Oulu

Nuottasaaren tehdasalueen yli 80-vuotias tiilipiippu katoaa maisemasta – Stora Enson alueella sijaitsevia vanhoja teh­das­ra­ken­nuk­sia puretaan tur­val­li­suus­syis­tä

Kuvassa keskellä oleva tiilipiippu on ainoa purettavista rakennuksista, joka näkyy tehdasalueen ulkopuolelle. KUVA: Torvinen Maiju
Oulu 28.2.2019 20:36
Heidi Peltonen

Kaleva on saanut viime aikoina useampia vinkkejä siitä, että Nuottasaaren tehdasmaisemaan kuuluva vanha tiilipiippu on katoamassa maisemasta lähiaikoina.

Stora Enson Oulun tehtaan johtaja Jari Kärkkäinen kertoo, että puheet piipun purkamisesta pitävät paikkansa. 

– Ollaan osittain purkamassa näitä alueella olevia vanhoja tehdasrakennuksia, Kärkkäinen toteaa. 

Vanhoja rakennuksia puretaan tehdasalueella sellutehtaan ja voimalaitoksen alueelta. Korkea tiilipiippu on Kärkkäisen mukaan purettavista rakennuksista todennäköisesti ainoa, joka näkyy tehdasalueen ulkopuolelle.

Piippu on kuulunut Oulun siluettiin jo useiden vuosikymmenten ajan. Piippu näkyy Kalevan arkistoista löytyvissä vanhoissa kuvissa kokonaisuudessaan jo vuonna 1937, eli se on ollut paikallaan Nuottasaaressa yli 80 vuotta. Piippu oli pystyssä jo silloin, kun alueen ensimmäistä Oulu Oy:n sellutehdasta rakennettiin.

Piippu seisoi paikallaan jo Oulu Oy:n tehtaiden rakennusvaiheessa vuonna 1937.

Piippu ei katoa maisemasta yhdessä yössä, vaan se puretaan vähitellen. Kärkkäinen ei osaa sanoa tarkempaa aikaa sille, milloin purkutyöt aloitetaan, mutta piippu puretaan kevään aikana. Purku kestänee joitakin viikkoja.

Piipun purkaminen on jo käytännössä alkanut valmistelevilla työvaiheilla. Purkaminen saataneen suoritetuksi maaliskuun aikana.

Kärkkäisen mukaan rakennuksia puretaan turvallisuussyistä. 

– Ne ovat olleet pois käytöstä jo pidempään ja rakennukset ovat alkaneet rapistua, Kärkkäinen kuvailee. 

Osa purettavista rakennuksista sijaitsee alueella, johon paperitehtaan muuttaminen pakkauskartonkitehtaaksi vaikuttaisi. Kärkkäisen mukaan rakennusten purkaminen ei kuitenkaan liity muutosselvitykseen.

Tehdasalueen vanhojen rakennusten purkuprosessi on käynnistynyt jo viime vuoden marraskuussa, jolloin purkamiseen saatiin lupa. 

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (51)

Kyllähän ne puretaan uusien tieltä pois, uudet kattilat ja piiput jne on nimittäin jo tilattu.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Toivottavasti puretaan loputkin osat tehtaasta, ei vain niitä käyttämättömiä eli haisemattomia...

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kyllä se kaupunki on yleensä tullu sinne missä niitä töitä on ollu runsaasti tarjolla että ei sitä tehdasta koskaan ole keskelle kaupunkia rakennettu.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Eiköhän se ole yhtiön asia mitä piipulleen tekevät. Oululaisilla narisijoilla voi olla mielipiteitä, mutta niillä ei ole merkitystä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Hirveän näköisiä maiseman pilaajia nuo piiput. Saisi kaataa kaikki. Hyvä että edes yhdellä vähenee.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Piippu on sen hyvinvointiyhteiskunnan symboli, jossa myös marmattajat saavat tilinsä Sossun luukulta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Vedoten turvallisuuteen ja syihin Oulusta katoaa ja puretaan muutkin kauniit ja historiallisesti arvokkaat rakennukset. ( Ja myös siksi nykyisin rakennetaan alaarvoisia homehtuvia rakennelmia, jotka muutamien vuosien kuluttua ovat purkukelpoisia, on työllistävä vaikutus pienelle porukalle ).

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Vai loppuu se haju jos vanha jo käytöstä poistettu piippu puretaan. Oulu yhtiön on ollut monelle oululaiselle perheelle elannon tuoja, rahan haju.
Joskus aikanaan tehdas haisi. Nykyään harvoin ylös- tai alasajojen yhteydessä vähän tuoksahtaa. Pitää myöskin muistaa, ettei tehdasta ole rakennettu keskelle kaupunkia. Kaupunki vain on laajentanut itsensä kolmekymmentä luvulla rakennetun tehtaan kylkeen. Piipun alkuperäinen korkeus 136 m (nyt 132m) oli aikanaan jonkinlainen ennätys ja ylpeyden aihe. Kyllä katoaa samalla merkittävä maamerkki. Vahinko sinänsä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Nyt olisi ELY:n ja museoviraston puututtava nopeasti ja estettävä tämä Piipun purkaminen. Se on ainoa pystyssä oleva muistomerkki joka kertoo tuleville sukupolville mihin Oulun hyvinvointinoikeasti perustuu. Piippu on meille Oululaisille symboli johon katse aina kiinnittyy kun kapungillla liikkuu.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jaaha,taas sitä noin vain hävitetään tai aiotaan hävittää erästä esiteollisen aikakauden muistomerkkiä.Muistomerkki,joka on ollut oululaisille merkkinä ja muistutuksena rahasta ja siitä mitä rahalla voi saada kun siihen on mahdollisuus.
Kait nyt oululainen kulttuuriväki pitää huolen siitä,että museovirasto antaa myös lausunnon kohteen symboolisesta merkityksestä.
Jokainenhan tietää,että harkitsemattomista toimista seuraa helposti jälkipuheita ja katumusta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tehdasta aloitettiin rakentamaan jo 30 luvulla laajennuksia ja uudistuksia on tehty kuluneiden vuosien aikana, oleellinen investointi tehtiin
80 luvun lopulla jonka lopputuloksena sellutehtaan hajut väheni minimiin aikaisemmista ympäristön hajuhaitoista. Harvemmin Storan tehdas
päästää hajuja, suurempi hajuhaitta on metsäkemian tehdas joka harvemmin pääsee otsikoihin, kys. tehdas ei ole suomalaisessa omistuksessa.
Jos nykyiset hajut rieppoo niin suosittelisin vaikka Ylikiiminkiin muuttamista siellä ei haise kuin oma housun koppa.
Itse olen ahkeroinut yli kolmekymmentä vuotta Nuottasaaren hajujen seassa, en voi sanoa että siellä olisi koskaan työskennelty välinpitämättömästi
ympäristön ja ihmisten suhteen.
Siellä oli hyvän tekemisen meininki ei märisty eikä naristu.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Enpä jää kaipaamaan tätäkään Oulun hajujen lähdettä.

Nurin narin naks!!!!!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jassoo, eli paperitehdas muuttuu kartonkitehtaaksi kun purut jo aloitettu. Taas tulee kortistoon lisää väkeä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

No kyllä pitäisi purkaa koko laitos ja maisemoida Nuottasaari entiselleen . Oli taas niin hirveät hajupäästöt viikko sitten että astmaatikon hengenlähtö oli lähellä , tuollainen vanhanaikainen tehdas ei sovi asujaimiston lähelle ja on myös iso turvallisuusriski vaarallisten kemikaaliensa vuoksi ! Purkuun koko tehdas!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ei sitä tuottavaa laitosta voida purkaa. Mitä tuohon sellutehtaaseen tulee niin aika paljon on taloja rakennettu lähelle tehdasta vaikka se tehdas on ollut jo olemassa. Eiköhän ne syytökset pitäisi osoittaa kaupungin virkamiehille, eikä tehtaalle.
Sitä paitsi itse sellutehdas ei ole niiden hajujen lähde vaan siellä alueella on myös kemian teollisuutta ja se siellä haisee.
On se kumma kun Oulussa valitetaan hajuista kun tehdas on lähellä kaupunkia ja Tampereella on Metsä Botnian tehdas keskellä kaupunkia Tammerkosken rannalla ja siellä ei valiteta lainkaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Voisin kyllä yhtyä edellisiin että kartonkikoneen tieltä puretaan vanhat pois ja lopuksi lisään että Nuottasaaressa on myös muita purkukuntoisia kohteita.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (51)

Uutisvirta

16.9.
Kolme erää isojen poikien kovaa koulua – Venäjä otti vaivattoman voiton Suomesta EM-lentopallossa Tilaajille
16.9.
Kärpät teki tärkeän kiinnityksen – Justus Annuselle kahden vuoden jatkopahvi
16.9.
Yritystukien karsimista valmistellut työryhmä sai raporttinsa valmiiksi maanantaina – julkistuksesta ei vielä tietoa
16.9.
Selvitysmies hävittäisi Sipilän hallituksen luoman Valtion kehitysyhtiö Vaken – Kahden miljardin pääoma palautettaisiin valtiolle
16.9.
Yle: Ugandassa kuolleen suomalaisliikemiehen tapauksessa nostettu murhasyytteet – matkusti Suvi Lindénin seurassa, markkinoi Patrian tuotteita
16.9.
Tervahovintien ratasillan uusiminen Oulun Toppilassa katkaisi rataliikenteen – kolmen vuorokauden tiukka puristus
16.9.
Parempi taksitolpalla kuin eläkepäivillä joutilaana – lomakassan kartuttaminen kannusti 73-vuotiasta Matti Särkelää palaamaan autonrattiin

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Kun sanotaan ettei palkka riitä elämiseen

168 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Vain elämää — pöydässä hytkyjät

Tykkään älyttömästi. Ja moni muu, koita kestää. Etkä mitään voi. Lue lisää...
TYMPÄSEEKÖ?

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.

Naapurit

17.9.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image