Oulu

Oulu-apua val­mis­tau­du­taan antamaan pian laajalti – muun muassa noin 8 000 yli 80-vuotiaan avun tarve kartoitetaan

Poikkeusoloissa ruoka-avun merkitys korostuu, mutta sen jakelu tuo erityisiä haasteita. Oulussa valmistaudutaan toimittamaan niin EU:n kuin seurakuntienkin ruoka-apua sekä päivittäistavarakaupasta mahdollisesti saatavaa. KUVA: Jussi Leinonen
Oulu 26.3.2020 21:56
Pia Kaitasuo

Oulussa kaupunki, seurakuntayhtymä ja yhteisöt ovat tulevina viikkoina tukena sitä tarvitseville. Kouluruoan jakelu alkaa ensi viikolla pienellä volyymillä.

Oulun kaupunki on valmistellut nopealla aikataululla kuntalaisille suunnattua aineellista ja henkistä apua.

– Toimeksianto tuli maanantaiaamuna ja heti aamupäivällä keskeiset toimijat olivat palaverissa, kaupungin yhteisötoiminnan päällikkö Pasi Laukka kertoo.

Yksi mallin antajista on ollut viikko sitten käynnistynyt Helsinki-apu, mutta Ouluun luodaan oma, täydempi järjestely jossa mukana ovat myös vähävaraiset ja lapsiperheet.

– Olemme ottaneet sieltä meille sopivia toimintatapoja. Meillähän oman haasteensa tuovat jo etäisyydet kunnan eri osiin.

Ikäihmisten auttamisen lisäksi toiminta tulee kattamaan etäkoululaisten ruokahuollosta mahdollisesti jäävän ylimääräruoan jakelun, mikäli tämä toiminta käynnistyy laajemmin. Kouluruoan jakelu on sovittu aloitettavaksi ensi viikolla pienellä volyymillä.

Myös muuta ruoka-apua toimitetaan tulevina viikkoina.

Avun koordinoimisesta ja toteuttamisesta vastaavat Oulun kaupunki ja Oulun evankelis-luterilaisen seurakuntayhtymän diakonia- ja nuorisotyö.

– Meidän kahden vahvuus on siinä, että meillä on virkavastuulla toimivia viranhaltijoita, seurakuntayhtymän johtaja Pekka Asikainen toteaa.

– Tämähän on meidän normaalia toimintaa normaaliajassa, mutta nyt teemme parhaamme, että valmius ja toimintakyky säilyy kriittisessäkin tilanteessa.

Työnimenä toiminnalla on Oulu-apu ja vetovastuu on yhteisötoiminnan yksiköllä, jolle kaupungin hyvinvointipalveluista tulee vahva tuki, Laukka selittää.

Asukastuvat, jo monessa kyntensä näyttänyt oululainen kolmannen sektorin toiminta, on osoittautumassa tärkeäksi tekijäksi.

– Ajatuksena on, että siellä missä kaupungin yhteisötoimintaa ei ole, seurakunnat tulevat avuksi.

Laukka korostaa kuljettamisen ja jakelun sujuvan ja turvallisen järjestämisen olevan keskeinen kysymys.

Mukaan toteuttajiksi ovat tulossa muun muassa myös Höyhtyän Välke, Vuolle Setlementti ry, SPR ja elämänkaariverkostot eli eri ikäisten kanssa toimivat järjestöt kuten Mannerheimin Lastensuojeluliitto ja Ikäihmisten olohuone.

Näiden kokemus psykososiaalisen tuen antamisesta on merkittävää.

Myös Helsinki-avun mallintama ikäihmisten avun tarpeen selvittäminen on oleellisen tärkeää, Laukka toteaa.

– Henkistä ja hengellistä tukea sekä konkreettista avustamista asioimisissa, Asikainen määrittelee tämän ryhmän tuen luonteen.

Kyse ei ole ihan pienestä joukosta.

Tilastokeskuksen vuoden 2019 tilaston mukaan Oulussa oli yli 70-vuotiaita vuonna 22 852 ja yli 80-vuotiaita 7 925 henkilöä.

Oulussa tarkoituksena on lähestyä ensin koko 80 vuotta täyttäneiden ryhmää.

Toiminnan tarkkaa aloituspäivää ei vielä voida määritellä.

– Meillä ei ole vielä valmiita vastauksia, mutta ensi viikkoon tultaessa olemme jo viisaampia, Asikainen toteaa.

Tärkeiksi suuntaviivoiksi koetaan etenkin Helsinki-avun käytännön kokemukset keskiviikkona järjestetystä ensimmäisestä soittopäivästä.

Yksittäiset kaupunkilaiset kutsutaan mukaan auttamaan yhteisöjen kautta, mutta Asikainen ja Laukka eivät tyrmää ajatusta erityisestä vapaaehtoisten joukon keräämisestä.

Tällä ei kuitenkaan olla korvaamassa sitä arvokasta apua, jota jo nyt on annettu esimerkiksi naapurustoissa eri puolilla kaupunkia.

Virkatyönä tehtävä kartoitus näet tavoittaa nekin, joille naapurin avuntarve ei ole mennyt perille tai jotka esimerkiksi kainostelevat ottaa sitä vastaan.

Kaikessa on kuitenkin luottaa syytä muistaa huolehtia turvallisuudesta, Asikainen tähdentää.

– Tehdään tästä yhdessä välittämisen ja lähimmäisyyden kansanliike, hän kehottaa.

– Pää kylmänä ja sydän lämpimänä.

Ruoka-apua ja henkistä tukea

Peruskouluista mahdollisesti jäävän ylijäämäruuan jakelu: toteuttajina asukastuvat ja yhteisötalot ja seurakunnat.

Ikääntyneiden tarpeiden kartoittaminen ja auttaminen: tarjolla konkreettinen asiointiapu ja henkinen ja hengellinen tuki.

Ruoka-avun kartoittaminen ja siitä tiedottaminen: esimerkiksi EU:n ja seurakuntien ruoka-apu, mahdollinen päivittäiskauppojen antama ruoka-apu.

Alueellisen tukiverkoston luominen: kontaktien luomiseksi tulee yksi yhteinen puhelinnumero sekä alueelliset yhteysnumerot, Oulu 10:ssä olevien puhelinneuvontapalveluiden soittoajan laajentaminen.

Psykososiaalinen tuki: oululaisten henkisen ja sosiaalisen selviytymisen tukeminen esimerkiksi keskusteluavun kautta.

 

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (23)

Asukastuvilla tiedetään kaupunginosan ihmiset ja heidän elämäntilanteensa melko hyvin. Siellä apua voi ohjata eteenpäin sitä tarvitseville. Auto on kuitenkin hyvä olla käytössä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

No tuoko ne sitä ruokaa minun ovelle, en pääse nyt lähtemään täältä minnekkään? Mistä ne tietää missä olen?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ruoka-apua tarvitsevat voivat soittaa Vuolle Setlementti Ry:n lähiapupalveluun ja kysyä tarkemmin tarjottavasta avusta. Puh.08 8154050.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kiitos oikein paljon tiedosta, kerrankin tuli selkeä neuvo, arvostan tätä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ei riitä että koulun ylijäämä ruokaa jaellaan vain jossain asukastuvilla, koska kaikki koululaiset tarvii ruoan eikä vain tarjota sitä mitä jäljelle jää.

Etelän kunnissa saa tilata ruoka/eväs rasian joka haetaan sitten koululta.

Ruoka joka kuuluu lapsille pitäisi tarjota heille

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kaikille koululaisilleko jaetaan ruoka? Mistä saa hakea? Myös Oulun ympäristöönkikö?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jotku kunnat tarjoaa koululaisille eväs/ruoka rasia päivittäin kun sen koululta tilaa...meidän perhe pärjää ilman mutta moni ei.

Kyllä tarvisi tukea monet perheet nyt. Tuntuu että unohdetaan perheet tässä hommassa ja vanhukset ihmettelee, että mitä niitä höösätään.

Lapsille kuuluu oikeus saada kouluruoka lukuvuotena mutta se ruokako nyt syötetään vanhuksille ? Vanhusten eläkkeet ei lopu nyt joten niille pitää huolehtia vain että joku käy kaupassa. Moneen perheen tulot loppuu.

Monet vanhukset ovat täysin terveitä ja skarppeja järjestelee asioita aivan itse. Tottakai niitä pitää auttaa, mutta auttakaa nyt hyvä ihmiset koululaisia kodeissa edes ruoan verran. Melko kiirettä pitää kun vanhempi/vanhemmat pitää olla opettaja ja kokki yhtä aikaa ja mahdollisesti vielä etätyö tehdä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Miten omaishoitajat? Missään ei uutisoida kuka ottaa hoidettavaksi vanhukset ja vammaiset jos omaishoitaja sairastuu.
Kuka auttaa heitä karanteenissa? Molemmat riskiryhmää, kun hoidettava riippuvainen hoitajasta. Minne kaupunki sijoittaa hoidettavat kun omaishoitajat alkaa sairastuu koronaan?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Apua täytyy olla tarjolla myös omaishoitajille. Kotona hoidettavat saavat omaishoitajan sairaustapauksessa kyllä paikan määräajaksi esim. palvelutalossa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Olin eilen vanhaan äitiini yhteydessä. On se jännä miten eriarvoisia ollaan. Vanhukset on suljettu koteihin ja ulkomaanmatkalta tullu porukka on OMAEHTOISESSA ja VALVOMATTOMASSA karanteenissa. Sanoin, että juuri näiden ulkomaanmatkaajien takia vanhuksien ei ole hyvä käydä kaupassa, Nuorempi väki ajattelee itseään. Virus ei kuulema niitä tapa. Tätä olen kuullut niin monessa paikassa. Kun ensimmäinen läheiseni kuolee, niin tilanne tulee kuumenemaan minun ja monien muiden kohdalla. En jää sanattomaski ja riippuu toisesta miten homma kehittyy. Eilenkin oli pieniä porukoita liikenteessä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

tuullnko vain suomeesss,,,,a. suomalaiset ovat niin hienoja että ovat virusvapaita.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Oulu, capital of north skandinavia olisi pitänyt myös saada suljettua, koska Helsinkikin. Myö ollaan pääkaupunki, en kyllä tiijä minkä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Oulu on Pohjois-Euroopan edustava koulukaupunki. Oulusta voi ylpeä vaikka kaupungin taloudellinen tilanne on huono. Tämä koronavirus heikentää vielä kaupungin tuloverokertymää, mutta pitää uskoa paremman ajan taas tulevan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Entäs työttömät? Tai alle 70 v eläkeläiset? Joilla ei yleensäkkään ole vara ostaa mitään "kotivaraa" kotiinsa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Hernekeitto on edullista sapuskaa, näkkileipää lisäksi. Yksi hedelmä päivässä. Makaronia ja lenkkimakkaraa vaihtelun vuoksi. Syömättä ei kannata olla pitkään. Mieti!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

On hienoa, että tällainen projekti käynnistetään, mutta...

Jos olisimme ihmisistä välittävä yhteiskunta, meillä olisi kaikki tuo tieto jo nyt valmiina, myös nuoremmista ihmisistä. Mutta koska olemme yhteiskunta, jossa apu annetaan eniten valittavalle, joudumme sitten tosi paikan tullen selvittämään asioita, ja aikaa tuhrautuu.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

perheen pidä tulla itekseen toimeen?Ei pidä tehdä niitä lapsia jos ei kykene
täydellisesti huolehtimaan.
Kas kun siinä on vielä valinnanvapaus.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Eikö kaupuki voisi nyt kutsua lomautettuja töihin hoitaman tätä hommaa.
Siinä olisi töitä kaupungin lamauttamalle henkilökunnalle.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (23)

Uutisvirta

13:32
Suojainhankinnoista tehty kolme kantelua – Oikeuskansleri: "HVK:n selvitettävä tavarantoimittajien ja yhteistyökumppaneiden suhteessa ilmenneet epäselvyydet"
13:06
HS: Tiina Jylhän kauneusklinikka markkinoi suojamaskeja väärennetyllä sertifikaatilla
13:00
Talvirenkaiden hankinnassa on tapahtunut huomattava muutos – varautuminen uuteen tieliikennelakiin näkyy jo Tilaajille
12:21
Suomessa on todettu 164 uutta koronatartuntaa, Pohjois-Pohjanmaalla määrä kasvoi viidellä – OYSissa 11 koronapotilasta, joista kuusi tehohoidossa
12:03
Kaleva oikaisee
12:00
Suomalaisia sotavankeja lepää Saint Helenan hautausmaalla – Afrikan tähdestä ja Napoleonin haudasta tutulle saarelle vietiin buurisodan häviäjiä Tilaajille
12:00
Kulttuuria koronan aikaan: Kerkkämehua imeksitään, ja kohta saa kuusenkantoja nuoleskella Tilaajille
87
Maskeja sekä Jylhältä että Sarmasteelta tilanneen huoltovarmuuskeskuksen Lounema pahoittelee virheitä – "Jälkipyykin pesu on sitten, kun on saatu akuutti tilanne hoidettua"
19
Euroryhmä lähestyi sopua koronatukipaketista – Euroryhmän puheenjohtaja: "Me olemme hyvin lähellä sopimusta"
13
Neljän viikon yhtämittainen kesäloma uhkaa jäädä haaveeksi – Hakemusruuhka voi laittaa Kelan lomajärjestelyt uusiksi
9
Järjestöt julkaisivat viralliset ompeluohjeet, joilla syntyy kasvomaski kotoa löytyvistä tarvikkeista – "Tämä on uusi kansalaistaito"
8
Kuoleman hiljainen kaupunki – New Yorkissa rekkoihin työnnetään kuolleita, liikkeet ovat kiinni ja lääkärit ihmettelevät tilannetta
7
Viinasen talousopit toisivat uuden tuhon – tie taloudellisen häiriön yli on tasoitettava kaikille Lukijalta
6
Pääministeri Marin Ylellä: Uudenmaan sulku loppuu todennäköisesti 19. huhtikuuta

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

PS:n kannatus laskee jatkuvasti

Persujen vouhotukseen,yhtä ja samaa jankuttavat,hallituksen tytöt ovat oikealla asialla se näkyy kannatuksesta, Lue lisää...
Kansa kyllästynyt.

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jarin piirrokset arkistossa.

Naapurit

10.4.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu


Pohjoisen kattavimmat mediatilat ja monipuoliset markkinoinnin palvelut printtiin ja digiin.

Kaleva Media B2B asiakasratkaisut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityksille


stats-image