Oulu

Oululainen Oura ja yh­dys­val­ta­lai­set tutkijat kehittävät algoritmiä, joka tunnistaisi ko­ro­na­vi­rusoi­reet ennalta – älysormuksen käyttäjiä pyydetään apuun

Älysormusyritys Oura kehittää yhdessä yhdysvaltalaistutkijoiden kanssa algoritmiä, jonka avulla ennustaisi ja tunnistaisi Covid-19-taudin ensioireita. Kuvituskuva. KUVA: Jarmo Kontiainen
Oulu 24.3.2020 12:02
Mirko Siikaluoma

Oululainen älysormusyritys Oura kehittää yhdessä University of California San Francisco -yliopiston tutkijoiden kanssa algoritmiä, jonka avulla yhtiön älysormus ennustaisi ja tunnistaisi Covid-19-viruksen aiheuttaman taudin ensioireita.

Yhteistyöstä uutisoi San Francisco Chronicle, jonka mukaan San Franciscon ensiavussa työskentelevästä henkilökunnasta ainakin 2000 ihmistä käyttää tästä viikosta lähtien älysormusta ruumiinlämpötilansa ja muiden tärkeiden elintoimintojen seuraamiseen.

Tutkimuksen tavoitteena on päästä tunnistamaan koronaviruksen oireet ajoissa ja näin rajoittaa taudin leviämistä. Sanfranciscolaisyliopisto aloitti maanantaina myös kampanjan, jossa se pyytää arviolta 150 000 Oura-sormuskäyttäjää jakamaan terveystietonsa Covid-19:n oireita tunnistavan algoritmin kehittämiseen.

Oireiden varhainen tunnistaminen mahdollistaa, että älysormuksen käyttäjät voivat hakea hoitoa, eristäytyä ja olla pois töistä, mikä on erityisen tärkeää riskiryhmään kuuluvien ihmisten kanssa työskenteleville. Tutkijat toivovat pystyvänsä kehittämään Covid-19-taudin oireita havaitsevan laitteen syksyyn mennessä.

San Francisco Chronicle kertoo, että tutkijat ovat kiinnittäneet erityisesti huomiota suomalaiseen Petri Hollméniin, joka hakeutui koronavirusepäilyn vuoksi lääkäriin, kun älysormus oli varoittanut häntä normaalia korkeammasta ruumiinlämmöstä, nopeutuneesta hengityksestä ja sydämensykkeestä. Vaikka Hollmén tunsi olonsa normaaliksi, hänen todettiin testeissä sairastuneen koronavirukseen.

– Ilman tätä laitetta, olisin tuntenut vain olleeni hieman väsynyt, koska olin noussut kahdesti yössä koirani herättämänä, Hollmén kertoi San Francisco Chroniclelle.

Tutkimuksesta uutisoi Suomessa ensimmäisenä Iltalehti.

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Iso peukku Ouralle ja muille suomalaisille yrityksille jotka kehittävät laitteita ja tekniikkaa koronaepidemian hillitsemiseksi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Saman tuloksen saa muutaman kympin rannekkeella yhdistettynä kännykkään. Sydämen käyttäytymiseen ei tarvita kännykän lisäksi edes ranneketta. Kännykkä on sellaisenaan jopa diagnosoinut luotettavasti rytmihäiriöt, jotka on sitten vahvistettu sairaalassa EKG:llä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Taitaa tämän sormuksen myynti lähteä ennennäkemättömän nousukiitoon maailmalla.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Juuri näin! Kaikki osaaminen ja tietotaito käyttöön ja kehittämään älylaitteita sairauksien tunnistamiseen. Tämä on sitä oikeaa ajattelua. Vielä, kun saadaan maailma älyämään, että suojainten ja suojavaatteiden valmistuksen lisääminen on nyt todella tärkeää ja kiireistä. Automaatio ja tekniikka auttaa, viisaat kehittää, kun heille antaa rahat tähän työhön. Ihmisiä ei saa eristää sosiaalisesti pitkäksi aikaa, vaan ihmisten liikkumisen turvaamiseksi on kehitettävä suojaimia ja vaatteita. Valmistajille on tarjottava nopeasti lisätiloja ja rahaa, niin että tuotanto saadaan käyntiin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

8:03
SPR avaa valtakunnallisen auttavan puhelimen, jossa voi keskustella koronan aiheuttamista murheista
7:57
Päivän kotoiluvinkki: Tällainen on marttojen kotivara – ruokaa koko perheen tarpeisiin ainakin 72 tunniksi
7:00
Päivän leffapoiminnat: Taiteilija kipuilee sosialismin pakkopaidassa – Andzrej Wajda latasi viimeiseen elokuvaansa asennetta
7:00
Enkeli pelastaa itsemurhaa yrittäviä – nuorten nettisarja liittyy projektiin, jonka tavoitteena on ennaltaehkäistä psyykkistä pahoinvointia
7:00
Pohdinta tehohoitopotilaiden siirtämisestä Uudeltamaalta maakuntiin on käynnistetty Suomessa
7:00
Ruoan verkkokauppojen kotiinkuljetuspalveluiden kysyntä on kasvanut viime viikkoina ruuhkaksi asti – Keskon verkkokaupan myyntijohtaja: "Tavallisen kuukauden tilausmäärä on tullut viikossa" Tilaajille
6:30
Maapallon valtakeskukset ovat koronaviruksen armoilla – pandemia sammuttaa valot EU:sta ja syrjäyttää Trumpin, selviääkö Kiina voittajana?
37
Se hiihdetään sittenkin! Tervahiihto suksitaan lumella, joka tuodaan Ouluun etuajassa suljetuista Lapin hiihtokeskuksista
11
Valtioneuvoston muistio ravintoloiden sulkemisesta kertoo: Koronaa tavattu Pohjois-Pohjanmaalla kuudessa kunnassa – "Oulussa on havaittu useita COVID-19 -tapauksia"
8
Kaikkiin koululaisiin ei ole saatu yhteyttä etäopetuksen aikana – "Aika näyttää, tuleeko tästä isompi ilmiö"
5
Maapallon valtakeskukset ovat koronaviruksen armoilla – pandemia sammuttaa valot EU:sta ja syrjäyttää Trumpin, selviääkö Kiina voittajana?
4
Pohdinta tehohoitopotilaiden siirtämisestä Uudeltamaalta maakuntiin on käynnistetty Suomessa
3
Kunta-alan kolme kuukautta kestäneet neuvottelut tyssäsivät umpisolmuun – osapuolet pyytävät valtakunnansovittelijaa apuun
2
Muhoksen kunta aloittaa yt-neuvottelut – vielä ei selvillä, kuinka suurta henkilöstömäärää lomautukset koskevat

Etusivulla nyt

Mainos

Paikallissää

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

En ymmärrä yrittäjien "ahdinkoa"

Eikö samalla logiikalla työttömäksi jäävänkin pitäisi olla nillittämättä työttömyyttään ja kestää se puoli vuotta ilman ... Lue lisää...
Eikö työttömäksi

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jarin piirrokset arkistossa.

Naapurit

1.4.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu


Pohjoisen kattavimmat mediatilat ja monipuoliset markkinoinnin palvelut printtiin ja digiin.

Kaleva Media B2B asiakasratkaisut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityksille


stats-image