Oulu

Oulu palkkaa ulkopuolisen selvittäjän etsimään sääs­tö­koh­tei­ta – "Oulu ei ole mikään krii­si­kau­pun­ki, mutta työtä pitää tehdä"

Oulun kaupunginjohtaja Päivi Laajalan mukaan palkkaamisesta päätettiin kaupungin johtavien luottamushenkilöiden kanssa käytyjen neuvotteluiden tuloksena. KUVA: Jarmo Kontiainen
Oulu 21.8.2019 11:27 | Päivitetty 21.8.2019 13:08
Mirko Siikaluoma

Oulun kaupunki hankkii ulkopuolisen selvityshenkilön arvioimaan kaupungin taloutta ja toimintaa. Kaupunki on päättänyt ostaa ulkoisen arvioinnin palveluhankintana Perlacon Oy:ltä.

Kaupunginjohtaja Päivi Laajalan mukaan palkkaamisesta päätettiin kaupungin johtavien luottamushenkilöiden kanssa käytyjen neuvotteluiden tuloksena. Taustalla ovat muun muassa kaupungin Muutosohjelma Oulu 2020:een kirjatut vaatimukset kaupungin talouden tasapainottamiseksi, palveluverkon tarkastelu ja kaatuneeseen sote-uudistukseen varautuminen.

– Mietimme keväällä miten etenemme asiassa ja päädyimme siihen, että olisi hyvä pyytää ulkopuolinen selvittäjä, joka tarkastelisi Oulun menorakennetta muihin suuriin kaupunkeihin verrattuna ja selvittäisi uusia keinoja tehdä säästötoimia, Laajala kertoo.

Laajalan mukaan Oulun kaupungin verotulot ja valtionosuudet eivät ole riittäviä toimintamenoihin verrattuna. Kaupungin investointien ja korjausvelan hintalappu on vuonna 2019 yhteensä 150 miljoonaa euroa ja ensi vuoden lasku on samanlainen.

– Velkamäärämme kasvaa ja perusrakennetta pitää tarkastella. Katsotaan palvelurakennetta kaikista palveluista, meidän tehtäviä, vastuita ja konsernipalveluita, että onko siellä säästömahdollisuuksia, Laajala kommentoi.

Tehtävä on vaikea

Perlacon Oy on tunnettu kuntasaneeraaja, joka on aiemmin toteuttanut talousselvityksiä muun muassa Vantaalla, Turussa ja Tampereella. Perlaconin hallituksen puheenjohtaja Eero Laesterä kertoo, että tehtävä vaikuttaa etukäteen katsottuna vaikealta.

– Oulun kaupunki järjestää jo nyt palvelut aika edullisesti ja tilanne on hankala, koska Oulussa on tehty niitä toimia jo jonkin aikaa. Voi ennakoida, että ne keinot joita löytyy, eivät mikään maistu aika hyvältä, Laesterä kuvailee säästökohteiden löytämisen haastetta.

Perlacon lähtee yhdessä kaupungin asiantuntijoiden ja päätöksentekijöiden kanssa etsimään kaupungin talouden tasapainottamiseksi erityisesti keinoja, joiden uskotaan olevan mahdollisimman yksimielisesti toteutettavissa. 

Selvittäjä pitää esillä kaikkia keinoja ja hänen apunaan on poliittinen ohjausryhmä, jonka kanssa katsotaan mitkä keinot voivat menestyä.

– Oulu ei ole mikään kriisikaupunki, eikä siitä ole tulossa sellaista, mutta työtä pitää tehdä, että saadaan resurssit kohdennettua oikein, Laesterä linjaa.

Oulu saneerannut säännöllisesti

Sopeuttamistoimien synkästä kaiusta huolimatta Laajalan mukaan Oulun kaupungin taloudessa ei ole kriisin merkkejä. Kaupunginjohtaja toteaa, että kyse on tulevan ennakoimisesta.

– Kuntalaissa on kriteerit kriisikunnalle ja Oulu täyttää niistä yhden, eli emme missään nimessä ole kriisikunta. Tämä on meidän hyvää, vastuullista työtämme, jota on tehty aiemminkin ja jota tehdään hyvissä ajoin, Laajala toteaa.

Laajala kertoo, ettei asialla ole yhteyttä aiemmin elokuussa esillä olleeseen kuntien tulorekisteriongelmaan, vaan kyse on rakenteellisesti pitempiaikaisista syistä.

Selvityshenkilön työ alkaa 9. syyskuuta valtuustoseminaarilla ja selvitys on tarkoitus saada valmiiksi jouluun mennessä. Sen pohjalta syntyviä päätöksiä on määrä tehdä alkuvuoden 2020 aikana. Säästötoimet on tarkoitus ajoittaa useamman vuoden jaksolle.

Kaupungin mukaan tarjouspyyntöön selvityksestä tuli kolme tarjousta, joista Perlacon valittiin kokonaistaloudellisesti edullisimpana.

Juttua päivitetty 21.8.2019 kello 12.44: lisätty Perlacon Oy:n hallituksen puheenjohtaja Eero Laesterän haastattelu.

MAINOS

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (175)

Siis pieni piiri päätti tuhlata veronmaksajien rahoja hyvävelijärjestelmän mukaan konsulttiyhtiölle. Tämä osoittaa miten saamatonta ja ammattitaidotonta Oulun johto on.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Suomalainen tykkää säästää, vaikka henki menisi. Säästäminen on suomalaiselle hyve, ilman että ainaiselle säästämisellle ei useinkaan löydy edes perusteita. Lähdetään siitä, että se kuuluisa "paha päivä" on tuleva ja se on vääjäämätön. Ei ole koskaan syytä ilakoida ja käyttää rahaa ihan vaan omaksi iloksi, koska se pahasta, "synnillistä". Suomalainen hyve on kuolla työn paljouteen, eikä siihen nautinnolla ole osaa, korkeintaan vedetään työteliäästi kunnon, tolkun ihmisen kännit silloin tällöin. Pääasia kuitenkin on, että aina säästetään ja kun on paremmat ajat säästetään vielä enemmän, ihan vaan varmuuden vuoksi, liian mukavaahan ei koskaan saa olla.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Lasten huostaanoton selvitys ja säästöt tulee huomattavasti halvempia, kun määrätyiltä uskon veljiltä homma pois. Niille maksetaan yli suuria korvauksia sijoituksista.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kaupungissa on asiansa osaavat valmistelijat, jotka tekevät virkavastuulla erilaisia esityksiä päättäjille. Tällä hetkellä KV ja KH ei pysty hyväksymään virkamiesten tekemiä esityksiä ja säästöjä. Lisäksi vastuuttomat kyläpoliitikot ovat tulleet Oululle erittäin kalliiksi

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kommentoija kiteytti hyvin nykyisen tilanteen. Kyläpolitiikan edustajat tulevat ja ovat tulleet todella kalliiksi Oululle. Äänestäjiään mielistellessään ja omia kärrypolkujaan puolustaessaan he ovat täysin unohtaneet kokonaisnäkemyksen kaupungin tilanteesta. Ajoittain vaikuttaa, että osalla valtuutetuistamme ei ole ollenkaan realismintajua ainakaan mitä taloudenpitoon tulee. Osa valtuutetuista vetoaa kritiikkiä saadessaan demokratiaan ja tasa-arvoon, mutta eiköhän äänestäjiltä valtakirjan saaneen valtuutetun pitäisi tuntea myös vastuuta toiminastaan myös talouden saralla.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kyläpolitikot pois, ne tulee liian kalliiksi. Kyllä ne vielä jotain keksii Kiiminkiin ja Oulunsaloon. Rahanmenoja on tulossa normaalia enemmän. Kaijonharjun uimahalli, Raksilan uimahallin ja Ouluhallin peruskorjaus. Säästöjä tuskin saadaan aikaan, menoja lisäämisen rajoittamista toivotaan

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Oulu on kuin pihi, nihilisti, vanha mies, joka vain säästää ja säästää, käyttää teepussinkin kolmeen kertaan, eikä uskalla käyttää rahaa, kun on pula-aikapelkääjä, ja vaikka hän voisi tehdä säästämällään rahalla kaikkea kivaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

"Oulu palkkaa ulkopuolisen selvittäjän etsimään sääs­tö­koh­tei­ta". - No siihen kallispalkkaiseen selvittäjään ne säästöt sitten menevätkin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kaupungin johtavat virkamiehet pakkolomalle. Siinä hyvä säästökeino. Täysin turha kulu veronmaksajille,kuten tämänkin päätös osoittaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

"Mistä me nyt rahat saadaan", kysyy Laajala
Perlacon sentään valitsemme Kokoomustaustaisen Perlaconin tekemään tuhkasta rahaa, ha haa.

Laajalalle lopputili. Ei siksi että on nainen vaan ettei ole Oulu hallussa.
Siivoustöitä olisi kyllä hänelle.
Hmm.. Toisaalta eihän hän noita päätöksiä tee. Siellähän on Kaupunginhallitus ja valtuusto.
Se porukka on ilmeisen kyvytön.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tämä konsultti on oikeasti pätevä kaveri. Toivottavasti katsoo läpi myös mahdollisuudet yhtäläisiin valtion- ja eu-tukiin, joita esim. Tampere saa. Samoin Oulun pitäisi olla paljon aktiivisempi vaatimaan esim. eläkeyhtiöiden ja Veikkauksen investointeja. Näitä puljaillaan härskisti pääkaupunkiseudulle ja Tampereelle. Oululta puuttuu paljon osaamista näissä asioissa. Myös tulovirtoja on tarkasteltava kriittisesti.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Eikö johtajat ole siksi valittu että osaavat hoitaa myös talousasiat 😁

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Miksi kaupungilla yleensä on omia johtajia. Aina kun pitäisi jotain tehdä ja osata niin palkataan konsultti.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Minulla on ehdotus. Ei tarvitse irtisanoa ketään, ei tarvita ulkopuolisia konsultteja neuvomaan asioissa mihin itsellä ei ole kompetenssia ja budjetti saadaan kerralla kuntoon. YT-neuvottelut käyntiin ja tarkastetaan kaupungin palkkoja. Näin se tehdään yksityisellä puolella. Olkaa hyvä vain.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kaupungin palkkoja ei kyllä parane mennä tarkastelemaan. Ne ovat jo 20% yksityistä puolta alempana ellei enemmänkin. Alipalkattua porukkaa joka iikka. Varsinkin jos sattuu omaamaan kuukausipalkan. YT neuvottelut olisi yksi keino mutta jonkunhan ne palvelut on tuotettava. YT neuvottelujen jälkeen siirretään palvelujen tuottaminen yksityiselle puolelle ja 2 vuoden sopimuksen jälkeen laskutus hinnat ja palvelujen laatu räjähtäisi käsiin. Järkevääkö vaiko ei? Yksityinen puoli ei talkoile.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Luulo ei ole tiedon väärti, eikä se ole muutenkaan normaalia luulla tuollaista. Johtoporras tienaa helposti 100 000 euron ansiotuloja, ylikin. Kyllä siinä on tarkastamisen paikka. Varsinkin kun ei noilla palkoilla ole alakoulumatikka näköjään hanskassa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ei naapuri kuntia liitetty vaan kaikki kunnat lakkautettiin 31.12.2012 ja perustettiin uusi kunta 1.1.2013 joka kayttää nimeä Oulu eli uusi Oulu on kuusi vuotta vanha.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (175)

Uutisvirta

101
Vihreät lupaa korvata maaseudulla bensan hinnan korotukset – "Jos ei joukkoliikennettä, jollain tavalla pitää kompensoida"
68
Näkökulma: Suomi ostaa kymmenen miljardin euron palovakuutuksen, jonka pitää olla voimassa pitkälle 2060-luvulle – nämä ovat hävittäjäehdokkaiden näkymät
60
Vihreiden puheenjohtajan uudet ilmastoesitykset: 16-vuotiaille äänioikeus ja hallituksen kanssa samaan pöytään päättämään ilmastotoimista
52
Vorot iskivät Oulun Verkkokauppa.comiin ja veivät huomattavan määrän elektroniikkaa – poliisi kertoi tuntomerkkejä paikalta poistuneesta henkilöstä
24
Elina Lepomäki ei haasta Orpoa, mutta saattaa pyrkiä kokoomuksen varapuheenjohtajaksi – "Oppositiotyössä aletaan niittää tulosta, siitä ei ole kahta sanaa"
21
Presidentti Niinistö ulkoministeri Haaviston esitutkinnasta Ylellä: "Voi olla hänen itsensä kannalta kiusallinen tilanne"
20
Oulun yliopiston professori: "Potilaiden määrä on selkeästi lähtenyt kasvuun kymmenen viime vuoden aikan" – Lastenpsykiatriaan ohjataan yhä enemmän psyykkisestä häiriöstä kärsiviä lapsia ja nuoria

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli on huono Etelä-Karjalan, Pirkanmaan, Keski-Suomen, Etelä-Savon, Pohjois-Savon, Pohjois-Karjalan, Etelä-Pohjanmaan, Pohjanmaan, Keski-Pohjanmaan, Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun maakunnissa sekä Etelä-Lapissa lumi- tai räntäsateen vuoksi.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Milloin Marinin hallitus kaatuu?

237 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Eläkkeet

Aina on julkisuudessa puhuttu, että eläkkeisiin ei rahat riitä, se on vain kansan huijaamista, kyllä rahaa on. Lue lisää...
näin se on...

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

22.2.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu


Pohjoisen kattavimmat mediatilat ja monipuoliset markkinoinnin palvelut printtiin ja digiin.

Kaleva Media B2B asiakasratkaisut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityksille


stats-image