Oulu

Oulu vuokraa Linnanmaan ja Raksilan uudet paloasemat Ruotsin valtion eläkerahaston kiin­teis­töyh­tiöl­tä – investoinnin arvo noin 25 miljoonaa

Uudet paloasemat korvaavat nykyisen Raksilan paloaseman toiminnot. Arkistokuva. KUVA: Taneli Kärki
Oulu 18.9.2019 9:53 | Päivitetty 18.9.2019 14:51
Antti Pasanen

Linnanmaan ja Raksilan uusien paloasemien hankinnasta on tehty vuokrasopimus kiinteistösijoitusyhtiö Hemsön kanssa, tiedottaa Oulun Tilapalvelut -liikelaitos.

Sopimuskumppani on yhteiskuntakiinteistöihin erikoistunut ruotsalainen kiinteistösijoitusyhtiö Hemsö. Yhtiön mukaan kokonaisinvestoinnin arvo on noin 25 miljoonaa euroa. 

Hemsö vuokraa uudet paloasemat Oulun kaupungille 25 vuoden vuokra-ajalla. 

Ruotsin valtion eläkerahasto AP3:n enemmistöomistama Hemsö kertoo kiinteistökantansa kokonaisarvoksi noin 4,6 miljardia euroa. Yhtiö toimii Ruotsissa, Suomessa ja Saksassa.

Kilpailutetun vuokrahankinnan sopimus kattaa paloasemien suunnittelun, rakentamisen ja käytönaikaisen sovitun kiinteistöjen ylläpidon.

Paloasemien käyttäjänä toimii Oulu-Koillismaan pelastuslaitos.

Nyt tehty ratkaisu noudattaa Oulun kaupunginhallituksen linjausta, jonka mukaan Oulun paloasemat hankitaan jatkossa vuokrahankintoina.

Uudet paloasemat korvaavat nykyisen Raksilan paloaseman toiminnot, ja Linnanmaasta tulee pääpaloasema.

Kaupunki purkaa Raksilan nykyisen aseman sen jälkeen, kun Linnanmaan uusi asema on valmistunut arviolta kesällä 2021. Linnanmaan uusi paloasema tulee palvelemaan Oulun kaupungin pohjoisia osia.

Linnanmaan asema nousee osoitteeseen Elektroniikkatie 1. Raksilan uusi asema rakennetaan samalle paikalle, josta vanha puretaan, kertoo Hemsön Suomen-maajohtaja Jarkko Leinonen Kalevalle.

Hemsö toimii asemien rakennuttajana. Leinosen mukaan urakoitsijoiden valinta on kesken, joten nimiä ei vielä kerrota julkisuuteen.

Raksilaan entistä pienempi asema

Raksilan uuden, aiempaa pienemmän paloaseman valmistumistavoite on asetettu kevääseen vuonna 2023.

Hemsö kertoo tiedotteessaan, että Linnanmaan ja Raksilan uudet paloasemat rakennetaan energiatehokkaiksi kiinteistöiksi, joissa "on otettu huomioon ympäristö sekä kiinteistöjen terveellisyys ja turvallisuus".

Paloasemat suunnitellaan niin, että osa sähköstä voidaan tuottaa aurinkopaneeleilla.

– Lisäksi tutkimme yhdessä kaupungin kanssa geoenergian hyödyntämisen mahdollisuuksia. Maalämmön ja -kylmän avulla osa kiinteistön ostamasta kaukolämmityksestä ja jäähdytysenergiankulutuksesta on mahdollista korvata kohteessa tuotetulla energialla, Hemsön tiedotteessa kerrotaan.

Vuokrasopimukseen on kirjattu mahdollisuus siirtää vuokrasopimukset mahdolliselle tulevalle maakuntahallinnolle, jos hallitus saa sellaisen tulevaisuudessa aikaan.

Uusien paloasemien hankinta hoidettiin pyytämällä toimijoilta tiettyjä suunnitelmaehdotuksia sekä vuokratarjoukset, jotka pisteytettiin.

Pakettiin kuuluvat kiinteistön ohella myös muun muassa siivous ja kiinteistönhoidon palvelut, kertoo projektipäällikkö Eero Keränen Oulun Tilapalveluista.

– Varteenotettavia ehdotuksia ei tullut kuin Hemsöltä. Toisen toimijan ehdotus oli niin vajavainen, ettei se täyttänyt ehtoja.

Vaikka kilpailua ei syntynyt, Keräsen mukaan Oulu arvioi, että Hemsön tarjoama hintataso on "kohtuullinen".

– Siihen (ehdotukseen ja vuokratasoon) on ilmeisesti leivottu sisään noin kuuden prosentin tuotto-odotus, Keränen sanoo.

Hänen mukaansa sopimuksessa on myös lunastuslauseke, jonka nojalla esimerkiksi 10 vuoden kuluttua Oulu voi halutessaan lunastaa paloasemat itselleen.

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Taas tämmönen onhan me tässä suunniteltu mutta mikään ei oo oikeen lyöty lukkoon hanke... Mihinkähän tämän kaupungin rahat oikiasti menee?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

mitä tehdään odotellessa?

annetaan sairaankuljettajien ja palomiesten jatkaa homeelle altistumista vielä vuosien ajan? toivottavasti kukaan ei menetä työkykyään......

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Laita sinä väistötilat pystyyn ja tee jotain muuta kuin turhaan höpiset.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jännä yhdistelmä toistuu kaikissa hankkeissa.. peab, tilapalvelut ja sen johtajat... kellään ei ole se tunne että kilpailutuksen tietoja vuotaisi kilpailun aikana?? nythän on rakennuttaja ruotsalainen sijoitusyhtiö jonka yksi omistajista on peab.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ruotsalaiset suunnittelijat, rakentajat ja kiinteistönhoitajat. Oulun kaupunki palkkaa myös ruotsalaiset palomiehet ja varmaan myös ensihoito- ja ambulanssikuljetusoiminnot vuokrataan ruotsalaisilta. Oululaiset ruotsinkielen kurssille heti. Nu gäller det så att enbart svenska språket talas här i Uleåborg.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Olisiko ollut parempi sijoittaa nuo miljoonat itse ja saada tuotto vuokrasäästöinä?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

että kosteusongelmat jatkuvat ja kymmenen vuoden kuluttua saadaan rakentaa taas uudet paloasemat.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Hommassa jotain mätää jos Oulun kaupunki vuokraa ruotsalaisilta kyseiset tilat, what?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

MItäs ihmeellistä tuossa on, ei seiniä kannata omaan taseeseen rakentaa, varsinkaan tälläisiä erikoisalojen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ruotsalaisten rahoitusta suomalaisten verorahoilla, eikö ole ihmeellistä? Jos rahaa tulee liian niukasti niin nostetaan hieman vuokraa...ja kansalaiset maksaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tokihan homeet on jo tilattuna. Ei Suomeen voi julkista rakennusta ilman hometta tulla?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Hyvää jatkoa hallitusohjelmalle. Verot ylös ja suomalaisten kulutus alas Suomessa ja kaikkien pitää siirtää kulutus ulkomaille. Niin tekee kaupunkikin ja maksaa ruotsalaisten eläkkeet ja suomalainen veronmaksaja maksaa. Tämä sama sävel jatkuu kaikkialla ja Suomesta tulee vain verojenkerääjä, jossa ei ole omaa taloutta eikä kansalaiset voi kuluttaa! Huippu hyvä uutinen budjettiriihen perään!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

15:40
Poliisin lupapalvelut suljettuna perjantaina, myös löytötavaratoimistolla poikkeuksellisia kiinnioloja
15:22
Puolankalaiselta pihalta anastettiin Majava, Buster ja Yamaha
15:00
Karhujen riemulla ei ole rajaa, kun ne pääsevät telmimään heinäpaalien kanssa – katso video Kuusamon Suurpetokeskuksesta
14:35
Mitä tapahtuu seuraavaksi brexit-rintamalla? Näin asiat voivat edetä
13:04
Kanadassa alkamassa juuri jännittävä äänestyspäivä: Justin Trudeau joutuu tiukoille parlamenttivaaleissa
13:00
Olli Rehn kirjoitti eurokriisin opetuksia viisi kesälomaansa Puulaveden rannalla: " Eurosta on tehtävä iskunkestävä ennen seuraavaa taantumaa"
13:00
Ouluun rakennettiin suurten kaupunkien pienimmät yksiöt – Oulu teki poikkeuksen myös uusien asuntojen asukkaiden ikärakenteessa
248
Raksilan markettien tilalle rakennetaan asuintaloja – uusi kauppakeskus nousee pysäköintialueen paikalle
65
Eteläiset maakunnat himoitsevat Itä- ja Pohjois-Suomen EU-rahoja – Onko se moraalisestikaan kestävää, kysyy veteraanipoliitikko Seppo Kääriäinen
55
Oulussa on suurista kaupungeista maan alhaisin HPV-rokotekattavuus – myös alueen ympäristökuntien tilanne on huono
36
Stora Enso suunnittelee organisaatiomuutoksia Oulun tehtaan muuntamisen yhteydessä – Oulusta vähenee asiakaspalvelutehtäviä "merkittävällä tavalla"
33
Avohakkuukielto on liian ehdoton, väittää Metsäteollisuus – kansalaisaloite menossa eduskuntaan tiistaina
30
"Tämä ei ole vihreä aalto, vaan tsunami" – Vihreät nousi vaalivoittajaksi Sveitsissä
29
Pohjois-Pohjanmaan Ely-keskus myönsi yritystukia 2,7 miljoonaan euron edestä – katso jutusta tukea saaneet yritykset

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ei varoituksia.

Ajokeli muuttuu huonoksi aamusta alkaen Kainuun ja Lapin maakunnissa sekä seuraavissa Pohjois-Pohjanmaan kunnissa: Pudasjärvi, Taivalkoski ja Kuusamo lumi- tai räntäsateen vuoksi.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Maataloustuet.

107 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Rikkaan ajatuksia

Ole ja elä vaan. Ei tarvitse hävetä. Jos et pääse häpeästä eroon, niin ota ammattiauttaja apuun. Syyy on jossakin lapuu... Lue lisää...
Elä vaan

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.

Naapurit

21.10.

Fingerpori

21.10.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan kokonaistavoittavuus on 86 % Oulun markkina-alueen kuluttajista viikossa.

Kaleva Media Yrityspalvelut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityspalvelut/


stats-image