Oulu

"On vain ajan kysymys, milloin osastolla tapahtuu po­ti­las­va­hin­ko" – Yle: Oysin kätilöt ovat huolissaan po­ti­las­tur­val­li­suu­des­ta ja kannelleet aville, vas­tuu­alue­joh­ta­ja kiistää väitteet

Osastolla 13 hoidetaan synnyttäneitä äitejä ja heidän vastasyntyneitä vauvojaan. Hoidettavana on myös raskaana olevia naisia. Kuvituskuva. Kuvan vauva ei liity tapaukseen. KUVA: Arkisto
Oulu 15.2.2020 17:19
Heikki Uusitalo

Lukuisten Oulun yliopistollisessa sairaalassa työskentelevien kätilöiden mielestä potilasturvallisuus on vaarassa vierihoito-osastolla 13. Asiasta uutisoi Yle.

Kyseessä olevalla osastolla hoidetaan synnyttäneitä äitejä ja heidän vastasyntyneitä vauvojaan. Hoidettavana on myös raskaana olevia naisia.

Osastolla työskentelevät kätilöt ovat Ylen mukaan kannelleet tilanteesta Pohjois-Suomen aluehallintovirastolle. Kantelun takana on yli 20 kätilöä. Osastolla on 38 kätilön toimea ja lisäksi sijaisia.

Kantelusta uutisoinut Yle kertoo, että kätilöiden mukaan osastoa vaivaa riittämätön työntekijämäärä, jatkuva kiire ja liian iso työtaakka. Nämä aiheuttavat kantelijoiden mukaan uhan potilasturvallisuudelle. Kantelun mukaan on vain ajan kysymys, milloin osastolla tapahtuu potilasvahinko.

Kantelua käsitellään avissa valvonta-asiana. Siitä ei ole vielä annettu päätöstä.

Sairaalan naistentautien ja synnytysten vastuualuejohtajan Eila Suvanto on täysin eri mieltä kantelun kanssa. Potilasturvallisuus ei ole hänen mukaansa uhattuna.

– Osasto ei todellakaan ole huonosti hoidettu tai resursoitu, Suvanto sanoo Ylen uutisessa.

Uutiseen nimettömänä haastateltujen kätilöiden käsitys on tyystin erilainen. Kätilöiden mukaan esimerkiksi vauvojen verensokerimittauksia ei aina ehditä tai muisteta kiireen vuoksi tehdä ajallaan. Joissakin tapauksissa potilaiden infektioiden hoito lääkkeillä on voinut viivästyä eikä sikiöiden sydänääniä ole ehditty seurata riittävällä tarkkuudella.

Eila Suvanto kiistää kätilöiden väitteet. Hän epäilee, että kyse voi olla siitä, että työntekijät vaativat itseltään liikaa.

Ammattijärjestö Tehystä kerrotaan Ylelle, että kätilöiden huoli on järjestön tiedossa. Pohjois-Pohjanmaan sairaanhoitopiirin pääluottamusmies Juha Honkakoski kertoo, että Tehy on ollut asiasta yhteydessä kätilöiden työnantajaan.

Jutun kommentointi on päättynyt.

MAINOS

Kommentointi on lukittu.

Näytä kaikki kommentit (151)

8 vuotta sitten huomasin tilanteen muuttuneen. Ei enää oltu neuvomassa ja auttamassa kuten aiemmin. Piti olla itseohjautuva synnyttäjä joka pärjää omillaan, kun vauva saatu maailmaan. Vierustoverillekin neuvoin miten kylvettää vauva ja mistä löytyy puhtaat vaatteet.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

OULASKANKAALLE SYNNTYKSET TAKAISIN. Siellä synnyttäneitä ei ollut tällaisia kokemuksia kiireestä, välinpitämättömyydestä, hoitajapulasta... siellä äiti koki olevansa hyvässä hoidossa ja koko perheestä välitettiin. Näin ei ole Oulun Yliopistollisessa sairaalassa. Kätilöt ja hoitajat tekevät kyllä parhaansa, mutta henkilökunnan määrää pidetään liian pienenä ja heitä vastustetaan asioista, jotka eivät oikeasti ole heidän päätettävänään.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Sillä osastolla olleet äidit, jos ongelmia on ja hoito ei hyvää, ottakaa yhteys Oysin potilasasiamieheen. Hän auttaa tekemään muistutuksen osaston toiminnasta, jos siinä on puutteita. Muistutus menee sairaalan johtajalle, joka puolestaan keskustelee osaston johdon kanssa. Se voi osaltaan auttaa asioita hoitajienkin kohdalla eteenpäin. Jos on kyse isosta puutteesta Aville voi tehdä valituksen. Usein vasta siinä vaiheessa alkaa jotain tapahtua.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

On tullut oltua kahden lapsen synnytyksen jälkeen osastolla 13 vuosina 89 ja 96. Sekä kahden lapsen synnytyksen jälkeen (90-luvun alkupuolella) osastolla 14, jota ei ilmeisesti enää ole.
Tuli huomattua kyllä, että osastot olivat hyvin erilaisia.
Vierihoitoa ensisynnättäjänä opettelin ja onneksi oli myös sisko yhtäaikaa sairaalassa, niin sai sieltä myös kokeneemman apua.
Kiirettä oli kätilöillä jo tuolloin 80-luvun lopussa osastolla 13. Onneksi lapseni olivat terveitä ja synnytykset sujuivat normaalisti. Myös imetykset lähtivät sujumaan hyvin, kun sattui kohdalle pätevä kätilö vaikka kiirettä siellä piisasi.
Öisin oli tosiaan hoitajapulaa tuolla osastolla ja niin minäkin ensisynnättäjänä hyssyttelin yöhoitajan kaverina vieraita lapsia sylissäni tuttia tarjoten, koska oma lapseni nukkui ja minä en hormoonihuumassa saanut unta kun kuulin vauvojen itkevän.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ei tällaisiin asioihin ole valtiolla rahaa.. 50 miljardin Hävittäjähankinnat ovat enemmän tarpeellisia.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Homma meni /ceelleen edellisten hallitusten päätettyä lakkauttaa maakuntien hyvin toimineet synnytysosastot, ja kaiken lisäksi vielä sairaalaremontin alla. Eiköhän olisi kiireesti palautettava synnytys esimerkiksi Oulaisiin, jossa jouduttiin oman puolueen säästöpäätösten myötä nielemään karvasta kalkkia.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Voisiko asian määritellä niin, että jos tämä vastuualuejohtaja on kerran ottanut tämän kannan, että se on sitten mahdollisen vahingon tapahtuessa hän, joka istuu syytettyjen penkillä raastuvassa?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Taas kerran kiitän itteeni ettei ole penskoja eikä tulossakaan :)

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Synnytin esikoiseni vuonna 2013 ja järkytyin jo silloin kuinka vähän ohjausta kätilöt ehtivät antaa minulle, ensimmäisen lapsen äidille joka olisi tarvinnut paljon tukea ja ohjausta. Lähtöpäivänä sain vasta imetysohjauksen ja tuntui muutenkin että hoitajat kävivät huoneessa vain muutaman kerran koko vuoron aikana ja silloinkin hätäisesti.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jutussa oleva vastuualuen johtajaa ymmärtää täysin, että sanoo sen mitä voi sanoa. Eihän kukaan sano ongelmia olevan jos istuu päättäjän paikalla. Resurssit ovat mitä ovat ja niiden mukaan on mentävä. Tässä nyt nähdään, kun synnytys paikkoja ollaan eri puolilla suljettu säästöjen vuoksi. Nyt käynnistyvä hallituksessa oleva hoitajamitoitus niin olisiko hoitajamitoitus hyvä huomioida myös sairaala puolella. Nyt hallitus on vaan keskittynyt vanhusten hoidon puolelle. Sairaalapuolella hoito kuitenkin huomattavasti työläämpää ja hoidollisempaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kokemusta on. Olin ko. osastolla ja kätilöt eivät ehtineet tehdä vastasyntyneelle vauvalleni tarvittavia tarkastuksia; esim. paino, lämpö. Tein ne itse kätilön puolesta ja raportoin ne heille. Ihan sama kuin olisimme olleet vauvan kanssa kotona ja ilmoittanut tarvittavat tiedot sieltä. Osastolla olo ei ollut minkäänarvoista. Ainoa henkilö, jolla oli edes hetki aikaa jutella, oli tutkimushoitaja, joka kyseli suostumuksia tutkimuksiin. Kätilöiltä tulisi liietä aikaa jutusteluun vanhempien kanssa uuden perheen jäsenen suhteen.
Minulle tehtiin osastolla myös jälkitarkastus kätilön toimesta. siinä kysyttiin, onko tukiverkosto kunnossa. Vastasin että ei ole olemassa tukiverkostoa.Niin klö oli kuitenkin kirjannut papereihin, että tukiverkosto kunnossa. Mene ja tiedä; oliko klö kuunnellut kiireessä minua lainkaan, vaan kirjoittanut ”automaatilla” tekstit.
Joten kyllä siellä ainakin tällä hetkellä kätilöt ovat ylityöllistettyjä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Pitäisikö palauttaa synnytyksiä maakuntiin takaisin.
Muutama vuosi takaperin kiireellä siirrettiin synnytykset Ouluun ja tässä tulos.
Taisi olla pääministerinä Sipilä ja hoitajien kiukuttelut.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kannattaapa päälliköiden miettiä nuo tilanteet omalle kohdalle, eli jos oma lapsi, tai itse raskaana olevana olisi hoidettavana tuolla. Niin miltä tuo toiminta sitten tuntuisi. Ei kannata alkaa peittelemään totuuksia. Tulee kalliiksi ja isot itkut ja surut.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Viime vuonna kyseisellä osastolla olleena voin kyllä sanoa, että kiirettä piti välillä henkilökunnalla. Ihania, ammattitaitoisia he kuitenkin ovat. Vierustoverille aloitettiin liian myöhään antibiootit streptokkia vastaan vauvalle ja niinpä tämä pieni sai kuin saikin infektion ja joutui teholle hoitoon. Syyksi sanoivat henkilökuntavaje. Ei ehditä edes perehtyä synnyttämään tulleiden äitien tietoihin vaikka he olisivat osastolla odottamassa synnytyksen kunnolla käynnistymistä ja synnytyssaliin pääsyä. Näiden pienten vastasyntyneidenkö kustannuksella "säästetään"? Lisää henkilökuntaa osastoille tarvisi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Eilalla ei ole kriisiviestintä ihan hallussa. Ja oikeat johtajat lienee nakkipiilossa:)?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Laitanpa kommenttia osaston toimintaa seuranneena ja juuri osastolta kotiutuneena. Moni osaston 13 henkilöstöstä on kohta uupumuksen vuoksi sairaslomalla. Osastolla ei todellakaan ollut vauvakato, joka rako on täynnä ja hoitajat juoksevat, koittavat olla mukavia ja ohjata kun potilas kello soi monta kertaa käynnin aikana ja on lähdettävä katsomaan onko toisella äidillä ja vauvalla hätä tilanne. Äitejä ja vauvoja on per kätilö ainakin 5 ja viis ellei 7. Ja yövuorosta puhumattakaan tupaten täyttä osastoa hoitaa 2 kätilöä ja uusia mammoja lappaa sisään ovista. Miten yksi hoitaja voi hoitaa yli kymmentä tai kahtatoista potilasta ja miten minun vauvasta ei lasketa edes potilaaksi osastolla??? Osastolla vain äitit on potilaita vaikka potilaita on oikeasti tuplamäärä. Minulle tehtiin sektio ja oli pakko odottaa iltapäivän puolelle leikkauksesta seuraavana päivänä että pääsen sängystä ylös. Omassa hikilammikossa ei oo kiva makoilla mutta ei sitä leikattuna ja piuhoissa voi niin vaa ite lähtee vessareissulle. Ei kätilöt kerkeä kyllä antamaan imetysohjausta, jos ei imu onnistu niin lykätään rintakumi tai lisämaito kouraan. Viereisellä paikalla oli ensi synnyttäjä joka oli aivan väsynyt ja uupunut ja hädissään vauvan hoidosta, mieli maassa kun ei koko aikana saanut perhehuonetta että mies olisi voinut jäädä tueksi ja auttamaan, sitten paino laskee reilusti ja aloitetaan sinivalo rumba kun vauvaa ei ole ohjattu imetysjutuissa tarpeeksi.
Raskaana ollessa olin osastolla 3 hengen kammarissa jossa pienessä hikisessä sopissa käynnistettiin synnytystä v
Pitkään. Siitä turvallisuus ja ihanuus kaukana. Ei taida olla enää kutsumustyötä.
Me perheet kaivattaisiin hyvää ihanaa onnellista vauvan syntymän ja vanhemmuuden aloitusta. sitä ei Suvannon Eila ja OYS synnytys taida pystyä tarjoamaan.
Ei näytä sairaalan ja osaston johto tajuta todellista tilannetta miten kätilö raukat on aivan liemessä suuren potilasmäärän kanssa. Ammattitaitoa ja tietoa ja hyviä kätilöitä on osasto täynnä mutta työtä ei saa enää kunnolla tehä ja huolta potilaiden turvallisuudesta vähätellään vaikka ovat ihan oikeassa. Ei ne siellä kahvihuoneessa istu, joutavatko edes itse syömään. Monta kertaa kuulin kun kätilö sanoi että nyt käyn äkkiä syömässä niin jatketaan sitten. Juoksevat ruokatauolla vastaamassa kelloihin ja kanslian ovella kyselevien kysymyksiin.
Ei tulleet mullekkkaan antibiootit ihan ajallaan ja lääkäriä sai oottaa. Mutta so what. Kyllä varmaan Suomi synnyttäisi ja haluais jatkossakin hommata lapsia jos meidän maan ihanat kätilöt sais työtä ja ohjausta tehdä paremmilla resursseilla eikö jäisi potilaille pelko ja huoli että pärjätäänkö. Nyt rahaa kehiin päättäjät, enemmän kätilöitä ja hoitajia osastoille!!!
Ei oo ihme kun mielenterveysongelmat ja päihde ongelmat paisuu kun elämän alussa hoito tämmöstä ja äidit masentuu ja uupuu. Sitä vois ennalta ehkäistä investoimalla terveydenhuoltoon!!
Tsemppiä koko osasto 13 väki ja synnytysosasto! Ootte huippu tyyppejä!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Nimenomaan: heti elämän alusta asti pitäisi fyysisen hyvän hoidon lisäksi olla hyvä psykososiaalinen tuki äidille ja sitä kautta vauvalle. Kyse on ihmiselämän arvokkaimmasta ja ainuitlaatuisesta lahjasta, lapsesta.
Mieluummiin liikaa kuin liian vähän kätilöitä osastolle. Se "liika" voi tukea sitten sitä psykososiaalista puolta. Yhdeltäkin masennukselta välttyminen säästää yhteiskunnalle melkoisen määrän euroja!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Hyvä realistinen kuvaus osastolta.
Vaikka asiaa en tunne mutta uupumus on työpaikalla pahin vihollinen. Kätilöt ovat aivan varmasti mielipiteissään oikeassa kun ovat kutsumus ammatissaan, turvallisuus ennen kaikkea ykkös prioriteettina on aivan varmaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Pikkupomot laittaa perjantaina osastojen ovet perässään kiinni ja huikkaa koittakaa pärjäillä vaikkei väkeä ole tarpeeksi. Arkena sanotaan ei se niin tarkkaa ole yms. Silti laatua ollaan vailla ja virheitä ei saa tulla. Hoitajat haluaa hoitaa kyllä hyvin ja välttää vahingot kiireessäkin. Ylempää johtoporrasta ei HOITAJIEN ajatukset ja pulmat kiinnosta senkään vertaa. Yleisin aihe hoitajien kesken poristessa on miten täältä pääsis muihin töihin. En suosittele alaa kenellekkään, vaikka työ onkin mielenkiintoista ja vaihtelevaa - oma terveys menee.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (151)

Uutisvirta

31.3.
Urpiaisia ruokinnalla Lukijalta
31.3.
Valtioneuvoston muistio ravintoloiden sulkemisesta kertoo: Koronaa tavattu Pohjois-Pohjanmaalla kuudessa kunnassa – "Oulussa on havaittu useita COVID-19 -tapauksia"
31.3.
Haukiputaan yli 40-vuotias Jatulin liikuntakeskus kaipaa kipeästi isoa remonttia – vajaan yhdeksän miljoonan peruskorjaushanke on paraikaa selvityksessä
31.3.
Messi piikitteli Barcelonan seurajohtoa – "Olemme aina olleet ensimmäisinä auttamassa seuraa, kun on ollut tarve"
31.3.
Muhoksen kunta aloittaa yt-neuvottelut – vielä ei selvillä, kuinka suurta henkilöstömäärää lomautukset koskevat
31.3.
Maaliskuun lukijakuva: Enkun tunti sujuu Iidalla kotona Kiimingissä pappakoiran kanssa
31.3.
MTV Uutiset selvitti että enemmistö suurimmista pörssiyhtiöistä aikoo maksaa osinkoa koronaviruksen keskellä

Etusivulla nyt

Mainos

Paikallissää

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

En ymmärrä yrittäjien "ahdinkoa"

Eikö samalla logiikalla työttömäksi jäävänkin pitäisi olla nillittämättä työttömyyttään ja kestää se puoli vuotta ilman ... Lue lisää...
Eikö työttömäksi

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jarin piirrokset arkistossa.

Naapurit

1.4.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu


Pohjoisen kattavimmat mediatilat ja monipuoliset markkinoinnin palvelut printtiin ja digiin.

Kaleva Media B2B asiakasratkaisut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityksille


stats-image