin syystä kiihkouskovaiset eivät kykene näkemään muuta kuin oman oppinsa ainoana oikeana tapana elää ja haluavat että kaikki muut elävät samalla tavalla. Eikö tämä ole nimen omaan täysin vastoin Luterilaisia oppeja.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kannatan kyllä sellaista,että homoja vihkivät papit perustavat oman kirkon,jolloin voivat vihkiä ilman mitään nurinoita.
Kyllä kai vihkimisistä pitää mennä tieto, olisi se sitten normaali tai homovihkiminen.
Ei kai se ole mitenkään salattavaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ai sellainen virallinen Gay/Bi kirkkoko?? No sittenhän varmaankin ainainen aiheesta "vääntäminen" loppuisi joksikin ajaksi mutta kyllähän siinä sitten jonkinlainen ihan uusi "kivi kengästä" näissä ns. "Hartaissa ja siunatuissa piireissä" aika nopeasti taas löytyisi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (129)

Uutisvirta

19.1.
Henkilöauto ja rekka kolaroivat Simon Maksniemessä – yksi henkilö loukkaantui
19.1.
Ulkomaat sopivat aseidenvientikiellosta Libyaan – Huippukokouksessa linjattiin myös, etteivät ulkopuoliset sotkeudu enää Libyan taisteluihin
19.1.
Rentous puuttuu OLS:n otteista – "Kestää aina aikansa, ennen kuin saamme rivejä kasattua"
19.1.
Varusmiesliitto on puolustusministeri Kaikkosen kanssa samaa mieltä: Kutsunnat pitäisi kohdistaa koko ikäluokkaan
19.1.
Aerobic-mestari Tuuli Matinsalolla riittää yhä kysyntää – fyysisestikin rankka Selviytyjät oli mieleenpainuva kokemus
19.1.
Aalto hyppäsi maailmancup-kauden parhaan sijoituksensa – Puolan Kubacki voitti kireän kärkikamppailun
19.1.
Lämpötila sahaa ensi viikollakin nollan molemmin puolin – maanantai-iltana Pohjois-Pohjanmaalla ja Kainuussa myrskyää

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Tuulivaroitus maa-alueille: Keski-Suomen, Pohjois-Savon, Pohjois-Karjalan, Etelä-Pohjanmaan, Pohjanmaan, Keski-Pohjanmaan, Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun maakunnissa länsituuli on voimakasta iltayöllä, tuulen nopeus puuskissa 20 m/s.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Hallitus suunnittelee uutta aktiivimallia

144 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Olette pahansuopia

Olen samaa mieltä. Moukilta puuttuu alkeellisimmatkin käytöstavat ja sivistys. Kateellisia riittää, jos joku on elänyt k... Lue lisää...
Sylva L

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

20.1.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Pohjoisen kattavimmat mediatilat ja monipuoliset markkinoinnin palvelut printtiin ja digiin.

Kaleva Media B2B asiakasratkaisut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityksille


stats-image