Oulu

Ou­lu­lais­kan­san­edus­ta­ja Sebastian Tynkkyselle yli 4000 euron sakot kii­hot­ta­mi­ses­ta kansanryhmää vastaan

KUVA: Jukka-Pekka Moilanen
Oulu 10.10.2019 13:18 | Päivitetty 10.10.2019 16:05
Susanna Kemppainen

Oululainen kansanedustaja Sebastian Tynkkynen (ps.) on saanut jälleen tuomion kiihottamisesta kansanryhmää vastaan.

Oulun käräjäoikeuden mukaan Tynkkynen julkaisi vuoden 2016 maaliskuussa Facebook-profiilissaan terrorismia ja islaminuskoa käsittelevän kirjoituksen, jossa panetellaan tai solvataan islaminuskoa tunnustavaa ihmisryhmää.

– Kysymyksessä olevan kaltaiset lausumat ovat omiaan herättämään suvaitsemattomuutta, halveksuntaa ja mahdollisesti jopa vihaa niiden kohteena olevaa ryhmää vastaan, oikeus toteaa.

Se katsoo, että Tynkkysen on täytynyt ymmärtää julkaisunsa panetteleva ja solvaava luonne.

– Tynkkysen kirjoituksessa on kyse vihapuheen kaltaisista lausumista, jotka eivät nauti sananvapauden suojaa.

Oikeus: Rasistista syrjintää tulee vastustaa niin pitkälle kuin mahdollista

Oulun käräjäoikeuden tuomioissa on otettu huomioon muun muassa korkeimman oikeuden ja Euroopan ihmisoikeustuomioistuimen EIT:n aiemmin antamia ratkaisuja.
Tuomiossa todetaan, että demokratiassa saattaa olla välttämätöntä määrätä seuraamuksia, kun puheessa tai kirjoituksessa yllytetään suvaitsemattomuuteen perustuvaan vihaan.

– Rasistista syrjintää ja ulkomaalaisvihaa tulee vastustaa niiden kaikissa muodoissaan niin pitkälle kuin mahdollista ja silloinkin, kun ei ole kehotettu ryhtymään mihinkään tiettyyn väkivaltaiseen tai muutoin rikolliseen tekoon, tuomiossa sanotaan.

Tynkkynen toimi julkaisuaikaan Perussuomalaisten Nuorten puheenjohtajana. Oikeus puntaroi ratkaisussaan sitä, mahtuuko hänen julkaisunsa poliittisia oikeuksia koskevan sananvapauden piiriin.

Se totesi, että poliittisilla puolueilla on oikeus julkisuudessa esittää käsityksiään maahanmuuttoon liittyvistä ongelmista huolimatta siitä, että ne saattavat loukata, järkyttää tai huolestuttaa joitakin.

Sananvapautta on kuitenkin käytettävä velvollisuuksien ja vastuiden mukaisesti.
– Olennaisen tärkeää on, että poliitikot välttävät julkisissa puheissaan ilmaisuja, jotka ovat omiaan ruokkimaan suvaitsemattomuutta, käräjäoikeus toteaa.

Sen mielestä Tynkkysen kirjoituksesta voi muodostua kuva siitä, että islaminusko ja sitä tunnustavat henkilöt vaarantavat lukijan omia etuja eli turvallisuutta. Tällainen on oikeuden mielestä omiaan herättämään lukijassa negatiivisia tunteita kaikkia islaminuskoa tunnustavia kohtaan.

Kirjoitus pitää poistaa yleisön saatavilta ja hävittää

Käräjäoikeus määräsi Tynkkyselle rangaistukseksi 50 päiväsakkoa, mikä hänen tuloillaan merkitsee 4050 euron suuruista summaa. Lisäksi hän joutuu maksamaan 80 euron rikosuhrimaksun.

Poliisi kuulusteli Tynkkystä esitutkinnassa julkaisun vuoksi tammikuussa 2018 Oulussa. Vielä tuossa vaiheessa kirjoitus löytyi hänen Facebook-sivuiltaan.

Viime viikolla Oulun käräjäoikeudessa pidetyssä oikeudenkäynnissä Tynkkynen kertoi poistaneensa sen Facebook-sivultaan, mutta julkaisseensa uudelleen Instagram-tilillään.
Oikeus on määrännyt tänään antamassaan tuomiossa, että kirjoitus pitää poistaa yleisön saatavilta ja hävittää.

Yksi tuomio jo aiemmin, yksi syyteharkinnassa

Tynkkynen on aiemminkin syyllistynyt kiihottamiseen kansanryhmää vastaan. Vuonna 2017 hän sai 50 päiväsakkoa sekä kiihottamisesta kansanryhmää vastaan että uskonrauhan rikkomisesta. Hänen katsottiin panetelleen, solvanneen ja osin uhkailleen islaminuskoa tunnustavaa ihmisryhmää Facebook-kirjoituksissaan.

Paraikaa syyteharkinnassa on tapaus, jossa Tynkkysen epäillään syyllistyneen kiihottamiseen kansanryhmää vastaan niinikään vuonna 2017 julkaistuissa Facebook-kirjoituksissaan.

Kansanryhmää vastaan kiihottaminen on virallisen syytteen alainen sananvapausrikos, joka kuuluu valtakunnansyyttäjän syyteharkintavaltaan.

Valtakunnansyyttäjä päätti torstaina Tynkkyselle tuomion tuoneen syytteen nostamisesta viime maaliskuussa ja määräsi Oulun syyttäjänviraston syyttäjän ajamaan syytettä.
Käräjäoikeuden torstaina antama tuomio ei ole lainvoimainen.

Tynkkynen aikoo valittaa hovioikeuteen

Sebastian Tynkkynen kertoo olevansa erittäin tyytymätön Oulun käräjäoikeuden ratkaisuun. Hän aikoo ehdottomasti valittaa siitä hovioikeuteen.

Tynkkynen vetoaa muun muassa perussuomalaisen europarlamentaarikon Teuvo Hakkaraisen vuonna 2017 saamaan tuomioon kiihottamisesta kansanryhmää vastaan. Hakkarainen sai teostaan 20 päiväsakkoa.

– Pidän sitä täysin kohtuuttomana, hän kommentoi omaa 50 päiväsakon rangaistustaan.

Tynkkynen sai aiemmin 50 päiväsakkoa sekä kiihottamisesta kansanryhmää vastaan ja uskonrauhan rikkomisesta eli kahdesta eri rikoksesta. Torstaina tuli sama määrä sakkoja yhdestä rikoksesta.

– Pidän tuomioita kovana. Se ei ole linjassa, kun vertaa aiempia tuomioita.

Aluesyyttäjä Kirsi Männikkö puolestaan sanoo olevansa tyytyväinen tuomioon, vaikka hän hakikin Tynkkyselle hieman kovempaa eli 60 päiväsakon rangaistusta.

– Ei minulla ole tuomioon moitteen sijaa.

Syyttäjä odottaa vielä valtakunnansyyttäjän näkemyksen käräjäoikeuden ratkaisuun. Mahdollinen tyytymättömyys täytyy ilmoittaa tuomioistuimeen viikon kuluessa.

Juttua muokattu kello 16.04: lisätty Kirsi Männikön kommentit.

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (48)

Omituinen tämä Suomen oikeuslaitos jossa syyttäjä "hakee" miten paljon pitää rangaista. Oikeudessa pitäisi käsitellä onko syyllinen vain syytön ja sen jälkeen tuomarit määräävät lain mukaisen rangaistuksen. Oikeus ja laki ei voi olla huutokauppaa jossa "hakulomakkeen" mukaan annetaan tuomioita. Ilmiselvästi oikeuslaitoksessa on tapahtunut jotain omituista koska tuon tuosta saa lukea oikeuslaitoksen mielivallasta ja sekoilusta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Sebastian Tynkkynen ei ole tehnyt mitään väärää. Luin noita kirjoituksia ja mielestäni Tynkkynen kirjoitti totuuden. Totuutta ei ilmeisesti saa enää kertoa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Minun täytyy sanoa, että en kovin ylös osaa arvostaa suomalaista oikeuslaitosta, valitettavasti, vaikka olen ehdottomasti instituutioiden arvostuksen kannalla, koska ne ovat demokratian kulmakiviä. Mutta, Suomessa on saanut vuositolkulla kirjoittaa luterilaisuudesta ja sen monista herätysliikkeistä ja sen jäsenistä aivan mitä haluaa ja pilkata heitä. Tämä toiminta tuntuu väkisin poliittiselta, mitä Tynkkyselle on tehty, vaikka en yhtään diggaa muuten Tynkkysen arvomaailmaa. Joidenkin osalta tietenkin olen samalla kannalla.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Miten Suomi on ajautunut näin surkeaan tilaan? Aikaisemmin laajalti arvostettu tuomioistuin järjestelmä sahaa oksaa, jolla se istuu. Tuota päätöstä ihmetellessä Joutuu miettimään kuinka esim. Lestadiolaisia saa lyödä surutta mediassa ja somessa ilman mitään rajaa tai rikossyytteen uhkaa. Odotan että rehellisenä arvojohtajana profiloitunut Presidentti Niinistö viheltäisi pelin poikki ja juristin arvovallalla isällisesti ohjaisi tuomarikunnan takaisin lainvalvojan perustehtävään eli palvelemaan Suomea, Suomen kansaa ja suomalaista elämäntapaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Olennaisen tärkeää on, että poliitikot välttävät julkisissa puheissaan ilmaisuja, jotka ovat omiaan ruokkimaan suvaitsemattomuutta, käräjäoikeus toteaa. Taisi koittaa papeille ja muille saarnamiehille ankarat ajat. Kirkkokaan ei voi enää kieltäytyä vihkimästä samaa sukupuolta olevia. Sellainen toiminta edustaa ja ruokkii suvaitsemattomuutta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Suomalaiset poliitikot ovat valinneet paluun menneisyyteen ja STASI'n aikakauteen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Sananvapaus ei näköjään tarkoita enää nykyään sananvapautta. Mihin Suomi on menossa?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Totalitarismiin. Ei kommunismi Euroopassa ja Suomessa ole mihinkään kuollut.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Voisiko eduskunta laatia luettelon mistä kansalainen uskaltaa puhua, että ei tarvitse pelätä oikeuteen joutumista, ja tuomituksi tulemista.
Ajatelkaa vastaavaa käräjöintiä 1970,1980 lukujen Suomessa, ei silloin olisi tullut kuuloonkaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Eli toisinsanoen , jos joku kirjoittaa esim. Kristinuskosta,tai kristinuskoon kuuluvista. Poliittisesta puolueesta ,tai poliittiseen puolueeseen kuuluvista samaan sävyyn kuin Tynkkynen islamista ja islamiin kuuluvista, niin ei muuta kuin haastetta käräjille, kiva nähdä toimiiko oikeus tasapuolisesti eri ryhmien kohdalla.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

En voi kommentoida kun en tiedä mitä on kirjoitettu. Voisiko joku laittaa senkin, nyt puhutaan vaan tulkinnoista.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jaahas sitä pitää jatkossa olla tarkkana tilastojen esittelyssä ettei palkan saamisen sijaan joudu maksamaan tonneja.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Hyvät ihmiset. Toivottavasti näette eron asiallisessa kritisoimisessa ja halventavassa puheessa. Tämä tuomio on erittäin hyvä ja oikein. Huolissaan pitää olla siitä, että tällainen ihminen on kansanedustaja; tuomioita alkaa olla useampi. Me tavalliset, ahkerat kunnon ihmiset emme saa antaa tilaa ja valtaa tällaiselle öyhöttämiselle ja kiusaamiselle. Huomatkaa myös puolueen pj:n kommentit, jotka pyrkivät nakertamaan puolueettoman oikeuslaitoksen uskottavuutta omien poliittisten päämäärien saavuttamiseksi. Valheet eivät saa vallata yhteiskuntaamme!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Sananvapaus on tärkein väline millä yhteiskuntaa kehitetään. Emme halua Venäjäksi tai Pohjois-Koreaksi, ainakaan toivoakseni. Kansanedustajalla erityiseti on vieläpä laajennettu sananvapaus, jotta hän voi käsitellä asioita vapaammin. Kiinnostaisi kyllä tietää nuo twiitit sun muut, että mitä hän on sanonut.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (48)

Uutisvirta

15:25
Kokoomuksen Janne Heikkinen: Pääradan suunnittelu pitää laajentaa Ouluun asti, Limingan ja Oulun välille tarvitaan kaksoisraide
15:11
Stora Enson kunnossapitoyhtiön yt-neuvottelut päättyivät Oulussa – 24 työntekijää irtisanotaan
14:28
Pudasjärven lentokentän vuokraamisesta tehty päätös peruttiin – Suviseurat järjestetään alueella joka tapauksessa
13:40
Köllöttely sai riittää – ulkomailta sopimusta hamunnut Julius Junttila tuo ratkaisuvoimaa Kärppien hyökkäykseen jo torstain HIFK-ottelussa Tilaajille
13:37
Toimittajamme Etiopiassa: Niinistö vieraili paikallisessa koulussa – "Vaikka Suomi on kaukana, olemme ystäviä"
13:24
Rovaniemelle suunnitellulla miljardin euron Joulupukin valtiolla on pitkä matka tarusta todeksi – hankeyhtiöltä loppuivat rahat jo heti alussa, mutta toivoa on taas Tilaajille
13:08
Virolainen Operail aloittaa rautatiekuljetukset Suomessa – liikennealueeksi tulee koko maa
99
Pohjantiellä sattui kolmen auton peräänajokolari – onnettomuus ruuhkautti aamuliikennettä
50
Kärpät helpotti CHL-putoamisen tuskaa pelaajahankinnalla – Julius Junttila palaa oululaisjoukkueen riveihin
38
Apuja ei tullut Ranskastakaan, Kärpät Skellefteå-voitosta huolimatta ulos Mestarien liigan pudotuspeleistä – Manner: ”Emme pystyneet parempaan, joten emme jatkopaikkaa ansainneetkaan”
36
Näyttelijä Joose Mikkonen vastaa Merja Larivaaran syytöksiin työpaikkakiusaamisesta Oulun Teatterissa – "Puhelun soittaja hoiti luottamustehtäviään. Asiaa ei koskaan annettu anteeksi"
27
Suomalaisten mielestä Euroopan unionissa on hyvä olla – eniten tavalliset kansalaiset arvostavat vapaata liikkuvuutta
22
Uusi miljoonien eurojen kädenojennus Taidetestaajille – kaikki Suomen kahdeksasluokkalaiset halutaan jatkossakin mukaan testaamaan taidetta
21
Virolainen Operail aloittaa rautatiekuljetukset Suomessa – liikennealueeksi tulee koko maa

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Sinulle kovakourainen hoitaja siellä jossain

Parempaa palkkaa, niin hoitokin on parempaa. Arvostusta hoitojia kohtaan, niin se näkyy myös hoidossa. Lue lisää...
Maksakaa

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.

Naapurit

16.10.

Fingerpori

16.10.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan kokonaistavoittavuus on 86 % Oulun markkina-alueen kuluttajista viikossa.

Kaleva Media Yrityspalvelut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityspalvelut/


stats-image